Cinci scenarii despre viitoarea guvernare

Luni, 12 Iulie 2010, ora 07:59
1800 citiri
Cinci scenarii despre viitoarea guvernare
Foto: gov.ro

Neintelegerile dintre presedintele Traian Basescu si Coalitia la putere au creat conditiile pentru gasirea unei noi formule de guvernare, de la 1 septembrie, termenul de gratie dat de seful statului Guvernului.

Vom avea parte de alegeri anticipate, de o noua majoritate parlamentara sau de un guvern de tehnocrati? Iata scenariile jurnalistilor de la

Romania Libera.

O noua majoritate parlamentara - refacerea proiectului Iohannis

Presedintele Basescu nu considera fezabila crearea unei alte majoritati parlamentare care sa alcatuiasca noul Guvern: "toate incercarile de a aduce la dialog partidele de opozitie, s-au soldat cu pozitii extrem de obraznice la adresa mea, cu aroganta".

Daca Opozitia reuseste sa articuleze un proiect comun se poate astepta asadar la mari dificultati din partea presedintelui.

S-ar putea repeta episodul din toamna lui 2009, cand desi Guvernul Boc cazuse in Parlament, presedintele Basescu l-a nominalizat prim-ministru pe Lucian Croitoru care nu avea majoritate parlamentara, refuzand propunerea PSD, PNL si UDMR care avansasera numele lui Klaus Iohannis.

O noua majoritate parlamentara - "impacarea" PNL cu PD-L

Desi imparte cu PSD adversitatea fata de presedintele Basescu, Crin Antonescu nu se va confrunta la urmatoarele alegeri nici cu Traian Basescu, nici cu viitorul candidat al PD-L care va purta povara electorala a crizei, ci cu Victor Ponta.

Crin Antonescu are totusi nevoie de PSD ca sa initieze motiunea de cenzura (PNL nu are cele 112 voturi necesare). In privinta cotei unice, cale de mijloc intre PNL si PSD nu exista.

O impacare intre PNL si PD-L pare insa la fel de imposibila ca si o apropiere intre PNL si PSD.

Dar esecul Aliantei DA in 2007, suspendarea presedintelui din acelasi an, ruperea in doua a PNL, virulenta fara precedent a prezidentialelor de anul trecut, politica de racolari din Parlament din primele luni ale lui 2010, pot fi tot atatea motive pentru care presedintele Basescu sa aiba dreptate: nu e momentul unei impacari intre PNL si PD-L.

Guvern minoritar

Ipoteza, avansata de presedintele Basescu, porneste de la ideea ca UDMR s-ar putea retrage de la guvernare. Neintelegerile privind taierea pensiilor, disensiunile privind ANI si alte frictiuni au transformat Uniunea intr-un partener dificil.

Iar PNL si PSD au nevoie de voturile UDMR (22 deputati + 9 senatori) si pentru a darama cabinetul Boc, si pentru a pune altceva in loc.

PD-L si UNPR au impreuna numai 202 voturi, la care s-ar putea adauga, minoritatile (18 voturi) si neafiliatii in numar de cinci, cu totul insuficient pentru instalarea si sustinerea unui nou cabinet (236 de voturi). Romania a avut experienta unui Guvern minoritar intre aprilie 2007 si decembrie 2008, cand Calin Popescu Tariceanu a ramas premier dupa disolutia Aliantei DA.

Alegeri anticipate, prezidentiale si parlamentare

PSD a hotarat in urma cu aproape doua luni ca nu va intra la guvernare decat in urma alegerilor anticipate sau la termen.

Desi lideri precum secretarul general, Liviu Dragnea au amintit mereu de acest posibil traseu, presedintele Victor Ponta s-au aratat precauti vorbind mai degraba despre nevoia de reorganizare a partidului si un congres in aceasta directie in toamna.

Luni, are insa loc, o noua adunare a conducerii PSD, unde directia s-ar putea schimba.

Presedintele Consiliului National, Adrian Nastase a declarat: " Mai avem nevoie de 8 voturi (ca sa cada guvernul Boc n.r.). La toamna trebuie sa incercam sa obtinem aceasta majoritate. Cu ea, dam jos Guvernul, oprim politicile absurde din prezent, preintampinam noi greseli si fortam organizarea de alegeri".

Guvern de tehnocrati

Ideea unui Guvern de tehnocrati apare ori de cate ori Romania are dificultati economice majore, iar majoritatea parlamentara este fragila. Romania a avut doua guverne care s-ar putea califica in parte drept tehnocrate.

Primul a fost cabinetul Teodor Stolojan, din septembrie 1991 pana la finele lui 1992, cand s-au organizat primele alegeri constitutionale. Cel de-a doilea cabinet de tehnocrati a fost cel al lui Mugur Isarescu intre 1999 si 2000, cand inclusiv pe fondul unei crize financiare internationale, Romania avea mari probleme economice.

Si intr-un caz si in celalalt, membrii cabinetelor erau oameni politici care cazusera de acord ca trebuie sa guverneze pana la alegeri.

Atat presedintele Basescu, cat si liderii PDL au respins aceasta varianta. Ei au argumentat ca reformele trebuie sa se sprijine pe responsabilitatea politica a partidelor.

Orba acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orba acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#Guvern scenarii remaniere, #alegeri anticipate scenarii , #presedinte