Cine conduce, cu adevarat, Romania (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Miercuri, 19 Ianuarie 2011, ora 19:08
10803 citiri
Cine conduce, cu adevarat, Romania (Opinii)
Foto: Daily Mail

Presedintele a anuntat din nou moartea statului social in Romania si necesitatea continuarii reformarii si modernizarii lui. Dintr-un cuvant si doua gesturi, Traian Basescu a sters, insa, din intreaga Europa, traditia statului social, afirmand ca aproape toate statele de pe continent isi revizuiesc politica in acest sens.

Ca si cum in toata Europa s-ar fi taiat vreo pensie, asa cum s-a intamplat in Romania prin impozitarea lor cu 5,5%. Sau direct prin taiere, in cazul rezervistilor din Armata. Sau, mai mult, ca si cum in Ungaria nu s-ar fi crescut de curand pensiile.

Presedinte a tinut sa faca in discursul sau, din cadrul dezbaterii cu tema "Reforma institutionala a Statului Roman. Statul asistential, statul minimal sau statul eficient?", o corectie asupra perceptiei generale a romanilor asupra operei sale de presedinte - a explicat cum domnia sa a sustinut mereu nevoia de reforma, iar ceea ce a promis, in campania din 2009 si nu numai, aia a si facut apoi. Punct cu punct, fara exceptie.

Pe scurt, a promis Parlament unicameral - avem Parlament doar cu o camera. A promis ca nicio pensie nu se va diminua - sfatuindu-ne sa nu ne luam dupa minciunile Opozitiei - tot romanul are pensiile intacte. A promis ca in 2010 vom iesi din criza - ceea ce nu numai ca s-a intamplat, dar am si inregistrat cea mai mare crestere economica din Europa. S-a angajat in fata noastra ca va forta partidul sau sa depolitizeze institutiile statului - nici ca am mai vazut vreun director numit politic. Si tot asa.... nicio promisiune fara indeplinirea ei.

In ciuda crizei, greutatilor si opozitiei vehemente a presei, presedintele si premierul au reusit sa isi tina toate promisiunile facute poporului. Si impotriva furiei blande a poporului, care a calcat Guvernul in picioare, ei au reformat in sfarsit Romania. O reforma inceputa pe vremea lui Cuza si incheiata, cu maxim succes, in timpul lui Basescu - faptuitori fiind urmasii lui Traian.

Si ca sa nu mai avem niciun dubiu asupra celor care ne conduc - cine sunt ei, incotro ne indreapta - Traian Basescu a dezvaluit identitatea misteriosilor actionari ai neamului romanesc:

"Apare cate un indurerat de patrie cum ca nu exista o strategie despre ce sa facem in continuare. Romania are o singura strategie, aceea finantata. Daca vrem sa ne dam ifose, cum putem noi sa dam Romaniei solutii, eu spun ca nu voi cadea in aceasta capcana. Romania are un singur program finantat, cel convenit cu UE pe cele sapte programe operationale".

In sfarsit s-a limpezit enigma si s-a aratat creierul care ne indruma prin bezna prezentului. Asadar nu Traian Basescu, nu Emil Boc sau PD-L ne conduc si ne hotarasc destinul - asa cum ne-au lasat iluzia - ci Uniunea Europeana si FMI. Desigur, pe la coluturile crasmelor si pe holurile redactiilor, prin parcuri sau prin salile de asteptare s-a banuit mereu. Carcotasii neamului au stiut intotdeauna, crezand orbeste in teoriile conspirationiste, ca "agenturile", masonii si bancile straine ne conduc.

Dar cine a putut sa isi imagineze ca Traian Basescu o va recunoaste cu subiect si predicat, ba chiar tragandu-i de urechi pe toti cei care se mai iluzionau ca sunt stapani in tara lor si isi hotarasc singuri destinul. Asa ca nu trebuie sa invatam doar ce inseamna sa fim umiliti de marile puteri ale lumii, ci trebuie sa ne facem si mici in fata lor, pentru ca ei sunt, in fond, cei care platesc, impun strategiile de dezvoltare si, in final, reformeaza si modernizeaza.

Cu toate astea, chiar seful statului a manifestat "ifose" de mandrie si demnitate, accese de orgoliu si gesturi de "indurerat" in fata celor care ne conduc si ne implementeaza strategiile, atunci cand s-a trezit sa le dea peste nas pentru ca nu ne primesc in Schengen. Dar unde exista principii si cine are caracter isi permite.

România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
Poate România ține pasul cu schimbările rapide care au loc în marile economii europene? Și ce-ar trebui să facă pentru a nu fi lăsată în urmă? O analiză de Sabina Fati. Un Raport al...
Promisiunea UE pentru Ucraina, în materie de apărare antiaeriană. Țările care pot furniza sisteme Patriot Kievului
Promisiunea UE pentru Ucraina, în materie de apărare antiaeriană. Țările care pot furniza sisteme Patriot Kievului
Miniştrii de externe şi ai apărării din UE, reuniţi luni, 22 aprilie, la Luxemburg, au promis suplimentarea ajutorului pentru Ucraina în materie de apărare antiaeriană. Decizia a fost...
#Traian Basescu presedinte, #Nicolas Sarkozy presedinte Franta, #Anghela Merkel cancelar, #Emil Boc prim ministru, #Uniunea Europeana , #presedinte