Cine se lupta pentru sefia CSM

Joi, 22 Octombrie 2009, ora 08:06
1175 citiri
Cine se lupta pentru sefia CSM
Foto: Oron

Consiliul Suprem al Magistraturii va intervieva joi cinci judecatori, urmand sa propuna un magistrat presedintelui Traian Basescu pentru functia de sef al instantei supreme, Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Cei cinci judecatori care ravnesc la postul de sef al ICCJ sunt Gabriela Barsan, Elena Carcei, Danut Cornoiu, Iulian Dragomir si Lidia Barbulescu (actual interimar).

CSM va alege unul dintre cei cinci judecatori care ravnesc la presedintia Inaltei Curti de Casatie si Justitie, ca urmare a pensionarii judecatorului Nicolae Popa, care a ocupat functia de sef al instantei supreme timp de cinci ani.

Elena Carcei este judecatoarea care a cerut CSM in 2008 sa interzica judecatorilor sa-si exercite dreptul civil de a vota, pe motiv ca votul ii face incompatibili, deoarece magistratii trebuie sa fie impartiali. Sesizarea a fost respinsa.

Danut Cornoiu a fost exclus din magistratura de catre sectia de judecatori a CSM (aceeasi care isi da votul astazi), pentru ca a intervenit in schimbarea completului investit cu solutionarea dosarului referitor la imobilul nationalizat in care locuiau parintii fostului ministru al Justitiei Monica Macovei. Procesul a fost castigat de parintii Monicai Macovei.

Iulian Dragomir a lucrat ca presedinte al Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor, fiind acuzat de catre predecesorul sau, Ioan Meliunescu, ca a oferit informatii presei, punand in pericol bunul mers al unor anchete.

Gabriela Barsan este judecator la ICCJ si a acordat primele daune morale pentru arestarile ilegale din 1990. Este magistratul care in 1993 a dat sentinta civila prin care a desfiintat Partidul Comunist Roman.

In prezent, la CSM interimatul este asigurat de Lidia Barbulescu. Lidia Barbulescu, si ea candidata pentru postul de presedinte al CSM, a fost acuzata in 2007 de catre fostul ministru al Justitiei, Rodica Stanoiu, ca a scos din materiile de concurs pentru admiterea la Institutul de Criminologie Dreptul Civil, in conditiile in care fiica ei sustinea examenul. CSM a stabilit ca nu este necesara o ancheta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#propunere presedinte ICCJ, #Curte Casatie Justitie, #presedinte Curte Casatie, #presedintele Curtii Casatie , #presedinte