Ciolos, cel mai bine cotat roman pentru postul de comisar european

Miercuri, 17 Iunie 2009, ora 21:55
3533 citiri
Ciolos, cel mai bine cotat roman pentru postul de comisar european

Dacian Ciolos este cel mai bine cotat pentru un eventual post de comisar european, potrivit raportului lansat, miercuri, de Centrul Roman de Politici Europene (CRPE).

In raportul "Romania la Consiliul European din 18-19 iunie. Note pentru 'comisarii' romani", CRPE a analizat propunerile pentru postul de comisar european vehiculate in spatiul public romanesc, iar romanul cu cele mai mari sanse este Dacian Ciolos, cu o medie a scorului de 4,08.

Ciolos este urmat de Vasile Puscas cu 4,06. Desi membru PSD, Puscas "ar face o figura mai buna ca tehnocrat", apreciaza CRPE, amintind ca in 2004 presedintele Basescu i-a cerut sa ramana ministru al Integrarii, lucru respins de PSD. In aceste conditii, poate fi usor promovat de catre PSD in calitate de tehnocrat.

Urmatoarea pe lista este Monica Macovei, cu o medie a scorului de 3,88. "Venita din societatea civila, Monica Macovei are o imagine foarte buna la nivelul Comisiei Europene si este unul dintre cei mai reformisti fosti ministri din guvernele post-decembriste.

Cu toate acestea, este o optiune destul de putin probabila din cauza faptului ca se opune in mod ferm PSD. Pe de alta parte, daca i s-ar acorda portofoliul pentru care are cea mai buna expertiza, Justitia, ar fi nepotrivit ca nominalizarea sa provina dintr-o tara monitorizata la acest capitol", potrivit CRPE.

Urmatorii pe lista, in functie de scorul obtinut, sunt Mihai Tanasescu (3,76), Daniel Daianu (3,74), Leonard Orban (3,72), Lazar Comanescu (3,38), Adrian Severin (3,34) si Theodor Stolojan (3,12).

Mihai Tanasescu are referinte bune in ceea ce priveste experienta internationala: "fost ministru al Finantelor in Guvernul Nastase, punctul sau forte este experienta internationala dobandita in functia de Director Executiv Adjunct al Bancii Modiale si reprezentant al Romaniei la FMI.

Punctul sau slab este ca nu s-a mai aflat in ultimul timp aproape de problematica si dezbaterile europene, asadar nu e clar ce sprijin politic real mai are, chiar in propriul sau partid, PSD".

In raport se apreciaza ca in ceea ce-l priveste pe Daniel Daianu, avantajul lui este impresia pozitiva pe care a lasat-o in urma prezentei in PE din partea liberalilor. Insa cel mai slab punct al lui Daianu este lipsa sustinerii politice, inclusiv din partea PNL, care nu l-a mai inclus pe lista pentru alegerile europene.

"Lazar Comanescu a detinut functia de ambasador al Romaniei la Bruxelles pe perioada derularii negocierilor cu Uniunea Europeana si, mai tarziu, functia de ministru de Externe al Romaniei. Cu o prezenta publica mai degraba obscura, de tip birocratic, Comanescu poate reprezenta o solutie de compromis politic intre PD-L si PSD. A mai jucat acest rol cand a devenit ministru de Externe, ca solutie de compromis intre PNL si presedintele Basescu", mentioneaza raportul.

Primul comisar european al Romaniei, Leonard Orban, nu a reusit sa-si contureze un profil de lider european activ din cauza portofolilui lipsit de miza pe care l-a gestionat: este putin probabil sa gaseasca sprijin politic pentru o noua nominalizare.

Desi a deschis lista PSD la alegerile europarlamentare si are experienta in Parlamentul European si in Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), Adrian Severin este inacceptabil politic pentru PD-L si pentru Traian Basescu, asadar nu poate rezista testului consensului in coalitie, potrivit CRPE.

S-a remarcat prin a sustine public pozitii politice bizare (a cerut de pilda interventia SRI in disputa sa cu Monica Macovei) si ar putea da emotii Bucurestiului ca eventual comisar.

Ultimul pe lista este Theodor Stolojan, in principal din cauza comportamentului sau imprevizibil, care "a caracterizat activitatea sa politica si care i-a afectat inclusiv imaginea profesionala. Poate fi luat in calcul doar daca avem sanse serioase sa obtinem un portofoliu economic, dar ar trebui sa treaca de opozitia PSD".

In general, data fiind situatia interna care cere consens in guvern, inevitabil candidatii vazuti ca tehnocrati apolitici au fost avantajati, mai arata CRPE.

Desi Ciolos are cele mai multe sanse sa ajunga comisar european, CRPE atrage atentia ca sansele Romaniei sa obtina un post important sunt mici: Agricultura (sanse medii), Justitie (sanse mici), Politica Regionala (sanse medii), Transporturi (sase medii), Energie (sanse medii), Extindere (sanse mici).

Viitorul presedinte al CE

In contextul in care liderii Uniunii Europene se vor intruni, pe 18 si 19 iunie la Bruxelles, cu ocazia Consiliului European de vara, cand vor trebuie sa decida viitorul presedinte al Comisiei Europene, CRPE apreciaza decizia Romaniei, care si-a anuntat sprijinul formal pentru Manuel Barroso pentru un nou mandat in fruntea Comisiei.

CRPE apreciaza ca a fost o decizie buna, care trebuie urmata de o pozitionare ferma in tabara celor care sustine o desemnare imediata, la acest Consiliu, a lui Barroso. In schimb, Romania poate si trebuie sa ceara un portofoliu important in viitoarea Comisie Europeana.

In raport se mentioneaza ca nu este limpede in acest moment daca liderii UE vor nominaliza persoana acum sau vor astepta intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona. Totodata, acelasi raport anunta ca riscam sa asistam la reaprinderea unui conflict institutional de fond intre Consiliu si Parlamentul European, unde o coalitie anti-Barroso se consolideaza.

CRPE propune coalitiei, Guvernului si presedintelui din Romania "sa aiba o politica activa de sustinere a lui Barroso la acest Consiliu European si, in schimb, sa-i propuna deja o lista scurta de posibili comisari romani, fie in timpul Consiliului, fie imediat dupa, daca decizia de desemnare formala a lui Barroso va fi luata pe 18 sau pe 19 iunie.

Nu in ultimul rand, in raport se cere incetarea conflictului in Coalitie pe aceasta tema si sa se puna de acord pe niste nume acceptabile pentru ambele partide.

Raportul a aparut in cadrul proiectului "Romania activa in dezbaterile europene" derulat de Centrul Roman de Politici Europene si finantat de Fundatia Soros in cadrul Initiativei de Politica Externa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Ciolos comisar european, #presedinte CE, #Romania Barroso comisar , #presedinte