Codul lui Basescu

Vineri, 25 Martie 2011, ora 20:03
5371 citiri
Codul lui Basescu
Foto: Daylife

Cine a ascultat cu atentie interviul acordat miercuri seara de presedintele Basescu unui cunoscut post de televiziune a putut afla adevaruri cam cifrate, peste care altfel trecem cu usurinta, sau chiar le ignoram.

Printre ele, descoperim ca fregata "Regele Ferdinand", unul din bastioanele de ultima ora ale marinei noastre militare, achizitionata acum cativa ani anume ca sa nimicim flota dusmana - daca e cazul -, nu face fata decat daca dusmanul se prezinta neinarmat, iar noi nu dorim sa-l nimicim, ci sa-l perchezitionam.

Rolul nostru de SPP al NATO

E cazul sa facem apel la memorie. Achizitionarea celor doua fregate, cumparate de la englezi ca fier vechi si vandute noua ca un fel de ultimul racnet al modei, a facut valuri la timpul sau.

Unii s-au bucurat ca ne inzestram armata, altii s-au intrebat la ce ne trebuie fregatele si, desigur, cei mai multi s-au repezit la dictionarul explicativ, ca sa afle despre ce este vorba.

S-au lamurit ca fregata este un "vas de razboi cu trei catarge, dotat cu numeroase tunuri, instalate pe ambele borduri si destinat serviciilor de protectie si paza".

Asta era, deci. Rolul nostru in cadrul NATO, functia noastra politica si militara in cadrul organizatiei, a fost harazita sa fim nici mai mult nici mai putin, decat un simplu SPP pe mare.

Hop si noi, la programul "rabla" al altora

Opinia publica a bagat de seama la timpul sau cat de mare e cheltuiala si, observand ca statul nu mai poate mari pensile si salariile (pe atunci, se mareau, nu se micsorau) intreba retoric la ce ne trebuie niste fregate scumpe, care pareau valorificate in cadrul programului "rabla" din Marea Britanie.

Ba chiar unii ziaristi, bagandu-si nasul printre hartii clasificate, au incercat sa dezvaluiasca firul ascuns al comisioanelor, totdeauna prezente si clasificate, cand e vorba de fier vechi.

Replica guvernului de atunci a fost darza: trebuie sa echipam armata la standardele NATO, daca vrem sa stam cu fruntea sus in fata dusmanului (deocamdata invizibil) si sa luptam cot la cot, langa ceilalti membri ai organizatiei.

Chiar daca navele erau vechi, s-a prevazut ca tot englezii sa le echipeze pe banii nostri cu tot ce trebuie, pentru ca dusmanul sa tremure, atunci cand observa cu binoclul fregatele noastre in zare.

Patrulam, veghem si luptam neinarmati

Iata insa ca interviul presedintelui ne readuce la realitate. Nici un proiectil nu va fi tras de pe fregata, care nu a plecat la razboi. A plecat, asa cum spune si definitia din DEX, pentru o actiune de protectie si paza, sau cum zice presedintele, si mai exhaustiv, "intr-o misiune pe mare".

Pe scurt, citind printre randuri interviul presedintelui, devine foarte clara misiunea noastra in cadrul NATO: patrulam si veghem, ca sa nu se spuna ca stam.

De altfel, am fi putut foarte bine sa si stam. Occidentul are din ce in ce mai putin timp pentru noi. Ba chiar, as zice ca iesirea presedintelui Basescu la TV n-a fost niciodata asa de scufundata in tacere ca acum. Am gasit o referire vaga in ziarul "Le Figaro" alta, si mai vaga, in rusescul "Novosti", plus cateva aluzii prin presa electronica. Mai mult, n-am gasit.

Sinceritatea presedintelui frustrat

Chiar interviul domnului Basescu lasa sa se inteleaga cam cum ne trateaza aliatii occidentali. Citez: "Informatiile pe care le primim sunt cele publice. Romania nu este informata despre ceea ce fac cele trei tari. Este o alianta care s-a constituit si opereaza independent de NATO".

"Informatiile pe care le primim sunt cele publice", inseamna ca Guvernul, Presedintia si, pana la urma, Romania afla de la televizor ce se intampla in lume si care ii este soarta.

Sinceritatea presedintelui ma copleseste, dar o asemenea situatie, chiar si recunoscuta, nu pare sa faca cinste intregii noastre clase politice.

Nu cred ca vom intra in istorie cu indrazneata noastra fapta de arme savarsita patruland spatiul mediteranian, pentru a-i pazi vitejeste pe aliatii nostri de inamicul cu care se lupta ei.

In orice caz, Mihai Viteazul si Stefan cel Mare n-au intrat in istorie cu explicatia ca, din cand in cand, ii perchezitionau pe turci.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Romania razboi Libia, #basescu razboi libia, #fregata Romania Libia , #presedinte