Codurile de procedura civila si penala, promulgate de Traian Basescu

Miercuri, 30 Iunie 2010, ora 21:13
2156 citiri
Codurile de procedura civila si penala, promulgate de Traian Basescu

Presedintele Traian Basescu a semnat, miercuri, decretele de promulgare a Legii privind Codul de procedura civila si a Legii privind Codul de procedura penala.

Deputatii au dat pe 22 iunie vot final favorabil pentru Codul de procedura civila si cel de procedura penala, Camera Deputatilor fiind in aceasta speta for decizional.

Beneficiind de sustinerea tuturor grupurilor parlamentare, proiectul Codului de Procedura Civila a fost votat cu 213 voturi pentru si o abtinere. Secretarul de stat in Ministerul Justitiei Rodica Constantinovici a apreciat ca proiectul Codului asigura accesul justitiabililor la mijloace si forme procedurale mai simple, dar si premisele pentru solutionarea corecta a cauzelor.

De asemenea, sunt eliminate si cauzele care au condus la condamnari ale statului roman la Curtea Europeana a Drepturilor Omului. Presedintele Comisiei juridice si coordonatorul subcomisiei parlamentare care s-a ocupat de Codul de Procedura Civila, deputatul Daniel Buda a salutat faptul ca parlamentarii subcomisiei au renuntat la "patimile politice" pentru scopul comun de reformare a dreptului civil romanesc.

Si celalalt Cod, cel de procedura penala, a fost adoptat cu 212 voturi pentru, unul impotriva si trei abtineri. Plenul a fost de acord de altfel cu sapte amendamente formulate de Marton Arpad. Unul dintre amendamentele admise prevede ca avocatul poate studia actele de la dosarul clientului si are dreptul de a nota date sau informatii din dosar, precum si de a obtine fotocopii pe cheltuiala clientului.

Un alt amendament viza scoaterea din articolul care se referea la prima ascultare a unui inculpat intrebarile legate de nationalitatea acestuia. Al treilea amendament se refera la juramantul sau declaratia solemna a unui inculpat, Marton Arpad propunand ca acest gen de declaratii sa fie facute doar in fata judecatorului, nu si in fata organului de urmarire penala, asa cum se stabilise in Comisie.

Alte amendamente sustinute de Marton Arpad vizau extinderea drepturilor judecatorului de drepturi si libertati.

"In orice moment in care unul din drepturi este restrans sau se folosesc elemente specifice de urmarire penala trebuie sa fie cerut, de cel care coordoneaza urmarirea, acordul judecatorului de drepturi si libertati", a subliniat deputatul.

Astfel, amendamentele sale, admise de plen, au instituit obligatia ca un judecator sa aprobe identificarea abonatilor la diverse servicii care sunt suspectati de pregatirea sau comiterea unei infractiuni si aprobarea aceluiasi judecator pentru ca o persoana sa predea anumite obiecte sau inscrisuri care pot constitui dovezi. De asemenea, Marton Arpad sustine ca judecatorul de drepturi si libertati trebuie sa-si dea acordul si pentru efectuarea de expertize ADN.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#cod procedura civila promulgat, #cod procedura penala promulgat , #presedinte