Colaps birocratic: Cat dureaza autorizarea sarpantei lui Traian Basescu

Autor: Cezar Petre - specialist constructii
Marti, 18 Octombrie 2016, ora 08:17
12441 citiri

Fostul presedinte al Romaniei, Traian Basescu, are perfecta dreptate: Romania se afla la acest moment intr-un colaps birocratic. Si unde se poate vedea mai bine acest lucru daca nu in sectorul constructiilor?

Doar ca domnul presedinte Traian Basescu uita sa spuna ca sistemul este acelasi pe care l-a lasat, dar probabil din pozitia privilegiata pe care o detinea nu trebuia sa se confrunte cu el. Ii uram: Bine ati venit si viata lunga in lupta pe care romanii o duc de 25 de ani cu birocratia!

Dar haideti sa vedem cam cat poate sa dureze autorizarea unei astfel de lucrari si care sunt pasii necesari.

In primul rand exista ideea. Intre aceasta si receptie se va scurge mai bine de un an, din care executia nu va dura mai putin de o luna. In aceste conditii, domnul presedinte are ocazia sa faca precum ceilalti romani: sa incalce legea sau sa astepte un an si sa accepte ploaia in casa (un presedinte de tara onorabil respecta legea, nu precum un presedinte de Senat).

Domnul presedinte are cel mai probabil o casa in Sectorul 1 si la fel de probabil ca se afla intr-o zona protejata. Legea spune ca, in aceasta situatie, chiar daca nu este monument istoric, nu ai voie nici sa repari gardul fara sa ceri ajutorul "celor de dus".

Pasul 1: Certificatul de urbanism

Acest lucru presupune insa o deplasare pana la OCPI pentru un extras de carte funciara si un ortofotoplan, apoi pana la arhitect sa faca un mic memoriu in care sa descrie lucrarile. Se face un dosar (cu sina neaparat), se plateste taxa si se lasa la registratura.

Daca ai norocul sa nimeresti prin Sectorul 1, ai sanse mari fie sa nu obtii niciun certificat de urbanism (un fel de revolta a functionarilor publici), fie va dura mai bine de doua luni (termenul inaintat de domnul presedinte).

Avem astfel primele doua luni scurse de la idee si pana ce se obtine primul document fara de care nimic nu se poate face: certificatul de urbanism.

Cum e prin alte tari: PUG-ul, documentul ce sta la baza certificatului de urbanism, este public pe site. Specialistii analizeaza documentatia, nu se mai cere certificat de urbanism si se depune direct pentru autorizatie.

Pasul 2: Avize si Acorduri

Pasul doi devine un chin pentru investitori. Daca in Franta sau Germania se depun mai multe exemplare din documentatie la primarie, in Romania avizele si acordurile se iau individual de catre cetatean. Aici incepe lupta cu o armata de institutii publice in care cetateanul reprezinta un infractor ce trebuie oprit (legea e facuta ca sa fii in afara ei, deci automat devii infractor).

Iata cam ce avize ar fi necesare in cazul mentionat de Traian Basescu: avize apa, canalizare, gaz, curent electric, telecomunicatii, salubritate.

Legea spune ca acestea se solicita doar daca doresti bransarea la ele, dar dintr-un abuz de functie se cer in toate cazurile. Cei care furnizeaza servicii publice ar fi trebuit sa depuna planurile cu retelele la prefectura, nu se ne plimbam noi la ei.

Dar aceasta este partea usoara, deoarece sunt companii comerciale si tot se mai respecta regulile si termenele de emitere.

Pentru o interventie pe constructie existenta este necesar avizul Inspectoratului de Stat in Constructii. Pentru obtinerea acestuia nu se poate fara audit energetic, expertiza tehnica si acestea fara studiul geotehnic.

O sa spuneti la ce va trebuie studiul geotehnic cand schimbati acoperisul, asta nu putem noi spune. Exista sanse mari ca imobilul fostului presedinte, in urma expertizei, sa reiasa in clasa I sau II de risc seismic (foarte probabil pentru constructiile realizate inainte de 1960), motiv pentru care va afla ca nu poate repara invelitoarea decat daca isi va consolida casa.

Degeaba nu are dumnealui bani decat de atat, ca ori face tot, ori nu i se permite nimic - avizul este obligatoriu, nu consultativ. Foarte sigur ca daca nu va face evaluarea de risc seismic documentatia ii va fi returnata ca fiind neconforma, desi reglementarea tehnica nu spune care sunt cazurile cand este obligatorie expertiza seismica si doar ceea ce ar trebui sa contina.

Cele de mai sus inseamna cam vreo trei luni de plimbare (cel putin). Daca ai "norocul" sa fie necesar si avizul de la pompieri sau cultura, deja tot procesul de avizare si obtinere acorduri se duce la jumatate de an sau chiar un an, deoarece avizul ISC este conditionat de cel de la Cultura si/sau Pompieri.

Pe tot acest traseu veti intalni doar "specialisti" care va vor explica de ce "nu se poate", fara a se cita legea, ci doar propria opinie dictata de pozitia importanta ce o detin.

Pasul 3: Obtinerea Autorizatiei de Construire

Sa spunem ca sunteti un norocos si ati reusit toate cele de mai sus. Pentru Bucuresti, un termen de sase luni este unul rezonabil. Le punem peste cele doua de la certificatul de urbanism si avem deja opt luni. Vorba romanului obisnuit cu birocratia din cele mai vechi timpuri: "Vara facem sanie si iarna caruta".

Odata depus dosarul de autorizatie, avem un confortabil termen de o luna, posibil doua. Daca nu se incadreaza in timp peste prima luna ti se va mai cere o foaie, desi legea spune ca trebuie sa ceara completarile in maxim cinci zile de la depunere. Nu o data mi-a explicat cat de aglomerati sunt ei, in timp ce pe monitoare se juca intens Solitaire.

Ce sa-i faci: program fix, bani putini, munca pe masura banilor (salariile sunt de mizerie in administratia publica: un inginer sau arhitect de are curajul sa se inregimenteze va castiga in jur de 1.200 de lei, in timp ce colegii lor in privat vor avea venituri triple).

Dupa zece - douasprezece luni avem si autorizatia in mana. Prima victorie in lupta cu birocratia. Legal nu ar fi trebuit sa dureze mai mult de trei luni.

Pasul 4: Executia si receptia

Cel mai probabil ca domnului Traian Basescu ii va lua cam doua saptamani sa faca lucrarea, dar asta dupa ce anunta inceperea executiei la ISC, care se face cu cel putin zece zile inainte de inceperea oficiala. Asta inseamna ca, desi ai autorizatia, nu te poti apuca mai devreme de zece zile. Se depun mai multe formulare.

Dupa ce termini si executia, primesti si raspuns cu momentul in care inspectorul ar fi trebuit sa vina pe santier: binenteles ca lucrarea este si demult executata.

Receptia implica inca o asteptare de trei luni la ISC.

Nu este suficient ca ai platit taxa, ca faci dovada prin chitanta: faci o cerere catre ISC si de acolo trebuie sa ti se elibereze o adeverinta cum ca ai platit. Inspectorii in loc sa vina sa verifice pe santier stau acum sa completeze adeverinte pe plati evidente.

Termenul mediu de obtinere al adeverintei: Doua-trei luni. Dar nu te poti duce la ISC pana nu faci si o vizita preliminara la primarie, ca sa completezi un set de formulare prin care inregistrezi/actualizezi valoarea de investitie.

Apoi se face comisia de receptie si vreo zece specialisti vor verifica munca a trei muncitori (schimbarea tiglei reprezinta o lucrare importanta).

Si iata: domnul presedinte a reusit, sistemul a fost invins, procedura s-a finalizat.

Si un mesaj pentru domnul Dacian Ciolos

In primul rand, corpul profesional apreciaza incercarea ministrilor dumneavoastra de a reduce birocratia. Desi in acte procedurile au fost simplificate, tinem sa va spunem ca pe teren aplicarea a devenit de un an mult mai greoaie, as putea spune spre imposibila.

De aici rezulta faptul ca orice buna credinta poate fi din start stopata de proasta aplicare din partea autoritatilor. Noi traim cu impresia ca cineva incearca sa va submineze munca de reducere a birocratiei, cel mai probabil sistemul caruia ii place ineficienta statului roman.

Acum Romania se afla intr-un colaps birocratic ce mi se pare a fi generat de o forma de greva la nivel de administratie publica (generata de actiunea energica a procurorilor anticoruptie).

Cezar Petre este inginer, absolvent al Universitatii Tehnice de Constructii Bucuresti. Cu experienta in proiectarea si urmarirea executiei in conditii de calitate a constructiilor, in acest moment este presedintele Colegiului Tehnic al Dirigintilor de Santier.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile, prin introducerea unei caracteristici îmbunătățite de „partajare audio”....
Apple Music, Apple TV și Apple Devices, disponibile și pe Windows
Apple Music, Apple TV și Apple Devices, disponibile și pe Windows
Apple a lansat oficial trei aplicații dedicate pentru utilizatorii de Windows: Apple Music, Apple TV și Apple Devices. Actualizarea face parte din eforturilor companiei de a se distanța de...
#reparatii acoperis Traian Basescu, #avize acte Basescu acoperis , #presedinte