Coldea a spus ca Basescu stia de protocoale, dar nu si ce contin. Cum a reactionat fostul presedinte

Joi, 05 Aprilie 2018, ora 21:05
7203 citiri
Coldea a spus ca Basescu stia de protocoale, dar nu si ce contin. Cum a reactionat fostul presedinte
Foto: Arhiva Facebook/Traian Basescu

Presedintele Comisiei SRI, Claudiu Manda, a declarat joi ca fostul prim-adjunct al SRI Florian Coldea a confirmat faptul ca Traian Basescu stia de existenta protocoalelor cu institutiile din justitie, insa nu si ce contineau ele.

Situatia a fost confirmata de fostul sef al statului, care s-a dezlantuit insa impotriva magistratilor care de-a lungul timpului l-au acuzat ca incalca independenta justitiei. Nici Coldea n-a fost ocolit de cuvinte grele din partea lui Basescu.

Ce stia Basescu?

Manda a sustinut ca Florian Coldea a confirmat in fata comisiei ca Traian Basescu stia de existenta protocoalelor SRI, dar nu si ce contineau acestea.

" (...) A spus ca da, stia de existenta lor (a protocoalelor - n.r.), dar nu de continutul lor. Tariceanu nu mai era premier si (membru - n.r.) in CSAT, a spus ca nu stie sau nu poate confirma ca domnul Tariceanu ar fi stiut", a spus Manda.

Senatorul PSD a mai spus ca Florian Coldea a fost intrebat daca s-au obtinut mandate pe securitate nationala de la judecatori noaptea si raspunsul a fost afirmativ.

"Raspunsul domnului Coldea a fost ca da. In conditii de urgenta maxima, s-a procedat si in asa fel. Aceste solicitari de urgenta au existat doar pe infractiuni de spionaj, terorism sau si pe cele de coruptie sau de evaziune fiscala. Nu vreau sa gresesc, din ce mi-am notat este ca si in astfel de cazuri au existat situatii in care au ajuns la un procuror anume desemnat sau la un judecator noaptea pentru a obtine un astfel de mandat de securitate nationala", a mai explicat Claudiu Manda.

Basescu: Dragi judecatori si procurori, nu va e rusine?

Intr-o interventie la Romania Tv, fostul presedinte Traian Basescu a reactionat la aceste informatii.

"Presedintele stia de existenta protocoalelor, da nu de continutul lor. Despre existenta lor stia orice ziarist. Problema e ca ele erau marcate strict secret si ele niciodata n-au fost transmise presedintelui, CSAT. Deci continutul lor nu aveam cum sa-l stiu niciodata. Nu era treaba presedintelui. Habar n-am avut despre continutul lor. Era o idee generica faptul ca erau protocoale, dar nu stiam de continut, era cunoscut doar de semnatari", a spus Traian Basescu, la Romania TV.

Fostul presedinte a criticat magistratii dispusi sa incheie aceste protocoale.

"Le-a cazut tencuiala de aronganta de pe obraz, dovada ca CSM, ICCJ aveau protocol de colaborare cu SRI. Si va intreb: dragi judecatori si procurori, nu va e rusine cand ieseati cu comunicate ca am afectat independenta justitiei, iar voi umblati cu protocoale. Magistratii patriei, nimeni nu v-a obligat sa semnati protocoale dupa hotararile CSAT. De ce ati primit plicuri cu informari pe mana scurta care nu erau in dosarele inculpatilor, de ce ati semnat protocoale?

Eu cer public sa fie desecretizate ca sa vedem una daca este ilegala. In preambulul actelor CSAT se facea referire la actele la care se refera. Cine obliga ICCJ sa semneze un protocol cu SRI? Cine obliga CSM, institutia care administreaza independenta justitiei? De ce ati simtit nevoie sa semnati protocoale cu SRI, sa primiti informari? N-am sa tac, cu toata amenintarea lui Coldea", a mai spus Basescu.

Basescu se simte amenintat dupa ce Coldea a vorbit de Iuda

Fostul presedinte s-a declarat socat de pilda lui Iuda spusa de Florian Coldea in declaratia de presa de dupa audiere, cu privire la tradatorii de tara.

"Sincer, m-a socat pur si simplu povestea cu Iuda. Nu cred ca este o afirmatie responsabila. In primul rand e o amenintare pe care o putea utiliza serviciul impotriva lor. Pe mine pur si simplu m-a socat ultima afirmatie a lui Coldea. Daca are ceva de spus sa spuna public: domnule, l-am avut ofiter pe X, Y, Z, care au incalcat si au vorbit public.

Nu stiu (daca era Ghita - n.r.), n-as vrea sa speculez, dar cred ca ca a fost prost sfatuit pentru iesirea publica. Finalul declaratiei lui Coldea m-a stupefiat. Ea e o amenintare pentru cei care au vorbit acum si pentru cei care vor vrea sa mai vorbeasca. Da (le mai poate face rau celor care vor sa vorbeasca - n.r.), pentru ca nu a fost singur in SRI", a mai spus Basescu, la Romania TV.

"Ceea ce imi arata ca nu are statura unui mare ofiter de informatii cum a ajuns, din pacate", a mai spus fostul presedinte.

Fostul prim-adjunct al SRI, Florian Coldea, a facut referire, dupa audierea in Comisia de Control al SRI, la persoane care tradeaza interesele tarii, dand exemplu pilda lui Iuda.

"Cred ca e momentul potrivit sa reamintesc un celebru personaj biblic care in urma cu circa 2000 de ani a tradat pentru 30 de arginti. Ce daca ulterior l-au apucat remuscarile? Lucrurile nu s-au putut repara si raul facut nu a putut fi reparat. Evident, ca orice tradator, destinul lui a sfarsit tragic. Din aceasta perspectiva constat cu ingrijorare faptul ca unii, in mod vizibil, practica, astazi, acelasi lucru cu interesele statului roman.

O fac la vedere, extrem de vocal si fara pic de rusine. Ba mai mult, chiar par sa isi faca un titlu de glorie din asta, afectand institutii fundamentale si capacitati democratice de aparare si protectie a statului roman. Poate ar fi bine cu totii sa reflectam la acest episod biblic si la altfel de personaje", a declarat Florian Coldea dupa audierea in comisia parlamentara.

Vezi aici toata declaratia lui Coldea: Scandalul protocoalelor, fake stories! Vulnerabilizam securitatea Romaniei si a aliatilor

UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#Basescu Coldea protocoale SRI, #Basescu Coldea Iuda tradatori , #presedinte