Ar trebui sa demisioneze Traian Basescu? Dezbatere Ziare.com

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 25 Iunie 2014, ora 09:55
9617 citiri
Ar trebui sa demisioneze Traian Basescu? Dezbatere Ziare.com

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a propus adoptarea de catre Parlament a unei declaratii in care sa fie ceruta demisia de onoare a presedintelui Traian Basescu ca urmare a faptului ca fratele acestuia, Mircea Basescu, este acuzat de trafic de influenta si se afla in arest preventiv. Declaratia ar urma sa fie supusa astazi votului camerelor reunite.

"Scandalul intern fara precedent si cu largi ecouri internationale negative generat de arestarea fratelui presedintelui Romaniei, de legaturile acestuia cu indivizi care au actionat in afara legii, dar si de imprejurarea ca presedintele Romaniei avea cunostinta de mai bine de un an de potentialul penal al acestor relatii si activitati, dar nu a intervenit pentru curmarea acestei stari de fapt au creat o situatie si o imagine incompatibile cu statutul functiei de presedinte al Romaniei si cu mult sub demnitatea impusa acestei pozitii in stat", se arata in textul propus de Calin Popescu Tariceanu.

Primul care a invocat necesitatea demisiei presedintelui a fost premierul Victor Ponta, la numai o zi dupa ce inregistrarile care il incrimineaza pe Mircea Basescu au fost date publicitatii.

Ponta, despre Traian Basescu: Un om politic care tine la Romania ar trebui sa-si dea demisia

Ulterior, insa, Victor Ponta a evitat sa mai pronunte cuvantul demisie, aratand ca, "daca va exista aceasta sedinta (comuna a celor doua camere - n.red.), si va exista, (...) parlamentarii PSD-UNPR ai celor doua grupuri de la Camera si de la Senat vor vota in favoarea declaratiei politice care sa ceara presedintelui Romaniei asumarea politica a raspunderii pentru buna functionare a Justitiei si pentru imaginea internationala a Romaniei".

Basescu, despre demisie: In biroul lui Ponta se facea trafic de influenta, Tariceanu imi trimitea biletele

"Intentia lui Calin Popescu Tariceanu de a pune in fata Camerelor o declaratie e ridicola. Daca seful statului a facut ceva in neregula, daca in raport cu Constitutia, cu felul in care trebuie sa-si exercite mandatul e ceva in neregula, atunci Parlamentul ar fi trebuit sa actioneze la a treia suspendare", a declarat europarlamentarul PMP Cristian Preda.

Deputatul PSD Florin Iordache apreciaza pentru Ziare.com ca nu exista motive sa i se ceara demisia presedintelui "fara o ancheta amanuntita, din partea autoritatilor. In rest, numai pe aceasta situatie familiala, fara o ancheta, nu se impune asa ceva.

In niciun caz nu trebuie pusa problema suspendarii, in primul rand ca semnal extern. Cand presedintele mai are doar sase luni de mandat, am putea veni in Parlament cu o asemenea intiativa doar pentru o actiune in care sa fie implicat direct presedintele, altfel nu ar fi un demers credibil. In plus, sa ne gandim ca, daca ar fi suspendat presedintele, la referendum am aplica tot regula actuala privind cvorumul de 50% si ar fi foarte greu sa convingem jumatate din populatie sa vina la vot".

Profesorul de drept constitutional Gheorghe Iancu a explicat pentru Ziare.com ca "demisia este un act unilateral de vointa, iar ceea ce face majoritatea nu are niciun efect legal, constitutional. Este o chestiune pur politica, pentru a arata cat este de activa. Daca presedintele vrea sa demisioneze e treaba lui, dar nu la cererea Parlamentului.

Si nici nu cred ca demisia aceasta ar fi utila. N-are nicio noima, mai ales ca peste cateva luni se termina mandatul presedintelui. Ce sa facem acum? Sa ne apucam sa mai platim alegeri anticipate, sa bulversam lumea vara, sa aducem oamenii in august la alegeri? E o aiureala facuta de niste aiuriti."

Cat despre ipoteza suspendarii presedintelui, profesorul Gheorghe Iancu apreciaza ca ea nu s-ar justifica: "Suspendarea tine de fapte grave de incalcare a Constitutiei, savarsite de presedinte, nu de fratele lui. Care sunt faptele grave facute de presedinte? Cele comise de fratele lui?".

Grupurile PNL au adoptat propria declaratie in care cer demisia de onoare a presedintelui.

PNL s-a razgandit: Nu mai cere capul lui Ponta. Cum ramane cu demisia in cazul lui Basescu

Daca initial vicepresedintele PNL, Puiu Hasotti, pleda atat pentru demisia presedintelui, cat si a premierului, in textul declaratiei nu exista referiri la demisia lui Victor Ponta. Deputatul PNL Alina Gorghiu a apreciat pentru Ziare.com ca Traian Basescu ar trebui sa demisioneze, "dar nu pe criteriu de vinovatie, ci ca gest politic. Suspendarea nu-si are rostul, nu ne incadram in conditiile pentru a cere suspendarea, nu sunt incalcari grave ale Constitutiei savarsite in acest caz".

In schimb, PDL considera ca presedintele nu ar trebui sa demisioneze, prim-vicepresedintele PDL Catalin Predoiu considerand ca un asemenea gest ar fi o mare eroare.

Predoiu: Ar fi o eroare ca presedintele sa demisioneze - atacuri dure la Ponta, Geoana si Tariceanu (Video)

La randul sau, Adriana Saftoiu considera ca exista doua aspecte: "o demisie s-ar fi impus daca pana acum am fi avut date date clare, juridice, de natura penala privind implicarea presedintelui in acest caz. Nu avem pana acum asa ceva. Deci sa ceri demisia este complet nejustificat. Daca se pune problema unei demisii de onoare, aceasta tine strict de Traian Basescu, este strict decizia presedintelui.

In privinta suspendarii, nu cred ca ea poate avea loc. Sunt foarte ezitante in aceasta privinta si unele partide din actuala coalitie de guvernare. De exemplu, UDMR nu prea cred ca ar sustine asa ceva".

Laszlo Borbely: O demisie a lui Traian Basescu nu ar fi nici oportuna, nici benefica

Deputatul PP-DD Tudor Ciuhodaru nu vede de ce presedintele ar trebui sa-si dea demisia. "De ce? Vad astazi multi lupi moralisti care incearca de cativa ani sa dea de pamant cu Justitia, iar cand nu le iese lanseaza noi teme false. Le place sau nu, se vede tot mai clar ca nimeni nu e mai presus de lege. Nici presedintele, nici fratele presedintelui, nici mama parlamentarului sau a baronului local.

Si daca tot s-a deschis sezonul de demisii, le mai astept pe cele ale parlamentarilor condamnati cu suspendare sau pe ale celor care au acoperit ministrii ajunsi la puscarie sau au facut zid de protectie pentru baronii corupti. Si cred ca voi mai astepta vreo 20 de ani. Pana atunci cred ca Justitia trebuie lasata sa-si urmeze calea dincolo de urletele disperate ale puternicilor zilei", a declarat Tudor Ciuhodaru pentru Ziare.com.

Analistul politic Valeriu Turcan considera ca "presedintele nu are cum sa fie ocolit de un cost politic. Problema de imagine cauzata de acuzatiile la adresa fratelui este una reala si e acuta. Dar nimeni nu isi poate asuma responsabilitati pentru eventualele erori pe care rudele le-ar face in viata sau in activitatea lor. Semne de intrebare vor ramane, e normal, dar nu exista informatii care sa ateste o afectare de catre presedinte a actului de justitie. S-ar stabili si un precedent periculos ca liderii sa raspunda politic pentru ce fac rudele.

In Romania avem mult prea multe precedente care induc o instabilitate cronica. Prea multe suspendari si prea multe gesturi care vor ajunge sa fie folosite si impotriva viitorilor presedinti. Orice viitor presedinte cand se va instala la Cotroceni va sti cai daca nu executa vointa unui grup restrans de lideri politici, va fi suspendat. Si atunci nu-si va asuma nimic important si curajos pentru Romania.

Repunerea in discutie a unei noi suspendari ar enegiza electoratul anti-Basescu pe care Victor Ponta isi construieste strategia de marketing electoral pentru prezidentiale. Pe de alta parte, ar acoperi total ce se intampla in guvernare. Util politic ar putea fi sa stoarca tema de tot potentialul ei electoral, cu declaratii politice in Parlament si pe toate televiziunile, dar fara o suspendare, lucru care i-ar da lui Victor Ponta ocazia sa se pozitioneze ca om responsabil, preocupat de stabilitate si agenda cetateanului in ultimele luni ale mandatului presedintelui Basescu. Totul depinde de cum vrea Victor Ponta sa isi construiasca profilul prezidential inaintea alegerilor."

Traian Basescu a anuntat deja ca nu intentioneaza sa demisioneze si isi va duce mandatul pana in ultima zi.

Basescu, despre arestarea fratelui: Cer scuze romanilor. Imi duc mandatul pana in ultima zi

Ziare.com te invita la dezbatere. S-ar justifica demisia presedintelui in urma scandalului in care este implicat fratele sau? Aceasta demisie ar fi benefica pentru societatea romaneasca si pentru independenta Justitiei sau dimpotriva? Exista posibilitatea sa ajungem la cea de-a treia suspendare a lui Traian Basescu?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Basescu demisie suspendare, #Traian Basescu Mircea Basescu Bercea, #Parlament declaratie demisie Basescu , #presedinte