Basescu a desfiintat USL (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 21 Iunie 2011, ora 18:34
8467 citiri
Basescu a desfiintat USL (Opinii)
Foto: presidency.ro

A fost un spectacol pe cinste. Pe fondul unei asteptari incordate si a unei tensiuni isterice a intregii clase politice si a societatii, meciul de la Cotroceni dintre reprezentantii USL si Traian Basescu a transat problema impasului politic in care ne aflam, fara sa rezolve insa nimic.

Dincolo de schimbul de replici ironice, de mistocariile cu iz de golanii care i-au consacrat pe cei trei politicieni, substanta discutiei poate fi usor definita ca zero.

Liderii Opozitiei au venit, s-au dat cocosi, au refuzat sa discute cu adevarat cu presedintele, au tratat "compromisul" si oferta sefului statului drept un "rau in sine" si au plecat mandri nevoie mare ca nu s-au lasat calcati de Traian Basescu. Si cam atat. De cealalta parte, presedintele si-a facut jocul sau preferat, a jucat la miza nula, a plusat oferta "compromisului", neoferind nimic in realitate, insa a lasat impresia (pentru cei care conteaza - multimea care va vota) ca ii pasa de soarta tarii.

Acest concept atat de tocit, de golit de sens si semnificatie - "soarta tarii" -, care nu mai rezoneaza in constiinta nimanui, desi in fapt pe toti ne doare ca nimeni nu mai da doi bani pe aceasta idee, a lipsit si de la confruntarea dintre USL si Traian Basescu. Nici presedintele, nici cei doi frati de ideologii paradoxal lipite nu au reusit sa comunice cu adevarat, sa schimbe idei, sa isi arate interesul pentru o idee care sa-i depaseasca.

Totusi, daca va ramane un castigator al acestei confruntari, pe termen lung, acela nu va fi decat Traian Basescu. El va ramane in constiinta romanilor ca presedintele care a intins mana Opozitiei, care ar fi mers si pana la un "compromis" pentru a depasi dificila situatie si blocajul politic, pentru a realiza "reforma statului". Aceste idei simple vor ramane bine infipte in mentalul romanilor, cu siguranta in mintea majoritatii lor, cu atat mai mult cu cat aparatul de propaganda al Puterii va avea grija sa disemineze acest concept.

Ca cele doua teme pentru care s-au purtat discutiile nu exista in mod real, ca oferta lui Traian Basescu nu exista in realitate - gandul ca presedintele ar fi "dat" Opozitiei un Parlament cu doua camere, dar cu doar 300 de parlamentari, in schimbul regionalizarii si adoptarii proiectului de revizuire a Constitutiei.

USL a spus "pas", iar Traian Basescu pare sa fi ramas cu mana intinsa dupa compromis. Ma tem insa ca aceasta mana intinsa, atat de vizibil, mult prea evident si ostentativ, va avea un efect asupra poporului mai puternic decat simpla "trimitere la plimbare" a lui Basescu de catre cei doi uselisti.

Din punctul de vedere al comentatorilor, al analistilor, poate al catorva intelectuali (mai mult sau mai putin rafinati si fara o optiune politica batuta in cuie), al celor care urmaresc frecvent si constant viata politica, modul in care Crin Antonescu si Victor Ponta i-au administrat "tratamentul soc" si "oferta otravita" a Guvernului tehnocrat si alegerilor anticipate ar putea putea conta sau impresiona.

Cred insa ca pentru electorat, pentru cei care vor vota, conteaza infinit mai mult dorinta politicienilor de a se intelege, de a colabora, de a conlucra pentru a depasi criza. Iar la acest capitol, din nou, castigator este tot Traian Basescu. In concluzie, un joc cu miza nula, o noua cacealma marca Traian Basescu si o noua lovitura de jucator de poker data unor lideri care, intr-adevar, traiesc parca tot mai mult sub farmecul si iluzia autosuficientei.

Cand se vor trezi, va fi probabil mult prea tarziu. Vor constata ca presedintele i-a "facut" din nou, ca pana sa isi dea seama ca dusmanul lor a schimbat jocul si regulile in timpului meciului, realitatea politica si sociala a Romaniei va fi cu totul alta. Dar sa-i lasam sa creasca la umbra nucului batran.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Traian Basescu consultari Cotroceni, #Ponta Antonescu consultari Cotroceni, #reorganizarea teritoriala, #modificare Constitutie , #presedinte
Comentarii