Basescu a retrimis la CCR statutul parlamentarilor

Vineri, 26 Aprilie 2013, ora 16:41
4911 citiri
Basescu a retrimis la CCR statutul parlamentarilor
Foto: presidency.ro (Arhiva)

Presedintele Traian Basescu a sesizat Curtea Constitutionala cu privire la Legea de modificare a statutului deputatilor si senatorilor, apreciind ca anumite articole sunt neconstitutionale.

Printre motivele invocate se numara faptul ca parlamentarii au introdus noi prevederi prin care isi aroga atributii care ii revin puterii judecatoresti.

Este a treia oara cand statutul parlamentarilor ajunge la Curtea Constitutionala. Dupa ce presedintele a retrimis legea la Parlament si ea a fost modificata, au urmat doua contestatii ale legii depuse de PDL la Curtea Constitutionala, ambele fiind admise.

Mai exact, presedintele sesizeaza Curtea in legatura cu articolul 1 al Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor, aflata la promulgare, punctele 18 si 19, prin care se aduc modificari asupra procedurii prin care poate fi retinut, arestat sau perchezitionat un deputat sau senator.

In sesizarea trimisa de presedinte CCR se arata ca "Imunitatea parlamentara prevazuta de Articolul 72 din Constitutie reprezinta o garantie a exercitarii mandatului, iar nu un privilegiu al senatorului sau al deputatului ori o cauza de exonerare de raspundere penala".

Totodata, "imunitatea parlamentara reprezinta regula, iar ridicarea imunitatii parlamentare reprezinta exceptia, iar, ca orice exceptie, ridicarea imunitatii parlamentare trebuie sa fie de stricta interpretare si aplicare", se arata in sesizarea trimisa de presedinte la CCR.

In opinia presedintelui, noul articol 24, ce reglementeaza "Procedura in caz de retinere, arestare sau perchezitie", este de natura sa dea nastere la diferite interpretari, cu consecinte asupra independentei puterii judecatoresti.

Presedintele argumenteaza spunand ca sintagma "indicarea cazului prevazut de Codul de procedura penala si motivele concrete si temeinice care justifica luarea masurii preventive sau dispunerea perchezitiei" conduce la concluzia ca Senatul sau Camera Deputatilor se poate pronunta asupra calificarii juridice a faptei sau asupra temeiniciei acesteia.

Pe de alta parte, atat masurile preventive privative de libertate, cat si perchezitia, ca procedeu de descoperire si ridicare a inscrisurilor si a mijloacelor materiale de proba, reprezinta ingradiri ale unor drepturi sau libertati fundamentale, subliniaza seful statului.

Presedintele contesta referirile exprese in continutul legii atacate la expresia "motivele concrete si temeinice" in baza carora poate fi retinut, arestat sau perchezitionat un parlamentar.

Astfel, seful statului cere magistratilor Curtii sa se pronunte asupra faptului ca in aceasta lege parlamentarii se implica in aspecte legate de admisibilitatea, administrarea si chiar aprecierea probelor, atribute exclusive ale magistratilor.

Presedintele mai spune ca interpretarea prevederilor continute de legea transmisa spre promulgare incalca prevederile Constitutiei si conduce la incalcarea rolului puterii judecatoresti.

"Prin obligativitatea stipularii in cerere sau in sesizare a motivelor concrete, legale si temeinice pentru care se justifica o anumita masura sau inceperea urmaririi penale se poate naste convingerea ca Parlamentul, prin Camera competenta, ar urma sa judece faptele penale imputate unui deputat sau senator, ori unui membru al Guvernului", se mai arata in document, ceea ce ar echivala cu "impietarea asupra competentei si independentei puterii judecatoresti".

Aceleasi argumente juridice raman valabile si in cazul dispozitiilor Articolului. 242 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor, introdus prin legea aflata la promulgare, se mai arata in sesizarea adresata CCR.

Reactii

Contactat de Realitatea TV, deputatul PSD Florin Iordache a reamintit ca presedintele nu a spus nimic despre acest articol atunci cand a retrimis legea la Parlament.

"Din punctul meu de vedere nu este niciun fel de problema. Daca tot modificam Constitutia acum, hai sa scoatem de tot din Constitutie, ca sa nu se mai pronunte parlamentul", a adaugat Iordache.

Deputatul social-democrat a explicat ca aceasta prevedere constitutionala a fost mentinuta pentru a se evita abuzurile.

La randul sau, senatorul PNL Ioan Ghise a declarat la Antena3 ca i se pare firesc, din punctul de vedere al presedintelui, ca Traian Basescu sa conteste la CCR statutul parlamentarilor, afirmand ca acesta se ghideaza dupa vorba din popor "Pe cine nu lasi sa moara, nu te lasa sa traiesti".

"Traian Basescu incearca sa isi reia toate parghiile de putere pe care le-a avut", a mai punctat Ioan Ghise.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Partidul Mişcarea Populară (PMP) a anunţat că, în cursul zilei de miercuri, Curtea de Apel Bucureşti a respins recursurile formulate de Cristian Diaconescu şi, prin urmare, ”a fost validat...
#Basescu sesizare CCR statut, #statut parlamentari Basescu CCR , #presedinte