Basescu acuza Guvernul si Parlamentul: Sunt corupte, nu lasa justitia libera! (Video)

Marti, 11 Martie 2014, ora 20:51
6497 citiri
Basescu acuza Guvernul si Parlamentul: Sunt corupte, nu lasa justitia libera! (Video)
Foto: Presidency.ro

Presedintele Traian Basescu a criticat, marti seara, intr-o declaratie de presa sustinuta de la Palatul Cotroceni, votul deputatilor impotriva urmaririi penale a lui Daniel Chitoiu, acuzand Guvernul si Parlamentul ca "nu lasa justitia libera".

Totodata, Traian Basescu a dat exemplul mai multor alesi pentru care s-a cerut urmarire penala, refuzata de Parlament, afirmand ca respectivii sunt "oameni influenti".

De asemenea, seful statului a lasat sa se inteleaga ca nu ia in considerare o eventuala gratiere a lui Gica Popescu sau Gigi Becali, subliniind ca nu a gratiat niciun detinut in al doilea mandat de presedinte.

In plus, presedintele a taxat dur partidul extremist Jobbik, cerand Parlamentului elaborarea unor legi care sa interzica prezenta partidului maghiar pe teritoriul Romaniei.

Nu in ultimul rand, Traian Basescu a abordat inca o data problema accizei suplimentare la combustibili, programata a fi introdusa de la 1 aprilie, si a lamurit contextul vizitei sale la sediul PMP.

Daniel Chitoiu scapa de urmarirea penala - deputatii nu-l lasa pe mana Justitiei

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, declaratiile presedintelui Traian Basescu:

- Am constatat ca majoritatea parlamentara a refuzat astazi, din nou, sa lase justitia libera, in conditiile in care Parlamentul Romaniei este acuzat in raportul UE, care vizeaza actele de coruptie, ca o institutie care impiedica independenta justitiei.

- De asemenea, in raportul MCV, daca institutiile care tin de justitie primesc aprecieri bune, Parlamentul este mentionat ca cel care incalca statul de drept si blocheaza justitia.

- Noul episod, cel legat de fostul ministru al Finantelor, dl Chitoiu, este o confirmare a ceea ce s-a inscris in raportul MCV, dar si in raportul cu privire la coruptia la nivelul UE.

- Mai mult, este confirmata si aprecierea din raportul Departamentului (american - n.red.) de Stat, cu privire la Romania, in care Parlamentul este o institutie care nu respecta standardele statului de drept.

- Acest ultim episod are si o alta conotatie, pentru ca el viza o ancheta cu privire la modul in care o ordonanta de urgenta a fost emisa si manipulata de diversi politicieni si confirma faptul ca Guvernul Ponta este unul corupt.

- O ordonanta de urgenta care n-a circulat pe la toti ministrii sa fie aprobata peste noapte.

- Azi, dl Chitoiu in Parlament a spus cateva minciuni, care au parut a fi o justificare. Dl Chitoiu minte. El a avut sesizari nu de la FMI sau de la alte institutii.

Basescu, atac la Chitoiu: A mintit astazi, Ponta stie despre ce e vorba!

- Legea initiala de functionare a ASF a fost retrimisa de mine in Parlament, exact din cauza modificarilor care ulterior au venit si din partea FMI, adica probleme legate de vechime si in sesizarea facuta de mine in Parlament se cereau 10 ani de vechime.

- De asemenea, in trimiterea inapoi a legii de functionare a ASF, mai semnalam un lucru legat de incompatibilitati.

- Iar domnii parlamentari au respins si sesizarea facuta de mine, si pe vechime, si pe incompatibilitati.

- Eu cred ca, astazi, majoritatea parlamentara si PSD au protejat investigarea unui act de coruptie la nivel guvernamental.

- Este un numar destul de mare de parlamentari pentru care s-a cerut aprobare pentru inceperea urmaririi penale si a fost refuzata de Parlament - dl Vosganian, dl Borbely, dl Victor Paul Dobre, de astazi si dl Chitoiu.

- Mai avem si parlamentari pentru care s-a refuzat ridicarea imunitatii in vederea arestarii - dl. Cosma si dl. Ion Stan.

- Este foarte interesant si v-as ruga sa va uitati: ca pentru parlamentarul Coman, Parlamentul a incuviintat imediat arestarea.

- Este foarte mare diferenta de tratament. Daca mai trebuie, va mai citesc o data numele, este vorba de politicieni care sunt parte a sistemului corupt din Parlament, cei pentru care nu s-a incuviintat inceperea urmaririi penale sau arestarea.

- Sunt cu state vechi, care fac parte din coruptia transpartinica, care se misca in Parlament cu solidaritate din partea tuturor.

- Cand vine vorba de dl Cosma, de dl Vosganian, de dl Borbely, sunt oameni influenti care la randu-le pot influenta voturi cand alti parlamentari ajung la necaz.

- S-a ajuns la un numar de parlamentari pentru care s-a refuzat urmarirea penala sau arestarea.

- Facem eforturi uriase sa deschidem portile Schengen, in beneficiul tuturor romanilor si a intregii economii romanesti. Parlamentarilor din majoritatea parlamentara nu le pasa.

- Si imi pare rau, o sa citesc din nou partidele din care fac parte: PNL, UDMR, PNL, PNL, PSD.

- Indiferent de situatia partidelor - la putere sau opozitie -, acesti oameni si cei care sunt colegi cu ei in grupurile parlamentare ii apara fara rezerve, facand rau Romaniei si discreditand statul roman.

- Este foarte mare diferenta de tratament. Daca mai trebuie, va mai citesc o data numele, este vorba de politicieni care sunt parte a sistemului corupt din Parlament, cei pentru care nu s-a incuviintat inceperea urmaririi penale sau arestarea.

- Sunt cu state vechi, care fac parte din coruptia transpartinica, care se misca in Parlament cu solidaritate din partea tuturor.

- Statul este discreditat, asta s-a realizat si astazi cu finul Chitoiu, care e parte dintr-un angrenaj mult mai mare, gestionat de nasul Rusanu.

- Eu sunt doar in situatia de a constata, pentru ca nu am cum sa influentez deciziile Parlamentului, dar romanii trebuie informati, pentru a sti cine le face rau, cine ii discrediteaza.

Un nou avertisment legat de taxa la carburanti: Preturile o sa creasca!

- As aborda un alt subiect - taxa suplimentara la benzina si motorina, de la 1 aprilie.

- O spun inca o data: aceasta taxa nu este necesara.

- Singurul loc in care nu sunt ascunsi bani sunt cei de la Ministerul Dezvoltarii, unde este o crestere exploziva a bugetului, in vederea alocarii baronilor locali.

Basescu: Acciza la combustibil nu e necesara. In buget exista ascunsi suficienti bani

- Sa se elimine excesele de alocare de la Ministerul Dezvoltarii si, de buna seama, corecta evaluare a celebrei taxe de stalp, care in buget a fost trecuta cu o contributie minimala de 480 milioane de ron, cand in realitate este de 1,5 miliarde.

- Fac apel si la Guvern, si la Parlament sa nu se introduca aceasta taxa suplimentara care va scumpi preturile de consum.

- Preturile or sa creasca, nu se atinge obiectivul de a da putin mai mult confort populatiei, sa aiba o situatie putin mai buna.

Basescu: Cer public interzicerea Jobbik pe teritoriul Romaniei!

- Am observat ieri o prezenta la varf a partidului extremist Jobbik din Ungaria. Cer public Guvernului si Parlamentului Romaniei act normativ prin care prezenta pe teritoriul Romaniei a membrilor si liderilor acestui partid sa fie interzisa.

- In Europa se constata o crestere a ponderii partidelor extremiste. Pe teritoriul Romaniei nu au ce cauta.

Basescu cere Parlamentului sa interzica extremistii maghiari pe teritoriul Romaniei

- Voi avea o discutie extrem de aplicata, cu ocazia primului CSAT. Jobbik este un partid extremist de care le este rusine si guvernantilor de la Budapesta, nu vad de ce ne-ar fi noua rusine sa-i dam afara sau sa nu mai aiba acces in Romania.

- Comportamentul lor de la Targu Mures justifica (actul normativ - n.red.).

- Maine voi avea o declaratie de presa mai larga cu privire la evolutiile din Ucraina si masuri care vizeaza.

Intrebari:

Ce faceti cu decoratia lui Tokes?

- Decizia Consiliului de Onoare a fost atacata in instanta si, in functie de decizie, voi astepta.

La ce sa ne asteptam in viitorul raport MCV?

- Actualul raport MCV, emis in ianuarie, inca nu a fost andorsat de Consiliul UE, ceea ce inseamna ca poate suferi modificari.

- Si aceasta noua aventura va consolida in momentul adoptarii raportului in Consiliu, situatia reflectata deja de MCV, ca Parlamentul nu respecta statul de drept.

Ati primit reactii si de la alte state decat SUA?

- Nu stiu de reactia SUA, eu stiu foarte bine ce trebuie facut. Episodul de azi va mai trage o tusa groasa la momentul aprobarii MCV din ianuarie, cu privire la Romania, cu privire la faptul ca raportul nu respecta statul de drept.

- Spiritul nu este acela de a transforma Parlamentul in judecator. Practic, este o notificare de informare si asa este tratata. Cei care pot spune, daca in cazul dl Chitoiu, sunt incalcari ale legii, sunt judecatorii si procurorii, pe urma.

- L-am mai vazut pe mai-marele Vosganian spunand "S-a dovedit, sunt nevinovat". Nu, Parlamentul nu va da certificate de nevinovati. Parlamentul constata ca pentru un ministru se cere inceperea urmaririi penale.

- Altii primesc imediat aprobarea sa fie anchetati, dar pentru anume parlamentari nu se poate.

Care a fost scopul vizitei la sediul PMP?

- Banuiesc ca stie toata lumea ca m-am despartit definitiv de PDL, ca nu am nimic in comun in abordarile politice cu actuala conducere a partidului, ca am propus infiintarea Fundatiei Miscarea Populara, care a generat un partid. Am dreptul sa ma duc la sediul oricariei fundatii, nu este incalcarea statutului de presedinte.

- Un singur lucru nu am dreptul sa fac: sa devin membru al unui partid. Pot sa votez PMP.

- N-am discutat despre alegeri, m-am dus sa ii cunosc pe oamenii aceia care sunt sefi de filiale.

- Nu sunt membru nici la partid, la orice fundatie ma pot duce, la orice partid ma pot duce.

Ce parere aveti de alegerea lui Tariceanu si cum veti colabora cu al doilea om in stat?

- Institutional, chiar daca el este un surogat de Antonescu. Ponta a tinut sa mentina tandemul PNL-Victor Ponta. O sa il mangaie pe spate pe Tariceanu si o sa-i spuna "Crinut". E un surogat de Crin Antonescu.

- E al doilea om in stat, il tratez ca atare. Zgonea e al treilea.

Ponta spunea ca este alaturi de sindicalistii din energie si sa vina la Cotroceni sa protesteze

- Legea certificatelor verzi este retrimisa la Parlament, pentru ca trebuia un aviz din partea Comisiei Europene.

Pe Gica Popescu il gratiati?

- Nici nu i s-a scris... As vrea sa stiu, daca nu e cu pacat, daca a platit cineva bani pentru a se face astfel de campanii - pentru Becali, pentru Gica Popescu. Mi se pare o campanie foarte puternica si nejustificata. Nu ii aduna un post de televiziune sau altul 50.000 de semnaturi. Poate sa adune 5 milioane de semnaturi. Daca televiziunile ar respecta statul de drept, ar citi in ce stadiu se afla dosarul.

- Am un aviz negativ cu privire la gratierea dl Becali, care este facultativ.

Basescu, despre gratierea lui Gica Popescu

- N-am facut multe gratieri, in primul meu mandat. Toate gratierile sunt in primul mandat. In al doilea mandat, nu sunt gratieri, nici macar umanitare.

- Eu plec de la alta premisa: Daca in primul mandat aveam semne de intrebare cu privire la vointa justitiei de a functiona, in cel de-al doilea mandat al meu nu am mai avut motive sa cred ca cea mai mare parte a justitiei n-ar functiona. Si atunci am plecat de la premisa ca, decat un om pe care l-am respectat si il respect, il cunosc mai bine sau mai putin bine, deci dintre un astfel de om si a respecta un judecator, am preferat sa respect judecatorul, pe care nici macar nu il cunosc.

- Presedintele poate sa faca mult rau prin atributiunile lui, justitiei, prin abuzul de gratieri, prin neintelegerea efectelor sociale ale unor hotarari ale judecatorilor. In al doilea mandat, am eliminat functia gratierii. Voi reflecta, de la caz la caz. Pana acum, nu am avut motive sa acord nicio gratiere in al doilea mandat.

Retrageti decoratia lui Gica Popescu?

- Un om care a intrat in inchisoare nu poate fi negat, pedeapsa nu il desfiinteaza. Nimanui nu i-am ridicat decoratia, pentru ca omul intrat in inchisoare pentru ca a gresit nu poate fi negat pentru ce a facut el inainte de a fi in inchisoare.

- Va multumesc, va doresc o seara buna!

Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Klaus Iohannis, președintele României a transmis, vineri, 29 martie, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că România va rămâne profund implicată în procesul de adaptare...
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
#Basescu Daniel Chitoiu, #Basescu gratiere Gica Popescu, #Basescu interzicere Jobbik, #Basescu arestare parlamentari, #Basescu acciza combustibili , #presedinte