Basescu cere demisia lui Ponta: Sa-si asume un guvern fara el

Joi, 04 Decembrie 2014, ora 19:05
17991 citiri
Basescu cere demisia lui Ponta: Sa-si asume un guvern fara el
Foto: presidency.ro

Presedintele Traian Basescu a cerut demisia prim-ministrului Victor Ponta, caruia i-a transmis sa-si asume, in calitate de presedinte al PSD, un guvern din care el sa nu mai faca parte.

Presedintele in functie a facut referire la scandalul votului din diaspora, mentionand ca, in alte tari, seful Executivului si-ar fi dat demisia in urma unor asemenea incidente.

In plus, Traian Basescu a apreciat ca Victor Ponta "aduna farame de unde poate" in aceste zile, pentru a forma un nou guvern, acuzand UDMR ca nu din cauza votului electoratului ar urma sa ia decizia retragerii de la guvernare.

Basescu il ataca pe Ponta: Ofiter acoperit, plagiator, un bolovan la piciorul Romaniei. Ce penibil sunt unii!

De asemenea, Traian Basescu a vorbit si despre redevente, precizand ca acestea nu se pot modifica si ca Guvernul poate mentine cele doua taxe - una pentru gaze si a doua pentru resurse minerale -, pentru a mai creste veniturile bugetului. Declaratiile sefului statului au avut loc dupa ce Guvernul a renuntat la negocierea redeventelor pentru resursele naturale ale Romaniei.

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, declaratiile presedintelui Traian Basescu:

- Profit ca e plecat dl presedinte ales (Klaus Iohannis - n. red.) si dau si eu niste indicatii in seara asta.

- Voi exprima cateva puncte de vedere cu privire la ce se prefigureaza legat de Guvern.

- Observ ca dl prim-ministru Ponta a intrat intr-o frenezie a formarii unui nou guvern, pentru a incerca sa schimbe impresia, adunand farame de unde poate.

- Poate este legitim acest lucru, mai ales dupa ce UDMR a anuntat ca se va retrage de la guvernare, din motive numai de dansii stiute deocamdata.

- In niciun caz motivul nu este legat de sensibilitatea dobandita la votul electoratului. Au fost insensibili multi ani, ca sa fie sensibili dintr-o data.

- Politicianul Ponta este complet discreditat in interiorul UE. Prezenta sa in fruntea Guvernului nu este decat un element de discreditare si pentru Romania, indiferent care este majoritatea in Parlament.

- Elementele care imi sustin afirmatia sunt faptele domniei sale. In Europa nu s-a uitat faptul ca a fost unul dintre artizanii loviturii de stat din vara lui 2012.

- La alegerile prezidentiale, desi prin lege primul responsabil era Victor Ponta, nici in turul 1, nici in turul 2 nu s-au asigurat conditii pentru ca toti romanii sa-si poata exercita votul.

- Toti au inteles ca a fost un blocaj realizat de Guvern.

- Un al treilea lucru: plagiatul domniei sale, care se adauga si el la imaginea unui premier. Nu a existat ministru sau demnitar in Europa care sa nu demisioneze cand este acuzat de plagiat. Domnia sa inca mai crede ca plagiatul nu conteaza. Nu conteaza pentru el, care are o biografie falsificata, dar pentru europeni conteaza.

- Iar dansul vrea sa fie din nou prim-ministru intr-un guvern refacut, recarpit.

- Faptul ca a fost ofiter al unui serviciu de informatii, fara sa faca public acest lucru, iar aceasta activitate a fost in contradictie cu Constitutia este un alt element de discreditare profunda a dl Ponta.

- Pentru binele Romaniei, public il rog pe dl Ponta sa-si asume formarea unui nou guvern, dar din care domnia sa lipseasca, pentru binele si credibilitatea Romaniei.

- Nu exista tara in care sa se fi intamplat ce s-a intamplat in turul 1 si 2 si prim-ministrul sa nu demisioneze.

Ancheta votului in diaspora: DNA a preluat dosarul de la Parchetul General

- Prim-ministrul a devenit un bolovan de piciorul Romaniei.

- As face o precizare la modul cum Parlamentul a avizat arestarile din ultima perioada, cu exceptia incidentului de ieri, cu dl Teodorescu, care sper sa fie rezolvat favorabil, pentru ca s-au creat premise ca raportul MCV sa fie un raport bun.

Deputatul Catalin Teodorescu salvat de colegi. Initial s-a anuntat ca ramane fara imunitate UPDATE

- Au rezolvat in mare parte, dar ieri au trebuit sa faca si un pas inapoi, din pacate.

- As mai face o remarca, fara sa fie neaparat un atac, dar judecati dvs. daca este in regula, acum cand se pune problema constructiei bugetului pentru anul 2015.

- Am fost foarte interesat sa stiu daca in urma acceptului premierului Victor Ponta de a se incasa doar 200 de milioane de dolari de la Rompetrol, din datoria de 500 de milioane, s-a intamplat ceva.

- Nu numai ca nu s-a format fondul de investitii de un miliard de euro, dar nici macar cele 200 de milioane de dolari nu s-au incasat pana acum.

- Victor Ponta trebuie sa-si asume toata responsabilitatea, pentru ca l-am prevenit inainte sa faca acest lucru.

- Azi am auzit de la dl Ponta un apel la consens, spunand ca a fost un adevarat consens cu CAS si ca efectul a fost foarte bun. Il avertizez ca nu a fost consens cu mine si ca efectele vor fi majore.

- Aici este cheia: sa ajungem sa nu mai imprumutam bani, pentru a executa bugetul. Stiu ca in momentul de fata are dificultati, dar nu stiu cum le va rezolva. N-as vrea insa ca rezolvarea sa fie o intrerupere a acordului cu Fondul.

- Romania a trecut demult de faza in care nu era capabila sa duca pana la capat un acord cu FMI. A trecut demult de aceasta faza. Toate acordurile cu FMI au fost indeplinite.

- Cred ca, daca nu se continua acordul cu Fondul, va fi o mare bila neagra si pentru FMI, pentru ca ar fi prima data cand o tara iese mai slabita din punct de vedere al consolidarii fiscale dintr-un acord cu Fondul, decat cum a intrat.

- N-as vrea sa se intample acest lucru. Romania a intrat intr-o conditie buna, in al treilea acord consecutiv cu Fondul, a intrat la cererea ei, si ar fi o mare dezamagire si o palma pentru Fond si pentru CE daca Romania iese din acordul cu Fondul intr-o stare mai putin stabila decat la intrare.

- FMI si CE au stat si au privit de la distanta aventurile fiscale care s-au petrecut in Romania in ultimele luni.

- Au stiut foarte bine ce se intampla in Romania.

- Am inteles ca dl Ponta vorbeste de stabilitate, de-asta n-ar mai introduce redeventele. Ce stabilitate, cand la sfarsitul lui noiembrie faci a treia rectificare bugetara. Omul asta nu intelege despre ce vorbeste cand vorbeste despre stabilitate si predictibilitate.

- Tu, Guvernul, faci trei rectificari si iesi azi si vorbesti despre stabilitate si predictibilitate. Penibili trebuie sa fie unii.

Guvernul renunta la negocierea redeventelor - Acelasi sistem va fi valabil si in 2015

- Fac si o scurta precizare cu privire la redevente: Vreau sa ii spun ca nu poate modifica redeventele.

- Redeventele au matrici de calcul si pleaca in principiu de la marimea zacamantului, de la 3 la suta pana la 13,5 la suta din petrolul extras.

- Ca sa modifici redeventele, trebuie sa te adresezi tuturor celor 44 de concesionari de pe teritoriul Romaniei si trebuie sa obtii acordul tuturor.

- Ce poate insa face Guvernul, langa redeventa, care este in functie de marimea zacamantului - mai sunt doua taxe, una este suprataxa pentru gaze si a doua este taxa pentru resurse minerale.

- In mod normal, aceste doua taxe trebuie sa dispara la 1 ianuarie. Guvernul a explicat azi cum mentine redeventele. Nu le poate mentine, dar poate umbla la aceste doua taxe. Ele, teoretic, trebuie sa dispara la 1 ianuarie.

- Guvernul le poate mentine numele si sa le mareasca sau poate anula cele doua taxe si sa instituie o alta taxa care sa le inglobeze pe amandoua si sa mai puna si ceva peste, pentru a creste veniturile bugetului.

- Guvernul trebuie sa tina cont cat de mult creste suma celor doua taxe, pentru ca sunt zacaminte care n-ar mai fi rentabil a fi exploatate, daca se produce o crestere foarte mare a acestor taxe.

- In afara de redevente, pe care nu le poti modifica, sunt aceste doua taxe care trebuia marite de la 1 ianuarie.

- Este treaba Ministerului Finantelor, pentru ca el administreaza Codul Fiscal. Sunt o optiune a unui stat, nu trebuie negociate cu nimeni, spre deosebire de redevente, care necesita discutia cu toti concesionarii.

Ponta: FMI si CE sunt de acord cu rectificarea. Nu am sa inteleg niciodata opinia Consiliului Fiscal

- Toti stiau ca de la 1 ianuarie se va introduce o alta taxa, simultan cu scoaterea celor doua. Premierul spunea azi "Sa dam stabilitate". Nu! Asa creeaza instabilitatea, pentru ca toata piata a asteptat sa stie care va fi taxa de la 1 ianuarie.

- Taxa exprima vointa statului. Asta am vrut sa clarific, sa nu facem o confuzie, chiar daca unii ii spun redeventa. In realitate, ne adresam Codului Fiscal, acolo se face modificarea si cresterea eventuala a celor doua taxe care trebuia sa dispara la 1 ianuarie. Aparea o alta taxa care crestea nivelul de taxare, asa incat bugetul de stat sa obtina venituri mai mari.

- Trebuie bine anticipat ce se intampla, dar nu discutam despre redevente, ci despre treaba Ministerului de Finante, care trebuia sa ia in mana bugetul.

- Acestea erau comentariile pe care am dorit sa le fac legat de dezbaterile la zi, dar marea problema ramane credibilitatea dl Victor Ponta in fruntea Guvernului. Este in momentul de fata un deserviciu facut tarii. Ponta nu poate fi un prim-ministru credibil al Romaniei.

- Va multumesc mult, va doresc o seara placuta!

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Traian Basescu declaratii Cotroceni, #Basescu declaratii Live, #Basescu redevente, #Basescu demisie Ponta, #Basescu formare Guvern , #presedinte