Basescu, despre cum a scos tara din criza si de ce ii multumeste lui Ponta

Vineri, 26 Aprilie 2013, ora 18:35
9771 citiri
Basescu, despre cum a scos tara din criza si de ce ii multumeste lui Ponta
Foto: presidency.ro

Presedintele Traian Basescu a sustinut vineri seara o declaratie de presa la Palatul Cotroceni despre masurile de austeritate luate in 2010 si a explicat cum a reusit sa scoata Romania din criza cu ajutorul a trei guverne.

La trei ani de la declaratiile prin care anunta masurile de austeritate, presedintele a facut o scurta trecere in revista a evolutiei economice a Romaniei in baza cifrelor oficiale publicate de Eurostat.

Seful statului a afirmat ca datele din 2008 arata cum a putut fi guvernata o tara in dispret fata de cetateni, de catre "oameni politici care au pus interesele lor mai presus de interesul national, sacrificand Romania".

Dupa 2008, a urmat intrarea in criza profunda: deficit de 9%, a reamintit seful statului, prezentand cateva dintre datele care ilustreaza criza cu care s-a confruntat Romania la finalul guvernarii Tariceanu si inceputul guvernarii Boc.

Masurile de austeritate anuntate in 6 mai 2010 au condus la situatia foarte buna din 2012, a subliniat Traian Basescu. "Romania are o datorie publica de 37,8% din PIB si deficit de 2,9%. Saltul de la 9% la 2,9% e enorm, nu exista niciun stat din UE care sa reduca acest deficit in 2 ani si jumatate", a subliniat seful statului.

Cat priveste "omul gras", adica statul care se sprijina pe umerii celor care produc, acesta "a slabit cu vreo 210 mii de salariati din sectorul public", iar acest lucru va trebui sa continue treptat, prin "acorduri fine", in paralel cu crearea de locuri de munca.

Traian Basescu a mai punctat faptul ca in prezent Romania are un somaj scazut - e a 6-a tara din UE ca nivel de somaj, si a sustinut ca obiectul nostru trebuie sa ramana reducerea deficitului bugetar catre zero, precum si trecerea la un buget excedentar, in 3-4 ani.

Presedintele a dat si doua vesti bune: Romania are toate conditiile sa aiba o crestere economica de peste 2% anul acesta, iar inflatia la sfarsitul anului ar urma sa se situeze in jur de 3%.

"In acest moment, bazat pe 37,8% si 2,9%, Romania revine in randul tarilor cu un deficit in parametrii acordului de la Maastrcht si redevine credibila pe pietele internationale de capital. Acest lucru se datoreaza sacrificiilor pe care cetatenii romani le-au acceptat, le multumesc", a mai spus presedintele.

Acesta a multumit si celor trei premieri din ultimii ani: Emil Boc, Mihai Razvan Ungureanu si Victor Ponta. "Cel mai consistent i-am multumit Guvernului Boc. El si tot cabinetul lui si-au asumat masurile. Guvernului Ponta i-am multumit ca n-a stricat ce a construit Guvernul Boc. Multumesc si majoritatii parlamentare de atunci. In Romania, suntem in situatia cand unul nu strica ceva e bine sa ii multumesti ca poate strica in continuare", a declarat presedintele, raspunzand unei intrebari.

In ceea ce il priveste, Traian Basescu a afirmat ca este multumit ca a "adus nava la cheu", are sentimentul datoriei implinite, si a sustinut ca, in conditii similare, ar lua aceleasi masuri si astazi, fara ezitare, chiar daca ele i-au adus multa ura din partea unora.

Ziare.com a transmit principalele declaratii ale presedintelui in format LIVE text:

- Pornim de la cateva formulari ale mele care mi-au adus multe critici, dupa cativa ani as vrea sa le explic. "Romania - nava in furtuna, o sa o pun la cheu linistit", "Omul gras, care sta pe spatele celor care produc", data de 5 mai 2010 - cea mai grea zi din viata mea ca sef al statului - in care am anuntat masurile de austeritate in vederea redobandirii echilibrelor macroeconomice.

- Este vorba despre momentul de criza 2010. Romania era intr-o situatie extrem de dificila, aproape nu mai puteam sa ne imprumutam pentru a ne putea achita de obligatiile sociale, dobanzile erau extrem de ridicate, mult peste 8-9 procente la credite pe termen scurt. UE era si ea in criza datoriilor, acoperirea deficitului bugetar urias era o obligatie, in acelasi timp aveam foarte multe credite pe termen scurt si probleme uriase si de cost, dar si de credibilitate pentru a ne putea imprumuta pe pietele externe.

- Romania trecea printr-o reducere brusca a investitiilor straine, remiterile romanilor din Spania, Italia, Franta, Germania se reduseseraa aproape la jumatate. Somajul era de 7%. Toate cifrele sunt Eurostat.

(prezinta evolutia cifrelor la plasma)

- Cifrele din 2008 arata cum a putut fi guvernata tara: cat dispret! pentru castigarea voturilor. Aici ne-a dus actiunea oamenilor politici care au pus interesele lor mai presus de interesul national, sacrificand Romania.

- Dupa 2008 a urmat intrarea in criza profunda: deficit de 9%.

- Prabusirea economica s-a manifestat virulent in 2009. Masurile devenisera inevitabile, ele nu puteau fi anuntate decat de cineva care isi asuma raspunderea politica deasupra partidelor - presedintele.

A fost o zi care mi-a adus si ura si suparare si pierderi politice uriase, nu numai mie, ci si premierului Boc si guvernului lui. Am refuzat sa incercam echilibrarea bugetului marind fiscalitatea, ar fi accentuat evaziunea fiscala, crestea numarul somerilor.

- Putem discuta acum la rece masurile pe care le-am asumat. Multumesc majoritatii parlamentare fragile ca a acceptat asumarea lor: Reducerea deficitului bugetar, mentinerea numarului locurilor de munca, restabilirea credibilitatii Romaniei pe pietele financiare si redobandirea respectului fata de noi. O tara care nu isi poate plati pensionarii si salariatii decat daca se imprumuta isi pierde mult din credibilitate, si romanii in fata lor.

- A fost o perioada extrem de grea, pana de curand. Ca masuri de sustinere a economiei am convenit cu Guvernul Boc cateva masuri esentiale: cresterea masurilor alocate pentru investitii din bugetul de stat. Datele Eurostat arata ca Romania a alocat in 2011, pe fondul masurilor de austeritate, 5,8% din PIB pentru investitii. Se incerca reluarea trendului de crestere economica si sa mentinem locurile de munca.

- O alta masura asumata, reducerea personalului bugetar.

- In paralel au fost adoptate foarte multe masuri, unele marunte, fiecare cu scopul de a crea oaze de locuri de munca - garantii pentru credite, pentru IMM, programul Prima Casa, Rabla, multe altele. Mizam ca vor crea locuri de munca pentru tineri.

- Asta a fost povestea acelui moment. Cam asa am gandit deciziile, protejand la maximum economia.

- Acum 2 zile Eurostat a publicat cifrele anului 2012. Romania are o datorie publica de 37,8% din PIB si deficit de 2,9%. Saltul de la 9% la 2,9% e enorm, nu exista niciun stat din UE care sa reduca acest deficit in 2 ani si jumatate.

A fost un efort urias facut de romani, care a aratat ca natiunea romana este capabila de performanta. Sacrificiul este unul pe care putine natiuni din Europa l-au facut. Vedeti pe Eurostat evolutia celor 17 state care se afla in procedura de deficit excesiv.

- In acest moment, bazat pe 37,8% si 2,9%, Romania revine in randul tarilor cu un deficit in parametrii acordului de la Maastrcht si redevine credibila pe pietele internationale de capital. Acest lucru se datoreaza sacrificiilor pe care cetatenii romani le-au acceptat, le multumesc.

- Comisia Europeana va face analiza de iesire din procedura de deficit excesiv, in functie de programul de convergenta trimis de Guvern la Bruxelles, probabil in luna mai vom avea un punct de vedere.

- Sunt convins ca Romania a adoptat cea mai buna solutie de revenire in parametrii macroeconomici.

- Ce s-a intamplat intre timp cu "omul gras"? A slabit cu vreo 210 mii de salariati din sectorul public, statul nu s-a prabusit. Acest proces trebuie continuat in paralel cu crearea de locuri de munca.

- Au fost multi care au criticat acea ordonanta - la fiecare 7 oameni plecati din sistem se angajeaza unul. Le dau dreptate, numai ca nu se potrivea cu realitatea economica, Romania nu mai putea sustine un asemenea aparat.

- A venit momentul unei ajustari fine. Sunt spitale unde nu avem personal, trebuie facute angajari, dar avem sectoare publice in administratie excedentare. In urmatorii 2 ani sa se continue procesul de slabire a "omului gras" pus in spatele populatiei care plateste taxe, si de ajustare a unor sectoare.

- Nava e la cheu, ce urmeaza? Le multumesc public Guvernului Boc, Ungureanu si Ponta.

- Guvernul Boc are marele merit ca a pus interesul national deasupra interesului de partid. Si-a sacrificat voturile pentru restabilirea echilibrelor, pentru a relua dezvoltarea si a reda romanilor demnitatea.

- Multumesc Guvernului Ungureanu ca nu a afectat parcursul de recuperare a dezechilibrelor, la fel Guvernului Ponta.

- Mi-a fost teama (a fost perioada care mi-a dat increderea ca se poate coabita cu Guvernul Ponta), ca din mai si pana acum Guvernul Ponta ar fi putut sa ia masuri populiste in perspectiva alegerilor din toamna. Nu a facut-o, de aceea consider ca si-a adus o contributie la rezultatele de astazi.

- Nu ne mai batem pentru supravietuire, trebuie sa reluam batalia pentru o crestere economica durabila prin gasirea unui optim intre investitii si consum. Stimularea excesiva a consumului pentru crestere economica este o teorie falsa. Trebuie gasit un optim.

- In 2008, datorita consumului excesiv ajunsesem la un deficit de cont curent de 14%.

- Este momentul sa privim la propria dezvoltare - absorbtie a banilor europeni, imprumuturi pe termen scurt pentru dezvoltare.

- Masurile au fost corecte si pentru piata de munca, Romania are un somaj scazut - e a 6-a tara ca nivel de somaj. Ca la Olimpiada, puncte obtin primii 6.

- Trecerea la dezvoltare inseamna viziune. Ce faci cu banii de la UE? Cat imprumuti de la BEI pentru investitii? Cat de bine rezista Guvernul la presiunile administratiilor locale?

- Daca vom trece la a deveni subordonati baronilor locali si orice mica incasare suplimentara o vom dedica lucrarilor pentru clientela din teritoriu, cu siguranta nu vom reusi. Sper ca Guvernul va ramane pe linia pe care a avut-o in 2012, de guvernare responsabila.

- Obiectivul ramane reducerea deficitului catre zero, pentru ca orice deficit trebuie finantat. Trebuie sa trecem la un buget excedentar, in 3-4 ani. Germania e singura care are in momentul de fata.

- Apreciez ca este datoria majoritatii parlamentare sa protejeze aceste echilibre. De regula, trasnaile le fac oamenii politici, dar le plateste populatia. Lectia 2007-2008 trebuie invatata si de populatie: cand pica bani din cer, trebuie sa te gandesti ca vine nota de plata - inflatie, cresterea costurilor de imprumut.

- Finalizarea acordului cu UE, FMI, BM e extrem de importanta pentru credibilizarea Romaniei. O politica de utilizare a cheltuielilor bugetare in scopul dezvoltarii tarii este solutia corecta.

- Romania are toate conditiile sa aiba o crestere economica de peste 2% anul acesta, fara sa ma bazez pe agricultura. Avem foarte multi bani de la UE, avem posibilitatea sa crestem locurile de munca, sa colectam taxele.

- Prin acordul de coabitare, de cooperare institutionala cu premierul, nu dau lectii Guvernului. Va face cum crede ca e mai bine, consider ca am dreptul sa ma exprim.

- Lectia acestei crize pe care au platit-o 22 de milioane de romani pentru ca ne-a gasit criza nepregatiti trebuie sa ramana intiparita in mintea oricarui om politic. E ca intr-o familie: cheltuiesti in functie de ce salariu ai. Poti sa imprumuti de la un vecin, dar daca vede lumea ca nu platesti intretinerea, nu iti va mai da nimeni bani, ca nu exista nicio garantie ca vei da banii inapoi.

- As incheia pledoaria pentru 6 mai 2010 si o dezvoltare durabila, care sa aiba in vedere si un nou acord cu UE si FMI pentru a accelera procesul care sa ne permita intrarea in zona euro, spunand ca am sentimentul ca presedinte ca mi-am facut datoria pe 6 mai 2010. Altfel, fara aceste masuri, romanii ar fi trait mult mai rau astazi, fara solutii rapide de iesire, probabil astazi ar fi fost in strada, cum sunt cei din Spania, Portugalia, Grecia, alte tari.

- Am tot respectul pentru efortul pe care l-au facut si le spun foarte deschis ca pot fi mandri. Nu sunt foarte multe tari care au reusit sa revina de la 9% la un deficit bugetar sub 3%.

- Chiar daca m-au durut si injuraturile si fluieraturile, sunt linistit, Romania este din nou capabila sa isi reia cresterea economica durabila.

- Intrati pe Eurostat. Veti fi multumiti de tara voastra. Avem una dintre cele mai rapide cresteri de PIB. Puteti fi mandri de Romania.

Intrebari:

- (sectoare excedentare, trebuie sa continuam slabirea omului gras. Cum?) Sunt zone in care inca avem excedent de personal in birouri si deficit in spitale. Stiu eu spitale care au sute de medici in plus fata de necesar, in Capitala, si la Vulcan nu avem medici. Trebuie reasezat personalul. Acum se poate face. Nu ma substitui Guvernului, discut despre principii si ce as sustine daca as avea un guvern cu care sa discut probleme economice.

- (deficit 9% in 2009. Au fost alegeri prezidentiale, ati promis ca nu veti taia pensiile si salariile) Aratati-mi declaratia. Nicio clipa nu am spus nici ca se vor taia, nici ca se vor mari. Stiu politica postului (Antena3 - n.red), nu imi puteti spune ca am facut vreo declaratie ca nu se vor taia salariile si pensiile, nu imi trecea prin cap asa ceva. In decembrie 2009, aparuse prognoza, nu cifrele, acelea au aparut apoi.

- (v-ati fi dorit sa fie in functie premierul Boc?) Fiecare la locul lui. Este primar la Cluj.

- (ati mai lua acele decizii?) Fara ezitare, daca ar fi in interes national. Marea problema a fost ca oamenii au fost dezinformati. Si acum imi e foarte greu sa le arat ce s-ar fi intamplat daca nu luam acele masuri. Daca am fi in aceeasi situatie, as sacrifica fara sa ezit popularitate, voturi, guvern. Un guvern se poate schimba si la 6 luni, totul e sa impinga lucrurile inainte.

- (cand se vor simti cresterile in buzunare?) depinde de banii europeni. Sunt convins ca domnul prim-ministru Ponta va va putea spune.

- (ati spus ca nu sunt teme pentru guvern, ci un punct de vedere. Aceste lucruri vor fi realizate? Anul viitor vin alegerile, tentatia va fi mare). Convingerea mea este, ceea ce l-a credibilizat pe Victor Ponta, ca faptul ca in 2012 nu a deschis baierele pungii, atunci cred ca nu va face asta in 2014. E speranta mea. S-a obtinut atat de greu stabilitatea macroeconomica, ar fi pacat.

- (ati multumit Guvernului Ponta) Cel mai consistent am multumit Guvernului Boc. El si tot cabinetul lui si-au asumat masurile. Guvernului Ponta i-am multumit ca n-a stricat ce a construit Guvernul Boc. Multumesc si majoritatii parlamentare de atunci. In Romania suntem in situatia cand unul nu strica ceva e bine sa ii multumesti ca poate strica in continuare.

- (inflatia de 5%?) Nu e un capat de tara, a prins bine exporturilor, sunt convins ca la final va fi in jur de 3%. Va sigur ca vom avea destule luni cu o inflatie scazuta. Exact va spune guvernatorul.

- (nava e pusa la cheu si v-ati facut datoria. Responsabilitatea apartine exclusiv Guvernului?) Intotdeauna a apartinut Guvernului, si in 2010 si in 2008, numai ca au fost guverne cu care am putut sa fac un parteneriat, dandu-le toata experienta acumulata, si guverne cu care nu s-a putut colabora. Cu Cabinetul Ponta colaborez foarte bine in limitele acordului care nu are puncte economice.

- (cum decurge acordul de coabitare?) In conformitate cu ceea ce am semnat amandoi.

- Sarbatori cu bine! Paste fericit!

Un climat politic linistit

Declaratia de presa a presedintelui vine in contextul unei coabitari eficiente cu premierul Ponta, aspect evidentiat de amandoi politicienii, joi, in cadrul intalnirilor avute cu presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, venit in vizita la Bucuresti.

Cu acest prilej, seful statului a afirmat ca Romania indeplineste "criteriile de iesire din procedura de deficit excesiv" si ca tara noastra este "printre statele care nu au nevoie sa stea cu mana intinsa pentru a-si plati pensiile si salariile".

Basescu, dupa intalnirea cu Rompuy: Romania nu are nevoie sa stea cu mana intinsa

De asemenea, premierul a subliniat faptul ca stabilitatea politica si economica face din Romania un punct de interes pentru investitori.

Van Rompuy si Ponta: felicitari, incurajari si glumite

Pe plan politic, ultimele saptamani au marcat lansarea Miscarii Populare si a Initiativei Romania Liberala.

Forumul Constitutional continua dezbaterile urmand ca in luna mai toate propunerile venite din partea societatii civile si specialistilor in drept constitutional sa ajunga pe masa politicienilor din comisia parlamentara pentru revizuirea Constitutiei condusa de Crin Antonescu.

O controversa a aparut vineri pe tema regionalizarii, prim-vicepresedintele PSD Liviu Dragnea sustinand ca aceasta va fi adoptata prin angajarea raspunderii guvernului, varianta contestata de Opozitie.

Si in justitie situatia a fost deblocata, sustin presedintele si premierul, odata cu investirea unui ministru al Justitiei cu puteri depline, Robert Cazanciuc, si cu desemnarea celor 6 procurori care urmeaza sa fie audiati de CSM pentru a prelua principalele functii de conducere in sistem.

Pe plan extern, o situatie complicata ramane cea de la Chisinau, unde Iurie Leanca a fost numit premier interimar dupa ce candidatura lui Vlad Filat a fost declarata neconstitutionala, iar presedintele Parlamentului, Marian Lupu, a fost demis si inlocuit cu un interimar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Basescu declaratii Cotroceni, #live text Basescu Cotroceni, #live text Basescu , #presedinte