Basescu renunta la actualul proiect de Lege a Sanatatii

Vineri, 13 Ianuarie 2012, ora 17:33
15168 citiri
Basescu renunta la actualul proiect de Lege a Sanatatii
Foto: TVR Info

Presedintele Traian Basescu a sustinut vineri o noua declaratie de presa de la Palatul Cotroceni, la finalul careia a anuntat ca i-a cerut premierului Emil Boc sa retraga din dezbaterea publica proiectul noii Legi a Sanatatii.

Seful statului a afirmat ca dezbaterea din ultimele zile a fost marcata de minciuna, manipulare, dezinformare si politizare si a prezentat cateva argumente in acest sens.

De asemenea, Traian Basescu a sustinut ca, desi toata lumea se declara nemultumita de actualul sistem sanitar, atat medicii, cat si pacientii sau ceilalti factori implicati, situatia din ultimele zile arata ca toti acestia nu doresc schimbarea sistemului si se opun reformarii lui prin introducerea unei componente private, care ar fi adus mai multi bani in sistem.

In aceste conditii, seful statului a anuntat ca i-a cerut premierului sa retraga proiectul de lege din dezbaterea publica, aceasta fiind considerata incheiata.

Ziare.com a transmis principalele declaratii ale presedintelui in format LIVE TEXT:

- Sa constatam unde suntem dupa dezbateri fructuoase pe lege. S-a folosit masiv dezinformarea, vreau sa fac cateva precizari.

- Cea mai mare minciuna promovata continuu e legata de SMURD. Proiectul e si pe site-ul MS, si pe site-ul Presedintiei, continua minciuna: privatizarea sau afectarea SMURD. E o minciuna, altceva nu mai pot spune, cata vreme se continua manipularea.

- O alta poveste puternic sustinuta este ca se vor infrupta privatii din banii de sanatate, sau baietii destepti. Trebuie sa stiti ca acum se intampla acest lucru. Se scrie zilnic sau periodic despre preturile la medicamente, despre prescriptiile exagerate, despre datorii. Anchetele sunt o realitate, ilegalitatile, furturile la achizitia de aparatura medicala.

- Inteleg ca la urgenta totul este perfect si nu mai avem nimic de facut, poate reusiti sa aflati cat de dramatica e situatia in mediul rural. Eu cred ca mediul rural trebuie ajutat la fel de eficient, ca si acolo sunt tot romani, ca in zonele unde sunt televiziuni.

- Privatizarea spitalelor e o alta minciuna, e vorba de transformarea lor in societati comerciale sau fundatii pentru a putea avea acces la credite si sa isi achizitioneze singure cele necesare.

- Mai aflu ca, daca se aproba legea, vor avea prioritate cei cu bani. As vrea sa fim responsabili in ceea ce spunem, in momentul de fata se intampla la fel, nu oricine are bani sa mearga la un profesor care sa il opereze. Coruptia din acest punct de vedere in sistemul de stat functioneaza din plin, in niciun caz romanii nu sunt egali din punct de vedere ale sanselor, in sistemul actual!

- Va fi un pachet de servicii de baza care va fi oferit tuturor.

- O alta minciuna este legata de ideea ca aceeasi bani vor fi folositi de firme private. Proiectul de lege vizeaza largirea bazei de impozitare, pentru a aduce bani la buget. O alta sursa, pentru spitalele mari mai ales, va exista si atragerea de credite bancare in vederea echiparii spitalelor. Legea nu vizeaza mentinerea aceleiasi sume de bani pentru eventualii asiguratori privati, ci cresterea resurselor de finantare.

- Am mai vazut o ingrijorare: daca fuge cu banii firma de asigurari sau daca da faliment firma. Nu cred ca cineva ar concepe sa puna la dispozitie bani publici fara ca firmele sa fie reasigurate sau sa formeze un depozit.

- Acestea sunt aspecte care sunt in zona dezinformarii sau neintelegerii voite, nu vreau sa intru in zona politizarii.

- Va mai dau o cifra: in 2005, cheltuielile Romaniei cu sanatatea (CNAS si MS) au fost de 10,9 mld de lei. In 2011, au fost de 24,3 mld lei. Nu suprapun valoarea leului, a fost afectat de inflatie, dar ea nu a fost de 223% care sa fi mentinut suma aceeasi ca in 2005.

- Se prefigureaza doua mari probleme de deficite ale bugetelor: deficitul de la pensii si deficitul de la sistemul de sanatate.

- Sistemul de sanatate este inca suportabil, anul acesta a avut o contributie de la buget de 6 mld de lei, e mult pentru Romania, dar suportabil. Privind la cresterea an de an, lucrurile trebuie sa ne ingrijoreze. Introducerea sistemului privat reprezinta o necesitate.

- Nici eu nu sunt linistit stiind unele apucaturi, dar nu atat ale marilor companii private, ci apucaturi romanesti, neaose. Dar de frica acestui fenomen al coruptiei nu trebuie sa nu incercam sa mergem mai departe, sa nu punem sub control utilizarea banilor, dovedindu-se pana acum ca statul nu poate controla suficient resursa financiara.

- Constatari ale raportului comisiei prezidentiale: sistemul sanitar s-a adaptat rapid la o crestere a finantarii fara o crestere semnificativa a calitatii. Pacientii sunt nemultumiti de calitatea serviciilor, medicii sunt nemultumiti de conditiile de lucru si de venituri, administratia e nemultumita ca an de an trebuie sa creasca contributiile la bugetul asig. de sanatate. Sistemul este lipsit de performanta, sunt exceptii pe care le salut.

- Sistemul este lipsit de proceduri si este subfinantat.

- Sistemul este monopolizat de CNAS, politizat, ineficient, afectat de coruptie.

- Doua observatii. Una este legata de faptul ca nimeni din sistem nu vrea schimbarea, foarte putini o vor, poate medicii mai tineri. Spitalele nu vor, medicii de familie nu vor, sistemul de urgenta nu vrea schimbarea sistemului medical. Inteleg prin toate semnalele publice ca si o mare parte din public nu vrea schimbarea.

- Cer public retragerea proiectului care viza reforma in sanatate. Am discutat, o fac eu, pentru ca aici a fost comisia, aici s-a facut propunerea.

- Concurenta ar fi adus niste solutii de imbunatatire a sistemului de sanatate romanesc. Vreau sa le multumesc public acelor specialisti care au lucrat atat la raport cat si la proiect.

- Le multumesc mult, imi pare rau ca datorita conditiilor publice ei puteau deveni, dupa mine, urmatorii inamici publici. Nu vreau sa batjocorim niste specialisti, care au muncit fara bani, pentru a da un proiect care in dezbatere civilizata ar fi putut imbunatati sistemul.

- Dezbaterea se incheie aici, inteleg ca foarte multi sunt multumiti cu actualul sistem de sanatate.

Basescu: Sunt interese gigantice in neadoptarea noii legi a Sanatatii

Presedintele Traian Basescu a sustinut si miercuri o declaratie de presa la Palatul Cotroceni in care a explicat pe larg cateva dintre cele mai importante aspecte ale noii Legi a Sanatatii precum si o parte din tintele pe care aceasta si le propune.

Seful statului a afirmat ca exista "interese gigantice" pentru neadoptarea noii legi a Sanatatii din partea celor care permit acum "scurgerea printre degete" a miliardelor care vin de la buget in sistemul de sanatate.

Totodata, el a criticat dur ineficienta actualului sistem, in special a Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, si a tinut sa sublinieze apasat ca SMURD-ul este un sistem militarizat, care apartine statului, nu unui singur om, cu trimitere directa la fondatorul acestuia, Raed Arafat.

Seful statului a tinut sa precizeze ca a intervenit public in favoarea legii doar atunci cand a considerat ca "s-a depasit orice limita in dezinformarea populatiei".

Disputa cu presedintele precum si nemultumirile fata de prevederile noii legi in privinta sistemului de urgenta l-au facut pe Raed Arafat sa demisioneze din functia de subsecretar de stat la Ministerul Sanatatii si sa revina la Targu Mures, acolo unde a fondat SMURD-ul, in 1990.

Demisia sa a starnit reactii aprinse, atat din partea politicienilor Opozitiei, cat si a societatii civile. Dupa ce, miercuri seara, la Cluj Napoca s-au strans in piata centrala cateva sute de sustinatori ai lui Arafat, joi seara la Targu Mures au iesit peste o mie de oameni in strada, care au scandat lozingi anti-Basescu.

Miting pentru Raed Arafat, la Targu Mures: 1.500 de oameni in strada

Tot pe Facebook a fost anuntat pentru vineri un miting, la ora 14.00, in Piata Universitatii din Capitala, acesta urmand sa se incheie cu un mars de protest catre Palatul Cotroceni.

De asemenea, liderul PSD, Victor Ponta, a declarat ca noua lege distruge SMURD-ul si a lansat un apel la solidarizare pe Facebook, invitandu-l totodata pe Raed Arafat sa faca parte din viitorul Guvern USL.

In schimb, Raed Arafat a declarat public vineri ca le multumeste oamenilor pentru sustinere, dar ii roaga sa nu se lase manipulati politic.

"Multumesc mult oamenilor pentru sustinere. Dar ii rog pe toti sa nu se lase manipulati politic. Sa nu iasa in strada, sa nu raspunda la nicio chemare si provocare de pe internet sau de la televiziuni", a declarat, vineri, pentru Mediafax, Raed Arafat, precizand ca astfel de adunari ar putea degenera si afecta ideea de lege.

Pe de alta parte, in ultimele zile, la Ministerul Sanatatii, s-au purtat discutii ample pe tema noii legi, la care au participat reprezentantii Colegiului Medicilor, Colegiului Farmacistilor, lideri de sindicate, dar si reprezentanti ai Camerei de Comert Romano-Americane.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Basescu legea sanatatii, #Basescu declaratie Cotroceni, #Basescu Arafat, #Arafat demisie Basescu , #presedinte