Basescu: Las Parlamentului libertatea sa modifice proiectul de Constitutie

Miercuri, 22 Iunie 2011, ora 14:36
5409 citiri
Basescu: Las Parlamentului libertatea sa modifice proiectul de Constitutie
Foto: RRA.ro

Presedintele Traian Basescu a acordat miercuri un interviu postului public de radio in care si-a argumentat inca o data propunerile de revizuire a Constitutiei si de reorganizare teritoriala a tarii.

Seful statului a explicat ca se va "bate" pentru toate modificarile Constitutiei pe care le-a propus in proiectul sau, dar o va face discutand cu Parlamentul pentru gasirea celor mai bune forme de exprimare legislativa, care sa nu mai fie ulterior contestate la Curtea Constitutionala.

Presedintele a trecut din nou in revista toate argumentele pe care le-a avut in vedere atunci cand a propus revizuirea Constitutiei, spunand ca a tinut cont atat de experienta sa de sef al statului, dar si de legislatia europeana. De asemenea, Traian Basescu a vorbit din nou despre necesitatea ca statul sa fie "subtiat" printr-o reorganizare administrativa care sa reduca birocratia si cheltuielile si sa il faca mai eficient si mai apropiat de cetatean.

In ceea ce priveste responsabilizarea judecatorilor si procurorilor, Traian Basescu a subliniat ca acest lucru trebuie neaparat prevazut in Constitutie, dar si printr-o lege ulterioara, deoarece Romania plateste la CEDO sume impresionante ca urmare a incapacitatii profesionale sau coruptiei de care dau dovada unii magistrati.

Totodata insa, Traian Basescu a atras atentia si asupra faptului ca exista si procurori neprofesionisti, care fac arestari neurmate insa de dovedirea vinovatiei.

"Nu vreau ca statul roman sa devina un stat politienesc in care sa toleram abuzurile impotriva cetateanului. Cineva trebuie sa raspunda", a subliniat presedintele.

Pe de alta parte, seful statului a ramas optimist cu privire la gasirea unei solutii de compromis in coalitie, intre PDL si UDMR, privind reorganizarea administrativa, precizand ca "ar fi un mare rateu daca PLD nu ar accepta un compromis" cu UDMR, care sa permita "subtierea statului".

"Nu as vedea niciun partid din coalitie ca pe motivatii etnice sa arunce tara in derapaj, in instabilitate politica", a precizat el.

Traian Basescu i-a avertizat din nou pe ministri cu privire la o posibila remaniere a celor care nu si-au respectat angajamentele cu privire la proiectele de investitii pe primele sase luni ale acestui an, si nu i-a uitat nici pe cei doi lideri USL, Crin Antonescu si Victor Ponta, care i-au propus la consultarile de marti alegeri anticipate, despre care a spus ca au fost "deconcertanti prin lipsa de inteligenta si maturitate".

"A venit timpul sa diminuam statul. Ne trebuie un stat cat mai ieftin si mai eficient", a fost mesajul principal trasmis de presedinte, in contextul in care tari precum Spania, Italia, Grecia sau Marea Britanie se confrunta cu probleme economice serioase, care ar putea afecta in perioada urmatoare si Romania.

Ziare.com a prezentat principalele declaratii in format live text:

- Nu am primit inca motivatia deciziei CCR. Sa speram ca in cursul dupa-amiezii decizia si motivatia va fi publica. Probabil ca maine dimineata voi inainta proiectul Parlamentului, trebuie sa analizez decizia.

- Ea este obligatorie, chiar daca discutam de un proiect de lege si nu una trecuta prin parlament. Am doua variante: una, ca in urma deciziei sa revizuiesc textul si sa revin la CC, sau sa transmit si decizia si proiectul si avizul Consiliului Legislativ catre parlament, lasandu-i libertatea sa revizuiasca textul. Optez pentru aceasta varianta.

- Eu cred ca trebuie sa trecem peste obligatia de a lasa averile licite. La noi, orice avere ilicita este transferata imediat rudelor.

- Fiind aceasta prezumtie in Constitutie, orice om anchetat poate sa lase sarcina probei numai pe seama procurorului. Cred ca cel suspectat trebuie sa colaboreze cu procurorul, altfel el nu are cum sa prezinte toate probele.

- Eu as fi oricand disponibil sa prezint provenienta averii mele, cum cred ca sunt foarte multi romani. Toti suntem obligati sa raspundem organismelor statului. Aceasta abordare nu vizeaza pe oamenii cinstiti, ci pe cei care gestioneaza resurse ale statului si le pot deturna in favoarea lor.

- Mai e nevoie ulterior si de o lege care sa prevada confiscarea averii.

Raspunderea judecatorilor si procurorilor: Prea multi arestati degeaba, prea multe decizii eronate

- In momentul de fata puterea judecatoreasca nu are niciun fel de raspundere pentru erori, va dau exemplu ce se intampla la CEDO, unde Romania pierde proces dupa proces, datorita judecatii strambe sau lipsei de judecata. Statul roman tot plateste. Este timpul ca aceasta putere sa fie responsabilizata. Puterea executiva plateste, parlamentarii platesc, singurii care nu au niciun fel de raspundere pentru proasta gestionare a activitatii sunt judecatorii si procurorii. Statul roman nu isi mai permite sa plateasca incompetenta sau coruptia din randul acestora.

- Nu vreau sa deschid o cutie a Pandorei, dar trebuie sa recunoastem ca in unele cazuri am vazut prea multi oameni dusi la arestare dupa care nu s-a mai intamplat nimic, nici macar nu s-au mai dus dosarele in instanta in unele cazuri.

- Nu vreau ca statul roman sa devina un stat politienesc in care sa toleram abuzurile impotriva cetateanului. Cineva trebuie sa raspunda.

- Avem exemplul simplu: ce solutii dau judecatorii romani si ce obtin oamenii la CEDO. Romania e unul dintre cei mai mari platitori la CEDO.

- Judecatorii au tot timpul motivatiile lor. Daca ar judeca conform legii, nu am fi in asemenea situatii. Daca aceasta prevedere din Constitutie va trece, printr-o lege va trebui sa stabilim si responsabilitatea judecatorilor si procurorilor. Prea multi arestati degeaba, prea multe decizii eronate.

- In legatura cu averile licite, trebuie gasita o reformulare care sa puna in valoare decizia 2005 a Consiliului JAI, altfel Romania va fi intr-o mare problema cu UE.

Dizolvarea Parlamentului

- Nu sunt modificari pe fond, dizolvarea ramane extrem de dificila. Am modificat din experienta. In 2009, in plina criza, nu am mai putut instala un Guvern. Apropo, ieri USL cerea guvern de tehnocrati, cand le-am dat (n.red. - Croitoru) au trantit guvernul. Am modificat ca, daca nu se da un vot pentru guvern in 10 zile, guvernul se considera picat si se face o noua nominalizare. Nu sunt modificate conditiile de dizolvare a Parlamentului.

Referendum

- In 2009 eu am avut aviz negativ din partea Parlamentului. El este obligatoriu a fi dat, dar continutul nu e obligatoriu pentru presedinte, nu e un aviz conform. Doar am facut niste clarificari.

Prevederi economice: Vor reusi natiunile care vor trai pe banii pe care ii produc

- Tinta noastra trebuie sa fie o datorie publica cat se poate de mica. 60% din PIB este criteriul european, ca stat membru UE, dar e bine sa fim cat mai departe de el. Uitati-va in UE: sunt state mari, Spania, Italia, Grecia e un accident, care au peste 60%, iar acum fac eforturi extraordinare sa nu intre in dificultate.

- Masurile pe care noi le-am luat anul trecut trebuie acum sa fie luate de Spania, Grecia, Italia, le-a luat Marea Britanie. Noi am ajuns la echilibru luand masuri extrem de dure, dar nu mai avem problemele lor. Suntem totusi afectati daca ele intra in dificultate, pentru ca toata economia depinde de zona euro.

- Evolutiile viitoare, care inseamna reorientari economice, genereaza alt tip de abordari. Nimeni nu va mai putea sa traiasca pe bani viitori. Vor reusi natiunile care vor trai pe banii pe care ii produc.

- Noi avem o datorie de 1%, comparativ cu alte state vechi ale UE, ne permite, daca vom fi intelepti, o recuperare mai rapida a decalajelor. Aceste state trebuie sa isi plateasca datoria, noi ce vom imprumuta vom duce in dezvoltare si nu in plata datoriilor.

- Deficit de maxim 3%: ca sa nu mai ajungem la deficite aberante ca in 2008 si sa fie destinat numai pentru productie, nu pentru consum.

- Trebuie sa ne obisnuim sa nu mai traim din bani imprumutati.

- eu cred foarte mult in toate propunerile de modificare pe care le-am facut, ma voi bate pentru toate. O sa discut cu parlamentarii, poate formularea poate fi ajustata, sa nu mai primeasca aviz negativ. Voi discuta si cu comisia pentru revizuirea Cosntitutiei.

Decizii fiscale in instanta: La ce foloseste suspendarea? Guvernul oricum nu are banii

- Si la CC a fost o neintelegere. Eu nu vizez dreptul cetateanului de a se adresa individual in instanta. Cetateanul are dreptul, eu vizez acele situatii in care instanta suspenda aplicabilitatea unei HG, OUG, care are caracter fiscal. Niciun guvern nu e nebun sa faca reglementari daca acest lucru nu este necesar ci inseamna ca nu sunt bani in trezorerie. Suspendarea la ce foloseste? Guvernul oricum nu poate sa plateasca, sau trebuie sa se duca sa se imprumute pe piata la dobanzi neconvenabile, platite tot de cetatean.

- Exemplu: s-au castigat atatea drepturi in instanta, sunt peste 3 miliarde de euro. Credeti ca statul ii poate plati? Am amanat pentru la anul. La anul trebuie sa restrangem cheltuielile cu alte 2 miliarde. De unde vor fi bani sa platim ce s-a stabilit in instanta? Guvernul poate sa faca lucruri pentru care are bani. Sau platim, si nu mai dam salarii ca nu avem bani. Nu e o tiparnita de bani. Trebuie sa taiem de undeva. Noi imprumutam deja ca sa asiguram salariile si pensiile asa cum sunt acum.

- Tara asta nu este numai a mea, sunt si eu unul din 22 de milioane. Vreti sa o batjocorim sa o scufundam? Asta se face cu "Nu ma intereseaza, vreau sa mi se dea!" Nu pot sa raspund numai eu, eu spun : ce nu putem plati, nu imprumutam.

Revizuirea in Parlament: Trebuie sa conving Opozitia

- Coalitia nu are numarul necesar de voturi, nu ramane decat sa conving o parte, daca nu toata Opozitia, sa gasim puncte de compromis.

- Am luat nota de faptul ca USL e de acord cu reducerea numarului de parlamentari la 300 dar vrea 2 camere. Am incercat un compromis, de acord, camera legiuitoare ramane camera inferioara, iar cea superioara are un rol consultativ pe probleme de administratie locala sau externe.

- Sunt dispus la un compromis care sa impinga lucrurile inainte.

- Franta are un astfel de parlament.

- Toate partidele in afara de PDL si UNPR sustin doua camere. Noi toti politicienii avem insa un mandat de la popor, exprimat prin referendum. Dar daca vad ca nu pot sa obtin numarul de voturi pentru aceasta solutie, trebuie sa discut cu Opozitia alte solutii: un parlament cu o singura legiuitoare, pentru ca aceasta Constitutie sa treaca.

Reorganizarea teritoriala:Nu numai in Romania, toata Europa e afectata de demagogia preelectorala

- S-a facut pe cel mai stiintific criteriu: organizarea noilor judete pe conturul zonelor de dezvoltare economica, facut deja pe studii finantate de UE impreuna cu specialisti romani. S-a masat in regiunile de dezvoltare capacitate de crestere economica astfel incat aceste regiuni sa fie viabile. In functie de resursele naturale, situatia de mediu, multe altele.

- Avem un calcul facut cu specialisti de cea mai buna calitate. Obiectivul nostru este dezvoltarea. Hai sa ne organizam asa, avand ca obiectiv dezvoltarea dar si debirocratizarea.

- Toate activitatile pe care le face CJ ar fi transferate la primarii. De exemplu, se administreaza muzee, scoli, spitale...De ce nu le dai la primarii?

- Trebuie sa privim si la costuri. Criza ne-a aratat ca sunt doi mari furnizori de cheltuieli in buget: cele proprii statului si cele sociale irationale, cele electorale, date pentru a stimula nemunca. Nu numai in Romania, toata Europa e afectata de demagogia preelectorala.

- Unul din cele mai mari costuri este cu functionarea proprie. Executia bugetului 2010. Salariile pentru angajatii statului: 25,7% din cheltuieli, in conditiile in care a fost o reducere de 25%. Deci cam 30% in total. Cheltuielile materiale cu functionarii (lumina, apa) 17,4%. Amandoua, deci, 43%. Noi avem in fiecare judet un mare Inspectorat de politie, o mare Directie agricola, un inspectorat scolar...Putem lasa oficii cu 5-10 oameni, dar nu mai tinem directii cu multi sefi de servicii, directii adjuncti, samd.

- Avem un exces de birocratie si coruptie. Oamenii nu au nicio vina, dar a venit timpul sa diminuam statul. Ne trebuie un stat cat mai ieftin si mai eficient.

- Sunt primarii cu care nu au venituri sa isi plateasca functionare sau sa aprinda lumina. In ultimii 21 de ani orice parlamentar care a fost de printr-un sat, s-a dus cu proiect de lege si l-a facut comuna. Marea problema e in mediul rural, s-au infiintat sute de comune, multe dintre ele neviabile. Prin spargere, sau comasarea unor sate...prin diverse mijloace.

- Dupa ce se produce reorganizarea la nivel judetean, una din primele sarcini trebuie sa fie o analiza de viabilitate a comunelor si trecum la un proces de comasare.

- Ma uitam pe celebrul PNDI sunt sute de comune care cer asfaltarea strazilor.

UDMR: Au si propuneri aberante si propuneri care pot fi discutate

- Au aparut speculatii groaznice: presedintele vrea sa comaseze comune de unguri cu romani. E o prostie, Romania a semnat tratate prin care respecta drepturile minoritatilor.

- E nevoie de un compromis si de o lege care sa aeriseasca Romania de coruptia judeteana, care trebuie sa treaca prin Parlament. Or in alianta e UDMR. Am avut discutii multe cu dansii, au si propuneri aberante si propuneri care pot fi discutate.

- Eu nu imi construiesc un postament din demagogie ieftina. Eu merg des in ungurime, daca le-ati spune acum sa plece in Ungaria, 99% nu ar vrea. Ei spun insa 'lasati-ne sa ne ducem viata asa cum e, nu ne amestecati!'. Va trebui sa gasim formule ca legea sa aiba 50% plus 1 vot.

- Consider ca ar fi un mare rateu daca PLD nu ar accepta un compromis, sacrificand subtierea statului.

- Ele se vor numi tot judete, se va alege un consiliu, un presedinte ales direct. Am promulgat legea cu alegerea intr-un singur tur a primarilor, am avut semne de intrebare, dar toate partidele solicita promulgarea acestei legi, inclusiv USL, mi-a cerut ieri dincolo de hazlia propunere cu anticipatele.

- Reorganizarea nu va costa mult pentru ca nu avem ceva de adus in plus. Vor fi diminuari de costuri. Doar cheltuielile cu personalul, pe o prima analiza, inseamna o reducere de 100 de milioane de euro pe an.

Guvern de tehnocrati

- Ar insemna 4-5 luni de instabilitate. Intrebarea mea catre orice politician, mai putin catre cei doi de ieri, care au fost deconcertanti in lipsa de inteligenta si maturitate, este cum sa arunci tara in instabilitate?

Motivarea CCR

- O sa discut cu consilierii, trebuie sa discut si cu Curtea, dar si ei pleaca in vacanta. Probabil ca voi trimite proiectul la Parlament.

UDMR: E vital sa avem stabilitate

- Orice este posibil in limita responsabilului. Nu as vedea niciun partid din coalitie ca pe motivatii etnice sa arunce tara in derapaj, in instabilitate politica. E vital sa avem stabilitate, nu ne trebuie instabilitate politica.

Evaluarea ministrilor

- Dupa 30 iunie, dupa ce vedem executia pe primele 6 luni. Cei care nu au tinut in mana programele de investitii, nu au presat pe compartimentele care trebuiau sa deruleze investitiile, trebuie sa vedem daca mai raman sau nu in Guvern.

Referendum pentru reorganizare

- Ce facem daca in 20 de judete sunt de acord si in 20 nu? Avem Toplita in Harghita cu majoritate romaneasca. Daca ei spun vrem sa tinem de Mures? E vorba de o noua lege de organizare a teritoriului. Va raspunde legii referendumului, daca o comuna sau un oras va opta sa treaca intr-un alt judet, se va organiza si va trebui sa tinem cont.

Saptamana activa pentru Basescu

Traian Basescu va fi, miercuri seara, invitatul unei editii speciale a emisiunii "Evenimentul Zilei" realizata de Robert Turcescu la postul B1TV.

Principalele teme ce vor fi abordate de seful statului sunt revizuirea Constitutiei, reorganizarea administrativ teritoriala, situatia economica si politica a tarii.

Marti, presedintele Traian Basescu a abordat aceste teme si la consultarile avute la Palatul Cotroceni cu reprezentantii partidelor parlamentare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Basescu interviu radio, #Basescu revizuire Constitutie , #presedinte