Basescu: Nimeni, dintre cei care fura, sa nu stea linistit!

Joi, 01 Mai 2014, ora 13:09
7288 citiri
Basescu: Nimeni, dintre cei care fura, sa nu stea linistit!
Foto: B1TV

Presedintele Traian Basescu a lansat, joi, noi atacuri dure la adresa politicienilor din PSD, in frunte cu Victor Ponta, dar si la adresa patronilor de presa.

Seful statului a fost invitat la emisiunea "Evenimentul Zilei" transmisa de postul B1TV.

Traian Basescu a subliniat inca o data ca reformele facute in timpul mandatelor sale nu sunt ireversibile si a atentionat ca daca Victor Ponta ajunge presedinte, va ceda presiunilor baronilor corupti, a caror "marioneta" este si acum.

Presedintele s-a aratat surprins de reactia lui Dan Voiculescu fata de arestarea judecatorului Stan Mustata, intrebandu-se daca nu cumva stie ca are un "muscoi mare pe cap". In context, presedintele a spus despre mai multe institutii ca ar fi "cangrenate", fie de coruptie, fie de influenta politica.

Traian Basescu a vorbit si despre criza din Ucraina, subliniind faptul ca multi ani de aici inainte, Rusia nu va mai fi un partener pentru puterile occidentale, ci "o amenintare".

La iesirea din studio, presedintele a mai declarat ca Vladimir Putin si-a "indeplinit obiectivul de moment", dar "vrea toata Ucraina". "Nu a reusit sa obtina toata Ucraina si sper sa nu reuseasca acest lucru", a subliniat presedintele Romaniei.

Ziare.com a transmis principalele declaratii ale presedintelui in format LIVE text:

- (Ilie Sarbu a spus ca alegerile europarlamentare inseamna lichidarea regimului Basescu) Regimul Basescu e cel in care justitia a inceput sa functioneze, s-au recuperat kilometri din Marea Neagra, s-au facut noile coduri, legea educatiei, legea micii reforme. Inseamna un regim in care s-a redus numarul de functionari si multe altele. Daca el crede ca acest regim trebuie lichidat si inlocuit cu regimul baronilor, inseamna ca a ramas un om deformat, neadaptat la democratie, care crede ca regimul Nastase poate sa revina. Asta ii spun lui tata-socru.

- Acesti ani sunt cea mai buna perioada prin care a trecut Romania de la formarea statului unitar. Tata-socru gandeste la fel ca ginerica - cand se da cu barca, cand plagiaza. Au pus pe clipurile electorale ale PSD imagini din Ucraina si Belarus. Ponta se mandrea la Soci cu poza cu Ianukovici.

- (nu atacati familia) Chiar ma socheaza ca am facut acest lucru avand in vedere ca niciuna din fiicele mele nu e atacata zilnic.

- (privatizari dubioase) Privatizari in judetul Timis, vanzari catre firme italiene, si in Calarasi. Ce tipa tata-socru cu terenuri de la Fundulea cumparate de fiica presdintelui! Dupa ce s-au dumirit ca tot hoti de la ei au fost, nu s-a mai auzit nimic. Ei au pornit comisia, dupa ce au constatat ca nu au gasit nimic, tot ei au introdus reclamatia la parchet ca sa ingroape comisia. Jocuri specifice oamenilor necistiti. Semnalele primite de la partenerii nostri sunt extrem de puternice, pe care ei nu le iau in seama.

- (exista riscul ca cineva sa mai puna mana pe justitie?) Sa utilizeze SRI cum o facea Vintu pe vremea lui Timofte? Reformele nu sunt ireversibile, exista posibilitatea. Partenerii externi nu pot face decat declaratii, nu pot interveni brutal. Uitati-va la Ungaria. Nici acolo reformele nu au fost ireversibile.

- Presedintele are ultima semnatura pentru numiri la Inalta Curte, la SRI, la Parchete. Sunt parghii care chiar ar da puterea totala PSD. Principalul obiectiv al fortelor democratice ar trebui sa fie o balansare puternica a puterii uriase pe care o are PSD acum. Are trusturi media care denigreaza orice institutie care nu li se supune.

- (PSD nu are mai mult de 45%, problema e in partea cealalta) Ca partid mare, PSD nu are comportament democratic. Se gaseste si in mesajul SUA: controlul grupurilor nelegitime asupra guvernarii. Marele barcagiu Ponta s-a dus la mare sa manance "mazare", ca sa ii dea portul. Ponta sustine acest baronet corupt - e semnul ca Romania risca sa intre sub controlul politic al unor grupari nelegitime.

- Victor Ponta e supus la doua linii negative - baronetul si trusturi media. Supunerea fata de trustul lui Voiculescu e catastrofala in ochii partenerilor nostri. Goana lor pentru imagine i-a facut sa sacrifice orice pentru a avea trustul lui Voiculescu in spatele lor. Ponta nu e unicat. La suspendarea din 2007, Voiculescu a fost primadona, iar Tariceanu si-a sascrificat presedintele, impreuna cu Geoana. A urmat a doua suspendare. Antonescu si Ponta, de dragul imaginii, au facut tandari statul de drept.

- Daca as fi acceptat sa fiu un supus al lui Voiculescu, Vintu, Ghita, as fi dus-o foarte bine ca imagine. Au coborat prea jos, sunt oameni slabi, care au depins intotdeauna de altii.

Coruptie

- (exista probleme cu coruptia magistratilor?) Justitia nu este curata 100%. Nu e atat de riscanta cum pare, cand apar astfel de cazuri. Amintiti-va ca la inceputul mandatului marea batalie era cu CSM. Erau brontozauri care nu acceptau sa faca altfel de justitie. Reteaua Voicu, au cazut judecatori de la Inalta Curte. La CAB, care este cea mai mare si mai importanta dupa ICCJ, au cazut judecatori si vor mai fi cazuri.

- Am semnat decrete pentru 3.000 de magistrati tineri, s-a schimbat justitia consistent. Vechea generatie inca a ramas cu naravurile cu care a crescut (Stan Mustata, n.red.) Pe masura ce noile generatii vor incepe sa ocupe locuri in sistem, lucrurile vor deveni tot mai curate.

- Magistratii au cele mai bune salarii. Eu semnez decrete de pensionare, sunt si de 14.000, 16.000 de lei, preponderent depasesc media de 10.000 de lei. Problema este de educatie si de constiinta. Am avut probe si de magistrati care sunt in afara oricaror dubii, aplicand legea. Sunt mult mai multe cazuri, asta este normalitatea.

- Trebuie sa existe sistemul 'check and balances'. Presedintele poate prezida Guvernul, CSM, poate sa adreseze mesaje Parlamentului. Aceasta functie trece prin toate cele trei puteri cu autoritate. Daca sistemele nu se controleaza unul pe altul, unul poate sa o ia razna. Trebuie evitata puterea discretionara.

- E necesara mutarea responsabilitatii propunerii pentru procurori, ca si la judecatori, la CSM. Si ministrul justitiei e tot numit politic. Daca propunerile procurorilor s-ar face de CSM, nu ar mai exista probleme. Parghia asta ar trebui lasata ca o proba de seriozitate. Amestecul politicului in numirea celor mai inalti procurori din sistemul parchetelor e un semn ca exista control politic. Numirea si la procurori ar trebui facuta cu propunere de la CSM si semnatura de la presedinte.

Dreapta

- Blaga e o uriasa dezamagire pentru mine. Dupa europarlamentare, dreapta trebuie sa mearga unita. Electoratul nu se va muta peste noapte in turul doi, sansele de victorie ale candidatului dreptei se vor minimaliza.

- (refacerea aliantei DA) Daca Blaga nu va realiza acei 20% la europarlamentare, va cauta orice solutie pentru a scapa de esec. De aia l-a promovat pe Predoiu atat de devreme. La procentele pe care le are in sondaje, nu va fi candidat.

- si la mine vin unii sa vorbeasca, pe unii ii primesc, pe altii nu. Daca voi discuta, voi discuta cu presedintii partidelor de dreapta. Sa se stranga, sa stabileasca criterii in luna iunie si sa spuna: Acesta este candidatul dreptei. Trebuie creat mediul stanga-dreapta. Dupa europarlamentare se vor dumiri. Vor vedea capacitatea partidului de a aduce voturi.

- (de ce a plecat Cristian Diaconescu?) Nu as comenta, e o problema de serviciu. (candideaza la prezidentiale?) Nu as specula. E o chestiune de serviciu, simpla. Nu va pot spune nimic.

Portul Constanta

- Nu e o miza. Sunt rupt total de port de ani de zile, nu am nicio miza, dar importanti sunt banii. Si controlul. Nu ii mai ajung aranjamentele prin off-shore-uri, Mazare vrea sa isi puna controlul asupra oamenilor de afaceri pentru el personal. Banii se reinvestesc, dar Mazare vrea sa ii duca la incalzire, nu stiu la ce vrea sa ii duca. Avand in vedere stadiul la care se afla Romania, portul Constanta trebuie sa ramana ca infrastructura vitala de importanta nationala si pentru NATO, UE, politicile de transport. Rotterdam e administrat local de cand s-a inventat ca port, ca si Anvers. Nu a fost administrat de minister, doar coordonat. Rotterdam nu face ce ii trece prin cap din punct de vedere al dezvoltarii.

- (Victoria Nuland mesaj anticoruptie) Mesajul SUA e foarte clar - lectia Ucraina. In Strategia nationala de aparare apare riscul: politizarea excesiva a institutiilor, scaderea calitatii seviciilor din sanatate, influenta media - fenomenul campaniilor de presa comandate impotriva statului. Pentru mine nu e o surpriza mesajul. Eu am simtit aceste lucruri in tara mea, nu acum cand le-au aflat americanii din Ucraina.

- Cel mai puternic mesaj pe euromaidan a fost lupta impotriva coruptiei. Ucraina ramanea o enclava de coruptie, pe care Putin ar fi tractat-o in uniunea euroasiatica doar din punct de vedere strategic. Uitati-va in ce hal a ajuns Ucraina din cauza coruptiei. Mesajul SUA e pentru regiune, dar poate fi extins si dincolo. In Grecia, coruptia e etichetata la fel de populatie. Coruptia poate face ca decizia politica sa fie afectata - secretele NATO, secretele de stat. SUA discuta din proprie experienta de riscurile la adresa securitatii (wikileaks etc).

- Parlamentul si acum refuza sa aprobe aceasta strategie, din 2010, din cauza formularilor. Ele sunt adevarate.

- E clar ca se produce o repozitionare, Rusia nu mai e considerata partenerul nostru. Pentru multi ani de acum inainte, va fi considerata o amenintare la adresa statelor democratice prin comportamentul ei.

- (Udrea a sarit cu parasuta) A avut curaj. Nu imi dau seama daca ajuta, dar vezi alta dimensiune. Daca as compara-o cu Ponta, care statea cu fundul in barca si il trageau jandarmii, imaginile sunt total diferite.

- Tarile de granita trebuie consolidate. Noi vom face efortul prin buget, si aliatii vor consolida bazele din Romania. Si canadienii fac un efort. Marele risc este daca aceasta tara va fi corupta. E fundamental ca institutiile statului roman sa faca dovada ca nu pot fi corupte nici de Voiculescu, nici de Ghita.

- Mai este un aspect, am discutat ieri (miercuri - n.r.) cu domnul Rose. Moralul populatiei - trebuie sa ai o natiune viguroasa la frontiera. Propaganda distruge securitatea nationala. Cum fac salariatii de la Antena3 sau de la mogulul Ghita. Nu se poate sa subrezesti fibra nationala a statului atacand institutiile.

- (CNA) Niciodata CNA nu a fost atat de aservit politic cum este acum. CNA a devenit o cangrena a institutiilor statului. Ca sa isi arate slugarnicia fata de Ponta, Laura Georgescu a zis 'sa controlam si Internetul, Victoras, sa nu mai spuna nimeni nimic de barca, de plagiat'. CNA e cangrenat, ca si ANAF sau altele. Trebuie sa le curatam, sa le depolitizam. E un esec al mandatelor mele.

- Nu se poate pune un politist sau un procuror in spatele fiecarui cetatean. Reteaua de la Spitalul de Arsi a fost supravegheata indelungat. Sistemul sanitar e cangrenat de coruptie. Am incercat sa promovez o lege in 2012. Medicii trebuie sa fie cu contract, onorariul separat pentru operatie. 18.000 de euro costul operatiei mele la Viena, din care 12.000 au revenit medicului. Solutia corecta care face un medic bun sa lucreze si la stat si la privat e contractul. Atunci a reactionat mafia din sistem. Ma bazez pe informatii, pe realitate, pe analiza reactiei. In mod categoric a reactionat mafia. Trebuie cardul de sanatate, fisa electronica. Noua lege a sanatatii ne trebuie in mod obligatoriu.

Politizarea justitiei

- (Voiculescu cere anchetarea DNA, Corpul de Control a sesizat Parchetul in legatura cu petitia antiacciza). Sunt exagerari, nici una nici alta nu au baza legala. Voiculescu a vrut sa impresioneze. Nu am sa inteleg de ce a iesit in conferinta, ca nu il acuzase nimeni. Avea un muscoi mare pe cap? Sunt aberatii, nu poti sa aduci in fata comisiei parlamentare vreun procuror sau judecator.

- Reactia lui a fost reactia unui om vinovat, se astepta sa il ia si pe dansul? Nu am vazut in comunicatele DNA ceva legat de dansul. Aproape il pune in situatia de suspect. Ce sa faca domnul Nitu (procurorul general)? Era treaba CSM sa reactioneze si din cate stiu a reactionat.

- Nu as putea spune pana acum ca domnul Nitu a dat vreun semn ca ar fi servil. Presa a dat interpretarea ca imediat dupa reclamatia (pe Nana, n.red) a inceput urmarirea penala in dosar. Acesta este noul cod penal. Pe urma se vede daca reclamatia e indreptatita sau nu. Unii au spus ca a reactionat politic parchetul lui Nitu. Nu e adevarat.

- (acum Ponta viziteaza cartierul Henri Coanda al lui Mazare. E o sfidare?) Categoric da. Ponta e dependent si in partid, si in soarta lui publica de baronii corupti. Si de Mazare, si de Constatinescu, si de Cosma, si de Duicu. O face ostentativ, asta inseamna mobilizarea electoratului. Exista un electorat pentru care coruptia nu este un motiv sa nu votezi un politician.

- Asta e problema Romaniei. E mult prea mare toleranta fata de coruptie. Sunt foarte usor amagiti 'A furat, are vila, dar a facut ceva si pentru noi', Oamenii astia nu intleg ca s-ar putea face infinit mai mult daca nu s-ar fura. Un exemplu strigator la cer: au fost inundatii, i-am avut pe Ponta si Dragnea pe crucisatorul de cauciuc tras de jandarmi. Doua judete puternic afectate - Timis si Teleorman. In Timis s-au investit milioane de euro, in 2005. In Teleorman nu s-a investit niciun leu. In Timis au fost presedinti de CJ care nu prea au fost etichetati ca baroni. In Teleorman, unde a fost baronul Dragnea 16 ani nu s-a investit nicin leu, el a avut un singur obiectiv - Tel Drum. Veti vedea cum isi schimba baronii firmele intre ei. Tel Drum lucreaza la Constanta si firmele lui Nicusor la Teleorman. Nimeni dintre cei care fura sa nu stea linistit! Institutiile statului lucreaza.

- (daca Ponta castiga alegerile, poate numi un procuror favorabil la DNA?) Da, pentru a satisface baronii a mers cu Voiculescu si la suspendarea din 2007, si in 2012. El ar face compromisuri ca sa nu ajunga la suspendare. Eu am avut limita destul de scazuta in a face compromisuri de acest tip. Eu mi-am asumat riscurile suspendarilor generate de mafia politica, de care vorbesc americanii. Ponta va ceda, Voiculescu se va duce la Cotroceni ca la el acasa, daca Ponta ajunge presedinte.

- (Antonescu, MRU, Udrea s-ar comporta altfel?) Crin Antonescu nu imi da niciun element sa il cred ca se va comporta altfel. A demonstrat ca s-a facut pres in fata lui Voiculescu, cand a anuntat la televizor ca "in data de" presedintele va fi suspendat. Crin Antonescu a dat aviz CCR pentru suspendare. E un om care a probat ca nu a rezistat presiunii mogulului Voiculescu. Nu am garantii, dar cred ca Boc si Udrea nu ar face asa ceva. Mai departe nu ma duc pentru ca nu ii cunosc suficient de bine. Trebuie sa ii cunosti in interior. (pe MRU?) Nu atat de bine ca pe Boc sau Udrea.

- (va asteptati la inca o suspendare?) Mi se pare ca practic nu mai merge, dar i-am auzit vorbind.

- Va sigur ca as fi un excelent prim-ministru, dar trebuie sa fie conditii.

- (ati participa la un tandem pentru presedintie?) Mi-e greu sa va spun.

- (Ponta intalnire cu PF Daniel, dvs, ati decorat inalte fete bisericesti) Eu sper ca Biserica sa ramana neutra. Nu poti sa ii ceri PF, dar stiu cum a procedat in alte situatii, si cand era mitropolit al Moldovei, nu a lasat biserica sa se implice si a atentionat intotdeauna inaintea campaniei. Ca unii preoti s-au implicat e alta socoteala. Trebuie sa recunoastem ca PF Daniel e foarte pragmatic, are nevoie de bani sa temine Catedrala, se zbate sa aiba bune relatii. E clar ca se incearca apropierea preotilor de partide. Ce am facut eu la Cotroceni era demult planificat. In strainatate avem 4 milioane de romani. Singura institutie care reuseste sa ii stranga o data pe saptmana, am decorat toti mitropolitii si episcopii din strainatate.

- (decretarea mobilizarii militare?) Urmare a declansarii unor proceduri la nivel NATO si noi ne-am evaluat rezervistii, dar nu numai noi. Nu e nimic spectaculos, dar asta ne-a facut sa constatam ca multi dintre ei sunt in Italia si Spania. Trebuie sa ne adaptam.

- Ucraina afecteaza R.Moldova, e tara cea mai afectata pentru ca avea relatii economice cu Ucraina. In plus, problema transnistreana era tratata in tandem. Mai mult, a creat un fel de nesiguranta faptul ca o tara de dimensiunile Ucrainei a fost stopata din drumul european. Ce se intampla cu R.Moldova daca Rusia vrea acelasi lucru? Riscurile pe care eu le-am vizualizat de la inceputul mandatului s-au concretizat. Procesele de aderare ale R. Moldova au fost accelerate.

- R.Moldova va avea facilitati de export marfuri fara vama, ceea ce e important pentru ei.

Situatia economica

- (Ponta v-a multumit ca l-ati laudat la Roman) Ce poti sa astepti de la un plagiator si mincinos? Cum a facut cu vizele, s-a dus sa se pozeze la Prut. Eu am spus cu totul altceva: cresterea economica de acum se datoreaza masurilor luate de Boc. Acum Ponta isi asuma kilometri de autostrada, desi toate contractele au fost semnate de Boc. In perioada 2008-2013 statul roman a acordat ajutoare de 771 de milioane, am platit doar 331 de milioane, pentru ca nu s-a finalizat investitia. In perioada urmatoare avem o capacitate crescuta de export. Ponta beneficiaza de investitiile celui pe care nu pridideste sa il injure. Ponta nu a facut decat sa introduca 35 de taxe.

- (amendati afirmatiile facute la adresa lui Martin Schulz?) Nu. Uitati-va ca fostul premier german Schroeder se pupa pe gura cu Putin, iar Schulz e din acelasi partid, ati vazut pozitia lui relaxata fata de ce s-a intamplat cu Crimeea. Daca vreti sa aveti un presedinte de CE care sa tina cu Romania si nu cu 'ursul', nu votati PSD la europarlamentare!

Tensiuni interne si internationale

Ultimele saptamani au fost puternic marcate de tensiuni atat pe scena politica interna, cat si pe cea internationala. A inceput campania electorala pentru alegerile europarlamentare din 25 mai, iar atacurile intre politicieni s-au intetit.

PNL depune motiune de cenzura

Ponta: Nu-l voi regreta pe Basescu. Pe 21 decembrie vom striga 'Iesi afara, fiinta extraordinara!'

In acelasi timp, procurorii DNA au operat numeroase retineri si chiar arestari preventive. Dupa cazurile Adrian Duicu, Nicusor Constantinescu si Radu Mazare, a urmat arestarea judecatorului Stan Mustata de la Curtea de Apel Bucuresti, al carui dosar a aratat opiniei publice o alta fata a justitiei.

DNA: Cum negociau spaga oamenii judecatorului Mustata: Trageau des apa la WC, de frica SRI

Dincolo de frontiere, criza din Ucraina continua, generand reactii si contrareactii in randul marilor puteri, Romania fiind in prima linie a bataliei diplomatice care se duce intre UE si SUA, pe de o parte, si Federatia Rusa de cealalta parte. Joi, Vladimir Putin viziteaza peninsula Crimeea pentru prima data de la anexarea ei. Presedintele rus a ales acest loc simbolic pentru a participa la parada militara de 9 mai, menita sa marcheze victoria Rusiei in al Doilea Razboi Mondial.

Cameron l-a sunat pe Putin. Ce au decis cu privire la pacea din Ucraina

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Basescu europarlamentare, #Basescu Ucraina, #Basescu economie Romania , #presedinte