Basescu ameninta: Ziua in care ii fac plangere penala lui Ponta nu e departe (Video)

Luni, 17 Februarie 2014, ora 12:02
10730 citiri
Basescu ameninta: Ziua in care ii fac plangere penala lui Ponta nu e departe (Video)
Foto: Presidency.ro

Presedintele Traian Basescu a lansat, luni, un atac la adresa prim-ministrului Ponta, afirmand ca "nu e departe ziua" in care ii va face o plangere penala permierului, pentru coruptie si pentru abuz in serviciu.

"Foarte posibil, nu doar pentru coruptie, ci si pentru abuz in serviciu. Decizii ale Guvernului, decizii personale, minciuna...", a spus Traian Basescu.

Invitat in emisiunea "Evenimentul Zilei Tv" de la B1 Tv, seful statului a afirmat ca "Guvernul functioneaza ca doctoratele - ti-l iei prin plagiat".

De asemenea, in privinta modificarilor aduse Constitutiei, dupa ce CCR a transmis, duminica, faptul ca 26 de articole sunt neconstitutionale, presedintele a spus ca lucrarile din comisia de revizuire a Legii fundamentale denota "lipsa de profesionalism".

Acesta considera ca tentativa de revizuire a Constitutiei poate fi catalogata de pe acum drept un esec, afirmand ca USL nu va putea sa isi atinga obiectivele in privinta modificarii Legii fundamentale. De asemenea, a spus despre Crin Antonescu si Victor Ponta ca sunt amandoi "toxici pentru Romania".

Totodata, presedintele considera ca revizuirea Constitutiei reprezinta un esec al USL si ca presedintele comisiei pentru revizuirea Constitutiei "nu are pregatirea necesara sa fie seful unei comisii de revizuire a Constitutiei".

De asemenea, Traian Basescu a mai lansat atacuri la adresa lui Dan Voiculescu si a prim-viceguvernatorului BNR Florin Georgescu, despre care a spus ca este "artizanul 'electoratei'".

Nu in ultimul rand, presedintele considera ca numirea lui Klaus Iohannis in functia de ministru de Interne ar ajuta Romania in negocierile pentru aderarea la spatiul Schengen, deoarece primarul Sibiului este vorbitor de limba germana.

Intalnire Ponta-Antonescu: Liderii USL hotarasc soarta PNL la guvernare

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, declaratiile presedintelui Traian Basescu:

(Ati facut un apel la responsabilitate in care ati cerut USL sa revina intr-un cadru institutional) Guvernul functioneaza cu masuri care deja incalca Constitutia. Avem trei ministri care si-au depus demisia.

- Ministrii deja nu mai vin la sedintele guvernului, dar este un nou abuz tip Victor Viorel Ponta, plagiator. Are Monitorul Oficial in mana si nu pune revocarea minstrilor care au demisionat.

- Ponta crede ca si Guvernul functioneaza ca si doctoratele - ti-l iei prin plagiat, prin ce vrei.

Basescu, atac la Ponta: Crede ca guvernele sunt ca doctoratele, plagiate

- Omul a demisionat, cu certitudine ei nu mai au niciun fel de autoritate in ministere, dupa ce si-au anuntat demisia.

- Ministrul este ordonator principal de credite, oamenii astia au demisionat si nu mai vin la servicii. Premierul spune "eu nu public in Monitorul Oficial". Acesta este un abuz de putere.

- Si Antonescu si Ponta sunt politicieni necopti si nu au sentimentul responsabilitatii fata de tara.

- Obiectivul major al Romaniei este sa aiba stabilitate politica.

- Este inceput de an si firmele decid investitiile. Orice companie straina poate sa spuna "acolo e instabilitate, stiu eu ce urmeaza?".

- Politicienii trebuie sa se uite la harta. In sud avem Hertegovina, care este in profunda instabilitate. Avem Ucraina, o tara instabila, si avem Republica Moldova care are si ea probleme.

- In nordul R. Moldova se preconizeaza organizarea de catre comunisti a unui referendum pentru a se merge cu Uniunea Euroasiatica.

- Avem peste 1.200 de kilometri de frontiera instabila.

Basescu, despre modificarea Constitutiei: Este lipsa de profesionalism!

(CCR a gasit 26 de articole din proiectul de modificare a viitoarei Legii fundamentale care nu sunt de acord cu Constitutia)

- Am aici minuta CCR, aceasta nu este inca hotararea Curtii. Ea trebuie elaborata, pentru ca toate aceste puncte de vedere trebuie explicate intr-o hotarare a Curtii.

- Nu sunt 26, sunt 85 de recomandari facute de Curte. 85 trebuie refacute. E lipsa de profesionalism.

- Au fost neprofesionisti in Comisia de revizuire a Constitutiei. Nu poti sa ai 85 de articole cu necorelari, 29 care trebuiesc recolerate, nu sunt in limbaj constitutional. Adica la fel de bine puteau sa le scrie si niste baieti care stau in Piata Chibrit si fac trafic de etnobotanice. Alte 15 trebuie eliminate din diverse motive. Deci un profund neprofesionalism. Asta arata de ce avem in Parlament actiuni impotriva legii.

- Cred ca putem scrie de pe acum pe aceasta tentativa de revizuire "esec". Ei se vor mai agita ca sa indulceasca esecul, dar nu vor putea sa isi atinga obiectivele.

(Despre articolul privind nominalizarea premierului) Ganditi-va un PSD care ar lua 35 la suta, deci ne-ar trimite in alegeri anticipate. Ori asta e obligatia presedintelui, sa incredinteze mandatul unui politician care poate strange 51 la suta.

Basescu: Revizuirea Constitutiei, un esc al USL. Antonescu nu are pregatirea necesara, este un amator din acest punct de vedere.

(Consultarile CCR rol consultativ?) Pe minuta scrie "definitiva si general obligatorie".

- Politicianul care spunea asta habar nu are pe ce lume traieste. Dupa ce se fac modificarile, care sunt obligatoriu sa fie facute, Curtea se autosesizeaza. Este obligata sa se autosesizeze pe forma finala.

(Esecul lui Antonescu sau al lui Ponta?) Este esecul USL. Antonescu nu are pregatirea necesara sa fie seful unei comisii de revizuire a Constitutiei. Este un amator din acest punct de vedere.

- Ei alterneaza: Cand Ponta il acuza pe Antonescu de colaborationism cu mine, cand Ponta pe Antonescu. Realitatea este ca amandoi sunt toxici pentru Romania.

- Premierul, fiind si seful Executivului, il am mai des in atentie. Antonescu, atunci cand se odihneste, nu ma stimuleaza la nicio luare de pozitie.

(Despre Ponta) Traficul de influenta este element de coruptie puternic. Rompetrolul este un alt act de coruptie al premierului, care a incercat sa il rezolve prin Parlament. CFR, aduceti-va aminte ce presiuni exercita pe mine sa ii avizez cumparatorul prin CSAT.

- E fara precedent: Niciun premier nu si-a luat companii in subordine directa. Cea mai evidenta dovada de coruptie este crearea ASF. Toata clientela politica e acolo.

(Aveti convingerea ca Ponta e parte?) E parte sigur. Nu-i departe ziua (a unei plangeri penale pentru coruptie). Foarte posibil, nu doar pentru coruptie, ci si pentru abuz in serviciu. Decizii ale Guvernului, decizii personale, minciuna.

- In primul rand, am informatiile pe care le vedeti si dvs. Nu am alte informatii decat cele pe care le vedeti public. Este limpede.

- Nu avem probleme de Servicii, avem probleme de initiative ale premierului: abuzuri prin care serveste clientela politica.

Basescu: Voiculescu este stapanul lui Ponta

(Despre Voiculescu) Antonescu a inteles ca cel mai mare risc este sa te dai pe mana unui om corupt, detinator de mass-media.

- Nu am acceptat compromisuri cu oameni ca Voiculescu, ca Vintu, ca Patriciu, chiar. Voiculescu este si un turnator de frunte si este stapanul lui Victor Viorel Ponta, un om slab.

- Voiculescu are un rol mult prea mare in deciziile politice ale premierului si influenteaza mult prea puternic chiar arhitectura politica a majoritatii. Este nepermis sa fii atat de slab incat sa nu il pui in coltisorul lui.

- Dupa ce l-a impins pe Ponta la tentativa de separare de Antonescu, Voiculescu a tinut sa isi arate triumful in arhitectura majoritatii parlamentare, datorita lasitatii oamenilor politici care nu au curajul sa infrunte campaniile mizerabile ale salariatilor de la Antena 3.

- Ponta nu este premierul Romaniei, este al Guvernului Romaniei.

(Despre cresterea economica) Cei care au dubii sa se uite cum s-a inregistrat caderea economica. In 2008, cand niciunul din noi nu isi dadea seama, in trimestrul patru a fost o cadere formidabila din luna noiembrie, de 7 procente, care s-a dus pana in 2009.

- Cheltuiala pe care a facut-o Tariceanu a contribuit la diminuarea prabusirii.

- Cresterea a fost peste estimare, in trimestrul patru al anului 2013, dar ea este din acumulari. Ce s-a acumulat: investitii straine din timpul Guvernului Boc, investitii industriale din 2011, 2012, care au inceput sa functioneze in 2013. Este acumularea din anii anteriori. Este rezultatul unor decizii luate in 2009, 2010.

- In mod cert, 2013 a reprezentat anul in care s-au finalizat niste investitii care au inceput sa produca.

Basescu: Florin Georgescu, artizanul "electoratei"

(Despre reprosurile la adresa FMI si BNR) Duminica seara, am avut discutia cu Fondul si se stabilisera toate criteriile principale, toate obiectivele, eram multumit ca recomandarile CE erau incluse in acord, nu aveam nimic de reprosat.

- Lucrurile au evoluat negativ luni dimineata, cand prima vizita facuta de Fond a fost la BNR si apoi s-au dus la Guvern. Si BNR, si guvernul au cerut "electorata". Artizanul a fost Florin Georgescu, prim-viceguvernator.

- Observati aceasta goana a lui Victor Ponta de a subordona tot. Nu vreau ca BNR sa ajunga la cheremul Guvernului. A fost criza in 2009-2010 si nimeni nu si-a permis sa spuna BNR ce are de facut.

- Teama mea este sa nu pice sub control politic BNR. Mai am un argument care ma ingrijoreaza. Romania, ca sa nu fie decuplata de statele din zona euro, a fost printre statele din avangarda a angajamentelor ca ceea ce se stabileste pentru statele din zona euro sa fie optional valabil si pentru cele din zona non-euro.

- Rog bancherii sa ma scuze daca fac o afirmatie care nu este placuta si care poate fi contrazisa: Este un risc cand intri in uniunea bancara.

- Lucrarea in linii mari este clara: ce trebuie facut ca sa fii in uniunea bancara.

- "Electorata" nu ascunde altceva decat populism. Dar este un populism costisitor.

- Georgescu a fost unul dintre artizani. A lucrat la o masura cu caracter electoral. Aceasta este teama mea. Se poate intampla o data, dar nu as vrea sa se intample si a doua oara, si a treia oara.

- Esential este sa nu se treaca la un sistem in care BNR sa execute deciziile guvernului. BNR nu se coreleaza cu Palatul Victoria.

Basescu: Iohannis, un mare castig de limba germana in Consiliul JAI

(Despre Klaus Iohannis) La Consiliul JAI, cand se discuta Schengen, merge ministrul de Interne, Iohannis ar fi un mare castig in JAI, pentru ca vorbeste in mod cert cel putin limba germana, Stroe dadea din maini pe acolo. Iohannis ar fi un castig de limba germana, important. Sustinerea Germaniei ar fi importanta, pentru a dezgheta sustinerea Schengen.

- Sustinerea sa s-a facut la Grivco, dar de aceasta data a fost o initiativa a PNL.

- Sa nu credeti ca un primar nu este obisnuit sa dea dispozitii sau ca are complexe. Primarul unui oras mare nu are complexe.

(Despre criza din USL) Voiculescu le creeaza, el le opreste.

Basescu, la Bruxelles: As putea sa fac echipa cu un ministru la Interne care s-ar numi Iohannis

(Ce se intampla cu Schengen?) Am discutat si cu Barroso, si cu Van Rompuy. A fost ministrul de Externe olandez aici, sper ca dl Victor Ponta si ministrul de Externe au reusit sa explice. Inainte de raport, am fost la Bruxelles si am avut o discutie cu Van Rompuy inainte de MCV. Am rugat ca raportul sa reflecte evolutiile institutiilor si sa fie capitol separat partea politica.

- Se vede clar ca institutiile functioneaza si sunt in progres. Se vede din raport ca institutiile functioneaza. Cand venim la Parlament se constata lipsa de instabilitate a legilor samd. Fratilor, Schengen este despre institutii! Si daca acest raport mentioneaza ca institutiile functioneaza si sunt in progres, care este rolul Parlamentului in spatiul Schengen?

- Romania are un raport bun pentru spatiul Schengen pe anul 2013, MCV imi arata institutiile functionand si politicul cu mari probleme.

- Electoratul nu i-a ales ca sa schimbe Codul Penal, electoratul i-a ales ca sa traiasca mai bine, sa creeze locuri de munca, nu sa se protejeze creand penali si incompatibilitati.

(Cum pot politicienii din Romania sa convinga politicienii din alte tari?) Nu ii poti convinge, pentru ca politicienii sunt imorali nu numai in Romania.

- Am reprosat ca MCV a devenit un instrument pe care il folosesc pe plan intern unele state. Si a devenit o maciuca. Pe politicienii britanici nu o sa reusim sa ii educam, asa cum nu o sa ii educam nici pe ai nostri.

- Nu este doar oportunism, este si incultura, si lipsa de proeuropenialism. A fi proeuropean inseamna sa nu discriminezi nicio tara a UE.

- Romania trebuie sa devina extrem de consistenta in a sustine necesitatea intrarii in Schengen. Altfel avem tot dreptul sa ne simtim marginalizati.

- Nu avem ce face decat diplomatic, pentru ca nu putem lua la bataie pe nimeni.

(Despre discutia cu Joe Biden) Tema principala a fost problema regionala. Regiunea pare a fi intr-un cerc de instabilitate.

- Unul dintre semnalele date de Biden a fost legat de statul de drept: "Atentie, stabilitatea statului de drept!".

- SUA nu au redus niciun fel de suport pentru R.Moldova fata de ce aveau. Imediat dupa instalarea presedintelui Obama s-a simtit o retragere a SUA din regiune, ca interes. Romania a ramas ca interes pentru scut, dar SUA nu au mai avut printre prioritati si Europa de Est. Este o revenire a SUA in regiune dupa ce au realizat ca Europa nu a fost suficient de eficienta.

- Parteneriatul Estic poate fi etichetat pentru Romania un succes, dar pentru UE a fost un mare esec prin intoarcerea Armeniei si Ucrainei.

- Saptamana aceasta se voteaza in plenul PE (despre vizele moldovenilor pentru UE). Eu estimez ca la sfarsitul lunii martie procesul va fi incheiat, mai trec 20 de zile si totul depinde de cat de rapid autoritatile de la Chisinau incep sa emita pasapoartele biometrice. Eu zic ca, in iunie, cetatenii din R.Moldova circula fara viza in UE.

(Despre pilonul III al pensiilor) In afara de pensia de la stat, mai primesti o pensie privata si atunci iti duci batranetea mai bine.

Basescu: PNL si PSD sunt condamnati sa piarda impreuna, Antonescu a inteles ca nu va fi candidatul USL

(Ce se va intampla in perioada urmatoare?) Este clar ca USL va ramane, pentru ca pierd amandoi. Ponta ar avea o majoritate la limita, iar Antonescu, daca iese din Guvern, in 30 de zile nu mai este presedintele PNL. Sunt condamnati sa stea impreuna si sa piarda impreuna. Cred ca Antonescu a inteles ca nu va fi candidat la prezidentiale (din partea USL).

- Antonescu ar trebui sa aiba ca obiectiv iesirea din capcana pe care i-a intins-o PSD acum 2-3 ani. A fost un naiv daca a crezut ca Ponta poate sa ii impuna PSD un candidat la presedintie.

- Liberalii vor veni ca niste oameni infranti in propriile lor idei utopice. Le-as dori sa fi facut pentru Romania cate am facut eu, dar deocamdata distrug. Si-au facut un inamic din Basescu, dar inamicul pleaca. Care le mai este obiectivul?

- In PNL, foarte multi sunt de stanga, i-a acreditat presa, lumea, ei, "suntem de dreapta". Nu, aduceti-va aminte cum a distrus Tariceanu obiectivele macroeconomice. Tariceanu este un om de stanga, in mod categoric, oricat il eticheteaza unii dupa papion ca fiind de dreapta. Stroe e de stanga, Ionescu Quintus e de stanga, el oricand s-ar fi pupat pe gura cu Iliescu decat cu Roman.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Basescu atac Ponta, #Basescu CCR modificari Constitutie, #Basescu plangere penala Ponta, #Basescu electorata, #Traian Basescu tensiuni USL, #declaratii Traian Basescu , #presedinte