Basescu: Romania risca o decuplare iremediabila de zona euro

Vineri, 19 Octombrie 2012, ora 14:26
4280 citiri
Basescu: Romania risca o decuplare iremediabila de zona euro
Foto: Digi24

Romania risca sa se indeparteze intr-un mod irecuperabil de statele membre ale zonei euro, daca politicile prezentate in cadrul summit-urilor europene nu se coordoneaza ca strategia de actiune adoptata acasa, a declarat presedintele Traian Basescu, prezent la Consiliul European de toamna, desfasurat la Bruxelles.

"Prin abordarile pe care le-am avut reprezentand Romania in Consiliul European, fie ca a fost vorba de tratatul fiscal sau uniunea bancara, am inteles ca e un risc major de decuplare a Romaniei de zona euro. Dar trebuie sa existe corelare intre ce vrem si ce angajam aici si actiunea noastra de acasa.

Degeaba spunem ca vrem sa fim membri ai uniunii bancare, daca abandonam obiectivul de a indeplini conditiile de intrare in zona euro. Se mareste atat de mult distanta, incat va fi imposibil de recuperat", a avertizat Traian Basescu, in cadrul conferintei de presa de la finalul Consiliului European de toamna, vineri.

Potrivit spuselor sale, distanta va creste cu atat mai mult ca cat Romania esueaza in respectarea criteriilor de intrare in uniunea monetara, respectiv deficit bugetar de 3%, o rata a inflatiei de 3% si un nivel de indatorare de 60% din PIB.

"Cu cat vom intarzia in utilizarea fondurilor structurale, cu atat distanta creste, cu cat nu reusim sa ne apropiem de criteriile de intrare in zona, cu atat distanta dintre noi si statele euro creste si risca sa fie de nerecuperat. Va trebui sa ne concentram pe corelarea abordarii politice pe care o avem la Consiliu cu abordarea similara in actiune la noi acasa", a subliniat seful statului.

Presedintele este de parere ca orice intarziere in adoptarea monedei unice europene reprezinta o pierdere pentru Romania, dar si nerespectarea tratatului de aderare la Uniunea Europeana, avand in vedere ca fiecare stat membru care nu face parte, inca, din zona euro, are, de fapt, o derogare in acest sens.

"In momentul de fata, doar se fac aluzii nu foarte vehemente statelor care nu au indeplinit inca toate conditiile pentru a deveni membre euro. Dar, asa cum pe noi ne incurca crizele din zona euro, la fel si faptul ca zece state nu sunt, inca, in zona euro, ii incurca pe cei din zona euro. Este si o competitie neloiala, pentru ca tu iti poti deprecia moneda, la nevoie, ceea ce tarile din zona euro nu pot face", a explicat Basescu.

Romania nu este de acord cu uniunea fiscala

Daca Romania este de acord cu uniunea monetara si uniunea bancara, nu acelasi lucru se poate spune si despre uniunea fiscala.

"Avem retineri pe conceptul de uniune fiscala. Ne dam seama ca nu putem avea acelasi nivel de fiscalitate ca Germania. Avem una din cele mai scazute fiscalitati, in ideea de a stimula investitiile si de a atrage investitori. Cum ar fi daca s-ar impune un impozit de 40% pe veniturile companiilor si salariatilor? Avem retineri foarte mari", a subliniat presedintele.

Totusi, el a precizat ca, deocamdata, nu se pune problema infiintarii uniunii fiscale, fiind nevoie, mai intai, de implementarea reglementarilor privind uniunea bancara.

De altfel, in acest sens, Romania a obtinut promisiunea ca va fi reprezentanta in cadrul Mecanismului Unic de Supraveghere (MUS) a bancilor. Acest sistem a reprezentant principala tema de discutie in cadrul Consiliului European de toamna.

"Se precizeaza clar ca se va revizui, astfel incat si statele non-euro care adera la uniunea bancara sa fie reprezentante. Este un lucru foarte bun, pentru ca ne cream drepturi si, odata cu drepturile, ne vin si obligatiile. Pentru a ne putea face obligatiile, trebuie sa ne cream drepturile. Se sustin reciproc", a explicat Basescu.

Potrivit spuselor sale, negocierile pe tema MUS vor tine pana la Consiliul European de iarna, ce va avea loc in luna decembrie. Reglementarile vor fi adoptate pana pe 31 decembrie 2012 sau 1 ianuarie 2013 (ambele date fiind folosite de liderii europeni), iar procesul de implementare va incepe din prima zi a anului viitor.

"Autoritatile nationale vor prelua parte din sarcinile de supraveghere pe care si le asuma BCE. Dar oricand inspectorii BCE se pot adresa direct bancilor, sarind peste autoritatea nationala de reglementare, Banca Nationala in cazul nostru. BNR nu functioneaza in afara sistemelor bancare europene. BNR este membru a Autoritatii Bancare Europene", a afirmat Basescu.

Tot in cadrul summit-ului s-a stabilit si crearea unui buget al zonei euro, care nu va afecta cu nimic bugetul Uniunii Europene 2014 - 2020. Potrivit sefului statului, s-a simtit nevoia unui buget separat pentru uniunea monetara deoarece unele state membre au nevoie de reforme structurale pe care nu le pot finanta din resurse proprii. Una din sursele de finantare pentru acest buget ar putea fi taxele pe tranzactii financiare, 11 state fiind deja de acord cu acestea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft a anunțat recent că va separa aplicația Teams de suita Microsoft 365, decizie luată pentru a evita complicatiile legale și pentru a oferi claritate clienților, conform...
#Traian Basescu Consiliu European toamna, #Traian Basescu zona euro , #presedinte