Basescu, teme de campanie pentru partide: Sa aiba grija la lege, inchisoare de la 1 la 5 ani

Vineri, 25 Aprilie 2014, ora 18:19
7506 citiri
Basescu, teme de campanie pentru partide: Sa aiba grija la lege, inchisoare de la 1 la 5 ani
Foto: Presidency.ro

Presedintele Traian Basescu a sustinut o declaratie de presa, vineri dupa-amiaza, de la Palatul Cotroceni, in care a enuntat mai multe teme despre care considera ca ar trebui dezbatute de catre candidatii la alegerile europarlamentare, pentru care a inceput deja campania electorala.

Seful statului considera ca tema cea mai importanta de abordat in dezbateri cu electoratul este cea a accesului Romaniei in spatiul Schengen, iar o alta tema importanta ar fi modul in care poate fi sustinuta apropierea R. Moldova de Uniunea Europeana.

De asemenea, in privinta integrarii rromilor, presedintele a explicat ca aceasta problema ar trebui sa fie acceptata drept una a Uniunii Europene si nu ca una a Romaniei.

Traian Basescu a mai spus ca dezbateri ar mai putea fi facute si pe temele gazelor de sist, cresterii economice, nivelul somajului, MCV si viitorului Comisiei Europene. In plus, presedintele a facut un apel la o prezenta crescuta la vot, precizand ca, dupa euroalegeri, se evalueaza "nivelul de europenizare a unei tari".

Traian Basescu a vorbit si despre situatia din sistemul de sanatate din Romania, facand apel sa se puna in dezbatere publica legea sanatatii din vremea premierului Emil Boc, care a stat la baza protestelor din ianuarie 2012.

Nu in ultimul rand, presedintele a abordat si subiectul noii legi a administratiei locale, precum si situatia deputatului Florin Popescu, vorbind despre posibila sa demisie din Parlament.

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, declaratiile presedintelui Traian Basescu:

- N-o sa am lucruri extrem de interesante, dar mi s-a parut important sa trag un semnal de alarma legat de desfasurarea campaniei electorale pentru alegerile in PE, astazi, in prima zi de campanie.

- Din pacate, in perioada preelectorala nu au parut a se prefigura teme de interes pentru politicieni, pentru mass-media. Vreau sa va prezint o lista de teme de care depinde viata noastra, a romanilor, plecand de la premisa ca PE legifereaza suprastatal.

Alegeri europarlamentare 2014: Politicienii se lupta pentru 32 de mandate

- Este foarte important sa fim constienti de importanta alegerilor pentru PE.

- As sugera cateva teme de dezbatere. Sunt gata sa particip la discutii, pentru ca electoratul din Romania sa inteleaga foarte bine miza acestor alegeri.

- Presa le declara fara o miza prea mare, ceea ce e profund gresit. Leaga linia alegerilor de prefigurarea liniei de start pentru prezidentiale.

- Primul si cel mai usor de abordat este accesul Romaniei in Spatiul Schengen. Parlamentarii sunt extrem de importanti in a face presiune.

- Ar fi niste dezbateri extrem de importante cu privire la avantajele de a fi in Schengen.

- O alta tema de interes national: Modul cum, din PE, poate fi sustinut procesul de apropiere si de integrare a R. Moldova in UE - un obiectiv major pentru Romania.

Basescu, lobby pentru Juncker si atac la Schulz

- Aceste alegeri vor prefigura numele sefului Comisiei Europene. Daca vor castiga socialistii, va fi dl. Schulz, daca vor castiga popularii, seful Comisiei va fi Jean-Claude Juncker. Ar fi important de sustinut de ce Juncker si nu Schulz.

- Pentru dl. Schulz, anexarea Crimeii era un fapt implinit si asta e, sa fim linistiti.

Basescu: Pentru Schulz, anexarea Crimeii era un fapt implinit si asta e

- Putem face o dezbatere ce este in avantajul Romaniei.

- Trebuie sa ne uitam si la dimensiunile tarilor, nu cumva riscam sa cream o forta incredibila unui singur stat, care oricum este extrem de influent, prin crearea conditiilor ca dl. Schulz sa devina presedinte al Comisiei Europene?

Basescu: Integrarea rromilor, problema Uniunii Europene, nu a Romaniei

- Un alt subiect extrem de important: Romania face eforturi de ani buni ca problema integrarii comunitatii rrome sa fie acceptata ca o problema a UE si nu ca o problema a Romaniei.

- Ca si cum Romania ar putea sa le interzica accesul liber la miscare pe teritoriul UE si nimeni nu mai are nicio responsabilitate. Ar putea fi un bun subiect de dezbatere in campanie.

- UE a descoperit cat de dependenta este de resursele din Federatia Rusa - asta ar putea da dezbatere.

- Dezbaterea legata de gazele de sist este un subiect de dezbatut.

- Un alt subiect: Cresterea economica, reindustralizarea Europei. S-a dovedit ca nu putem asigura prosperitate si locuri de munca numai din servicii.

- La nivel european, productia industriala are o pondere de 15 la suta in PIB al UE. Trebuie sa declanseze Europa o politica de reindustralizare ca sa creeze masiv locuri de munca sigure. Este un alt subiect, care in momentul de fata s-a discutat si in Consiliul European si cred ca este de maxim interes si pentru romani.

- Europa are un nivel de somaj fara de precedent. Romania sta ceva mai bine, dar nu pe roze. Politicile de ocupare a fortei de munca in randul tinerilor sunt un subiect de dezbatere.

- Ce proiecte putem crea pentru a utiliza bani europeni? Sunt foarte multi tineri care ar fi interesati de acest subiect.

- S-a creat facilitatea ca statele membre sa poata garanta sume multiplicate de trei ori de la Banca Europeana de Investitii, in scopul crearii de locuri de munca. Romania sa puna in garantie un miliard de euro, pentru a atrage de la BEI trei miliarde de euro si sa rezolvam problema ratei somajului.

- Un alt subiect: Vrem o Comisie Europeana mai puternica sau mai slaba?

- Vrea Romania o UE mai integrata, sa ne indreptam catre Statele Unite ale Europei, sau vrea Romania si electoratul de la noi sa stam cat mai departe de cedarea de suveranitate.

- Va pleca un presedinte, un prim-ministru, un ministru de Externe la Bruxelles si va spune cum a judecat el.

- Va fi extrem de important pe ce pozitie ne aflam, ca urmare a dezbaterilor din aceasta campanie electorala.

- Utilizarea banilor europeni este un alt subiect de mare interes pentru electorat, pentru romani.

- Nu in ultimul rand, avem MCV. Care este pozitia partidelor politice care participa la campania electorala? Vom avea 32 de reprezentanti in PE.

- Este extrem de important ca grupurile parlamentare din PE sa fie informate, fie ca sunt socialisti, ca sunt liberali, ca sunt PPE, despre pozitia pe care Romania o are.

- Mai vrem sau nu mai vrem MCV? A ajuns justitia la un grad de independenta suficient?

Apel la o prezenta crescuta la vot

- Sunt subiecte extrem de importante, care ar ajuta o prezenta mult mai buna la vot. Miza este sa avem un procentaj cat mai mare de romani care participa la acest vot. Media UE la ultimele alegeri a fost de 43 la suta, prezenta in Romania a fost de 27 la suta. A doua zi dupa alegeri, se evalueaza nivelul de europenizare a unei tari si dupa prezenta la vot. Ar fi extrem de important ca politicienii sa stimuleze prezenta la vot prin abordarea acestor teme europene. Sunt mult mai multe.

- Sunt mult mai multe probleme decat cele pe care le-am enuntat. Poate mai sunt si altele. Sunt probleme de care m-am lovit in ultimii 2-3 ani.

- Ar fi o ocazie sa antrenam si electoratul in acest tip de dezbatere si sa ii dam posibilitatea sa opteze pentu o solutie sau alta.

- Acestea au fost principalele idei.

- N-as vrea sa stric acest subiect, ar fi trebuit sa il las ca unic subiect, dar as face doua precizari pe doua chestiuni de maxima actualitate.

Basescu: Puneti in dezbatere publica legea sanatatii a lui Boc!

- A doua observatie as face-o cu privire la incidentele tot mai frecvente din domeniul Sanatatii, iar ce am vazut azi la Spitalul de Arsi e o confirmare ca Romania are nevoie de o noua Lege a Sanatatii.

- Pe de alta parte, pacientii sa-si primeasca in mod cinstit drepturile pe care le au de suport din partea statului, in sistemul medical romanesc. Fac un apel la cei responsabili sa ia din nou proiectul pe care am intentionat cu Emil Boc sa il punem in dezbatere publica. Va asigur ca este actual si, poate, cu actuale ajustari, este proiectul care poate scoate din mizerie si personalul medical si poate reduce masiv riscurile la care sunt supusi cei care ajung in spitalele din Romania.

Basescu: Puneti in dezbatere publica legea sanatatii a lui Boc!

- Va asigur ca proiectul de lege poate fi reanalizat, poate fi rapid ajustat si se poate trece la implementarea lui intr-o cadenta care poate fi stabilita de Guvern.

- Va asigur, ca in conditiile in care se mentine resursa financiara pentru sistemul de sanatate, prestatia pentru beneficiar va fi mult mai buna.

- Un ultim lucru legat de campania electorala: Rog toate partidele sa aiba in vedere continutul legii 78/2000, care stabileste sanctiuni grele cu inchisoare de la 1 la 5 ani pentru cei care nu respecta regulile de finantare a campaniilor electorale. Si cred ca la toate partidele aceasta lege trebuie citita. In mod deosebit, articolul 1, care include si conducatorii de partide si descrie si ce inseamna coruptie in finantarea campaniei electorale. Pentru ca institutiile statului vor privi cu atentie la corecta desfasurare a campaniei electorale.

- Acestea sunt cele ce am dorit sa le comunic. Precizez principalul motiv al declaratiei mele de azi: teme de interes major pentru Romania ce ar putea fi dezbatute in campania pentru UE.

- Nu vreau sa fiu nici diriginte, nici sa dau partidelor teme, am facut doar o sugestie care poate fi in interesul romanilor.

Intrebari:

A treia etapa a sanctiunilor impuse Rusiei, ce anticipati ca se va intampla si care vor fi efectele asupra firmelor ruse din Romania?

- Cred ca este o discutie preliminara si cred ca UE va fi pregatita sa dea un raspuns, imediat ce UE va termina analiza de impact, daca se va trece la etapa a treia a sanctiunilor.

- S-a spus de nenumarate ori, ca din punct de vedere energetic, Romania nu are o problema majora, avem resurse si avem si alternative.

Despre legea administratiei locale

- In 23 de zile lucratoare, nu a existat nicio observatie. Aceasta lege a facut obiectul unor discutii foarte serioase in randul consilierilor. Eram singurul care avea experienta in administratia locala. Am considerat ca promulgarea legii era corecta si ca legea era corecta.

- Din ce sa traim, daca nu avem spectacolul arestarilor, insa marea problema este a responsabilitatii. In primul rand, primarul va delega responsabiltate daca are incredere in aparatul lui.

- Eu, ca primar general, am avut foarte multe plangeri penale pe situatii fie de case, fie de terenuri si toata raspunderea era a primarului, pentru ca primarul Capitalei semneaza si documentele de restituire.

- Am constatat ca nimeni nu chema pe nimeni altcineva decat pe primar sa dea declaratii despre cum a restituit o vila etc.

Cum sunt protejati primarii si sefii de Consilii Judetene in fata DNA si ANI

- Nu stiu daca va imaginati ce este pe biroul unui primar capitala de judet: dimineata ti se pun pe birou doua teancuri de nu te vezi de ele. Toate au in spate lucrul functionarilor, dar singurul care raspunde era primarul.

- Ca primar, nu s-a gasit formula ca vreodata sa fiu reprezentat in instanta de consilierii juridici ai primariei, intotdeauna a trebuit sa angajez avocati.

- Sunt primari care au venit in politica cu un apartement de doua camere, n-au nici bani sa plateasca avocatii, in schimb sunt taraiti prin toate procesele pamantului de toti cei nemultumiti.

- Cred ca masura este corecta, cred ca se face transfer de responsabilitate celui care face dispozitia de restituire.

- Aveau grija sa imi spuna in spatele acelei dispozitii de restituire, toate documentele. Dar primarii risca sa fie victime sigure, daca semneaza acte fara sa aiba un aparat perfect astfel incat sa fie perfect acoperiti. Eu am avut sansa, dar m-au costat foarte mult avocatii, pe foarte multe plangeri.

- Cred ca este o masura corecta. Va asigur ca vor fi primari care vor delega foarte mult si care vor delega foarte putin.

Basescu saluta legea alesilor locali: Primarii sunt taraiti prin toate procesele pamantului (Video)

- Am auzit si povestea ca, in loc sa il ia pe primar, o sa il ia pe functionar. Tot la DNA ajunge dl primar, daca se baga dupa ce a delegat competenta.

- Asumarea de responsabilitate pe semnatura este extrem de important, de care depinde chiar viata ta sau libertatea ta.

- Legea nu s-a modificat, responsabil este primarul. Daca o delega, transfera din responsabilitate, dar niciodata toata. Titularul, in lege, ramane primarul. Am auzit si formulari de genul "Ce n-au reusit in martea neagra, au reusit acum". Nu, nimeni nu ii scuteste pe cei care au facut sanctiuni de intalnirea cu DNA.

- Nu este un lucru rau, nu ii va feri pe hoti de procurori.

Ati stiut ca firma Belfige este o firma fantoma? (Intrebare Antena 3 - n.red.)

- Acum aflu prima data, dar Ioana a fost un cumparator de buna credinta. Nu imi puneti in gura ce nu am spus. Asta spun salariatii turnatorului Voiculescu. Turnatorul Voiculescu isi face treaba, salariatii isi fac treaba, turuie seara. Antena 3 este patronata de un turnator. Va multumesc, va doresc o seara buna. V-ati facut misiunea.

- Daca v-ati incadra in regulile de la Cotroceni si n-ati veni cu temele turnatorului Voiculescu...

Basescu, unui reporter Antena 3: La Cotroceni aveti rezervat un scaun la fel de elegant ca toti colegii

Unul dintre candidatii la europarlamentare, Florin Popescu, a ajuns in atentia procurorilor pentru fapte de coruptie. Considerati ca ar trebui sa isi dea demisia din Parlament?

- Cred ca sunt niste reguli. Nu considerati ca trebuie urmata o procedura? Sper ca Parlamentul sa inteleaga ca nu trebuie sa obstructioneze ancheta.

- Problema este daca Parlamentul obstructioneaza sau nu ancheta, cum a facut-o in cazul Chitoiu, Vosganian, cum a facut in multe cazuri.

- Este optiunea fiecaruia, ce facem daca se constata la sfarsit ca nu a fost vinovat?

Cum vedeti faptul ca parlamentarii au inchis cu cheia si au plecat sa-si faca campanie?

- Daca in mod cinstit si-ar asuma temele UE, ar fi un lucru extrem de util. Daca parlamentarii ar folosi cele 30 de zile de campanie sa explice parte din temele majore care vor avea impact major si asupra cetatenilor romani, ar fi un castig.

- Cred ca asta e cea mai buna solutie, in campanie sa te duci in comunitati.

- Daca vor utiliza timpul pentru ce au spus, e o solutie corecta.

- La revedere!

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Basescu teme UE, #Basescu teme campanie europarlamentare, #Basescu lege administratie locala, #Basescu primari, #Basescu rromi UE, #Basescu lege sanatate , #presedinte