Ce e obligat sa faca Basescu, luni, cu sefia Ministerului Transporturilor

Miercuri, 21 August 2013, ora 12:49
19623 citiri
Ce e obligat sa faca Basescu, luni, cu sefia Ministerului Transporturilor

Expirarea interimatului premierului Victor Ponta la Ministerul Transporturilor, care se va produce luni, dar si faptul ca s-a ivit situatia neobisnuita in care propunerea pentru acest post, adica Ovidiu Silaghi, a renuntat la nominalizare din cauza anchetei penale pentru coruptie care il vizeaza, a starnit o serie de controverse pe scena publica din Romania.

In timp ce unele voci cred ca Basescu e obligat, cel tarziu luni, sa dea un ministru, ba chiar ca acela trebuie sa fie urmatoarea propunere facuta de PNL, via Guvern, altele considera ca seful statului nu e obligat la nimic.

Deputatul PSD Florin Iordache, unul dintre juristii social-democratilor, considera ca propunerea facuta de PNL in sedinta de duminica ar fi a doua si ca, din punct de vedere constitutional, Traian Basescu e obligat sa o accepte.

"Daca propunerea va fi facuta, cel tarziu luni seara ministrul poate sa depuna juramantul (...) Pai e a doua propunere, a doua propunere nu mai poate fi refuzata. Luni seara vom avea un nou ministru, cu certitudine", a spus Iordache pentru Ziare.com.

In schimb, deputatul PNL Alina Gorghiu e de cu totul alta parere.

"Nu e a doua propunere. Prima propunere trebuia respinsa de presedinte, care n-a respins-o. Principiul Curtii Constitutionale, care a dat o decizie, e ca presedintia are posibilitatea legala de a respinge o propunere o singura data. Din punctul meu de vedere, in situatia de fata nu e indeplinita aceasta conditie de respingere, intrucat Presedintia a amanat sa se pronunte, controversat din punctul meu de vedere", a spus deputatul de Bucuresti pentru Ziare.com.

Acelasi punct de vedere il impartaseste si seful PDL Cluj, Daniel Buda, fost presedinte al Comisiei Juridice din Camera Deputatilor.

"Nu este vorba de o a doua propunere, pentru ca presedintele nu a respins prima propunere. Cei de la USL au retras propunerea inainte ca presedintele sa se pronunte asupra celei dintai! Concluzia e ca presedintele poate respinge propunerea facuta luni de USL", ne-a spus Buda.

Daca presedintele va refuza, ce se intampla cu interimatul?

Opiniile difera in legatura cu ce se intampla dupa ce expira interimatul, daca Traian Basescu refuza numirea omului propus de PNL si Guvernul Ponta.

In timp ce un profesor de drept constitutional, Ioan Stanomir, e mai rezervat si crede ca ar fi important ca presedintele sa numeasca un ministru in interiorul acestei perioade de 45 de zile, care tocmai expira, un altul, Gheorghe Iancu, fost Avocat al Poporului, spune ca seful statului nu trebuie sa numeasca pe altcineva si se poate continua cu un interimat.

"Imi este greu sa va spun ce se intampla in aceasta situatie. Legea si Constitutia prevad sa existe o durata limitata a unui interimat care poate sa fie asigurat chiar si de prim-ministru, astfel incat ar fi foarte important ca propunerea unui nou candidat la functia de ministru al Transporturilor sa se faca in intervalul acesta si sa se ajunga la un acord cu presedintele pentru ca decretul de numire sa se semneze in intervalul de 45 de zile.

Probabil ca politicienii din PNL socotesc ca, amanand nominalizarea, presedintele va fi obligat de facto sa accepte orice alta propunere. Judecand insa dupa experienta ultimelor luni si a anului de coabitare, este foarte posibil ca presedintele sa nu faca acest lucru si sa ne aflam in situatia deosebit de delicata de a iesi din intervalul de 45 de zile al interimatului. E greu de spus ce se va intampla in aceasta situatie, ideal ar fi sa nu se ajunga la acest scenariu", a spus Stanomir pentru Ziare.com

Mult mai transant e Gheorghe Iancu, care ne-a declarat: "Eu nu imi aduc aminte ca presedintele sa fi refuzat, dar oricum, incepandu-se ancheta penala, presedintele il putea deja suspenda pe Ovidiu Silaghi, daca ar fi fost numit ministru. Daca il poate suspenda, va dati seama ca poate si sa nu il numeasca.

Victor Ponta indeplineste aceasta demnitate publica timp de 45 de zile. Ce se va intampla dupa? Nici Constitutia nu prevede, dar exista o regula generala, un fel de obicei cum s-ar spune, in sensul ca atunci cand nu e numit un inlocuitor, tu, ca sef, indeplinesti atributiile respective. Daca nu, le delegi catre un secretar de stat. De altfel, tot un secretar de stat indeplineste si acum functia.

Dupa parerea mea, acel articol din Constitutie este o aiureala. De ce 45 de zile, cand poti sa spui ca se numeste un interimar pana la desemnarea unui ministru, in conditiile Constitutiei?".

El a explicat si ca nu e nicio problema daca se depasesc cele 45 de zile.

"CCR a spus foarte clar - chiar daca se depaseste termenul de 45 de zile, nu e niciun fel de problema. A spus, daca imi aduc aminte bine, in momentul in care Emil Boc a fost interimar. Exista o decizie a CCR in sensul asta. Si atunci nu e nicio problema, nicio sanctiune, daca se depaseste termenul de 45 de zile prevazut de Constitutie", considera fostul Avocat al Poporului.

Intrebat cine ramane ministru al Transporturilor de luni, Iancu a replicat: "Acelasi - primul-ministru."

Alina Gorghiu, comentand si eventualul aspect al respingerii, crede ca PNL trebuie sa fie pregatit pentru o respingere a candidatului propus pentru minister.

"PNL trebuie, data fiind reaua credinta cu care m-am obisnuit la presedinte, sa fie pregatit pentru un scenariu in care presedintele va refuza prima propunere pe care o vom inainta, nu ar trebui sa fim luati pe nepregatite".

Ce spune decizia Curtii Constitutionale

In decizia 1560 din 2009 a Curtii Constitutionale se arata, printre altele ca, in conformitate cu articolul 107 din Constitutie, "primul-ministru are obligatia de a propune si Presedintele Romaniei are obligatia de a numi, prin decret, intr-un termen de cel mult 45 de zile, un nou ministru titular".

Decizia nr.98 din 7 februarie 2008 a Curtii Constitutionale arata ca presedintele poate refuza motivat o numire de ministru, dar este obligat sa o accepte pe cea de a doua, in timp ce premierul este obligat sa faca o alta nominalizare.

Subiectul a fost dezbatut la CCR la inceputul lui ianuarie 2008, cand premierul Calin Popescu Tariceanu a propus-o pe Norica Nicolai ministru al Justitiei, dupa demisia lui Tudor Chiuariu.

Frunda a gresit, Ponta nu il poate desemna si a doua oara pe Silaghi daca Basescu il refuza

In decretul semnat de presedinte se precizeaza doar ca "Se desemneaza domnul Victor-Viorel Ponta, prim-ministru, ca ministru interimar al Transporturilor", fara perioada sau data finala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Edilul general, Nicuşor Dan, afirmă că PSD începe să se delimiteze de Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei la Primăria Capitalei, şi susţine că acest lucru corespunde cu orientarea...
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
#Traian Basescu inlocuitor Silaghi, #Traian Basescu interimar Transporturi , #presedinte