Cum gandeste Traian Basescu?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 24 Iulie 2009, ora 12:24
4578 citiri
Cum gandeste Traian Basescu?

Presedintele a incercat joi sa-si demonstreze mentinerea intregului atasament pentru reforma in Educatie. Un demers absolut necesar, salutar, dupa propriile declaratii uluitoare din ultima vreme.

Pacat ca inteles sa-l transforme intr-o noua ocazie de a-i trage de urechi pe ziaristi, tocmai pe "netonomati" adica cei care altadata, apreciaza tot domnia sa, gandeau corect, adica ii recunoasteau meritele.

Fericita va fi ziua in care Traian Basescu va intelege ca poate fi criticat in mod onest si argumentat, fara intentii ascunse, exact in numele acelor principii pentru care a fost sustinut. Fericita va fi ziua cand presedintele va intelege ca unica masura este proba esentiala a corectitudinii.

Asadar, presedintele ne asigura ca gandeste cu totul diferit de ceea ce gandesc ca gandeste cei care gandesc, dupa propria lor mentalitate, ca el ar gandi impotriva reformei in educatie.

Mai simplu, presedintele i-a combatut pe cei care au considerat, dupa afirmatiile sale de marti, ca s-ar fi dezis de reforma in educatie. Printre acestia ma numar.

Ce a spus si ce n-a spus presedintele

"As vrea sa fie foarte clar ca, atunci cand am spus nu Spiru este problema, ci reforma, nu am aparat Spiru Haret. Afirmatia mea a fost ca reforma trebuie facuta in tot sistemul de educatie si nu, puctual, la o universitate. Cat timp sistemul ramane nereformat, nu vom rezolva problema calitatii educatiei. Rezolvarile punctuale nu duc la cresterea calitatii educatiei".

Ar fi fost foarte bine ca declaratia de marti a presedintelui sa fi sunat asa. Dar a sunt cu totul si cu totul altfel. Iata ce spunea presedintele atunci: "In momentul de fata este un blocaj pe doua paliere, este o lupta intre cei care vor sa diminueze invatamantul privat pentru ca painea si cutitul se afla in mana celor de la stat, sindicate si oameni politici.

Iar pe de alta parte, este o lupta pentru blocarea procesului de modernizare a sistemului de educatie dusa in tandem de sindicate, lideri de sindicat si Ministerul Educatiei. Se pare ca s-a luat decizia sa se dea dreptate sindicatelor pentru discreditarea sistemului privat".

Adica exact ceea ce sustine rectorul Univrsitatii Spiru Haret, Aurelian Bondrea, adica ultimul om cu care presedintele ar fi trebuit sa doreasca sa rezoneze. "Ministerul vede in Universitatea Spiru Haret un adevarat competitor si de aceea, prin hotararea de guvern promovata, a vrut sa elimine acest competitor lasand loc institutiilor private ale statului. (...)Prin eliminarea Universitatii Spiru Haret se lasa camp liber invatamantului superior de stat privat", spunea luni Aurelin Bondrea.

Sa intelegem ca si el este un reformist al invatamantului, dezamagit de dna Andronescu si care doar in numele reformei invatamantului face profesori universitari si absolventi pe banda rulanta?

Dincolo de aceasta nefericita coincidenta, punerea masurilor impotriva universitatii Spiru Haret sub semnul unei manevre ilicite, a unei strategii demolatoare si antireformiste, inseamna tocmai aruncarea in derizoriu a acuzatiilor aduse acestei fabrici de diplome. Cu alte cuvinte, de ce puneti catuse unui om pe care altcineva il strange de gat?

Adevarata reforma

Ceea ce a spus de-abia joi presedintele este insa cat se poate de corect: "reforma trebuie facuta in tot sistemul de educatie si nu, puctual, la o universitate. Cat timp sistemul ramane nereformat, nu vom rezolva problema calitatii educatiei. Rezolvarile punctuale nu duc la cresterea calitatii educatiei". Dar rezolvarile globale nu exclud, ba chiar presupun asanari. Cum poti reforma un sistem daca nu-l cureti de bube?

Tocmai de aceea este salutara miscarea premierului care, fara sa ii dea in cap dnei Andronescu, a ridicat stacheta si a anuntat asumarea raspunderii guvernului pe pachetul de reforma Miclea tocmai pentru ca situatii calificate drept abuz de autonomie universitara sa nu se repete. O astfel de atitudine ar fi fost de asteptat sa aiba si presedintele.

Ca Traian Basescu a gresit fundamental cu prima declaratie nu au spus-o doar ziaristii cu mentalitati nesanatoase, ci insusi profesorul Mircea Miclea, ceea ce ar fi trebuit poate sa-l puna pe ganduri pe presedinte daca gandurile sale ar fi fost strict reformiste.

Ma tem insa ca nu avea la ce medita. Traian Basescu pare sa-i fi platit dnei Andronescu o polita indelung dospita tocmai pentru ca nu a bagat in seama proiectul Miclea, dupa cum i-a reprosat apasat, joi.

Are perfecta dreptate sa fie suparat si critic pentru asta, dar este total gresit sa nege, drept pedeapsa, o iniativa corecta, punadu-se astfel el insusi in rand cu mari antireformisti precum Mircea Geoana, Marian Vanghelie sau Aurelian Bondrea.

Dupa cum nu este corect sa pui apoi costul acestei greseli pe seama ziaristilor care au observat-o si criticat-o.

Ar fi minunat ca presedintele sa nu se fi dezis de reforma educatiei, dar cat timp nu retracteaza afirmatia intiala, parca luata cu copy-paste din discursul lui Aurelian Bondrea, nu are cum sa fie credibil.

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „într-o ţară civilizată ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi...
#Traian Basescu educatie, #Basescu Spiru Haret, #Basescu reforma educatie, #Basescu Miclea , #presedinte