De ce ataca Traian Basescu serviciile secrete? Cine urmeaza? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 16 Octombrie 2014, ora 09:59
15507 citiri
De ce ataca Traian Basescu serviciile secrete? Cine urmeaza? (Opinii)
Foto: presidency.ro

In sfarsit se pare ca am aflat care este tinta adevarata a lui Traian Basescu in scandalul acoperitilor.

In niciun caz nu pare a fi Victor Ponta, "un fripturist" si el, acolo. Teodor Melescanu incepe sa apara si el ca o tinta de etapa. Adevarata tinta se profileaza serviciile secrete. La finalul celui de-al doilea mandat, Traian Basescu a avut revelatia ca acestea au devenit prea puternice.

Initial, presedintele si-a centrat ofensiva de miercuri seara pe SIE, acuzat ca a racolat in conditii ilegale un magistrat, ca i-a refuzat presedintelui informatia daca in Guvernul Romaniei exista persoane care dupa 1990 au fost incadrate ca ofiteri acoperiti ai SIE.

La un moment dat insa, brusc, Traian Basescu a largit sfera atacului: "Serviciile au devenit extrem de puternice si performante si tentatia oricarui serviciu e sa acapareze cat mai mult control si influenta. Va trebui ca imediat dupa alegeri sa se gandeasca un sistem mult mai complex, adaptat capacitatii formidabile pe care o au cele doua servicii, pentru ca ele sa fie controlate. (...) Din pacate, controlul parlamentar e foarte slab, as indrazni sa spun ca controlul pare a fi invers".

Deci serviciile sunt prea puternice si exista riscul sa intre intr-un derapaj antidemocratic periculos, "in situatia in care ar putea controla fie Guvernul, vreo comisie parlamentara, fie orice altceva". Daca este asa, ar fi foarte grav.

Dar in afara de conflictul cu SIE, ce argument are Traian Basescu pentru aceasta profetie ingrijoratoare? N-am auzit niciunul.

Daca exista si Traian Basescu tot se declara la momentul adevarului final, de ce nu le prezinta? In ce consta in mod concret excesul de putere in cazul SRI, care ar trebui, si el, controlat mai bine? Cred ca este esential sa stim.

Si cand a descoperit puterea excesiva a serviciilor? Ani de zile le-a laudat pentru profesionalism, pentru reformare, pentru rezultate. Tocmai acum a avut revelatia pericolului, la sfarsit de mandat?

Ar fi trebuit, ma gandesc, sa aiba aceasta revelatie macar in noiembrie 2013, cand a cerut SIE informatiile refuzate, abuziv potrivit domniei sale, de Teodor Melescanu. Ce a facut un an de zile? A privit in zare si s-a rugat la Dumnezeu sa-l aduca pe seful SIE pe calea cea buna? De ce nu a cerut imediat revocarea lui Teodor Melescanu spunand atunci ce spune astazi? De ce nu a sesizat CSAT?

Si daca de atunci avea suspiciunea ca Victor Ponta a fost ofiter acoperit, cu dubla comanda, a tolerat un premier "acoperit"? A coabitat cu un premier cu dubla comanda? Un presedinte cu dubla comanda nu e acceptabil, dar un premier aflat in aceasta situatie era?

In plus, daca SIE i-a refuzat abuziv informatia ceruta, de unde stie totusi Traian Basescu ca Victor Ponta a fost ofiter acoperit? Are dovada si de unde o are? De aratat nu a aratat dovada. Sau nu o are? Si, daca nu o are, cum isi permite sa lanseze asemenea acuzatii de la tribuna prezidentiala?

Cum, necum, presedintele a avut deci revelatia puterii excesive a serviciilor secrete si lasa mostenire o solutie: un mai bun control asupra lor. Control sa fie! Dar el nu poate sa fie decat parlamentar, ca altul nu stiu sa se poata. Actualul control parlamentar nu e numai slab, spune presedintele, ci chiar pe dos. Deci sa-l intarim. Si ce obtinem? Ia sa vedem!

SRI este un actor cheie in anchetele anticoruptie. Marile dosare au pornit mai toate de la sesizari ale ofiterilor. Inclusiv dosarul Microsoft. Foarte multe dintre anchetele acestea au dus la punerea sub acuzare, chiar in catuse, a unor parlamentari.

Trei au picat chiar in dimineata declaratiei presedintelui in dosarul mafiei retrocedarilor. Unul dintre ei este Ilie Sarbu, unul dintre cei cu controlul cel slab, adica vicepresedintele Comisiei de Control parlamentar asupra SIE. Se pare ca in dosarul EADS mai vine un lot consistent de parlamentari penali.

Ca Parlamentul acesta minunat ar controla mai strans SIE ar mai fi cum ar mai fi, dar ce-ar iesi oare daca am pune SRI, vanator de corupti, sub un control si mai drastic al coruptilor? Asta vrem?

Ma intreb, zau asa, daca nu cumva si DNA are prea multa putere? In emisiunea de la Realitatea TV, Traian Basescu intreba retoric despre dosarul fratelui sau, instrumentat de DNA: "nu vi s-a parut niciodata ca e asa ca o facatura din aia militieneasca?". Promite si dezvaluiri despre acest caz, intelegem abuziv, dupa terminarea mandatului.

Poate trebuie sa intarim si controlul asupra DNA care impreuna cu SRI a aflat si cata spaga a luat dl Cocos? Apropos, ma intreb daca si cand va fi pus sub acuzare Dorin Cocos in dosarul Microsoft? O fi pe aproape?

Unde mai pui ca se lucreaza si la "Gala Bute" dupa ce solutia initiala care il gasea de vina doar pe Rudel Obreja a fost infirmata de procurorul sef.

Ma tem ca pe acest final de mandat Traian Basescu da semne ca ar fi intrat intr-un sevraj al puterii, in care ar fi dispus sa distruga tot ce a construit. Loveste ziaristi, loveste servicii, loveste DNA. Asa cum a facut tandari dreapta, imi pare dispus sa faca tandari si institutiile, din nefericire tocmai pe cele mai implicate in anticoruptie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
#Traian Basescu Ponta ofiter acoperit, #Traian Basescu servicii secrete , #presedinte