Nimeni sa nu se teama de Justitie? (Opinii)

Miercuri, 16 Octombrie 2013, ora 09:12
2884 citiri
Nimeni sa nu se teama de Justitie? (Opinii)
Foto: luju.ro

Nu stiu ce se intampla, dar de ceva vreme Traian Basescu face afirmatii cel putin riscante, daca nu cumva incorecte politic. Astfel, cica functionarii statului roman "nu trebuie sa se teama de justitie daca stiu ca au respectat legea". Ba bine ca nu.

Exista destul de multe dovezi, nu numai pentru demnitari, ci si pentru cetatenii de rand, cand instantele noastre au condamnat oameni nevinovati, multi dintre ei obtinandu-si apoi dreptatea la CEDO si chiar daune din partea statului roman. Si mai multi sunt aceia care isi rumega in liniste amaraciunea de a fi fost incarcerati pe nedrept.

Si mai exista o categorie de cetateni, functionari, demnitari, oameni politici... carora li s-au inscenat procese doar din motivul desfigurarii, al desfiintarii carierei politice, stiintifice, profesionale - vezi cazurile fostilor ministri ai Justitiei, Tudor Chiuariu, al Apararii Nationale, Teodor Atanasiu, al Muncii, Paul Pacurariu... -, iar activitatea de acest tip a justitiarilor nu pare a se apropia de sfarsit.

Teama e veche de cand lumea

Sa ne intelegem: nimeni nu doreste sa faca din Justitie o sperietoare, desi se spune ca frica pazeste bostanaria. Numai ca, interpretand lucrurile in spiritul traditiilor noastre, un pic de teama nu strica. Ea ne fereste de incurcaturi, de intamplari cu urmari nefericite, de accidente si chiar de tragedii umane deoarece ne face mereu precauti si atenti.

Rolul simtamantului de teama a fost observat de crestini devreme, fiind mentionat in Faptele Apostolilor (Acta apostolorum) ca una din tainele cununiei: "iar femeia sa se teama de barbat" (latina: et mulier timeat virum). Fireste, batalia pentru egalitatea intre genuri a invins demult in lumea civilizata, de aceea discutia de fata retine doar aspectele psihopedagogice.

Nu iese fum pana nu faci foc

Insa Traian Basescu s-a simtit dator sa intervina in aceasta spinoasa chestiune ca urmare a acuzatiilor apropo de privatizarea CFR Marfa lansate in spatiul public de detractorii sai, acuzatii reiterate apoi de prim ministrul Victor Ponta, aflat langa moastele Sfintei Cuvioase Paraschiva: "presedintele a dat ordin sa fie luati toti de DNA, functionarii, pe buna dreptate, sunt foarte tematori". Motiv pentru care s-ar fi ratat respectiva privatizare.

Nu stiu daca presedintele a dat ordin DNA sau nu, nici daca Domniei Sale "i-a intrat in sange sa dea ordine procurorilor", dar acuzatia aceasta, de o gravitate iesita din comun intr-un stat de drept, nu a fost contraargumentata nici de DNA, nici de Presedintie. Ceea ce lasa sa se inteleaga ca e adevarata.

De altfel, o multime de acuzatii gravisime circula in spatiul public, si de o parte, si de alta, iar organele specializate ale Justitiei noastre nici ca intervin, creand perceptia vinovatiei atator jucatori politici si functionari.

Raul si ura se infratesc

Aceasta stare de fapt care dainuie din 1989 incoace si care se accentueaza de la o zi la alta contribuie la generalizarea raului, a urii, perpetuand starea de delasare a factorului politic si de noncombat a organelor responsabile. De aceea procesul de selectare a valorilor, nu doar in domeniul leadershipului politic, este adanc viciat, iar atat de dorita buna guvernare ramane un deziderat in seama urmasilor. Mereu in seama urmasilor.

O alta urmare o constituie perpetuarea inapoierii, ajunsa proverbiala pentru suratele noastre din UE. E era curajosilor, veti spune, dar acum, pe langa curaj, ar fi nevoie si de competente, de savoir-faire (Know how) si de valori umane ca moralitate, cinste, corectitudine si, de ce nu, poate un dram de dragoste de tara si popor.

Se mai poate schimba ceva?

Pe deasupra, aceasta stare de fapt provoaca simtamantul de teama si insecuritate, generand procentul extraordinar de mare de expatriati romani in perioada de pace - peste 3 milioane in mai putin de doua decenii. Practic, oricand ti se poate dresa un proces de catre orice "binevoitor" aflat in situatie critica si pus sa-ti faca o plangere penala, daca cele citite prin ziare si auzite mereu la televizor sunt stiri corecte. Si pe care, din pacate, cititorul sau spectatorul de buna credinta nu le poate proba sau verifica.

O alta consecinta este lipsa de perspectiva a electoratului care isi vede mereu inselate asteptarile. Caci in conditiile in care acelasi personaj politic este privit concomitent ca salvator si ca dusman al tarii, posibilitatea de a discerne intre un lider si altul dispare. Poate tocmai asta se si urmareste.

Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
#Traian Basescu justitie teama, #sistem juridic Romania, #justitie teama Romania , #presedinte