PD-L aminteste: Basescu face referendum, indiferent de Parlament

Miercuri, 21 Octombrie 2009, ora 10:05
1641 citiri
PD-L aminteste: Basescu face referendum, indiferent de Parlament
Foto: Antena 3

Avizul Parlamentului asupra organizarii referendumului pentru un Legislativ unicameral este unul pur consultativ, o recomandare care nu il poate impiedica pe presedintele Romaniei, Traian Basescu sa organizeze referendumul, a amintit, miercuri, pedelistul Ioan Oltean, in plenul reunit al celor doua Camere.

"Pana la urma urmei, avizul Camerei este consultativ. Nu exista niciun element care sa impiedice organizarea referendumului. Ba se incerca chiar incalcarea cu premeditare a legii referendumului. Acest aviz nu il va impiedica pe presedinte sa organizeze referendumul", a explicat Ioan Oltean, de la tribuna Parlamentului.

Totodata, democrat-liberalul a anuntat ca grupul parlamentar al PD-L "se pronunta fara nicio exceptie in favoarea organizarii referendumului", mai ales in contextul in care "tema este una de interes national".

"Sedinta de astazi se dovedeste una prin care presedintele Romaniei sa fie impiedicat sa-si exercite una din atributiile conferite de Constitutie. Am observat aceasta pozitie a opozitiei nedemocratice inca din sedinta Birourilor Permanente in care scrisoarea presedintelui a fost trimisa comisiilor juridice pentru a cenzura dreptul presedintelui de a convoca un referendum.

Motivatia majoritatii din comisiile juridice privind avizul negativ mi se pare totalmente nefondata. Vidul legislativ invocat prin declararea ca neconstitutionale a unor prevederi din Legea referendumului a fost acoperit prin OUG 103 a Guvernului Boc. A invoca ca ordonanta n-a fost trecuta prin cele doua Camere si ca ea este neconstitutionala este o motivatie pe care un jurist nu poate sa o faca sub nicio forma", a spus Oltean.

El a adaugat ca initierea referendumului nu reprezinta declansarea procedurilor de revizuire a Constitutiei, proceduri reglementate clar. De aceea, grupul democrat-liberal va sustine adoptarea unui aviz favorabil pentru referendum.

La randul lui, fostul ministru pentru Relatia cu Parlamentul, Victor Ponta, a avertizat ca un aviz negativ pentru organizarea referenumului in aceeasi zi cu alegerile prezidentiale, in plenul reunit al Camerei Deputatilor si al Senatului, ar veni dupa ce Comisiile juridice s-au pronuntat deja impotriva referendumului, cum se mentioneaza si in raport.

Ponta a apreciat ca, totusi, daca exista dorinta nationala pentru un Parlament unicameral, atunci sa se faca lucrurile in spiritul Constitutiei: "Daca vrem Parlament unicameral, trebuie sa mergem pe cale constitututionala".

"Ideea unui Parlament unicameral si a unui numar corespunzator de parlamentari nu e o idee noua, este o idee mai veche, a fost sustinuta de PSD inca din 2005. Sigur, un lucru important este daca un subiect important de acest gen vrem sa-l tratam serios sau vrem sa-l tratam neserios. Nu e nevoie sa fii jurist ca sa stii ca modificarea Constitutiei se poate face doar prin procedura prevazuta de Constitutie si anume, trebuie sa formam actualii parlamentari acea comisie care sa faca propuneri plenului reunit, sa fie votate de plenul reunit si apoi sa mergem la referendum", a spus Ponta.

Altfel, ca element "intermediar nu are nicio valoare si poate doar sa incurce", a completat Ponta. " Nu-si produce niciun efect juridic, poate avea doar un efect politic, acela de a ne concentra pe altceva decat pe alegerea presedintelui. Vreau sa cred ca pe 22 si pe 6 (noiembrie si, respectiv, decembrie, n.r.) o sa avem alegeri pentru presedinte, si nu alte demersuri electorale, care nu pot sa ne duca decat dincolo de subiectul pe care dorim sa-l supunem votului poporului si anume alegerea unui nou presedinte", a mai spus deputatul PSD

De asemenea, Ponta a precizat ca nu crede ca parlamentarii pot pune "in campania electorala si ca subeict de campanie electorala un subiect atat de serios, motiv pt care imi doresc ca alaturi de dumneavoastra ca in 2010 sa avem o asemnea dezbatere, sa respectam Constitutia". "(...) In rest, cu temele de campanie ale domnului Basescu si ale PDL cred ca este cazul sa fie prezentate ca teme de campanie electorala", a mai precizat social-democratul.

Nu in ultimul rand, Ponta l-a ironizat pe Ioan Oltean, exprimandu-si speranta ca s-a facut inteles: "Colegul meu, un jurist de marca si un fotbalist excelent, sunt convins ca a inteles tot". Ponta a amintit ca PSD va vota impotriva raportului.

La microfon a urmat fostul premier, actualul deputat liberal Calin Popescu Tariceanu, care l-a acuzat pe seful statului ca vrea sa "faca transfer de simpatie de la referendum la alegerile prezidentiale".

In plus, Tariceanu a subliniat ca modul in care functioneaza Parlamentul, cat si forma lui, reprezinta "o chestiune serioasa, care trebuie supusa o dezbatere serioasa". Deputatul PNL si-a argumentat declaratia printr-o intrebare retorica: "Ce facem daca poporul isi doreste o tara fara Parlament?".

Tariceanu a calificat initiativa referendumului ca pe un "demers inedit". "Avem de-a face cu o frumoasa smecherie politica, pe care presedintele, cu simtul extraordinar de dezvoltat de a sti ce doreste poporul, vrea sa faca transfer de simpatie de la aceasta tema la domnia sa, pentru a-si adauga cateva procente in plus", a afirmat liderul PNL.

Potrivit lui Tariceanu, problema unui Parlament unicameral sau bicameral "este atat de importanta" incat merita o dezbatere publica pe argumentatie solida, iar nu "populista". Liberalul s-a adresat colegilor parlamentari de la PDL, intrebandu-i ca, daca la un moment dat, poporul va da semne ca nu mai vrea Parlament, ei vor pune si acest lucru in aplicare.

"Dumneavoastra vreti o presedintie mare si extrem de vizibila si un Parlament mititel de tot, ma uit pe harta lumii, la est, inclusiv Rusia, si vad acest model. La vest, fie am sa vad republici parlamentare, fie monarhii constitutionale", a mai afirmat Tariceanu.

El a adaugat ca PNL a militat din 1990 pentru sistem bicameral. "Putem accepta reducerea numarului de parlamentari, vom depune un proiect de lege pentru reducerea numarului de parlamentari la 300. Dar problema pe fond ramane aceeasi, votul nostru va fi negativ, impotriva unui aviz de organizare a referendumului", a incheiat Tariceanu.

Dupa discursul fostului prim ministru, parlamentarii au inceput sa voteze. Dupa ce au fost centralizate optiunile parlamentarilor prezenti, a fos anuntat si rezultatul oficial: scrisoarea presedintelui Basescu in care cere aprobarea unui referendum la 22 noiembrie, legat de scaderea numarului de parlamentari si trecerea la Parlamentul unicameral, a primit aviz negativ, cu 233 de voturi impotriva referendumului,131 pentru

Parlamentarii au supus la vot, miercuri, in plenul reunit al celor doua Camere ale Parlamentului, raportul intocmit de Comisiile juridice pe teme organizarii refrendumului in ziua prezidentialelor.

Totodata, presedintele Traian Basescu a anuntat ca va convoca referendumul indiferent de avizul Parlamentului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#organizare referendum Parlament, #parlamentari aviz negativ Parlament unicameral, #referendum Parlamet Basescu , #presedinte