Portal ucrainean: Republica Moldova si Romania au boicotat summitul de la Kiev

Sambata, 24 Mai 2008, ora 14:05
2511 citiri
Portal ucrainean: Republica Moldova si Romania au boicotat summitul de la Kiev

Motivul pentru care presedintele moldovean Vladimir Voronin si cel roman Traian Basescu au lipsit la summitul energetic de la Kiev este acutizarea divergentelor pe care cele doua tri le au cu Ucraina in sfera energetica, scrie portalul From-UA.com, citand sub anonimat o sursa din MAE ucrainean.

"In principiu, refuzul lui Voronin si Basescu poate fi calificat drept un boicot care poate avea consecinte politice si economice importante si poate slabi pozitia Ucrainei in regiune", a declarat sursa citata.

Potrivit acesteia, "refuzul implicit al Chisinaului si Bucurestiului de a participa la Comunitatea statelor de tranzit energetic, care face imposibila crearea unui spatiu de tranzit de energie unic - de la Marea Baltica la Marea Neagra si Marea Azov - este generat de multiplele probleme din relatiile romano-ucrainene si moldo-ucrainene in plan energetic".

Potrivit unui comunicat al Ministerului roman de Externe, Romania a fost reprezentata la summitul energetic de la Kiev de Iulian Buga, secretar de stat in MAE.

La aceasta reuniune au participat presedintii Ucrainei, Azerbaidjanului, Georgiei, Estoniei, Letoniei, Lituaniei si Poloniei, precum si comisarul european pentru energie, vicepresedintele Bulgariei, ministrul de externe al Slovaciei si emisarul special al presedintelui SUA pentru problematica energetica din zona caspica.

Presedintii de state prezenti au semnat o declaratie privind lansarea procesului de reflectie asupra crearii spatiului de tranzit al energiei in zona caspico-pontico-baltica.

De asemenea, presedintii Azerbaidjanului, Georgiei, Lituaniei, Poloniei si Ucrainei au semnat o declaratie comuna referitoare la utilizarea conductei Odesa-Brody in sensul prevazut initial, din portul de la Marea Neagra in directia nord-vest, si asigurarea transportului de petrol usor caspic prin conducta Drujba din Ucraina catre Slovacia si consumatorii din Republica Ceha.

Potrivit comunicatului MAE, reprezentantul Romaniei a reiterat atasamentul autoritatilor de la Bucuresti si eforturile acestora pentru intensificarea cooperarii regionale, subliniind rolul Marii Negre in asigurarea securitatii energetice atat in regiune, cat si pentru UE in ansamblul sau.

In acest context, Iulian Buga a evidentiat "importanta abordarii coerente a securitatii energetice, plecand de la furnizor, continuand cu rutele de tranzit, pana la consumatorul final". De asemenea, oficialul roman "a punctat complementaritatea eforturilor de tipul celui discutat la Kiev cu alte initiative energetice sprijinite de UE, evidentiind in mod expres importanta proiectelor Nabucco si PEOP (conducta petroliera Constanta-Trieste - n.r.) in consolidarea securitatii energetice a Europei si prioritatea pe care o acorda Romania acestora".

From-UA nu detaliaza care ar fi neintelegerile in sfera energetica dintre Ucraina si Romania, cele doua tari avand o serie de divergente in alte domenii - delimitarea platoului continental din jurul Insulei serpilor in Marea Neagra, canalul Bistroe, despagubirile pentru investitiile Romaniei la combinatul Krivoi Rog.

Portalul scrie in schimb ca, in ajunul summitului, Kievul si Chisinaul nu s-au putut intelege in ceea ce priveste soarta centralei hidroelectrice Dnestrovsk. Negocierile din 20 mai de la Kiev dintre ministrul ucrainean al energiei, Iurie Prodan, si ministrul economiei din Republica Moldova, Igor Dodon, s-au incheiat fara succes, sustine publicatia online ucraineana.

Afirmatia vine in contradictie cu declaratiile facute de Igor Dodon dupa negocierile din Ucraina. Acesta a afirmat ca Ucraina si R. Moldova "si-au depasit practic divergentele pe care le aveau in ceea ce priveste drepturile de proprietate asupra centralei hidroelectrice de la Dnestrovsk si sunt pe punctul de a semna un acord atat in ceea ce priveste drepturile de proprietate ale Ucrainei asupra centralei, cat si in legatura cu demarcarea frontierei in aceasta zona".

Ministrul moldovean spune ca, in schimb, Chisinaul insista asupra recunoasterii dreptului la proprietate a Republicii Moldova asupra a peste 60 de obiective de pe teritoriul Ucrainei, reprezentand in mare parte baze de odihna si tratament construite de Chisinau pe litoralul ucrainean in perioada sovietica.

In total, Republica Moldova are o lista de 108 de asemenea obiective, dintre care pana in prezent doar 47 au fost recunoscute de catre Kiev ca apartinand Chisinaului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce șanse are Edi Iordănescu să rămână selecționerul României: ”Eu am discuții în fiecare zi”
Ce șanse are Edi Iordănescu să rămână selecționerul României: ”Eu am discuții în fiecare zi”
Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că sentimentul pe care îl împărtăşeşte cu selecţionerul Edward Iordănescu...
Putin pregătește scena pentru revolte în Republica Moldova, avertizează Institutul pentru Studiul Războiului din Washington
Putin pregătește scena pentru revolte în Republica Moldova, avertizează Institutul pentru Studiul Războiului din Washington
O nouă grupare politică, susținută de Moscova, are sprijinul lui Vladimir Putin pentru a destabiliza Republica Moldova, în contextul în care aceasta încearcă să devină membră a Uniunii...
#summit, #Romania, #kiev, #acuzatie, #sabotaj, #Republica Moldova , #presedinte