Presa de azi : Guvernul Boc ii securizeaza lui Basescu finalul de mandat

Joi, 22 Aprilie 2010, ora 07:28
3353 citiri
Presa de azi : Guvernul Boc ii securizeaza lui Basescu finalul de mandat
Foto: Arhiva

Atitudinea pacifista pe care a avut-o presedintele Traian Basescu s-a spulberat dupa cateva luni si in doar cateva miscari executate in scurt timp seful statului reuseste sa arunce dihonia in randul partidului sau de suflet, dar si in restul formatiunilor, si in revizuirea Constitutiei se pare ca se ascund multe beneficii pentru el.

Proiectul de revizuire a Constitutiei elaborat de Guvern, in "laboratoarele de la Cotroceni", prevede doar trei modificari importante, dintre care unele il avantajeaza pe presedinte. Iar faptul ca PD-L garanteaza UDMR-ului prezenta vesnica in Parlament contra sprijin pentru Constitutia lui Basescu, arata cat de important este pentru ei satisfacerea propriului interes si nu probleme tarii sau grevele.

Evenimentul Zilei: Guvernul Boc ii securizeaza lui Basescu finalul de mandat

Iar asta o dovedeste si faptul ca in documentul de revizuire al Constitutiei este scris ca presedintele nu poate fi scos din jocul numirii noului premier nici daca e suspendat, asa cum scrie si Evenimentul Zilei in editia de joi.

Proiectul de revizuire a Constitutiei pus de guvernul Boc pe masa presedintelui Traian Basescu ii securizeaza acestuia finalul de mandat, lasand, practic, fara miza un eventual plan de suspendare de catre o majoritate parlamentara ostila. Dincolo de introducerea avizului obligatoriu al Curtii Constitutionale, proiectul prevede ca, odata suspendat presedintele, interimarul nu are nicio parghie pentru a schimba raporturile de putere stabilite de seful statului.

Proiectul prevede ca, in cazul suspendarii presedintelui, cel care il inlocuieste temporar nu poate desemna un premier a carui echipa sa fie instalata la Palatul Victoria. Astfel, daca aceasta prevedere intra in vigoare odata cu alegerile din 2012, o majoritate parlamentara ostila lui Basescu, al carui mandat expira in 2014, nu-l poate scoate pe acesta din jocul desemnarii noului premier si al alcatuirii guvernului viitor, nici macar daca il suspenda din functie.

De asemenea, o alta prevedere din proiectul de modificare a Constitutiei, care il mentine pe Basescu in avantaj in perspectiva cabinetului care se va constitui dupa alegerile viitoare, este cea referitoare la dizolvarea parlamentului. Astfel, daca dupa modelul "Negoita", premierul desemnat de presedinte nu este votat de parlament in zece zile de la depunerea listei ministrilor, acesta se considera respins. Procedura se reia si, in cazul in care se repeta, in termen de 45 de zile, seful statului poate dizolva parlamentul, ajungandu-se astfel la anticipate.

Puterea: Mini-Constitutia lui Boc

La nici 24 de ore de la chemarea la ordin a Guvernului la Palatul Cotroceni, premierul Emil Boc a prezentat public un proiect de revizuire a Constitutiei. Proiectul contine doar cateva modificari legate de sistemul parlamentar si de relatia dintre parlament si presedintele tarii, scrie Puterea in editia de joi.

Proiectul de revizuire a Constitutiei elaborat de Guvern prevede doar trei modificari importante. Schimbarea sistemului parlamentar, prin trecerea de la doua Camere la una, denumita Camera Reprezentantilor, cu 300 de membri; a doua modificare vizeaza modalitatile de investire a Guvernului. Conform proiectului, daca in 10 zile cabinetul propus de ministrul desemnat nu este votat de Parlament, atunci se considera ca este respins.

Automat se reduce de la 60 la 45 de zile termenul in care seful statului poate dizolva Parlamentul pentru neinvestirea a doua cabinete succesive; a treia mare modificare se refera la procedura de suspendare a presedintelui tarii. Daca Curtea Constitutionala decide ca acesta nu a incalcat Constitutia, procedurile de suspendare sunt sistate. In rest proiectul mai contine modificari minore, practice se coreleaza alte articole din Constitutie cu principalele modificari enuntate mai sus.

Cristian Pirvulescu: "Revizuirea Constitutiei nu se face pe picior. Revizuirea nu trebuie limitata doar la sistemul parlamentar si la relatia presedintelui cu parlamentul. Cred ca sunt alte principii mult mai importante de revizuit. Si ma refer, in special, la regionalizare. Principiu care se regasea si in decalogul dlui Basescu cand a anuntat ce prefera sa se modifice din Constitutie. Vad ca din decalog nu au fost luate in considerare toate principiile".

Bogdan Teodorescu: "Suntem in fata unei noi teme aruncate pe piata, care va ocupa timp de un an prima pagina a presei. In loc sa se discute de cresterea datoriei externe, de cresterea somajului, de scaderea pensiilor si salariilor, se va discuta despre PNL si PSD ca se opun modernizarii tarii. Eu nu cred ca guvernul doreste in realitate sa revizuiasca Constitutia, pentru ca se stie ca astfel de propuneri nu vor intruni 2/3 din voturile parlamentarilor".

Adevarul: Schimbarea Constitutiei avantajeaza presedintele

Potrivit unor surse politice, documentul prezentat miercuri de Boc a fost discutat si in tete-a-tete-ul pe care acesta l-a avut cu seful statului inaintea consultarilor de la Cotroceni. Documentul a fost trimis marti-seara la Palatul Cotroceni, urmand ca apoi sa fie transmis Parlamentului spre dezbatere, scrie Adevarul in editia de joi.

In varianta premierului presedintele va avea si atributii noi. Astfel, propunerea prim-ministrului de revocare si numire a unor membrii ai Guvernului nu se va face decat dupa o consultare a sefului statului.

Sursele citate mai sustin ca in sedinta de guvern au existat si dispute intre PDL si ministrii UDMR care nu-si insusesc propunerile legate de trecerea la Parlamentul unicameral.

Calin Popescu-Tariceanu, vicepresedinte al Comisiei de revizuire, spune ca Guvernul vrea sa faca o Constitutie in functie de actorii politici actuali si interesele lor, fara sa gandeasca in perspectiva si nesocotind faptul ca acestia nu sunt vesnici in functiile pe care le detin.

Jurnalul National: PD-L vrea Parlament cu o Camera, care sa munceasca cat doua

Nici nu s-a uscat bine cerneala pe decizia Parlamentului de a infiinta o comisie de revizuire a Constitutiei, ca Guvernul a sI trantit un proiect de modificare a Legii fundamentale, care constrange Parlamentul sa execute rapid solicitarile sefului statului, scrie si Jurnalul National in editia de joi.

Conform procedurilor, un asemenea proiect trebuie inaintat Parlamentului de presedinte, la propunerea Guvernului. Aparitia proiectului guvernamental a lasat cu gura cascata partidele care inca nu si-au definitivat amendamentele.

Proiectul Guvernului prevede existenta unei singure Camere parlamentare, numita Camera Reprezentantilor, dar aceasta va trebui sa munceasca cat doua. Premierul Emil Boc a precizat, la finalul sedintei de Guvern in care a fost aprobat textul, ca legile vor fi dezbatute si votate de doua ori in Camera Reprezentantilor, in doua sedinte diferite, la o distanta de cel putin 30 de zile, in conditiile in care in prezent o lege e dezbatuta tot de doua ori, o data in Senat si a doua oara in Camera Deputatilor.

Parlamentul in viziunea pedelista va avea termene fixe in care trebuie sa raspunda solicitarilor sefului statului. Astfel, o propunere de organizare a unui referendum, venita de la presedinte, trebuie avizata, pozitiv sau negativ, in maximum 30 de zile calendaristice. In plus, in termen de 10 zile parlamentarii trebuie sa se pronunte asupra listei de ministri propusa de un premier desemnat de seful statului.

Romania Libera: Ce sanse are Constitutia lui Emil Boc?

Cu toate aceste modificari care sunt menite sa le asigure lor "spatele", nu sa acopere problemele reale ale societatii romanesti, oare ce sanse are aceasta actiune? Romania Libera scrie in editia de joi ca PD-L are sanse mici sa-si impuna in Parlament propunerile de modificare a Constitutiei. Pe de o parte pentru ca UDMR pleaca de pe alte pozitii, iar pe de alta pentru ca are nevoie de votul a cel putin 66% dintre senatori si deputati.

Potrivit Constitutiei in vigoare, proiectul de revizuire trebui adoptat de fiecare Camera separat (cu cel putin doua treimi din voturi), iar daca nu se ajunge la un consens asupra formei se va transa situatia intr-o sedinta comuna, prin votul a cel putin trei patrimi din numarul total al parlamentarilor. Adica, prin votul a 75% dintre senatori si deputati. Or, PD-L are doar 177 de parlamentari dintr-un total de 471. Adica, mai putin de 38%. Si chiar daca ar convinge UDMR, independentii si minoritatile sa le sustina propunerile, tot nu ar fi suficient, avand nevoie de voturi si de la PSD si PNL. Ceea ce pare putin probabil, cel putin in momentul de fata.

"Este pur si simplu un haos si o stare de harababura. Domnul Emil Boc, dupa ce ca nu este in stare sa gestioneze functia de prim-ministru si treburile Guvernului, intervine si peste Parlament, punandu-si si colegii de partid - Roberta Anastase si Daniel Buda, presedintele Comisiei de revizuire a Constitutiei - intr-o lumina penibila, intr-o pozitie de papagali", a declarat ieri presedintele PSD, Victor Ponta.

"Noi trebuie sa plecam de la premisa ca nu facem o Constitutie in functie de persoane si mai ales ca actualele persoane care ocupa functii publice importante nu vor mai fi in functii o data cu adoptarea Constitutiei. Nu trebuie sa plecam cu resentimente, cu idei preconcepute, asa cum este proiectul acestui Guvern", a apreciat si liberalul Calin Popescu Tariceanu, vicepresedinte al Comisiei de revizuire a Constitutiei.

Apoi, chiar daca PD-L ar depasi obstacolul votului din Parlament, revizuirea Constitutiei trebuie aprobata si prin referendum, care este valabil doar daca se prezinta la vot jumatate plus unu dintre romani.

Gandul: PD-L garanteaza UDMR prezenta vesnica in Parlament contra sprijin pentru Constitutia lui Basescu

Nu stim care ii sunt sansele, dar este cert ca PD-L este dispus sa faca aproape orice pentru asta. Gandul dezvaluie in editia de miercuri ca PD-L garanteaza UDMR prezenta vesnica in Parlament contra sprijin pentru Constitutia lui Basescu.

Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat, pentru Gandul, ca formatiunea pe care o conduce se opune Parlamentului unicameral, propus in proiectul de revizuire a Constitutiei adoptat de Guvernul Boc. El a apreciat ca sansele ca aceasta prevedere sa treaca de Comisia parlamentara sunt destul de mici fiind nevoie de consensul tuturor partidelor: "Pentru a avea doua treimi este nevoie de un anumit consens, iar acestea nu pot fi asigurate de PSD si PNL fara UDMR. Acest sistem bicameral este fals, este nevoie de reformarea lui intr-unul bicameral real. Solutiile pentru care partidele opteaza difera. In mod cert, va fi nevoie de un compromis. Nu stiu care va fi acela, dar, in principiu, este nevoie de toate partidele".

Democrat-liberalii spun ca se asteptau la reactia UDMR-ului si ca vor purta cu acestia discutii e baza principiilor. "Fiecare partid are prioritatile lui. A noastra e data de votul romanilor de la referendumul din 22 noiembrie. Vom incerca sa-i convingem, in cadrul comisiei pentru revizuirea Constitutiei nu doar pe cei de la UDMR, ci pe toi cei care se opun", a precizat, pentru Gandul, presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase.

Cum ar putea fi convins UDMR-ul? O posibila solutie ar fi acordarea unui anumit numar de mandate, asa cum se procedeaza in prezent cu reprezentantii celorlalte minoritati, crede vicepresedintele PD-L, Ioan Oltean: "Trebuie gasita o formula de compromis. Putem sa le acordam garantia, prin Legea Electorala, ca vor avea un numar de parlamentari, asa cum e cazul minoritatilor nationale. Minoritatea maghiara ar putea primi un anumit numar de mandate, proportional cu reprezentativitatea lor din teritoriu, care e constanta".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#revizuire Constitutie avantaj Basescu, #securiza mandat Basescu , #presedinte
Comentarii
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
Presa si manipularea :"S'il vous plait messieurs!" . Sau cum se pot face unii pres in fata mogulilor pentru un pumn de creitari .
Poza Berceanu_Umbrarescu
Berceanu_Umbrarescu
rank 5
Interpretare gresita. Boc vrea sa reformeze sistemul politic si sa modernizeze Constitutia