Relevanta unei stenograme irelevante (Opinii)

Luni, 22 Octombrie 2012, ora 23:46
6411 citiri
Relevanta unei stenograme irelevante (Opinii)
Foto: cla.asn.au

Am citit si rascitit transcrierea interceptarii convorbirii telefonice intre Sorin Blejnar si Traian Basescu, dar n-am gasit nimic incriminant din punct de vedere penal sau constitutional pentru presedinte.

Asta nu inseamna ca ea nu-i creeaza o problema morala. Dar relevanta lor este cu mult mai mare in alte zone, creand probleme inclusiv pentru cei care au jubilat la aparitia lor.

Nu mi se pare nimic nelalocul lui ca presedintele tarii sa fie preocupat de datoria Rompetrol, chestiune de maxima importanta, care a facut inclusiv subiectul unei sedinte CSAT, si sa se teama ca statul roman ar putea fi din nou pacalit, asa cum a fost de nenumarate ori.

Dupa cum nu mi se pare deplasat ca presedintele, cel care are acces la informatiile cele mai secrete, nu numai interne, sa nu aiba dreptul sa afle lista celor mai importanti datornici la bugetul statului.

In drept exista, de altfel, principiul potrivit caruia cine poate mai mult, poate si mai putin. N-am vazut ca presedintele sa-i fi solicitat lui Sorin Blejnar vreun tratament preferential, pozitiv sau negativ, pentru vreo persoana sau vreo firma, n-am vazut vreo instigare la ilegalitate.

Ceea ce ma deranjeaza in aceasta discutie este adresarea familiara a lui Traian Basescu (Sorine!) la adresa unui personaj despre care avea sa spuna ca nu-l cunoaste peste cateva luni, adica dupa ce Blejnar a fost destituit de la sefia ANAF si a intrat sub urmarire penala.

Presedintele nu trebuia sa stie ca Sorin Blejnar este suspect, este cu atat mai bine ca, desi discutia dovedeste o oarecare familiaritate, nu a incercat sa-l scape de ancheta, dar nu inteleg de ce a simtit nevoia sa se dezica de el cu atata hotarare. O dezicere care, de-abia ea, ridica semne de intrebare.

Multi s-au intrebat iritati de ce, dupa atatea convorbiri de prin dosare publicate in presa, CSM s-a sesizat abia la aceasta. Pana acum transcrierile erau din dosare sau parti de dosare ajunse pe fond sau pentru vreo arestare preventiva in instanta si aveau o relevanta mai mica sau mai mare pentru dosarul cu pricina.

Ei bine, convorbirea dintre presedinte si seful ANAF nu are nicio legatura cu dosarul penal al lui Sorin Blejnar. Nici cea mai mica, dupa cum recunoaste insusi Victor Ponta. Si de aceea, potrivit legii, ar fi trebuit sigilata sau distrusa. Pastrarea ei, impotriva regulilor procesual penale, arata o premeditare, care poate fi asociata cu persoana procurorului de caz si cu momentul publicarii, eventual ca diversiune la scandalul din PNL.

Cei care jubileaza de vineri seara si prezinta cu voluptate interceptarile cu presedintele au si ei o problema. Sunt aceiasi oameni care pretind ca parchetul nu este decat o unealta a presedintelui, la ordinul presedintelui, care rezolva problemele murdare si razbunarile presedintelui.

Si atunci cum de presedintele a fost interceptat intr-un dosar al parchetului, cum de transcrierea nu a fost distrusa si cum de ea a ajuns in presa? Ce sa mai intelegem noi de aici, ca unealta cea fidela nu e chiar asa de unealta si nici chiar asa de fidela? Daca intelegem asa, putem avea suspiciunea ca, de exemplu, si dl. Dragnea avea in mana masinaria de fraudat referendumul ceea ce e, nu-i asa, absolut inacceptabil.

Marea problema cu aceasta stenograma este insa in ograda STS. In mod normal, niciun presedinte din lumea civilizata, indiferent cum se numeste el, nu poate fi interceptat de pe telefonul de la biroul prezidential.

Securizarea convorbirilor din biroul presedintelui este o chestiune de securitate nationala, indiferent daca interceptarea este facuta de SRI indirect, adica prin telefonul pus sub urmarire de pe care a fost initiat apelul, sau de mai stiu eu ce organizatie terorista. Grav e ca se poate ceea ce ar trebui sa fie imposibil in cazul oricarui presedinte.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
#stenograma Basescu, #stenograme DNA, #Basescu ascultat telefon, #Basescu Blejnar stenograme , #presedinte