Romania, tribul lui Traian Basescu (Opinii)

Sambata, 05 Noiembrie 2011, ora 20:25
3907 citiri
Romania, tribul lui Traian Basescu (Opinii)
Foto: fratiasindicat.blogspot.com

Atunci cand Basescu promulga legea de marire a salariilor profesorilor cu 50 la suta, cred ca nici prin gand nu-i trecea ca economia va derapa de la o duduiala puternica la o amarata de plescaiala provocata de o petarda. Acum, cand pana si capsunarii au devenit o amintire frumoasa, presedintele Romaniei ii trage de ureche pe magistrati pe motiv ca isi fac treaba. Ce paradox.

"La Ministerul de Finante, ultimele cifre erau noua miliarde obligatii de plata din hotararile judecatoresti. Noua miliarde de RON. Asta inseamna peste doua miliarde de euro. La ora asta! Sigur, vor mai veni, pentru ca veselia-i mare! Alte procese intarzie cate zece ani (...), dar astea merg snur! (...) Cum se poate pune Justitia in situatii atat de delicate, avand in vedere ca nimeni nu are banii astia?

O tara care se imprumuta ca sa isi achite costurile, de unde credeti ca scoate noua miliarde de lei maine, ca sa respecte hotararile judecatoresti? E o veselie totala! De unde scoate Guvernul noua miliarde ca sa-si arate respectul pentru hotararile Justitiei?", a intrebat recent presedintele.

Sincer, nu stiu pe cine a intrebat Basescu de unde ar putea statul sa scoata aceasta caruta de bani, dar l-as intreba si eu ceva pe dansul. De ce, domnule Basescu, va mai mandriti cu titulatura de presedinte si nu cereti poporului sa va spuna simplu, "sef de trib". Desfiintati de maine Constitutia tarii, nu va mai asumati rolul de garant al statului de drept si, uite-asa, ne strangem toti in jurul focurilor de tabara, nu mai avem grija taxelor si a impozitelor si mancam doar ceea ce vanam.

Pai, credeti ca mie imi convine sa tot platesc taxe peste taxe? Din pacate nu ma intreaba nimeni daca sunt de acord cu acest lucru, iar grecul Papandreou este numit iresponsabil cand isi consulta poporul. Nu-i deloc iresponsabil, el este alesul poporului si nu a mostenit vreun tron din tata-n fiu. Asa ar trebui sa se intample si in Romania, dar noi nici macar nu stim concret ce s-a intamplat cu cele 20 de miliarde de euro imprumutate acum doi ani de la FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana.

Respect pentru justitie trebuie sa avem, ca altfel nu putem decat sa ne ghidam si sa respectam niste principii generale, pe care le-am arunca pe piata in functie de cerintele si deficitele bugetului. Pai, ma intereseaza pe mine de unde scoate Guvernul 9 miliarde de RON? Executivul, dupa cum spune si etimologia cuvantului in sine, trebuie sa execute si sa puna in practica deciziile a doua foruri fundamentale ale statului de drept: Parlamentul si Justitia.

In momentul in care Guvernul nu e in stare sa faca acest lucru, nu are alta solutie decat plecarea la spart de seminte pe dealurile Clujului. E usor de spus fraza cu "n-avem bani". Avem nevoie de Boc sau Basescu sa ne spuna aceste cuvinte magice? Cred ca s-ar descurca pana si Daniela Crudu la acest capitol.

Saptamana trecuta s-a aflat in Romania, intr-o vizita de lucru, ministrul de Finante bulgar, Simeon Djankov. Trecand peste faptul ca-i intre primii 100 economisti din lume, fost expert al Bancii Mondiale pe care a slujit-o timp de 15 ani, individul a spus un lucru extrem de important. Bulgaria a reusit sa nu fie lovita prea puternic de criza, pentru ca aici Constitutia tarii spune ca nicio lege prin care s-ar mari taxele si impozitele nu se aproba decat cu votul a doua treimi din Parlament.

Nu se intampla practic niciodata acest lucru in Bulgaria si in nicio tara cu un sistem pluripartinic. Acest lucru permite guvernelor sa nu se calce pe bataturi si sa schimbe Codul Fiscal dupa cum se trezeste fiecare dimineata. Il intreb pe Basescu de cate ori s-a schimbat Codul Fiscal de cand e PDL la putere?

De-aia au murit oameni la Revolutie, ca dupa 21 de ani sa avem in fata un presedinte care ne spune ca suntem prea obraznici pentru ca indraznim sa ne cerem drepturile in fata instantelor. Pana la urma, nimeni nu si-a cerut un drept daca nu s-a bazat pe ceva solid. Instantele nu fac altceva decat sa dea verdicte, lucrand cu materialul care i s-a livrat de catre Legislativ. Ce-ar trebui sa faca judecatorii, sa nu recunoasca legile statului roman. Nu-i asta, oare, disolutia statului domnule Basescu?

Cum se face ca, in fiecare zi, toata suflarea guvernamentala si nu numai ne anunta ca mai avem putin, ca vom ajunge la mal, dar sa fim prudenti. Aud aceste baliverne de vreo doi ani. In acelasi timp, Romania contracteaza imprumuturi pentru a plati altele scadente. Cu alte cuvnite, noi nu avem bani nici de-o ciorba chioara, dar ne laudam ca, pe viitor, ne vom plictisi de prea mult caviar. Pe deasupra, mai avem si un guvern invizibil care nici macar in fata FMI-ului nu are intaietate. Cotroceniul e fruncea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Traian Basescu, #justitie Romania, #Basescu justitie, #decizii judecatori Romania , #presedinte