Summitul UE: Romania si-a decis viitorul intr-o clipa (Opinii)

Sambata, 10 Decembrie 2011, ora 00:21
15804 citiri
Summitul UE: Romania si-a decis viitorul intr-o clipa (Opinii)
Foto: Arhiva/Evenimentul Zilei

Ce e sigur pentru Romania dupa summitul UE? Ca ne-am obligat sa schimbam modul in care facem politici economice si sociale la noi in tara, printr-un singur acord. Cel prin care alegem intre Europa celor doua viteze. Pentru ca da, exact asta avem, in acest moment.

Prima incercare de schimbare a tratatului Uniunii Europene a esuat. Ce trebuie sa stim e ca asta inseamna mai nimic. Tratatul se va schimba. Pana atunci, un grup de tari din UE a decis sa-si faca tratat fara sa aiba tratat. Adica sa aplice prevederile doar printr-un acord intre ele.

Ce a facut Romania? A ales sa semneze un acord pe care nu era obligata sa-l semneze. Un acord care stabileste o disciplina bugetara stricta pentru statele zonei euro. Romania a acceptat ca unele dintre cele mai stricte reguli financiare aplicate unor state ale lumii sa i se aplice si ei. Cu alte cuvinte, am decis, cu o singura semnatura, toata filosofia bugetara si o multime de schimbari in ce inseamna chestiuni sociale din Romania, pentru tot deceniul viitor.

Eventualitatea sa contribuim si noi cu bani suplimentari la FMI, destinati salvarii unor tari, e inca o responsabilitate asumata. Desi nu se stie cand si daca vom da bani.

In UE s-a ajuns totusi la un acord- tratat guvernamental semnat si de Romania

Ce a vrut Romania? A vrut sa nu ramana pe dinafara. A vrut ca, in "Europa celor doua viteze" care s-a prefigurat, sa nu existe riscul sa fie in viteza a doua. A vrut sa fie in "clubul celor mari". Pentru asta, a trebuit sa se alinieze la reguli. Care e marele artificiu al lui Traian Basescu? Si el voia regulile astea. De mult timp. Acordul european e cea mai buna justificare a sefului statului pentru continuarea masurilor de austeritate pentru 2012.

UE se schimba din temelii. Ce risca Romania?

Ce va spune seful statului? Ce va spune Puterea pe care o conduce? "Suntem obligati de Uniunea Europeana. Daca nu faceam asta, ramaneam la periferia Europei". Si stiti ce? Chiar vor avea dreptate, macar partial. Dar, sa recunoastem, e acoperirea perfecta.

E greu in viteza intai

Da, prin acordul asta ne pregatim mai bine de euro. Da, ne impunem o disciplina economica mult mai mare. De care, sa recunoastem, aveam nevoie. Dar mai exista si alta fata a fotografiei. Prin asta, ne-am impus singuri limite. Si ne-am legat de maini cu o multime de miscari.

De maine, Europa ne schimba vietile

Sa fim in viteza intai inseamna ca trebuie sa ne comportam ca in viteza intai. Ca sa te incadrezi in niste deficite bugetare stricte si sa pastrezi nivelul datoriilor jos, trebuie sa lucrezi in primul rand la aparatul de stat. Cu alte cuvinte, angajatii la stat din Romania vor fi primii oameni care vor simti efectul acordului la care Romania a anuntat ca adera. Ei vor simti primii ca am decis sa fim in viteza intai.

De ce? Pentru ca asa e statul roman. E suficient de putin performant incat, atunci cand trebuie sa se incadreze in tinte, lucreaza in primul rand taind de la bugetari. Sau limitand cheltuielile statului. Din mai multe domenii ca acum.

Basescu si trendul european

Cu ceva timp in urma, ne intrebam cu totii ce i-a venit lui Traian Basescu sa vorbeasca despre Statele Unite ale Europei. Ne intrebam ce i-a venit sa vorbeasca de mai multa integrare europeana, de disciplina financiara mai buna.

Ei bine, acum e clar. Traian Basescu, din postura lui de cel mai informat om din Romania, avea informatii despre ce se intampla in Europa. Despre austeritatea care va veni. Si avea o idee despre solutii. Ce a facut? S-a asigurat ca ne integram in solutiile astea. Si s-a inhamat la o austeritate pe care oricum am fi avut-o. Doar ca in forme mai stricte. Si cu acoperire bugetara. Ca sa nu mai vorbim de legitimitate sporita pentru masuri, data chiar de Europa, pe care o va invoca non stop de acum incolo.

Care e marele artificiu? Opozitia pierde o tema de discutie. Traian Basescu s-a angajat la austeritate bugetara, cu justificarea buna ca trebuie, ca sa nu ramanem in urma.

Obligandu-i, practic, pe toti sa accepte, de la Opozitie la Parlament. Pentru ca nu poti spune "domnu' presedinte, nu mai facem asta, desi ai semnat in numele Romanei?" Pentru ca presedintele va spune "e pentru salvarea Romaniei si pentru a nu ramane in 'liga a doua a Europei'. Si toata lumea va trebui sa accepte.

Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
#Romania summit UE, #Romania Consiliul European , #presedinte