Tacerea lui Traian Basescu (Opinii)

Miercuri, 23 Mai 2012, ora 00:41
10110 citiri
Tacerea lui Traian Basescu (Opinii)
Foto: presidency.ro

Traian Basescu tace in fata tuturor afronturilor adversarilor sai. Tace in fata unor atacuri care altadata l-ar fi facut sa scoata fum pe nari. Tace chiar si atunci cand ii este pusa in discutie cea mai importanta prerogativa constitutionala.

Si intrerupe aceasta tacere doar pentru a ne spune ca i-au mai ramas doua obiective - Legea sanatatii si reorganizarea administrativ teritoriala - pentru a-si incheia multumit conturile cu mandatul si cu istoria.

Unii vad in aceasta tacere semnul unei strategii inteligente care ii lasa pe liderii USL sa-si ridice poalele pana la cer si sa-si dea singuri cu firma in cap pana o fac tandari in timp ce presedintele nu baga in seama provocari ieftine, menite sa-l atraga in razboiul suspendarii, ci este preocupat de chestiunile mari, istorice pentru Romania. Da, poate fi o strategie, dar ea este mai degraba menita sa ascunda o uriasa neputinta a presedintelui.

Traian Basescu s-a pus singur intr-un sah ce se poate transforma oricand in mat. Nu face nicio miscare, nu se arunca in nicio confruntare pentru ca nu mai are practic niciun spatiu de manevra. Stie bine ca orice gest de riposta se poate lasa cu o actiune de suspendare, iar daca se ajunge acum la referendum de demitere sansele de a-si pastra mandatul sunt minime. Este adevarat ca PSD nu vrea sa-l suspende deocamdata pentru ca nu are inca un candidat propriu. Este adevarat ca fara UNPR, USL nu are majoritatea necesara suspendarii, iar progresistii au anuntat ca nu vor vota un asemenea demers. Dar fiecare politician si fiecare partid are pretul sau ori macar cadavrul sau din dulap cu care poate fi santajat, asa ca garantiile nu exista cu adevarat.

E drept ca nici ramanerea in functie nu-i prea mai foloseste lui Traian Basescu. Partidul sau, cel prin care spera sa-si indeplineasca proiectele s-a facut tandari si este posibil ca in toamna sa revina la scorul cu care l-a preluat de la Petre Poman. Partidul pentru care a garantat, pe care l-a promovat, adesea la limita Constitutiei, ca forta reformista s-a dovedit la fel de tarat ca PSD, lucru recunoscut cu amarciune de chiar Traian Basescu atunci cand a admis ca nu este fericit de situatia politica actuala, dar "nici cei dinainte nu erau mai buni".

Sigur, dupa desertul acestor luni, va numi premierul in toamna. Dar este foarte probabil ca marja lui de miscare sa fie chiar mai mica decat la precedenta desemnare a lui Victor Ponta. USL, cu noul sistem de vot, culmea! dorit candva si de Traian Basescu, se indreapta spre un succes ametitor care nu ii va lasa presedintelui alta optiune decat aceea impusa de invingatori. In plus, este foarte probabil ca dupa alegeri USL sa aiba majoritatea necesara suspendarii presedintelui si fara ajutorul UNPR.

Spera cumva Traian Basescu sa reorganizeze Romania cu PSD la guvernare? Isi imagineaza cumva ca baronii social democrati vor consimti la reformarea propriilor feude si anularea propriei puteri? Dar ratarea ultimelor sale obiective reprezinta poate cel mai mic dintre pericolele pe care le are in fata Traian Basescu. Cel mai mare pericol, deloc teoretic, este sa devina spectatorul neputincios al unei teribile restauratii.

Singurele doua reforme autentice reusite de fosta putere, Codul Muncii si Legea Educatiei, au fost mereu sub tunurile actualei puteri si este greu de crezut ca ele nu vor fi modificate, macar pe ici pe colo, adica prin punctele esentiale. Deja din parlament pandeste Codul Andronescu.

Cat despre justitie, vom avea cat de curand primele semnale ale sortii DNA si a Parchetului, atunci cand minsitrul Justitiei (cel care recent invoca arestarea procurorilor care l-au anchetat pe Adrain Nastase daca acesta va fi achitat) ii va avansa presedintelui propunerile pentru inlocuirea lui Daniel Morar si a Codrutei Kovesi.

Ma tem asadar ca tacerea lui Traian Basescu e cu mult mai multa neputinta decat strategie.

Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Klaus Iohannis, președintele României a transmis, vineri, 29 martie, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că România va rămâne profund implicată în procesul de adaptare...
#Traian Basescu atac USL, #Traian Basescu USL PDL, #Traian Basescu PDL sondaje , #presedinte