Traian Basescu, atac furibund la Victor Ponta

Miercuri, 22 Septembrie 2010, ora 22:24
10283 citiri
Traian Basescu, atac furibund la Victor Ponta

Presedintele Traian Basescu continua ofensiva media, inceputa marti printr-un discurs in plenul Parlamentului si reluata miercuri la postul public de radio, acceptand invitatia la o editie speciala a emisiunii "Nasul" de la B1TV.

Campania de comunicare publica a fost lansata de seful statului in conditiile in care sindicatele au demarat un amplu program de proteste in strada, iar partidele din Opozitie strang randurile in vederea daramarii Guvernului prin motiune de cenzura.

Pe de alta parte, mai multe sondaje de opinie comandate de PSD si PNL arata o cadere dramatica a increderii populatiei in PD-L si in Traian Basescu.

In emisiunea televizata care a durat mai mult de doua ore, presedintele l-a atacat foarte dur pe liderul PSD, Victor Ponta, despre care a afirmat ca "minte cu nerusinare" cand spune ca nu stia de negocierile PD-L-PSD care au durat 4 zile. In plus, seful statului sustine ca acelasi Victor Ponta a venit "pres" la Cotroceni, in 2008, ca sa-i ceara sa-l sprijine la Primaria Capitalei.

Traian Basescu a vorbit si despre nemultumirea resimtita fata de Guvernul Boc care se misca prea incet, dar si despre ostilitatea romanilor pe care o simte sotia sa Maria cand merge in piata.

Ferm, presedintele a subliniat ca nu va renunta la masurile de austeritate impuse decat daca ies 5 milioane de oameni in strada.

Cat despre afirmatiile lui Sorin Ovidiu Vintu referitoare la planurile facute impreuna pentru viitorul tarii, Traian Basescu sustine ca omul de afaceri e "un om bolnav la cap".

Ziare.com a transmis emisiunea in format live text

- M-am intalnit astazi cu presedintele Comitetului International Olimpic, ca sa consolidam increderea ca vom putea face Jocurile Tineretului European din 2012 si sa ii spun ca Romania are o nominalizare pentru CIO, Adrian Morariu, care are toata sustinerea Romaniei.

Vintu, Voiculescu, Patriciu nu au reusit sa obtina un compromis cu mine

- In cinci ani si jumatate cei care l-au facut pe domnul Constantinescu sa se recunoasca invins, de structuri, de nu stiu ce, nu au reusit sa faca un compromis cu mine, fie ca se numesc Vintu, Voiculescu, Patriciu. Am spus: "Nu am a negocia cu voi interesele romanilor!", ceea ce implica un cost urias, prin campaniile de presa duse pe televiziunile lor.

- Eu cu poporul roman nu lupt, dar suntem in situatia ca sa nu mai putem continua asa. Cifrele nu aduc bunastare, nu pun mancare pe masa, dar sunt realitatile noastre. Nu pot intra in jocul in care sa spunem 'mai sunt doi ani pana la alegeri, trebuie sa ramanem populari, mai ducem in consum miliarde de euro si ne descurcam dupa'.

Despre jaful bugetului de stat - aici sunt autostrazile romanilor

- Inteleg perfect dificultatile pensionarilor, frustrarea oamenilor vechi din sistemul public, onesti, profesionisti, si carora li s-au taiat salariile. Dar nu mai putem consuma mai mult decat producem, daca vrem sa nu prabusim Romania.

- Mai, frate, din 2000 Romania a fost numai cu crestere economica. De ce nu am reusit pana in 2010 sa construim autostrazi?

- La inceputul Guvernarii Tariceanu in Romania existau, rotund, 6,4 milioane de asistati sociali, iar la sfarsitul lui 2008 erau 13,9 milioane de asistati sociali, fara pensionari, doar cu pensionarii agricoli. Numarul s-a dublat! Ei nu dispar de la un an la altul, ei primesc asistenta si ajutoare sociale in baza unor legi, nu poti sa nu le dai.

- Dublarea s-a facut prin ordonante si legi, ajutoare pentru cumparare de voturi. Daca in 2004 aceasta asistenta sociala (in afara de pensiile de stat, repet) ne costa 1 miliard de euro, in 2008 ne costa 4 miliarde de euro. Aici sunt autostrazile! In demagogia de a se da ajutoare sociale si celor care aveau si celor care nu aveau nevoie, aici sunt autostrazile romanilor.

- In acest moment, sunt 11,2 milioane de asistati sociali, mai putini decat in 2008. S-au anulat, redus, controlat anumite ajutoare. Guvernul minoritar Tariceanu a facut toate exagerarile cu putinta.

- Presa a criticat tot timpul cadourile electorale, galetile, pachetele, dar nimeni nu a observat jaful bugetului de stat.

Sa fim rezonabili si sa nu ne distrugem viitorul

- Deficitul bugetului de pensii nu poate fi transferat de la bugetul de stat pentru ca nu avem venituri si atunci ei (banii - n.red.) trebuie imprumutati. Populatia activa este cea de la care se vor lua banii pentru a rambursa imprumuturile. Sunt doar 3,5 milioane! Nu sectorul bugetar plateste datoriile, ci sectorul privat. Oameni buni, hai sa fim rezonabili sa nu ne distrugem viitorul, inca putem corecta lucrurile.

- In 2009 am imprumutat 11,5 miliarde de euro sa acoperim deficitul bugetar, deficit generat strict de consum. Nu a construit nimeni niciun metru de autostrada. Parte din ei s-au dus la BNR pentru consolidarea rezervei, a trebuit refacuta continuu rezerva. Din cauza Guvernului, sectorul privat sufera. Cand se apropie plata salariilor si pensiilor, Guvernul trebuie sa se imprumute de pe piata.

Scrisoarea lui Tariceanu, penala

- Nu cred ca putem vorbi de tradatori, dar de politicieni lipsiti de responsabilitate da. Cand spunea domnul Tariceanu ca economia duduie, am si acum scrisoarea, si ar putea sa fie penala, cand am cerut Guvernului situatia si in care imi spunea ca bugetul de pensii nu va face deficit. Daca s-ar aplica legea votata in 2007-2008 am ajunge la un deficit cumulat la pensii de 30 de miliarde de euro, aproape toti banii de la UE.

- Nu imi place ce fac, spunand ca avem nevoie de masuri de austeritate, dar intre placere si responsabilitate prefer sa fiu responsabil.

- Noua lege a pensiilor garanteaza ca statul va putea sa le plateasca. Tot va trebui sa imprumutam bani, dar nu la sumele uriase de acum.

- Nu mi-am dorit niciodata sa fiu cel care le spune bugetarilor 'trebuie sa plecati, sunteti prea multi, trebuie sa taiem salariile', le inteleg frustrarea, dar nu avem solutii.

Ponta minte cu nerusinare! Negocierile au durat patru zile

- Domnul acesta lipsit de orice fel de decenta face afirmatii. Ponta,minte cu nerusinare! Stie foarte bine ca partidul lui a facut negocieri. Am doua reclamatii pe birou, una de la Victor Ponta care imi cerea sa fac nu stiu ce in Parlament si cateva documente cu repartitia banilor pentru PSD. Negocierile au durat patru zile. S-a negociat initial la nivelul sefilor de grupuri parlamentare, Toader cu Dusa, dupa care s-au dat unor consilieri liniile de repartitie a banilor si dupa patru zile a fost transmisa premierului solicitarea de bani, pentru ca PSD sa nu participe la vot. Daca ramaneau in sala, i-ar fi batut la vot!

- (Veti intoarce legea pensiilor in Parlament?) Eu nu ma pot pronunta pe procedura parlamentara si nu pot sa nu promulg legea pensiilor. Daca domnul Ponta ar fi fost matur, se adresa comisiei Parlamentului. Daca as interveni, a doua zi ar vorbi de dictatorul care se baga in proceduri parlamentare.

- Nu puteau sa obtina revotarea legii pensiilor cei de la PSD. Eu nu sunt adeptul parasirii campului de bataie, ma bateam si daca nu aveam sanse.

Daca premierul da banii pentru PSD, ii cer public demisia!

- Daca Guvernul ar da acesti bani, public i-as cere premierului demisia. Ar putea sa si-o dea sau nu, dar nu poti sa faci targuri de acest gen, nu cu bani publici. Banii nu sunt de la Boc, Anastase sau de la Mircea Toader, sunt bani din bugetul de stat. Care e, atunci diferenta, intre PD-L, care inca mai sper ca e un partid corect la guvernare si ce a facut Guvernul Tariceanu, care a negociat banul public sa ramana la putere, cu Hrebenciuc? Nu cred ca premierul trebuie sa dea curs acestui angajament.

- Trecerea Legii pensiilor e conditie pentru transa de la FMI. A mai fost o explicatie pentru care PD-L nu a fost de acord cu reluarea votului, nu au vrut sa creeze un precedent in Parlament.

- Sunt interese extrem de mari. SOV are probleme cu legea, Patriciu are problema discutabila a datoriilor de 6 milioane transferate la Kazmunai (dar nimeni nu stie ce intelegere au), domnul Voiculescu, Felix i se spune parca, aluilalt NUS, sunt numele lor conspirative, nu pot accepta ideea ca au un presedinte cu care nu se poate negocia in justitie sau financiar. Traditional, au trait cu mainile bagate pana la coate in banii publici. Cu mine nu vor gasi compromisul.

- Un turnator cum sa nu fie foarte sus in sondaje (Voiculescu). Ei sunt foarte iubiti in Romania (ironic)

- Nu mai am alegeri, nu ma mai pot prabusi in sondaje.

Ponta a venit pres la mine, in 2008, sa il sprijin la Primaria Capitalei

- Sa clarificam parerea mea despre Ponta: Este imposibil ca un lucru negociat sa nu se afle de seful partidului. I-a fost frica sa nu se afle sau a simtit ca premierul e reticent. Sau si mai probabil, Ponta e nimic pentru partid si incearca sa se legitimeze prin actiuni kamikaze, el trebuie sa faca frumos, ca maimutica, sa placa in partid, unde nu inseamna nimic, si atunci trebuie sa fie obraznic. Pana acum credeam ca doar fata il arata imatur, dar acum cred ca si fondul lui, pregatirea lui pentru viata, pentru politica.

- Tara e in plina criza, cum poti sa fii atat de ostil gasirii unor solutii in care sa iesim toti din criza, mai ales ca in 2009 Ponta era in Guvern si cand s-a facut acordul si cand s-au luat masurile?

- Lumea intreaba unde s-au dus banii. In salarii si pensii!

- Nu pot sa spun, vazandu-i evolutia: Omul asta, Victor Ponta, a venit pres la mine in birou si ma intreba: m-ati putea sprijini la Primaria Capitalei? Nu, ca nu ai sanse. In 2008! La mine in birou, acest Ponta care acum vitupereaza a venit pres si ma intreba daca l-as sprijini la Primaria Capitalei. Tot el discuta despre un post de ministru al Justitiei, prin iesirea din PSD. Nu pot sa ii mai tolerez obraznicia, cand stiu cate parale face.

- Ponta nu are curaj sa spuna oamenilor: V-am tras o pacaleala in 2008, impreuna cu Tariceanu, cand v-am marit pensiile de nu v-ati vazut!

Cine i-a platit concediul in Liban lui Ponta?

- Dupa mintea lor: trebuie erodat presedintele Basescu, sa revenim in forta si noi sa revenim la obiceiurile de pe vremea lui Nastase.

- Minti bolnave care au spus: Sa il alungam pe presedinte cu oamenii scosi in strada! Sunt probe si o sa le aduc, a fost un scenariu.

- (Ce fel de presedinte va va urma?) Eu nu cred ca aceasta clasa politica se va limita la a oferi romanilor un Victor Ponta care e in stare sa linga presul daca poti sa il faci primar general, nu sunt pe masura obrazniciei acestui pusti imatur. De abia de azi folosesc acest limbaj, pentru ca in ultimele luni am sperat ca este un politician din tanara generatie, care va asigura o stanga europeana, el doar face frumos ca sa faca pe plac lui Nastase, Hrebenciuc, ... Sa va spuna cine i-a finantat concediul in Liban, nu in vara asta. Il invit public la decenta si inchei subiectul.

- Eu m-as uita la cativa dintre primarii extraordinari care sunt acum si la PD-L si la PSD, apreciati, care au dovedit calitatea de a rezolva problemele oamenilor. Sunt cel putin sase oameni care au confirmat la nivel local, care au probat. M-as uita la oameni de genul Preda, Baconschi, Monica Macovei, Sever Voinescu, care au venit de curand in politica, s-au alaturat PD-L, au anumite frustrari, au vazut si nepotism...Dar pana in 2014 mai este, depinde daca ii va gira partidul.

- Finantistii sunt prea bine platiti ca sa se apropie de partide. Mugur Isarescu a refuzat sa fie premier, cred ca nici Lucian Croitoru nu ar mai accepta.

- Ii regret si pe Dinescu si pe CTP de dinainte de a deveni vulgari. Si oamenii politici au o limita. Adresarile dure, murdare pot fi acceptate pana la o limita. Sa spui ca o data e accident, dar cand vezi ca a facut o practica, spui acest nume nu ma mai intereseaza, nu ii mai respect.

Pe Crin l-am pus pe lista, cand nu il mai primea organizatia

- Pe Crin Antonescu l-am ajutat intr-un moment de criza, cand nu il mai primea nicio organizatie. In 2004 era deputat de Tulcea si nu il mai primea organizatia. M-a rugat Stolojan sa am grija ca a avut o situatie grea, sa poata sa candideze undeva, l-am pus pe lista de Bucuresti. Cum nu se duce acum la Parlament, asa facea si atunci.

- Ii stiu pe amandoi, si Crin si Ponta, s-au intalnit cu mine in momente in care li se parea ca trebuie ajutati si aveau alt ton atunci.

- Eu am considerat intotdeauna ca ii datorez foarte mult unui om politic: Petre Roman. Nu l-am atacat niciodata si nu veti vedea reactii de-ale mele la adresa lui.

Mircea Geoana e prea slab pentru jocul politic mare

- Mircea Geoana e prea slab pentru jocul politic mare, e dependent si niciodata nu poate lua o batalie pe cont propriu, doar daca are o mare sustinere. Ii trebuie sustinere de la toata lumea, de la Vintu, de la partid, de la Hrebenciuc, de la toata lumea, nici el nu stie de ce are nevoie.

Sunt nemultumit de Guvern

- Nu sunt suparat pe Guvern, dar sunt nemultumit ca lucrurile se fac incet, ar trebui un ritm mai cadentat.

- Boom-ul imobiliar si consumul excesiv ne-au facut sa credem ca putem trai toata viata fara munca, luand bani de la banci. A venit criza, au disparut speculatiile imobiliare si consumul excesiv.

- Am avut un an 2009 in care a trebuit sa imprumutam peste 12 miliarde de euro, pentru a acoperi deficitul. Toti s-au dus in consum. In 2010 imprumutam 9 miliarde de euro, toti se duc in consum. Cheltuielile sociale plus pensii inseamna 46% si cele cu salariile 31% din buget. Ca sa functioneze spitale, scoli, armata, ca sa platesti datorii, avem 23 de procente.

- Anul acesta am inceput crearea premiselor sa ducem ceva si spre investitii. S-a inceput cu reducerea cheltuielilor in sectorul bugetar. Sper ca pana la sfarsitul anului Guvernul sa duca acest proces la bun sfarsit pe criterii de competenta. Este un comandament. Nu ne putem permite sa mai platim incompetenti in aparatul de stat.

- Aici venim de la 31% la 26-27%, dar trebuie sa reducem si cheltuielile sociale cu 5-7 procente. Daca se duce la capat programul de reducere a cheltuielilor cu aparatul bugetar, am putea avea 1,5 miliarde de euro. Am discutat cu premierul care sunt solutiile echitabile de reducere a cheltuielilor sa ducem bani la investitii. Romania are solutii, dar din 2008 pana acum nu s-a creat spatiul fiscal sa putem utiliza banii europeni, cofinantarea.

- Pentru programele de autostrazi avem 5,6 miliarde de la UE si avem obligatia sa contribuim cu un miliard. Trebuie sa construim autostrazi si sa modernizam cai ferate de 6,7 miliarde de euro. Dar trebuie 3 lucruri: sa ai proiectul aprobat, sa ai terenul pe care construiesti, si trebuie bani, si o suma care sa se constituie in cofinantare a proiectului. Niciodata in executie nu s-au dat banii pentru achizitionarea terenurilor. Niciodata! Nici anul acesta nu sunt bani pentru achizitionarea terenurilor pe coridorul 7 pan-european. Banii se duc toti pe consum. Ei i-au scris lui Orban (n.red- ministrul Transporturilor in Guvernul Tariceanu), au scris niste cifre pe hartie, dar nu se eliberau banii. Ei au facut deficit pe crestere economica cat avem anul asta in criza. Niciodata nu s-a corelat cifra din buget cu ce declarau politicienii, niciodata nu finantau.

- Eu ma duc intre oameni, dar nu am vazut ostilitate. Insa sotia mea o simte, in piata cand se duce, simte ostilitatea verbal. Pozitia mea, in stadiul actual, la unii genereaza ura. Altii spun: 'ne-ati mintit in campanie'. Nu e adevarat, luati declaratiile mele. In plina campanie am spus ca fondul de pensii e in colaps, ca trebuie sa facem reforma statului...Spuneam 'dati zilele libere ca sa castigam in deficit!'.

Daca ies 5 milioane de oameni in strada, punem armele jos

- Suntem intr-un moment crucial, criza a devoalat la toate statele tot cancerul din sistemele de finantare, sunt tari avansate care stau mult mai rau ca Romania, dar ei au resurse sa treaca peste moment. Noi putem sa rezolvam problemele de disfunctionalitati prin vointa noastra, nu numai a oamenilor politici. Daca ies 5 milioane de oameni in strada, inseamna ca poporul nu accepta aceasta varianta, atunci punem armele jos, asta e.

- Avem 3,5 milioane de oameni in sectorul privat care ne duc pe toti, si pe bugetari, pe toti. Toate veniturile vin de la ei. Acesta este motivul pentru care il etichetez pe Ponta ca imatur, el nu intelege cat rau face Romaniei, prin refuzul de a discuta. O face pentru a face frumos in fata celor care l-au facut presedinte. E mult prea obraznic pentru cate parale face el.

- Avem 19,2 miliarde pentru transporturi, mediu, dezvoltare regionala, pentru dezvoltarea resurselor umane, pentru reconversie profesionala sunt 3,5 miliarde de euro. Totul este sa accesam banii. 250 de milioane de euro pentru dezvoltarea capacitatii administrative. Avem 7 programe pe 7 directii. Avem 33 de miliarde de euro de la UE din care ar fi trebuit sa utilizam jumatate, am utilizat cam 6% din ce am avut la dispozitie. Cine nu pregateste programele pentru absorbtia fondurilor? Asta e proba suprema de lipsa de competenta.

- Unitatile publice sunt ticsite cu incompetenti. Cel mai avansat e MDTR, care din 3,7 miliarde are acoperite cu proiecte 2,5 miliarde. Al doilea e Ministerul Mediului. Cei doi ministri au inteles ca daca vor sa ramana ceva de pe urma lor trebuie sa foloseasca banii europeni. Au facut proiectele si le-au transferat la cei care trebuie sa le execute.

- Transporturile stau cel mai prost la absorbtia de fonduri europene si extrem de neconvingatoare este utilizarea pentru resursele umane.

Sorin Ovidiu Vintu, un om bolnav la cap

- Afirmatiile lui nu pot fi facute decat de un om bolnav la cap. Cu ce presedinte poate sa stabileasca planurile de evolutie a Romaniei un infractor? E acuzat penal, a fost in spatele FNI, FNA...si in ce conditii, unde, pe DN1, la el acasa, unde?

- Eu m-am intalnit in mandatul meu si cu Patriciu si cu Voiculescu si cu Vintu, niciodata nu am discutat despre ce am eu de facut. Cat de important s-o crede un Vintu, un Voiculescu si chiar si un Patriciu sa gandeasca ca ei trebuie sa controleze decizia politica? Le-a mers pana in 2004, dupa nu mai puteau ca ajungeam un stat vai de mama lui.

- De asta am considerat ca nu trebuie sa ii raspund domnului, era in dificultate, il retinusera din dragoste niste procurori prin beciurile lor. Iar decizia instantelor nu o discut.

Nu mai am abonamente la presa, ma uit numai pe Discovery

- Va spun un lucru verificabil: pentru ca inteleg sa nu ma las influentat de atmosfera creata de trusturile mass-media, la mine nici acasa nici la birou nu mai exista abonamente mass-media. Nu ma mai uit decat pe Discovery, iar biroul de presa imi face dimineata sinteza, subliniindu-mi cu rosu atacurile la care ei cred ca trebuie sa dau un drept la replica.

- Sunt convins ca se va continua reforma structurii politice si prin clarificarea votului uninominal si se va revizui si Constitutia. Niciun partid nu poate intra in viitoarea campanie electorala spunand: "ati votat voi la referendum, dar eu parlamentarul Gigel nu am vrut". Vor fi tratati la pachet, daca romanii nu vor avea posibilitatea sa revizuiasca Constitutia prin referendum.

Am certitudinea ca voi termina al doilea mandat

- Pana la urma nu eu generez aceasta atmosfera descurajatoare chiar pentru populatie. Sper ca mesajul meu din Parlament sa faca clasa politica receptiva la nevoia de a fi solidara cu tara. Sper ca se va intampla destul de repede o linistire a situatiei.

- Am certitudinea ca imi voi termina al doilea mandat, nu cred ca in momentul de fata partidele din Opozitie ar putea sa sustina credibil necesitatea suspendarii presedintelui in fata poporului.

- Saptamana trecuta s-a numit noul presedinte al ICCJ si vicepresedintele, si seful sectiei comerciale. Am verificat doar reputatia lor si nimic altceva. CSM mi-a propus doua femei in fruntea ICCJ si cred ca femeile vor fi mult mai oneste, am marea speranta ca cele doua vor schimba atitudinea Justitiei in Romania.

- Cred ca avem obligatia sa ne facem cunoscute valorile, sa devenim solidari sa ne respectam unii pe altii. Valori legate de inteligenta, omenie, in casa suntem buni unii cu altii, suntem rai in public. Romania are un potential extraordinar sa se dezvolte. Un trai decent pe termen scurt si mediu, prosperitate mai tarziu.

- Trei prioritati pentru Romania: infrastructura rutiera, mediu (indiguirea marilor rauri) si combaterea poluarii.

- Combaterea evaziunii fiscale este o chestiune permanenta, nu o prioritate.

- Marile lucrari trebuie facute pentru ca schimbarile climatice ne vor pune mari probleme.

- Niciodata nu am promis desfiintarea taxei de prima inmatriculare. Am fost printre cei care au sustinut pentru modificarea ei si aducerea in parametri europeni. Sunt un suporter al gasirii solutiilor fiscale in corelatie cu directivele UE care sa stimuleze vanzarea de automobile noi in Romania. E un non-sens de abordare: Guvernul sustine programul Rabla, dar suntem destul de permisivi in ceea ce priveste inmatricularea masinilor second-hand. Noi avem obligatia sa facem o politica de descurajare a inmatricularii automobilelor vechi.

- Taxa pentru TVR: nu consider morala niciun fel de taxa a TVR si a radioului. Cata vreme primesc subventie, ar trebui sa fie libere si sa se adapteze vietii de zi cu zi si sa traiasca din publicitate. Daca nu pot, sa se restructureze. In mandatul meu nu am influentat cursul niciunei emisiuni. Cand am considerat necesar, am pus seful biroului de presa: 'suna, vreau sa ma adresez romanilor!' In rest, niciodata de la presedintie nu s-au dat indicatii pretioase.

Vintu avea o influenta extraordinara in SRI

- Va spun cu toata responsabilitatea: cand domnul Timofte conducea SRI, SOV avea o influenta extraordinara, nu doar primea informatiile din ascultari, dar influenta numirile la nivel de judet. Nu exista dubiu despre cat era de influent. SRI nu mai este sub aceasta influenta. S-au predat dosare, au fost trecuti in rezerva toti generalii de dinainte de Revolutie, mai sunt cativa care erau locotenenti atunci. Serviciul nu se mai ocupa decat de ce spune legea ca trebuie sa se ocupe.

- Informatiile despre influenta lui SOV in SRI le aveam de pe timpul domnului Timofte, am avut discutii despre scurgerile de informatii catre el.

- Va dau o proba care arata relatia mea cu SRI. Va amintiti vreo situatie in care eu am utilizat documente provenite de la SRI in lupta politica? Nu veti gasi in tot mandatul meu o astfel de actiune. Asta nu inseamna ca nu am informatii sensibile, care afecteaza interesul national, actiuni care nu sunt in linie cu legislatia romana.

Sunt tigani care cred ca a te deplasa dintr-un loc in altul inseamna a munci

- Cu Sarkozy am o relatie foarte buna, ne-am intalnit la Bruxelles, avusesem o discutie telefonica. Am avut o pozitie similara cu cea a CE. Presedintele Sarkozy are dreptate din punct de vedere al legislatiei franceze, care nu e similara cu directivele UE.

- Sunt tari UE in care cersitul e legal, intre anumite ore, platesti taxa la primarie. Tiganii nostri nu inteleg sa plateasca taxele, folosesc copiii la cersit, parintii lasa copiii fara bani, adesea se ocupa de furat. Sigur ca au starnit antipatie, dar Romania nu poate inceta sa isi apere cetatenii, indiferent care sunt problemele lor. Nu vom accepta ingradirea drepturilor lor, ele pot fi limitate in cazuri precis stabilite, daca comit infractiuni.

- Daca nu iesim din ipocrizie, nu rezolvam problema. Sunt tigani bine integrati, dar nomazilor le place sa circule. Respectam aceasta traditie, care vine din cultura lor, dar trebuie sa respecte legile locurilor in care se stabilesc: muncesti, nu furi, iti trimiti copiii la scoala nu la cersit, ei trebuie sa inteleaga ca trebuie sa respecte regulile societatii unde se duc. Nu numai la Paris sunt evacuati, si in Romania. Cati primari nu au evacuat tabere cu buldozerul, cand tiganii nu vroiau sa se integreze in societate? Ca sa munceasca trebuie sa le placa. Se pare ca sunt tigani care cred ca a te deplasa dintr-un loc in altul inseamna a munci.

Concluzie

- Dati-mi voie sa inchei spunand o concluzie care poate contrazice toate minciunile: Romania are 33 miliarde de euro de la UE pentru autostrazi si cai ferate, mediu, dezvoltare regionala, asistenta tehnica, reconversie profesionala, cresterea competititvitatii economice si dezvoltarea capacitatii administrative. Putem rezolva mare parte din probleme pana in 2013.

- Romania are de la UE 14 miliarde de euro pentru agricultura. In plus, Romania si-a fixat in interiorul UE ca pana in 2020 sa creasca rata de ocupare a populatiei active la 70%, deci creare de locuri de munca in mediul rural. Pana in 2020 trebuie sa alocam 2% in cercetare, sa reducem emisiile de gaze, sa avem 24% din energia care ajunge la consumatori din resurse regenerabile, sa reducem saracia cu 25% si 30% din tinerii pana in 30 de ani sa aibe studii superioare.

- Numai proiectele europene fac un excelent program de dezvoltare a Romaniei. Avem perspective, numai sa terminam odata scandalul sa ne apucam de ele.

- In Strategia 2020 Romania are procente care ii revin ca tinta care reduc decalajele. Atingerea acestor obiective va reduce decalajele. Sunt smecheri care apar la televizor si spun ca nu avem planuri. Avem planuri convenite cu UE, finantate, trebuie sa indeplinim formalitatile si sa tragem banii.

- Romania nu mai poate sa o ia inapoi, am iesit din momentul cel mai greu, suntem in a sasea luna de crestere in industrie. Nu am atins fundul crizei sociale, mai sunt masuri de luat si efecte. Premisele imi dau convinegrea ca Romania poate iesi consolidata din aceasta criza. Am avut o crestere deformata de boom-ul imobiliar, creditele luate fara chibzuita s-au terminat. Iesim cu o structura limpede si, daca o ajutam cu investitii, convingerea e ca mergem inainte.

Voi mentine la putere cat mai mult aceasta alianta

- Privind la pozitia PSD si PNL imi dau seama ca cel putin liderii sunt imaturi. Obiectivul meu va fi sa mentin cat mai mult aceasta alianta, ori pana cand isi schimba abordarea fata de tara lor liderii PSD si PNL, ori daca va fi nevoie facem schimbari pe parcurs, dar obiectivul este sa mentin la guvernare o majoritate responsabila. Ce ma fac daca vine un guvern dominat de partidul lui Ponta si spune "dati banii oamenilor inapoi!". (Dar Voiculescu?) Asta sigur rezolva problema banilor: ii aduce inapoi pe aia de la Crescent.

Presedintele, in fata natiunii

Presedintele Traian Basescu a prezentat, marti, in Parlament, un mesaj pe probleme actuale de politica interna, intr-o sedinta la care parlamentarii PSD si PNL au absentat din sala.

De asemenea, seful statului a fost invitat miercuri la postul public de radio unde a comentat scandalul Legii pensiilor din Parlament si a facut mai multe completari la declaratiile facute de la tribuna Parlamentului.

Basescu: Presa minte ca nu avem solutii si ca ne indatoram la FMI

Basescu ii da dreptate lui Anastase: PSD a cerut bani sa voteze Legea pensiilor

Basescu: Noul acord cu FMI, putin probabil sa fie de finantare

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Traian Basescu Nasul, #Basescu B1TV , #presedinte