Traian Basescu: Cine face desemnarile si numirile sa-si asume raspunderea

Joi, 04 Aprilie 2013, ora 19:21
7919 citiri
Traian Basescu: Cine face desemnarile si numirile sa-si asume raspunderea
Foto: Digi 24

Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, in cadrul unei conferinte de presa sustinute la Palatul Cotroceni, ca el si premierul au stabilit sa fie urmata "fara nicio abatere" procedura de desemnare a procurorilor sefi prevazuta de lege, aratand ca aceste numiri nu sunt o responsabilitate nici a societatii civile, nici a partidelor, nici a procurorilor.

Declaratiile presedintelui Traian Basescu vin dupa ce, miercuri, premierul Victor Ponta a facut propuneri pentru sefia DNA si a Parchetului General, care au generat nemultumiri in randul colegilor de alianta ai PSD, liberalii.

Ponta, despre procurori: Eu decid, eu am facut si criteriile, o sa informez liberalii care nu stiu

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, declaratiile presedintelui Traian Basescu:

- Vreau sa fac o scurta declaratie, atat de scurta cat se poate, legata de procesul de numire a procurorilor la Ministerul Public.

- O sa dau citire articolului care stabileste care este procesul si procedura de desemnare a procurorilor.

- Este vorba de Legea 303/2004, art. 54: "Procurorul general al PICCJ, prim-adjunctul siadjunctul acestuia, procurorul general al PNA, adjunctii acestuia, procurorii sefi de sectie ai acestor parchete, precum si procurorul sef alDIICOT si adjunctii acestora sunt numiti de presedintele Romaniei, la propunerea ministrului Justitiei,cu avizul CSM, dintre procurorii care au ovechime minima de 10 ani in functia de judecator sau procuror, pe o perioada de 3 ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data".

- Inseamna ca sunt 24 de functii la Parchetul General, la DIICOT, la DNA, care inseamna sefi de directie, sefi adjuncti sau sefi de sectie.

- Cele 24 de functii se numesc, conform legii, la propunerea ministrului Justitiei, cu aviz CSM si cu numirea de catre presedinte.

- Acesta a fost articolul in baza caruia eu si prim-ministrul am stabilit urmarea acestei proceduri fara nicio abatere de la ea.

Desemnarea procurorilor este responsabilitatea ministrului Justitiei, nu a partidelor politice

- Este responsabilitatea ministrului Justitiei pe cine desemneaza, pe cine propune, si nici o responsabilitate nici a societatii civile, nici a partidelor politice, nici a procurorilor. Nu procurorii decid nominalizarile.

- Singurele restricitii prevazute de lege sunt: vechime de zece ani, ca judecator sau procuror, si perioada mandatului de trei ani.

- Nu spune ca la DIICOT se pot numi numai procurori de la DIICOT, la DNA numai procurori de la DNA, pentru ca procurorul este procuror si aplica legea unde isi face serviciul.

- Esential a fost sa respectam intru totul legea statului roman.

- Cei care fac desemnarile si numirile sa-si asume raspunderea pentru ceea ce fac, pentru deciziile pe care le iau si sa raspunda de modul cum in exercitarea mandatului lor procurorii isi exercita mandatul.

- Legea stabileste clar raspunderea unor politicieni, care inseamna ministrul Justitiei si presedintele Romaniei.

- Aceasta este motivatia pentru care am cerut prim-ministrului, in procesul de desemnare, sa urmeze exact legea.

- V-as aduce aminte ca pe data de 1 octombrie i-am transmis doamnei Pivniceru o scrisoare, nu stiu daca a fost publica, care avea doua elemente importante: In prima parte a scrisorii ii spuneam ca nu-i voi numi procurorii datorita faptului ca nu a urmat o procedura transparenta.

- Mi-am dorit asumarea raspunderii din partea ministrului Justitiei care face propunerile.

- In partea a doua a scrisorii ii exprimam optiunea mea pentru asumarea propunerilor de catre ministru, in conformitate cu Legea 303.

Basescu: Respectam legea, nu ne putem amesteca unii in treburile altora

- I-am cerut ministrului Justitiei sa numeasca la CSM propuneri asumate.

- Fiecare institutie isi asuma raspunderea pentru ceea ce face, fie ca e ministrul, fie ca e presedintele sau CSM. Dar respectam legea, pentru ca nu ne putem amesteca unii in treburile altora.

- Legea permite desemnarea unor judecatori in functie la Parchete.

- Eu am o experienta in procesul de desemnare a procurorilor, n-as putea spune ca a fost un esec, Justitia s-a miscat. S-au intamplat lucruri in ultimii 5-6 ani, cand procurorii si judecatorii au dobandit sentimentul ca nimeni nu se amesteca in dosarul lor.

- Voi continua sa protejez Justitia de ingerinta politicului si sper ca trendul bun pe care a inceput sa se miste activitatea parchetelor va continua, iar propunerile pe care le-a facut pana in prezent prim-ministrul nu-mi dau niciun motiv sa cred ca vor fi schimbari in trendul crescator de rezolvare a problemelor care tin de Justitie.

Basescu: Nimeni nu va reusi sa influenteze acest proces, decat in mod institutional

- Lipsa unor conduceri stabile pe toate palierele Ministerului Public este riscanta si decrediblizeaza sistemul in interiorul lui.

- Avem nevoie de stabilitate. Cele ce am stabilit cu ministrul Justitiei sunt legate si de o anume strategie. Ideea a fost sa incercam sa numim cateva functii importante, dupa care sa lasam celor numiti posibilitatea sa faca propuneri Ministerului Justitiei pentru cei subordonati lor.

- Eroarea extraordinara pe care o fac partidele politice, amestecandu-se, incercand sa dea solutii pentru desemnarea procurorilor. Nimeni nu va reusi sa influenteze acest proces, decat in mod institutional, in zona lui de responsabilitate.

Intrebarile jurnalistilor:

Despre scrisoarea adresata Monei Pivniceru:

- Am asumat ministrului Pivniceru transparenta fara transparenta. Am cerut desemnare prin asumare.

- Urmaresc un proces care sa diminueze la maxim riscul de esec in desemnare.

- Este mai mult decat stimulativ, daca asta am urmarit.

Despre vreo contributie in desemnarea procurorilor de catre prim-ministrul Victor Ponta:

- Nu cred ca acest lucru este important. Contributia mea a fost decat de a nu risca diminuarea sanselor de progres al parchetelor. Am vrut o solutie de Morar la Parchetul General si Kovesi la DNA, nu s-a putut.

Despre argumentele in fata CE, care a solicitat o procedura transparenta pentru aceste numiri:

- Sa ne intelegem cum traducem cuvantul "transparenta". Daca propunerile ar fi fost pentru niste oameni adusi din tara, pe care nu ii cunostea nimeni, am fi putut sa spunem ca este pentru o procedura fara transparenta, dar aici discutam despre Codrut Olaru, om cu performante extraordinare la DIICOT, despre Kovesi, un om cu performante foarte bune in conducerea Parchetului.

- N-am respins pe niciunul dintre cei doi procurori pentru incompetenta, ci pentru modul in care procesul a fost transparent sau netransparent.

- Nu cred ca a constatat cineva fraternizarea fostului procuror general (Kovesi - n.red.) cu cineva urmarit in vreun dosar, chiar daca eu ii reprosez nerezolvarea in dosarul Revolutiei.

Basescu: Discut cu legile Romaniei si nimeni nu poate sa infrunte legile Romaniei

Despre eventuale discutii cu liderii europeni pe tema procurilor:

- Eu discut cu legile Romaniei si nimeni nu poate sa infrunte legile Romaniei.

Despre Daniel Morar, daca inca este sef al Parchetului General:

- Nu imi pot pronunta public o opinie, pentru ca nu sunt jurist.

- Nu spun ca actiunea CSM este ilegala, dar s-ar putea ca legea sa fie neconstitutionala.

- Nu putem spune ca actiunea membrilor CSM de revocare a celor doi judecatori (Danilet si Ghica - n.red.) a fost ilegala. Ea a fost legala, dar s-a constatat ca acel articol era neconstitutional. Nu acuz de ilegalitate, dar trebuie sa vedem daca legea este constitutionala.

- Nu-mi permit sa fac recomandari CSM, vor actiona dupa regula lor. Sunt o structura independenta care vor gestiona Justitia.

- Cred ca premierul a apreciat activitatea Codrutei Kovesi. Un sef la o anumita structura, fie ca vorbim de DNA, de DIICOT, nu sunt oameni care fac dosare. Cei care fac dosare sunt procurorii obisnuiti.

- Victor Ponta este procuror, eu am destula experienta privind la acest sistem. Imi dau seama ce inseamna un astfel de sistem, in care din 24 de functii de conducere, 21 sunt vacante, iar varful acestei piramide (seful Parchetului General - n.red.) este detasat.

Despre faptul ca printre procurorii nominalizati nu se afla niciunul de la DNA:

- Eu nu m-am pronuntat si nimeni nu a indraznit sa se pronunte ca nu poti sa treci de la DIICOT intr-o structura de anchete penale a Parchetului General, deci cred ca este prea mult. V-am citit ce scrie in lege: Vechime de 10 ani si sa nu stai mai mult de 3 ani intr-o functie. Asta scrie in lege, asta facem.

- Va multumesc mult, va doresc o zi buna!

Batalia pe procurori

In ultimele zile, sefia Parchetului General si a DNA a ocupat scena politica. Intr-un interviu televizat, Daniel Morar, fostul procuror sef al DNA, a spus raspicat ca nu este de acord cu numirea Laurei Codruta Kovesi in fruntea directiei, sustinand ca aceasta pozitie poate fi ocupata numai de cineva care a lucrat in cadrul institutiei anticoruptie pana acum.

Suparat pe faptul ca Morar considera ca DNA-ul este propria-i mosie, premierul Victor Ponta si totodata ministru interimar al Justitiei a nominalizat-o pe Kovesi pentru functia de sef la DNA.

Cine sunt candidatii la functiile de procurori-sefi

Dupa anuntul lui Ponta, Crin Antonescu, co-presedinte USL si partener de guvernare al lui Victor Ponta, a renuntat la Ministerul Justitiei, care revenea liberalilor, conform protocolului USL.

Propunerile facute de Victor Ponta pentru sefia Parchetului General si a DNA reprezinta un "compromis ce nu are nimic de a face cu Romania", a spus Antonescu, miercuri, folosind chiar expresia "cuplul Ponta - Basescu".

Antonescu: Nu ne asumam Justitia, este responsabilitatea cuplului Ponta - Basescu

Asociatia Magistratilor din Romania considera ca independenta procurorului este periclitata de "trocul politic" facut pentru functiile de conducere din Parchete, in timp ce Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania a transmis ca numirile procurorilor au fost negociate politic.

Nu in ultimul rand, Institutul pentru Politici Publice sustine ca numirea unui procuror din afara DNA ca sef al acestei structuri este de neadmis.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban, preşedintele Forţa Dreptei, afirmă, după decizia coaliţiei de a-l retrage pe medicul Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei, că se vede totuşi şi o veste...
#Traian Basescu declaratii procurori, #Basescu scandal numire procurori, #Basescu scandal Justitie, #Victor Ponta numire procurori, #Basescu Kovesi DNA, #Basescu Ponta procurori sefi , #presedinte