Traian Basescu: Cazul Hayssam, mai grav decat cazul Apostu

Miercuri, 16 Noiembrie 2011, ora 14:38
5887 citiri
Traian Basescu: Cazul Hayssam, mai grav decat cazul Apostu

Presedintele Traian Basescu a discutat, miercuri, de la ora 13:30, la emisiunea "Actualitatea in dezbatere", la Radio Romania Actualitati, in care a acuzat PSD ca blocheaza acordul care ar permite extradarea lui Omar Hayssam, considerand cazul acestuia mai grav decat cel al arestarii primarului de Cluj, Sorin Apostu.

El s-a referit la senatorul PSD Titus Corlatean, presedintele Comisiei de Politica Externa din Senat, despre care spune ca nu a dorit ratificarea acestor acorduri.

In aceeasi emisiune, seful statului a spus ca nu exista bani pentru mariri de pensii si salarii in 2012, indiferent daca se decide la CCR ca ordonanta de inghetare a acestora e neconstitutionala.

Presedintele a spus ca intelege ca romanilor le e greu, dar ca nu exista o alta cale decat cea a austeritatii. Basescu spune ca Guvernul spera ca Romania sa aiba un deficit de minus 1,9% din PIB, 0 in 2013 si sa aiba buget excedentar in anul 2014.

Referindu-se la justitie, Basescu spune ca Romania nu mai e tara lui "las' ca merge" si ca aceasta incepe sa functioneze, dar trebuie ca si procurorii si judecatorii sa-si faca meseria pana la capat.

Seful statului s-a referit si la Opozitie, spunand ca "numai ca nu i-a rugat" pe liderii sai, Crin Antonescu si Victor Ponta, sa coopereze pentru iesirea din criza. Tot despre Victor Ponta, a amintit ca a tinut un miting de protest fata de retinerea presedintelui CJ Arges, Constantin Nicolescu, in timp ce PDL isi exclude oamenii aflati in aceeasi situatie, lucru pe care l-a laudat.

Ziare.com ti-a prezentat declaratiile presedintelui Traian Basescu, in format LIVE text:

Despre cresterea economica:

- Rezultatul economic din trimestrul 3 putea fi anticipat de oricine, datorita agriculturii.

- Rezultatul poate fi tratat ca unul conjunctural.

- M-as indrepta spre sectorul constructiilor - investitiile guvernamentale au generat o crestere de peste 7 procente.

- E prima data cand avem o crestere la constructii in ultimii doi ani.

- Ca sa poti sa privesti realist catre trimestrul 4, nu poti sa iei in considerare conjunctura. Marea problema e - vom mai avea aceleasi rezultate in industrie?

- Cel mai mare pericol pentru industrie - situatia de pe pietele pe care noi exportam - Germania are incetinire, Franta la fel, Italia la fel, Spania la fel.

- Corectitudinea politicii Guvernului - a adoptat masuri de austeritate, dar a concentrat resursele in constructii - au creat PIB si locuri de munca.

- Sunt lucrari care se pot face si pe temperaturi negative. Pentru a mentine un ritm, ne-am adresat zonei din economie care e sub controlul Guvernului si se asigura si finantarea - ideea e de a ne apropia cat mai mult de acest rezultat conjunctural.

- Celelalte sunt cu riscuri, depind de ce se intampla pe piete - ati vazut dezastrul de ieri de pe piete, agricultura e conjuncturala.

- In primul rand pe noi (ne putem baza) pentru crestere economica.

- Ministerele Transporturilor, Dezvoltarii Regionale si Mediu, esentiale pentru constructii. Depinde de cat de angajate vor fi administratiile locale sa foloseasca banii pusi la dispozitie de Ministerul Dezvoltarii.

- Una e sa cumperi panselute, lalele si alta sa faci investitii de infrastructura.

- Fac un apel la administratiile locale. Ca presedinte, doar atat pot sa fac!

- Putem sa consideram ca suportul din afara nu exista - fiecare tara are problemele ei.

- Depinde de noi daca reusim sa valorificam banii europeni.

- Vrem sa privatizam, dar nu stiu daca e momentul cel mai potrivit.

- Am facut testul cu 10% actiuni de la Petrom si am vazut ca obtineam un pret mult prea mic si ne-am abtinut.

- Chiar daca se va mai infuria cate un ziarist care se pretinde a intelege ceva din economie, dar nu intelege nimic, indraznesc sa spun ca Romania va avea o crestere a PIB de peste 2% in 2011, 2,1-2,2.

- Pentru 2012 - obiectiv 1,5% crestere economica. Realismul, cel mai important lucru. Plecam de la 1,5%.

Nu exista banii pentru mariri de pensii si salarii:

- Indiferent care este rezultatul la Curtea Constitutionala, bani nu exista. Daca ar exista, s-ar plati. Putem trai imprumutand bani pentru Guvern - dar ar fi usor sa facem pe generosii, condamnand tara pentru anul viitor.

- Am mai trait experienta asta in 2007 si 2008.

- Imi pare rau de fiecare pensionar, de fiecare functionar public, dar criza economica nu-ti da nicio sansa sa ramai in afara cifrelor, daca vrei sa fii responsabil.

- Bani noi imprumutati in 2011 - 5 miliarde, 3,5 miliarde doar deficitul fondului de pensii, restul sunt credite care au ajuns la scadenta si Ministerul de Finante a trebuit sa imprumute bani.

- Orice deficit avem, nu-l putem acoperi decat imprumutand bani. Am putea sa privatizam, dar trebuie sa vedem daca merita sa vinzi pe un pret de nimic.

- Si mie mi-e greu sa le spun romanilor "prudenta, prudenta", stiind ca unii au nevoie de un ban in plus.

- Este un efort pe care trebuie sa il facem (pentru deficit zero in 2013). Speram sa ajungem la minus 1,9 in 2012. Cand ai zero deficit, nu mai imprumuti, resursele iti ajung.

- Restituiri nu vom putea face decat cand incepem sa avem deficit excedentar.

- 2014 vrem sa fie cu excedent. Orice leu pe care il faci iti permite sa rambursezi un leu din datorie.

Despre Germania, salvarea zonei euro si privatizari

- Va pot spune ca suntem una din tarile cu o situatie buna in Uniunea Europeana.

- Statele sunt cu spatele la perete in fata finantei.

- Fondul de capitalizare a bancilor are circa 109 de miliarde de euro. Sa spunem banci din tara X care opereaza de pe teritoriul Romaniei sunt chemate ca, in loc sa retraga capital de pe piata romaneasca, sa ia bani din acest fond. S-a creat instrumentul, acum trebuie sa se implementeze decizia.

- Germania are un angajament public - a lansat un mesaj institutiilor care trebuie sa vegheze.

- Doamna Merkel a inteles gravitatea unei retrageri a capitalului din tarile non-euro.

- Cu Germania, o relatie constant ascendenta. Germania intotdeauna isi controleaza interesul local in raport cu principiile Uniunii Europene.

- Si discutiile pe teme europene si relatia bilaterala (la fel de importante in vizita in Germania). Partea bilaterala, legata de ce am facut in ultimii doi ani si evitarea unui derapaj, partea comerciala a fost discutata.

- A fost interesanta viziunea Germaniei asupra viitorului Uniunii Europene.

- Cancelarul Merkel nu mi-a facut un cadou spunand ca Uniunea Europeana e unica. Ne da confortul ca nu se organizeaza celebra Uniune Europeana cu doua viteze. In al doilea rand, ca si noi contribuim la cresterea integrarii in interiorul UE, de aceea sustinem revizuirea tratatelor.

- Romania are un tratat de aderare in care are doua obligatii. Romania are obligatia sa indeplineasca criteriile de a deveni stat membru Schengen - acest lucru l-am facut. A doua obligatie, sa indeplineasca criteriile pentru zona euro. Sigur, acest lucru nu e suficient.

- Am inteles ca nu sunt suficiente criteriile de la Maastricht, dar daca nu ai economie puternica, intrarea in zona euro va produce probleme si Romaniei si zonei euro. Atunci, ce am facut? In loc sa ne limitam la criteriile de la Maastricht, am facut si programe de crestere a competitivitatii economiei romanesti.

- Fara un sistem energetic performant, nu ai sanse sa fii performant in interiorul zonei euro. Nu pretul va fi cel mai important, ci nivelul de investitii dintr-o modernizare la Turceni, Rovinari, la transport marfa.

- Problema e sa ai perspectiva ca economia va fi performanta. Daca maine am privatiza Turceniul, cine ar putea sa o modernizeze in doi ani.

- Aveti masina? Daca va hotarati sa o vindeti (...) si va da jumatate de pret, ce faceti? Guvernul nu poate da gratis, orice are o valoare de piata. Nimeni nu poate spune cand gasesti un investitor. M-am adresat investitorilor germani legat de privatizarile din energie, stiind ca Germania are o tehnologie exceptionala.

Doar Olanda se mai opune pentru Schengen

- In mod normal, presedintele van Rompy a spus ca, in lipsa unei clarificari din partea Finlandei si Olandei, va pune problema pe agenda Consiliului European. Sper sa nu ajungem cu problema Schengen in Consiliul European. Sper pentru gasirea unei formule si cu Olanda.

- Finlanda vine cu propunere in etape - martie pe naval si aerian, iunie-iulie pe terestru.

- Olanda ar trebui sa nu mai aiba partidul de extrema dreapta al lui Wilder.

- Platim si costurile existentei a astfel de partide in guvernari. Nu cred ca exista in spiritul olandezilor necorectitudine.

- Olanda, cel mai mare investitor direct in Romania - santiere navale, industrie, foarte multe zone. Pentru agentii economici sa nu mai opreasca camioanele la frontiera, sa nu mai fie vamuite, marfa se descarca...

- Sigur ca economia e afectata de lipsa accesului in Spatiu Schengen. Afectata e economia romaneasca, nu publicul.

- Romania nu poate accepta aceasta conditionare bilaterala - pregatirea pentru Schengen e un proces tehnic, nu are legatura cu politicul.

Succese in justitie

- Sigur ca realitatile din justitie le stim, desi nu poate contesta nimeni ca nu s-au facut unele progrese(...) ele sunt ireversibile pentru ca sunt in legi. Ce e extrem de pozitiv e ca nimeni nu mai acuza lipsa de vointa politica. Mai ramane vointa magistratilor, fie ca sunt procurori, fie ca sunt judecatori.

- (Boom de dosare? ) Toata lumea incerca sa gaseasca explicatii care mai de care mai fantezsite. As sintetiza ce se intampla in justitie: "In tara lui 'las ca merge si asa', nu mai merge si asa". Acel 'las ca merge' vine de la faptul ca institutiile au inceput sa se profesionalizeze, sa se adapteze la frauda de mari proportii si la cea minora. De aceea am si spus - cei care stiu ca incalca legea sa nu mai stea linistiti - procurorii nu mai sunt singuri, eu am facut o problema de securitate nationala din coruptie.

De ce nu e extradat Hayssam

- Sa mergem putin mai profund. A fost unul din obiectivele pe care le-am dat CSAT recuperarea acestor domni. A venit Naor, a venit Necolaiciuc, Popa din Indonezia si mai avem unul - Omar Hayssam.

- Nu e niciun atac politic - cea de-a doua vizita s-a finalizat cu parafarea unui act de extradare cu Siria. Siria are in lege interdicitia de a expulza un cetatean roman.

- Hayssam circula cu unul din presedintii Romaniei, era pe lista de candidati a unui partid.

- Am parafat acordul de extradare. Din pacate, la comisia de politica externa din Senat, domnul Corlatean considera ca situatia din Siria nu face fezabila ratificarea acestui acord.

- Nu pot sa nu observ ca fiind interese extraordinar de mari ale celor care guvernau cand Omar Hayssam se plimba cu presedinti...

- Cazul Hayssam, mai grav decat cazul lui Apostu de la Cluj.

- Dupa informatiile noastre, Omar Hayssam inca e in puscarie in Siria.

- Aici discutam de trei cetateni romani care au fost rapiti si li s-a pus viata in pericol. Vinovatii irakieni, pedepsiti cu ani grei de puscarie de autoritatile irakiene.

- Ca sa faci o exceptie, ca stat, trebuie sa existe un acord intre state.

Despre buget si lipsa de cooperare cu Opozitia

- Bugetul - e o problema a Guvernului. O sa incerc sa va dau un oarecare raspuns - premierul si-a propus sa faca rectificarea pentru 2011 in aceasta saptamana, ramanand sa aprobe bugetul in Guvern saptamana viitoare. E adevarat, avem un termen - 15 octombrie - nu s-a putut respecta.

- Asteptam ca cifrele insusite de Guvern sa fie consolidate prin insusirea de organismele interenationale. Se reuseste incadrarea intr-un deficit de 1,9%

- Nu va ascund ca eu as fi dorit o cooperare si cu Opozitia. Numai nu l-am rugat pe Ponta si Crin Antonescu in primavara sa cooperam. Nu se poate, nu se poate! Obiectivul e sa contribui la mentinerea acestei coalitii(...) Daca Romania ar intra, macar si pentru o saptamana in instabilitate politica, s-ar opri finantarile prompt, imediat.

-nu suntem in euro, sa ne cumpere si noua obligatiune (ca BCE Greciei).

-Instabilitatea politica ar fi un dezastru in Romania. Aici nu am dubii.

-cel putin deocamdata, acest guvern trebuie sa-si duca misiunea mai departe. Atat timp cat opozitia refuza orice fel de cooperare - sa dea jos Guvernul, dar nu stiu ce pun in loc(...)

Despre modernizarea Romaniei - reorganizare, Constitutie, referendum

-nu ma voi opri din incercarea de a convinge ca procesul de modernizare al Romaniei sa mearga inainte - a fost oarecare succes anul trecut (,,,) dar trebuie sa continuam - noua lege a Sanatatii, reorganizarea, Constitutia

-doar o jumatate din rapunsul populatie nu-l poate indeplini actuala constitutie.

-cand poporul a dat un vot ca numarul de parlamentari sa fie redus la 300

-e turnesolul politicienilor trimisi in PArlament. E greu sa gasesti o explicatie de ce nu respecti votul romanilor

-cum poti sa-ti permiti "o fi suveran poporul roman, dar nu pentru mine"

-cand vine cu pieptul in fata parlamentarul, spune ca e votat de poporul suveran

-reprosul il fac tuturor. exista un proiect inaintat de USL pentru reducere la 300 - sa ajunga la plen, parlamentarii sa voteze sau nu.

-sa traim sa ajungem pana in 2012, stiu ca orice apreciere as face, ar fi super interpretata, ma abitn, vedem dupa votul din 2012

DNA: Cazul PSD si cazul PDL

-cand e dificultate un parlamentar din Opozitie, merg pe scari, manifeste - Pitestiul nu a fost demult, ci foarte curand. Domnul Ponta spunea ca e proces politic. Daca apreciez ceva e ca PDL, desi nu a facut ce trebuia sa faca in interior privind coruptia, i-a exclus din partid. Si-au adus aminte ca in 2001 a pierdut 100 si ceva de consilieri pentru ca nu a acceptat conflictul de interese

-codul Monicai Macovei trebuiau sa-l aiba demult adoptat. L-au si modificat si au mers la excludere. Foarte multi politicieni merg pe prevederile legale - cum ii sta PSD cu Voicu sustinandu-l pe Ponta? E bine, ca partid, cand ai un asemenea incident, partidul sa impuna propriile standarde.

-deocamdata, PDL a adoptat cinci excluderi. Slava Domnului,actioneaza corect, dar ar fi mai bine sa aleaga mai bine oamenii inainte sa-i numeasca. Ar trebui sa diminueze numirea pe criterii politice. Partidele refuza aceasta abordare - nu spun in fata nu. Aduceti-va aminte PDL cat ataca PNL si PSD ca si-au pus in functii oamenii. Cand a venit PSD si PDL au dat ordonanta si si-au pus si ei oamenii.

-personal, n-as mai da voie sub secretari de stat sa mai fie niciun fel de ingerinta politica. Eu n-am reusit, poate reusiti dumneavoastra in discutiile cu partidele sa-i convingeti

-as vrea sa inchei spunandu-le romanilor ca stiu ca le e greu dar nici eu si nici Guvernul as ruga sa nu pacaleasca pe nimeni, ca in mai facem nu stiu ce mariri, ca nu stim ce se intampla

-politicienii ar vrea sa-i dea bani, acum ar trebui sa-i dea adevar.

DNA, coruptie si deficit

Basescu a participat, luni seara, la o alta emisiune, la TVR 1, in care a spus ca Romania trebuie sa aiba un deficit bugetar extrem de redus in 2012 si zero in 2013, in contextul crizei europene.

Basescu: Una e sa vorbesti, alta sa faci

De asemenea, presedintele a afirmat ca vrea prelungirea interimatului lui Daniel Morar in fruntea DNA, ca premierul Emil Boc stia de cateva luni despre existenta unui caz de coruptie la Cluj.

In plus, Basescu s-a aratat de parere ca justitia din Romania incepe sa functioneze si ca politicienii corupti ar trebui sa se teama.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Basescu RRA, #Basescu criza , #presedinte