Basescu: Vrem reformarea UE in doua trepte - Romania, grav afectata de criza

Miercuri, 07 Decembrie 2011, ora 18:51
6317 citiri
Basescu: Vrem reformarea UE in doua trepte - Romania, grav afectata de criza

Presedintele Traian Basescu a vorbit, miercuri seara, inainte de participarea la summit-ul Consiliului European, despre pozitia Romaniei fata de modificarea tratatului Uniunii Europene, avand in vedere iminentul pericol al adancirii crizei economice.

Seful statului s-a aratat de parere ca schimbarile ar trebui sa fie facute in doua etape, prima fiind modificarea articolului 12 din tratat, cel privind deficitele excesive, care nu necesita ratificare de catre parlamentele nationale sau, in unele cazuri, de populatiile anumitor state, prin referendum. In opinia sa, aceasta varianta e una mai rapida, fiind necesara in conditiile de acum, cand e nevoie de masuri urgente.

Prin schimbarea articolului 12, tarile UE vor trebui sa se incadreze intr-o anumita limita a deficitului bugetar si intr-o limita de maxim 60% din PIB a datoriei nationale. Modificare ar trebui sa aiba doar avizul consultativ al Parlamentului European si al Bancii Centrale Europene.

A doua etapa, care poate dura pana la doi ani, ar viza schimbarea tratatului de baza al UE, astfel incat sa existe si sanctiuni automate pentru tarile care nu isi respecta limitele de deficit, astfel incat celelalte state comunitare sa nu fie nevoie sa plateasca pentru ele.

Seful statului a spus si ca va ridica, la Consiliul European, problema aderarii Romaniei la Schengen, dar s-a aratat sceptic in privinta succesului unei asemenea initiative, in conditiile in care rezolvarea crizei e prioritara, iar Olanda isi mentine opozitia fata de acest subiect.

La sfarsit, Basescu a tinut sa contrazica o parte a presei, spunand ca raspnandeste informatii false despre bugetul Educatiei pentru 2012.

Presedintele spune ca acesta nu e de 2%, asa cum s-a spus, ci in asta sunt incluse doar cheltuielile proprii, fara cele ale altor ministere facute pentru Educatie, precum constructia de unitati de invatamant si baze sportive pentru scoli, pentru care banii vin de la ministerul Dezvoltarii sau banii de salarii pentru cadrele didactice.

Ziare.com a prezentat, in format LIVE TEXT, declaratiile facute de presedintele Traian Basescu:

- Exista un interes legat de urmatorul Consiliu - el va incepe de maine seara cu un dejun de lucru - probabil vreti sa stiti si populatia vrea sa stie care va fi abordarea pe care o vom ava cu privire la situatia din zona euro.

- In ceea ce priveste cresterea increderii in capacitatea zonei euro de a face faa crizei datoriilor, sunt 2 posibilitati - una vizeaza modificarea tratatului, in baza articolului 48 din tratat. De asemeni, ar putea fi modificat si protocolul 14 al tratatului.

- A doua varianta, care nu implica modificarea tratatului si nu genereaza nevoia ca parte din statelele mebre sa ratifice modificarile e amendarea protocolului numarul 12, care nu necesita adoptare de modificari prin ratificare in parlamet sau referendum.

- Solutia corecta e amendarea imediata a protocolului 12, care necesita doar consultarea PE si BCE, iar intr-o faza ulterioara sa se poata trece si la modificarea tratatului, a articolului 136 sau a protocolului 14. Ce se poate introduce in protocolul 12?

- Protocolul 12 vizeaza deficitele excesive - ar trebui stabilit un calendar pentru introducerea unui grad de indatorare de maxim 60% din PIB. Statele care au peste 80, 100 sa depuna la Comisia Europeana un calendar de aducere a nivelului datoriilor la sub 60% din PIB.

- O alta masura vizeaza introducerea in Constitutie a statelor membre, in special din zona euro, a limitei maxime de deficit de maxim 3%, urmand fi ratificata de Curtea De Justitie a Uniunii Europene.

- De asemeni, statele membre ar trebui sa stabileasca la nivel national un mecanism automat de corectie a deficitului, adica, in cazul in care bugetul de stat nu reuseste sa se incadreze intr-un deficit de maxim 3%, fiecare stat ar trebui sa aiba stabilit mecanismul de crestere a veniturilor sau un mecanism combinat de reducere a cheltuielilor si crestere a veniturilor.

- Ca sa fim mai clari, fiecare stat trebuie sa aiba un program care sa arate ce face daca e in pericol sa fie depasit deficitul. Acest mecanism nu poate fi unul generalizat, taxele, accizele, redeventele nu sunt egale.

- In sfarsit, tot ramanand in baza amendarii protocolului 12, avand in vedere ca se discuta solutii pentru tratatea globala a crizei datoriilor, trebuie sistem de raportare a datoriilor, ca sa se poata raporta tot timpul la nivelul zonei euro care e nivelul - "Turcul plateste"- e un stat care plateste, indiferent unde faci datoriile. In aceasta situatie, nivelul datoriei trebuie cunoscut pe intreg nivelul zonei euro.

- Ar determina statele sa reduca deficitele si nivelul de indatorare. Ar crea mecanismul ca statele sa nu priveasca cu neutralitate la faptul ca nu si-au indeplinit deficitul.

- Cealalta varianta, cu amendarea tratatului, e mult prea complicata, ar necesita ratificarea amendamentelor in parlamente, iar in unele ar necesita referendum. Ar face dificila adopatrea acum. Experienta ne arata ca ar lua cel putin un an jumatatate. UE si zona euro au nevoie de decizii acum.

- Sustinem ca e necesara si modificarea tratatelor - daca va exista un consens - nu e un consens, Romania ar sustine si modificarea tratatelor. Ce nu se poate realiza prin modificarea protocolului 12, dar prin tratat e aplicarea automata de sanctiunilor. Pentru asta e necesara modificarea tratatului.

- Ar trebui data mai multa putere Comisiei Europene, imposibil altfel decat prin modificarea tratatului Uniunii.

- Solutia imediata e modificarea protocolului 12 privind deficitul excesiv si sa intram in proces de negociere privind modificarea limitata a tratatului UE, privind aplicarea automata a sanctiunilor.

- Noi sustinem modificarea tratatului, plecand de la premisa ca e nevoie de solutii imediate - modificarea protocolului 12.

- Investitorii si pietele ar primi foarte bine o solutie in doua trepte.

- Cateva exemple din pactul Europlus - in ce priveste cresterea ocuparii fortei de munca, sustin deschidere de exploatari miniere unde e profitabil sa facem. De aceea vedem scoasa la privatizare Curpumin Deva, de exemplu. Sau scoaterea la privatizare de mari companii, sau constructiile de autostrazi.

- Al patrulea obiectiv al pactului Europlus - consolidarea finantelor publice - acele taieri, fie ca au fost de indemnizatii, de personal, reduceri de drepturi considerate abuzive - nu ma refer la salarii, au intrat in procesul de consolidare a finantelor publice.

- Romania, foarte ancorata la aceste proiecte europene. Noi am aderat la Europlus pentru pregatirea tarii sa intre in euro in 2015.

- As profita sa-i rog pe cei care se considera dezorientati - aud ca nu avem un program - ii rog pe domnii analisti care nu stiu ce face tara lor sa citeasca aceste documente pe care ni le-am asumat.

- Ce va pot spune - e o realitate, daca urmarim acordurile adoptate de Romania sau pactul Europlus sau strategia UE 2020 sau Pactul pentru stabilitate si Crestere - Romania e in plina implementare a acestor decizii - suntem destul de avansati, programele cu UE, FMI, Banca Mondiala au avut ca obiectiv atingerea convergentelor.

- Acum, poate a fost mult prea tehnica abordarea, dar asta este - va trebui cei care vor sa comenteze competent ce se va discuta la urmatorul Consiliu sa citeasca putin tratatele Uniunii. Daca nu, macar ascultati-i pe cei care stiu. Din punctul nostru de vedere, ca tara care are obligatia in acordul de aderare sa se pregateasca pentru intrare in zona euro, sunt revizuiri extrem de importante, care pe noi ne ajuta.

- Romania are un proiect pe care vrea sa il indeplineasca

- Am fortat pentru un deficit de 1,9%, sa nu ne imprumutam mai mult. Dobanzile au ajuns chiar peste 8% - avem acelasi CDS cu Italia in momentul de fata.

- As face o remarca despre o dezinformare plasata in mass media - bugetul de 2% al Ministerului Educatiei - nu include cheltuielile salariale, materiale, cele cu terenuri de sport care sunt in sarcina altor institutii. Salariile, cheltuielile materiale sunt in sarcina administratiilor locale. Dezvoltarile de baze sportive pentru scoli sunt la Ministerul Dezvoltarii. Bugetul Educatiei e putin mai mare decat in 2011.

Raspunsuri la intrebari:

Romania, afectata de situatia din zona euro?

- E grav afectata. In lunile de vara, CDS-ul nostru la imprumuturi pe 10 ani, la 200 de puncte, la un an, sub 100 de puncte. In momentul de fata, datorita intarzierrilor generate de Grecia si Italia, CDS-ul a depasit 450 si merge in sus. Romania plateste o factura grea a intarzierii deciziilor din zone euro.

Veti ridica problema aderarii la Schengen la Consiliu?

- Este pe ordinea de zi, vom vedea cum se va discuta, prioritatea e scoaterea din criza a zonei euro.

Se schimba UE

Initiativa revizuirii tratatelor a venit de la cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Nicolas Sarkozy. Acestia au declarat ca isi doresc ca viitoarele modificari, care ar institui o guvernare europeana mai stricta pe politica fiscala si monetara si ar obliga statele sa aiba deficite bugetare de maxim 3% din PIB, sa se aplice tuturor celor 27 de state membre ale UE, insa, daca nu se ajunge la un acord, vor face o uniune fiscala doar cu cele 17 state aflate in zona euro.

Mai multi analisti si politicieni considera ca acest lucru, chiar daca ar adanci integrarea europeana, ar duce la crearea unei "Europe cu doua viteze", in care tarile care nu sunt membre ale zonei euro sa fie dezavantajate.

Presedintele Traian Basescu s-a aratat un partizan al unei integrari europene accelerate, sustinand chiar ideea proiectului federalist al Statelor Unite ale Europei, insa a criticat in mai multe randuri o diferentiere intre vechile state membre ale UE si cele care au aderat recent.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Traian Basescu Consiliul European, #Basescu declaratii tratat UE, #Basescu modificare tratat UE , #presedinte