Traian Basescu nu a gresit in privinta Basarabiei (Opinii)

Luni, 04 Iulie 2011, ora 18:55
17254 citiri
Traian Basescu nu a gresit in privinta Basarabiei (Opinii)
Foto: Arhiva (Antena3)

Opinia domnului Basescu referitoare la trecerea Prutului in 1941 de catre armata romana, dupa cum este stiut, a prilejuit reactia vehementa a diplomatiei de la Moscova. Chiar daca s-au simtit ofensati, invocand ziua de doliu in memoria celor 27 de milioane de oameni ucisi in conflagratie, rusii n-ar trebui sa faca atata caz, apasand expresia "sfidare rusinoasa".

Kremlinul a mistificat intotdeauna istoria. A gasit mereu pretexte de expansiuni, anexari de teritorii si cotropiri. Rusia isi aminteste selectiv despre evenimente ce ii convin. In acelasi timp, este cuprinsa de amnezie cand vine vorba despre fitiluri aprinse in proprie favoare, soldate cu malversatii de notorietate.

In cazul de fata abordat, insusi Parlamentul rus a condamnat diabolicul pact Ribbentrop-Molotov, cu a lui dureroasa consecinta, smulgerea Basarabiei. Ursul mare de la Rasarit ar trebui sa fie ultimul care sa se lamenteze, precum o vaduva Matrioska. De aceea, se bucura de "dragostea" eterna a Poloniei. Similare adanci sentimente sunt nutrite de catre cehii treziti cu o Praga ocupata in 1968.

In aceeasi idee, sovieto-bolsevicii, dar si precursorii lor taristi au semanat intotdeauna galceava ori au lansat amenintari mai mult sau mai putin voalate. Cu greu gasesti petec de pamant unde sa nu fi incercat a-si introduce coada. Cuba, alte state din America Centrala, Africa, Vietnam, Coreea, Kurile, Afganistan, Europa in mare parte sunt doar cateva exemple in aceasta privinta.

De unde atata tupeu si ofuscare? Basarabia si nordul Bucovinei nu puteau fi repatriate decat cu forta, deoarece "restituire pasnica" nu figureaza in dictionarul politic rusesc. Daca spusele lui Traian Basescu fac obiectul unei bravade neobrazate, cum catalogam insusirea tezaurului romanesc valorand multe zeci de miliarde lei/aur, plus comori istorice imposibil de estimat?

Cum se cheama alipirea tinutului Herta de catre Stalin in urma trasarii pe harta cu un creion tamplaresc cat degetul? Dar daunele de razboi platite insutit de Romania, pana la vlaguirea totala a economiei si cetatenilor ei? Nu mai amintim de impunerea celui mai sinistru si criminal sistem politic din istoria omenirii.

Privitor la ingrijorarea unora ca declaratiile presedintelui ar avea repercusiuni de natura economica asupra relatiilor bilaterale, se impun cateva precizari. Rusii reprezinta aproximativ 1% din totalul investitorilor straini in Romania. Daca ne ocolesc, o fac din cauza lipsei unei piete de desfacere pentru arme, carbune sau minereu, nu pentru faptul ca iahturile miliardarilor de acolo n-ar voi sa acosteze la Constanta.

Schimburile comerciale dintre cele doua tari s-au cifrat anul trecut abia la 4 miliarde de dolari. Gazul rusesc exportat este folosit excesiv de Rusia ca "arma politica". Economisti avizati si-au expus opiniile vizavi de situatia creata. Camera de Comert si Industrie Romania-Rusia a spus, prin presedintele ei, Mihai Macsim, ca afirmatiile lui Traian Basescu nu afecteaza relatiile cu investitorii rusi, fiind doar o problema de ordin politic.

"Relatiile bilaterale decurg normal. Schimburile depind doar de pret si oferta", a mentionat acesta. La randul sau, vicepresedintele Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania (CONPIROM), Dan Matei Agathon, sublinia recent: "Un investitor se supara daca ii creste TVA-ul, se modifica taxele sau din alte considerente economice. Declaratiile politice nu fac decat deliciul presei".

Daca Romania va pierde acel "imens" procent al investitorilor rusi, se poate orienta catre China sau isi inlesneste legaturile cu un alt stat in plin avant economic, Turcia. De la otomani ne-am luat inapoi cu mult timp in urma ceea ce era al nostru, iar cu asiaticii nu am avut prea multe de impartit, din motiv de distanta geografica.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Traian Basescu Rusia, #declaratii Basescu Rusia, #scandal diplomatic Rusia , #presedinte