Traian Basescu: Reorganizarea tot se va face - vezi cum

Miercuri, 22 Iunie 2011, ora 23:59
13444 citiri
Traian Basescu: Reorganizarea tot se va face - vezi cum
Foto: B1TV

Presedintele Traian Basescu a fost invitat, miercuri seara, incepand de la ora 21.00, la o editie speciala a emisiunii "Evenimentul Zilei" de la B1TV, realizata de Robert Turcescu.

Traian Basescu a explicat ca solutia avansata in presa privind Tinutul Secuiesc este o minciuna si a spus ca a explicat UDMR la consultarile de la Cotroceni ca solutia maximala oferita este 8 judete plus Harghita si Covasna asa cum sunt in acest moment, cu dependenta de finantarea guvernului de la Bucuresti si fara relatii directe cu Bruxelles-ul ca in cazul celorlalte 8 judete.

"Am spus: putem oferi o varianta maximala peste care nu se poate trece: 8 judete plus Harghita si Covasna, asa cum sunt acum, dar nu unite. Ramaneti asa, dar nu incurcam 22 de milioane de romani pentru o chestiune etnica. V-a lasat Dumnezeu asa, din '68, dar nu incurcati", a declarat presedintele.

De asemenea, el a explicat ca in cazul in care UDMR refuza aceasta oferta maximala, se va trece imediat la reorganizarea pe judete mari a deconcentratelor, pregatita deja in Guvern.

In acest al doilea caz, seful statului apreciaza ca nu se pune problema ca UDMR sa iasa de la guvernare, pentru ca maghiarii nu au nimic de pierdut.

Ziare.com a prezentat, in format live text, principalele declaratii ale presedintelui. Citeste in continuare cele mai importante declaratii ale presedintelui Traian Basescu.

- ce i-a spus lui Antonescu la Cotroceni Vazandu-i cat sunt de copii, mi s-a parut important sa ii spun un lucru esential: "Evident, vreti sa ramaneti in Opozitie pana in 2016". Nu am auzit raspunsul, din cate stiu a raspuns afara, dupa aceea, parea buimac.

- Ponta a declarat ca l-ati contactat pentru o intalnire Domnul Ponta, daca are o urma de onoare, ar trebui sa spuna numele emisarului. Este evident ca minte. Nu ma intereseaza un dialog cu un om care se probeaza imatur. Ii amintesc ca atunci cand a vrut sa vina la mine, a venit respectuos. Ori il chemam, ori se cerea, era un tanar care avea sperante.

- Am incercat chiar ieri o discutie serioasa. Ei au cerut-o in fata televizoarelor, as fi vrut sa am o discutie doar cu ei. Acest "abc" a fost pus in aplicare prima data, chiar si in primul mandat liderii Opozitiei au refuzat dialogul, cand ii invit nu vin, cand ma duc in Parlament ies din sala. Aceasta este limita pe care o impun ei, nu eu.

- amenintarile cu Mintia si Rovinari la adresa lui Ponta Am vazut in presa situatia cu Sova si am inteles de ce il supara Mantog.

Ponta e asezat prea sus pentru maturitatea pe care o are, e in liga juniori

- prestatia liderilor USL, imatura In general, este imatura. Uitati-va la ofertele pe care le fac pentru electorat. Chestiunea asta "Jos Basescu" nu aduce nimic nou electoratului. Pozitia unui politician in Opozitie este sa vina cu solutii alternative. Ei au venit, dar cat de credibile sunt? Spun marim alocatiile, marim salariile... Cat de credibile sunt, cand noi, inclusiv in 2011, imprumutam bani pentru salarii si pensii?

- Asteptam un compromis de la ei, unul necesar pentru Romania. Solutiile lor au fost guvern de tehnocrati si anticipate. Ar trebui sa avem cel putin 4 luni guvern provizoriu. Cand toata Europa fierbe, cum sa generezi deliberat instabilitate?

- Sunt multe lucruri pe care le poate dori electoratul, importanta este responsabilitatea omului politic. Mie mi-ar fi cel mai usor sa spun "Dle Ponta si dle Antonescu, veniti cu echipa la guvernare". Dar trebuie demisii, doua caderi de guvern, campanie electorala.

- Guvern de tehnocrati? De ce nu spun 'venim noi in locul Guvernului Boc'? Ce vreti sa va asumati din responsabilitati? Daca spuneau venim noi, era un subiect de discutie. Pot lua in discutie foarte multe variante. Romania e fragila, dupa iesirea din recesiune, iar in jur se intampla lucruri extrem de riscante pentru noi. Nu ma refer numai la Grecia, daca se intampla un derapaj in Irlanda, Spania, Italia. Noi exportam numai in euro.

- alti politicieni in Opozitie erau mai maturi? Sigur, Miron Mitrea, Adrian Nastase, Ion Iliescu, Calin Popescu Tariceanu. Geoana poate fi si el un partener de discutie. E alt calibru de om politic, Ponta e inca la juniori, e la echipa lui Hagi, "Luceafarul". Si acum am o parere buna despre Ponta, dar in raport cu functia e mult prea sus, pentru maturitatea pe care o are. E un baiat inteligent, a fost foarte util in campania lui Geoana, ca a pierdut, asta e altceva. E asezat prea sus pentru maturitatea pe care o are.

- Geoana s-a maturizat? A dat azi o proba, pe o intoxicare cu Tinutul Secuiesc pe care au lansat-o toti disperatii tarii. Geoana a spus ca am facut un act de tradare. Nu imi amintesc sa fi mers eu la Moscova sa primesc binecuvantarea pentru a deveni presedinte. Vizita aceea nu a fost oficiala. de cine a fost aranjata? Va spune domnul Geoana. aeronava era a domnului Tiriac? Nu, nu trebuie sa bagam compania.

Despre reorganizare si mafia transpartinica

- Eu nu sunt un politician lipsit de curaj. Am discutat intens cu premierul si alti lideri PDL tema reorganizarii, sesizand ca actualul sistem este si extrem de scump, si ineficient si incapabil sa genereze proiecte regionale, si, trebuie sa o spun, corupt. Relatiile create pe aceste feude au adus statul in imposibilitatea de a lucra. E generalizat micul aranjament, la licitatii, afaceri transpartinice, orice.

- E clar ca reorganizarea este absolut necesara pentru a inceta brusc tipul aceste de relatii pe un spatiu foarte restrans. Principalul motiv este insa legat de costuri si utilizarea banilor europenti. Dar nu putem lupta eficient, fie ca e vorba de judetele romanesti, fie cele unguresti, e la fel si la Harghita si la Ilfov si la Suceava.

- Nu exista diferente intre judetele conduse de PSD, PDL, PNL. Exista insa diverse niveluri ale acestor relatii "traditionale" care in Europa se numesc relatii de coruptie. Pentru noi e un mod de viata, pentru europeni coruptie. "Da-mi contractul!", "Na contractul!". Cultura balcanica nu este similara culturii olandeze, spre exemplu.

- Asta nu inseamna ca nu sunt si alte tari corupte, care nu ar trebui sa ne dea lectii. De aici si revolta mea, imi vine sa le spun "mai, frate, vezi ce e la tine acasa!".

- Este esentiala reorganizarea. In mod normal, trebuie sa fie o tema tehnica, dar nu poate fi din cauza ingrijorarii minoritatilor. Nu doar cea maghiara, toate minoritatile se tem ca pierd reprezentarea electorala, placutele bilingve. Ei nu ar vrea sa isi piarda din drepturile castigate.

- De exemplu, dreptul de a utiliza limba in tribunal, pentru care e nevoie de 20% din judet. Ei se tem ca se reduce procentul prin marirea judetului si isi pierd acest drept. Sunt probleme la care UDMR trebuie sa raspunda sambata la intalnirea conducerii.

- Dreptul de utilizare a scolilor in limba materna tine tot de o chestiune de prezenta a populatiei. Inspectoratul nu mai are 20-30% unguri in inspectorat. In judetul mare, ungurii devin 3-5%. Sunt lucruri pe care trebuie sa le rezolvam.

- Sunt convins ca sambata vor avea pe masa toate aceste probleme. Eu sunt dispus sa gasim solutii, in legea administratiei locale. Putem clarifica: unde ati avut placute, raman, unde ati avut inspectori de limba maghiara, veti avea in continuare pentru scolile in limba maghiara. Nu trebuie sa le cream sentimentul ca au pierdut ce au castigat pana acum.

Confuzia cu Tinutul Secuiesc: care e solutia maximala

- Inainte de a veni, m-a informat Valeriu Turcan ca e o nebunie ca se spune pe surse din UDMR ca le-ati promis Tinutul Secuiesc. Nu a existat asa ceva.

- S-a creat deja confuzie. Unde spune Marko Bela de 8+1? Este o minciuna

- Tinutul Harghita Covasna nu exista. Eu am cautat sa gasesc intelegere la Opozitie pentru un compromis, nu mi-au dat sansa. Atunci trebuie sa gasesc o formula de compromis pentru ca reorganizarea a devenit vitala pentru Romania. Pot pune la dispozitie stenogramele discutiilor de la Cotroceni. Maximal, in conditiile in care nu vreti sa reorganizam teritoriul pe judete mari, este ca Harghita si Covasna sa ramana asa cum sunt. Nu intr-un judet! Este varianta 8+2 si este maxim ce puteti obtine!

Daca UDMR este de acord, pun la dispozitie stenograma. Am spus: putem oferi o varianta maximala peste care nu se poate trece: 8 judete plus Harghita si Covasna, asa cum sunt acum, dar nu unite. Ramaneti asa, dar nu incurcam 22 de milioane de romani pentru o chestiune etnica. V-a lasat Dumnezeu asa, din '68, dar nu incurcati. Ei raman astfel tot dependenti de guvern, de finantarea de la Guvern. Celelalte, judetele mari, se duc direct la Bruxelles, nu mai stau nici la doamna Udrea, nici la doamna Boagiu.

Ce se intampla daca UDMR refuza

- declaratie Mate Andras Este exclus! Daca UDMR refuza se treaca la reorganizarea pe judete mari a deconcentratelor. Nu vom mai avea Inspectorate de Politie in fiecare judet, vor avea Politia municipala, si acelasi lucru cu inspectoratele de invatamant, cu directiile sanitare.

- Nu poti sa blochezi Romania la nesfarsit pe criterii etnice. Toate Ministerele cu exceptia celui de Interne sunt prin hotarare de guvern, se pot face modificari.

- Nu mai este motiv sa plece UDMR de la guvernare, se pastreaza prezenta etnica, in Consilii Judetene, totul asa cum e.

- Ministerele deja au solutia e pregatita. Reducerea birocratiei de stat in teritoriu inseamna o economie la prima analiza de 100 de milioane de euro pe an. Si cate stampile, cate maini de functionari prin care trec hartii.

- O evaluare rezonabila este ca pana la 31 decembrie se face. Sunt de mutat arhive, de dat hotarari de guvern, sunt multe e facut, nu se face peste noapte.

Despre drepturile maghiarilor

- declaratii Sebastian Lazaroiu despre UDMR Nu le-am urmarit, cat a fost consilier prezidential s-a considerat un consilier liber. Asa e Sebastian Lazaroiu! Fiind consilier prezidential, i-a fost foarte greu sa stea in camasa stramta a consilierului. Mi-a si spus: imi dau seama ca va creez probleme.

- vi se pare ca maghiarii au obtinut mult, suficient Au obtinut mult mai mult decat media europeana a drepturilor. Pe de alta parte, dupa 70 de ani de educatie sovina, era necesar sa se creeze un climat de incredere. A fost o politica corecta a statului roman, sa se evite gandurile de razbunare, sovine. Din pacate, mai sunt jurnalisti si politicieni care se hranesc dintr-un nationalism desantat. Dar nu i-am auzit pe reprezentantii maghiarilor terfelind Romania cum o fac romanii, nu i-am auzit vorbind atat de urat cum o fac unii romani.

Angajarea raspunderii pe statut plus reorganizare la pachet

- Eu ma duc des in zona lor, oamenii astia sunt atasati locului in care s-au nascut, au trait, nu sunt ostili romanilor. Vor sa poata sa isi vorbeasca limba, sa aiba teatre, sa poata sa se educe in limba maghiara.

- statutul Daca e sa mearga prin Parlament, sincer, nu cred ca va fi adoptat. Dar e o colectie din toate drepturile obtinute pana acum si sunt raspandite prin legile educatiei, justitiei. Se poate face asumarea raspunderii, daca se face odata cu reorganizarea administrativa. Suna ca un parteneriat! Poate fi si inainte si dupa 30 iunie.

- Este un obiectiv major al Romaniei reorganziarea? Si statutul minoritatilor? E un pachet, nu poti in politica sa faci cadouri. Acest lucru l-a spus si premierul, si Elena Udrea si Gheorghe Flutur. E bun inteles.

- e posibila asumarea? Sa vedem, fara o prelungire a sesiunii, nu. Sau la inceputul toamnei.

- Despre incidentul de la Alba Iulia Eu nu am vrut sa tensionez mai mult atmosfera. Cum a fost abordat subiectul de la Alba Iulia? Trei betivani care si daca eram eu sau dvs sau rectorul maghiar la fel se purtau. Habar nu au avut cine e au aflat la sfarsit. Dar afirmatii de genul "un minoritar atacat" e deplasat, mai ales pentru un membru al guvernului.

- retorica guvernului ungar Asta e problema lor si probabil ca nu vor mentine o atmosfera calda, eu cu Viktor Orban am o relatie buna, ne intalnim maine la Budapesta, dar am refuzat sa particip la intalnirea organizata de ambasadorul Ungariei, a fost semnalul meu. Nu am avut timp, a fost raspunsul diplomatic. Dar nu am vrut. O sa clarificam cu Viktor Orban, atata timp cat un viceprimministru face asemenea declaratii.

- ce se intampla cu cei care isi pierd locurile de munca prin reorganziare Tocmai cresc locurile de munca. Se creeaza in economia reala, cresc contractele. Exista si locuri de munca in afara institutiilor statului. Premierul Boc e hotarat sa angajeze numai prin concurs la deconcentratele care raman.

- referendum national pentru reorganizare? Nu vom ajunge la niciun rezultat. 10 judete vor fi pentru, 10 impotriva si 20 unde nu va fi cvorum pentru validarea referendumului. Ce facem?

Oprescu nu e bun de candidat prezidential

- declaratie Sorin Oprescu care spunea ca l-ati sunat si ati spus ca nu aveti de ce veni la Pasajul Basarab Nu a fost un telefon, a fost discutia de la primarie cand a fost cu medierea sa inchida referendumul. A fost politicos, m-a invitat, i-am spus :"Bai, Sorine, tu l-ai terminat, nu am de ce sa vin, voi l-ati terminat".

- conflictul cu Elena Udrea Autoritatea trebuia sa certifice ca podul e in siguranta. Cata vreme Inspectoratul nu a dat cerficatul, e o problema. E in ilegalitate, ca sa fim foarte directi, nu stiu de ce nu a facut lucrul asta, probabil ca lucrarile nu sunt finalizate. Pasajul e circulabil, nu sunt riscuri. Din punct de vedere institutional, doamna Udrea a avut dreptate.

- e un primar bun Oprescu? E un bun politician. Nu e un bun primar pentru ca nu are curaj, nu a lansat proiecte. El inaugureaza Stationul National inceput de Videanu, sau alte proiecte incepute de mine sau de Videanu, cum e centrul vechi. Dar stie sa valorifice ceea ce termina. Ce nu vad la el, nu vad proiecte credibile care sa inceapa in mandatul lui. Pentru pasajul asta eu am strans semnaturi, aduceti-va aminte de linia 41, ce suparat era domnul Iliescu ca tai Bucurestiul in doua.

- il vedeti candidat credibil la presedintie? Nu, e in aceeasi galerie de candidati de tip Crin Antonescu. Nu are elemente de viziune in abordarea politica, intotdeauna joaca la pasul urmator. Dar eu am o relatie buna cu Oprescu, nu i-am reamintit "Sorine, ai votat impotriva pasajului".

- Am avantajul ca la finalul mandatului nu mai am ce transfera.

Patriciu, un liberal adevarat

- v-ati impacat cu Patriciu? Nu. Nu am avut nicio discutie, niciun contact cu dansul.

- Guvernul asta a avut actiuni de dreapta extrem de consistente, in loc sa mareasca taxele pentru firme a amputat salariile, a introdus noul Cod al muncii, extrem de liberal. Probabil masurile au fost apropiate de ce si-ar fi dorit un liberal autentic. Oricat de proasta ar fi relatia mea cu domnul Patriciu, ca nu e liberal nu pot sa il suspectez.

Fondurile europene suspendate din cauza CJ

- Raportul CE nu a constatat inca frauda. Dar a constatat nerespectare de proceduri, care nu sunt egale cu frauda. Respectarea se verifica de ANRMAP, e agentie independenta, in subordinea premierului. Managerul nu e si cel care controleaza.

- Responsabilitatea nerespectarii procedurilor o are organizatorul licitatiei, adica CJ. Nu s-a constatat inca un act de coruptie, valoarea umflata, dar s-a constatat, de exemplu, ca s-a utilizat un procedeu mai scump.

- cazul Dragnea CE a constatat iregularitati si nu a facut niciun repros de frauda la contracte. Sau, la unul din judete se reproseaza utilizarea procedurii rapide. Eu eram in Consiliul European in 2009 cand s-a stabilit utilizarea de proceduri accelerate pentru crearea de locuri de munca. Sa nu credeti ca sunt mult mai destepti ca noi functionarii care vin sa faca controlul! De multe ori scriu prostii. Acum ei asteapta sa verifice toate contractele, sa le corecteze, si sa dea din nou drumul la fonduri. In doua luni.

- Poate urma alta faza, dupa ce verifica ANRMAP, vine OLAF si le ia pe toate la mana si poate constata fraude. Si la Drumul Vinului s-au constatat iregularitati. Vine ANRMAP si ii cere bani domnului de la Buzau, daca nu a fost in proiectul aprobat.

Revizuirea Constitutiei

- bicameralism? Pentru ca nu am sustinere pentru un parlament unicameral. Suntem toti cu rezultatul unui referendum, dar USL spune "vrem parlament bicameral". Proiectul de constitutie pe care il trimit maine nu poate trece cu actuala majoritate, iar UDMR vrea bicameral. Daca partidele refuza sa dea curs rezultatului din noiembrie 2009 va trebui sa ma flexibilizez.

-cum ramane cu vointa populara? de ce l-am mai facut?E nevoie de un compromis, altfel nu realizam parlamentul de 300 de parlamentari.

- Bicameralism legat strict de regionalizare. Cu o camera superioara cu 60 de senatori, alesi, reprezentanti ai teritoriului, ai celor 8 regiuni, si 240 de deputati nationali. Camera superioara sa aiba doar atributii de administratie locala si politica externa, dar orice vot sa fie validat de camera inferioara, parlamentul real.

- dar e o problema cu referendumul Am incercat sa gasesc o solutie care sa apropie punctul de vedere al meu si al romanilor, si punctul partidelor de Opozitie, care nu se simt responsabile.

- caracterul licit al averilor in Constitutie, ati spus ca nu aveti o problema cu averea dumneavoastra. Spuneati intr-un interviu ca la Revolutie aveati 100.000 de dolari Constitutia spune ca averile dobandite licit nu pot fi confiscate si ca averea se prezuma licita. Eu am propus scoaterea acestei fraze.

- daca va intreaba de la Fisc despre, sa spunem, cei 100.000 de dolari de dinainte de 89 Eu cred ca se poate cauta. Nu mai stiu daca sunt arhivele Bancorex, se mai gasesc arhivele la fisc, toate astea sunt inscrise la notar, chiar daca nu mai ai actele. Eu m-as descurca daca as lua-o prin toate arhivele, gasim urma banilor. Dar noi avem o alta problema. Nu putem perpetua la nesfarsit ca orice hot e protejat de Constitutie.

- declaratia Ambasadei SUA in care se sprijina aceasta modificare Interventia nu e fireasca, si a niciunei ambasade nu o consider in regula. Nu am cerut-o eu. Noi avem o mare problema, Bulgaria a incercat sa o rezolve, noi nu vrem, desi avem decizia Consiliului JAI din 2005, care trebuia implementata din martie 2007. Noi nu putem confisca averile ilicite.

- Reglementarea europeana prevede ca statele membre pot recurge si la alte proceduri decat cele penale pentru a-l deposeda pe autor de respectivele bunuri, dar ne obliga sa lasam cale de atac.

- americanii ce legatura au? La mine au fost interventii foarte multe de la ambasadele europene. Ei vor sa indeplinim standardele de diminuare a coruptiei si sa respectam legislatia europeana.

Bancile grecesti in Romania - un risc?

- Cel putin deocamdata nu avem motive sa ne temem, toate fluxurile de capital sunt supravegheate de BNR, ultima informatie de la Mugur Isarescu este ca nicio banca nu a scos capital din Romania. E un comportament corect fata de statul roman. Daca incearca, BNR poate stopa.

Porumbacu si Crin Antonescu

- Nu vreau sa reiau subiectul, ii spun lui Crin Antonescu.

UNPR

- Cred ca au potential de a intra in parlament, au politicieni de calibru ridicat, Marian Sarbu, Cristian Diaconescu. Mai au parlamentari foarte experimentati. Apoi Gabi Oprea a reusit sa stranga rezervistii militari, Marian Sarbu are legaturi cu liderii sindicali, societatea civila cu Cristi Diaconescu.

Partidul Poporului si Dan Diaconescu

- Un soi de caricatura, si de partid si de politician. El ca jurnalist e treaba lui, dar ca politician e o caricatura, daca el asa crede ca se obtin voturile promitand case, bani.

70 de ani de la trecerea Prutului

- daca erati atunci, dadeati acest ordin? Da, pentru ca eram aliati. Noi consideram ca abdicarea regelui a fost un mare act patriotic. Nu, a fost un act de tradare a interesului national din partea regelui.

- apropierea de printul Paul Eu am facut un gest sa dovedesc ca nu am nimic cu Casa Regala.

- Am vazut pe birou o solicitare de la Ambasada Federatiei Ruse. Vine o fregata pentru a celebra scufundarea fregate Moskva de distrugatorul Marasesti si de Fregata Regina Maria. Trebuia marcat momentul, dar trebuie sa recunoastem ca noi inca nu ne asezam corect valorile. Pentru noi toti Antonescu ramane responsabil de Holocaustul impotriva evreilor si tiganilor, dar nimeni nu spune ca statul roman avea un sef de stat atunci, el era doar prim ministru. Unora le dam averile inapoi...Doar pentru ca unul a fost sluga la rusi ii iertam toate pacatele?

Premier tehnocrat

- E un lucru in care cred. Dar momentul a fost depasit, daca va veni un nou moment favorabil, discutia cu premierul va fi cinstita. Noi discutam solutia corecta pentru Romania.

- i-ati propus lui Isarescu? Nu. Va referiti la acel "atac" la adresa povestitorilor de la BNR. Am discutat cu alti oameni de la BNR, altii decat cu Croitoru.

Schengen

- Daca vrem intram, probabil in octombrie.

Coborarea pragului la 3%

- Asta ne-ar mai lipsi sa aducem partide si partidulete in Parlament.

O noua suspendare

- Nu cred, dar nu exclud.

Tokes

- Nu va putea sa aiba o intalnire informala cu mine, desi am o relatie politicoasa cu dansul, Am mica exigenta ca toti sa respectam statul roman. Nu poti sa ceri sa inregistrezi la pietenii maghiari Tinutul Secuiesc, cand tu esti roman.

Anchetarea lui Ion Iliescu

- Niciun sef de stat nu are circumstante legat de incalcarea legii, mai ales cand inseamna violenta impotriva cetatenilor tarii tale. Dar nici nu trebuie hartuit un sef de stat daca nu sunt probe.

Scurtarea mandatului

- iau in calcul orice varianta care ar face ca aceasta Constitutie sa treaca. Imi dau seama cat de daunatoare sunt alegerile prea dese. Sunt patru categorii de alegeri, fiecare intr-un an. S-ar putea ca alegerile din 2012 sa le avem in ianuarie-februarie 2013. Daca am putea resuprapune mandatul presedintelui cu al parlamentului as fi dispus sa cedez parte din mandat ca sa se realizeze.

- Eu mai am trei ani si jumatate din mandat si vreau sa se produca ceea ce am promis, iar partidele sunt in an terminal. Are PDL chef de reorganizare administrativa....

Nu aveti sentimentul ca oamenii care va inconjoasa se tem de dvs?

- Nu, daca s-ar teme s-ar comporta altfel. Cine se teme de mine?

Puteti fi bunic, asa scriu tabloidele?

- Sa dea Dumnezeu, imi dati o veste buna, prima in ultimele zile. Dar de la care, de la cea mica sau de la cea mare?

- veti face nunta cu 1.000 de persoane ca domnul Mocanu? Nu, aduceti-va aminte nunta celei mari, a fost restransa.

Meciul lui Bute?

- Nu stiu cand va fi, dar mai comod e sa il vad la televizor.

Presedintele, in campanie

Traian Basescu a declansat o adevarata campanie politica si mediatica in ultima perioada pentru a explica in fata opiniei publice argumentele pentru care sustine revizuirea Constitutiei si reorganizarea administrativ teritoriala.

Dupa ce in urma cu doua saptamani a participat la o sedinta de Guvern la care a prezentat pe larg obiectivele urmarite prin aceste doua proiecte, seful statului a convocat, marti, la consultari pe aceste teme liderii partidelor parlamentare, atat de la putere cat si din opozitie.

Consultari la Cotroceni: PDL il sustine pe Basescu, UDMR a plecat fara sa faca declaratii

De asemenea, miercuri dimineata Traian Basescu si-a sustinut cele doua proiecte de reformare a statului la postul public de radio.

Basescu: Las Parlamentului libertatea sa modifice proiectul de Constitutie

Urmeaza ca pe 27 iunie presedintele sa se adreseze plenului Parlamentului in incercarea de a obtine suportul politic necesar in vederea adoptarii celor doua proiecte legislative.

Basescu: UDMR are si propuneri aberante si propuneri care pot fi discutate

Este extrem de greu de crezut insa ca efortul sau va fi incununat de succes, in conditiile in care USL respinge categoric dialogul pe aceste teme, declarandu-se impotriva celor mai multe dintre propunerile lui Traian Basescu, iar UDMR nu accepta sub nicio forma reorganizarea tarii in 8 judete si nici renuntarea la o camera a Parlamentului, in conformitate cu rezultatele referendumului din 2009.

Traian Basescu spune insa ca este dispus la compromis ca sa "impinga lucrurile inainte". Ramane de vazut in ce masura sunt la fel de dispusi si liderii partidelor politice parlamentare, si daca UDMR nu va alege sambata, la intalnirea Consiliului Reprezentantilor, sa raspunda invitatiei USL de a trece in Opozitie.

SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
#Traian Basescu revizuire Constitutie, #Basescu Turcescu, #Basescu televiziune, #Basescu reorganizare administrativa , #presedinte