Traian Basescu schimba macazul (Opinii)

Joi, 18 Aprilie 2013, ora 08:23
8147 citiri
Traian Basescu schimba macazul (Opinii)

Presedintele nu este la prima schimbare radicala si neasteptata. Probabil, obisnuit de pe mare unde vantul e capricios, batand cand la pupa, cand la prora, pe parcursul carierei sale politice a apelat adesea la schimbari, multe spectaculoase, ca aceea de acum.

De insistat asupra cauzelor si a evolutiilor.

Schimbari, intoarceri, reevaluari

Prima care a trezit atentia asupra personajului politic a fost rasucirea fata de Victor Ciorbea, prim ministru al guvernarii Conventiei Democrate impreuna cu care ajunsese la un acord politic in 1996.

Atunci, incalcarea acordului, atacurile repetate, culminand cu demisia ministrilor PD, au provocat caderea guvernului taranist-liberal.

A doua a survenit odata cu realizarea solutiei imorale, la sfarsitul lui 2004, cand prin "caciulirea" in fata PUR-ului voiculescian Alianta DA reuseste sa formeze o majoritate si un guvern.

A urmat o intoarcere brusca spre ce ii era tare drag: jocurile politice. La doar cateva zile de la instalarea Guvernului Tariceanu, declara solutia PUR imorala si incearca sa impuna alegeri anticipate cu gand ca PDL le va castiga.

Urmarea logica a fost iesirea PDL de la guvernare in 2006, cu acuze asupra liberalilor ca i-ar fi dat afara, ceea ce a mirosit a manipulare: Radu Berceanu si colegii sai participau ziua la sedintele de guvern conduse de Calin Popescu Tariceanu, iar seara apareau regulat la televiziuni si il infierau pe prim ministru sau isi bateau joc de guvernare si de liberali.

Pristandale

Apoi a schimbat radical orientarea doctrinar-ideologica de stanga a PDL, pe atunci membru al Internationalei Socialiste, devenind intr-o singura noapte partid popular, asadar de dreapta. Cu aceiasi oameni, cu acelasi discurs de pana atunci.

Li s-a adaugat in 2007 gruparea tradatorilor liberali, PLD, dirijata de Theodor Stolojan.

O alta rotire a azimutului politic s-a produs in 2009 prin cooptarea la guvernare alaturi de PDL a PSD, condus la vremea respectiva de Mircea Geoana. Traian Basescu s-a servit de sustinerea stangii social-democrate pana a trecut hopul legitimarii in Parlament, ca, la nici 9 luni, sa renunte brusc la "visul vazut cu ochii" de a avea o majoritate de peste 70%: veneau alegerile prezidentiale si reusita era incerta. Contracandidatii sai aveau sanse mai mari.

Sa fie ultima?

Ultima schimbare nu a fost anticipata nici de cei mai vizionari analisti: concomitent cu acceptarea Laurei-Codruta Kovesi la DNA de catre prim ministrul Ponta, presedintele a devenit un sustinator fervent, un "lobbyst" al Guvernului USL si al lui Victor Ponta care, din plagiator, puscariabil, autor de lovituri de stat si puciuri... a devenit subit "partener corect" pentru ca a inceput sa inteleaga "gravitatea crizei politice" declansate in 2012.

Nu numai ca Victor Ponta conduce cica un guvern performant, dar "deocamdata este un bun mostenitor": "m-as simti vinovat daca nu as transfera portofoliul de incredere si relatii in lumea politica europeana, transatlantica", zice Traian Basescu.

Dintr-o data autorul atator schimbari radicale se lasa prada unei clipe nostalgice de omenie, de bonomie si noblete politica: ajuns la varsta cand barbatii de stat incep a-si scrie memoriile, are remuscari.

Luat cu valurile politicii, a uitat sa-si pregateasca din timp un mostenitor caruia sa-i lase experienta, invataturile, relatiile si, bineinteles, republica, mai bine zis, regatul, caci republica nu se lasa mostenire.

Intrebari si explicatii

In spatiul public au aparut indata atat intrebari despre cauzele determinante ale schimbarii intempestive a atitudinii prezidentiale, cat si presupuse explicatii:

1. a prins subit drag de prim ministru si de Guvernul USL deoarece, dupa numirile sefilor la Parchete si a ministrului Robert Cazanciuc la Justitie, s-a schimbat optica UE si a inaltilor comisari ai CE;

2. exista o "estimare pozitiva de crestere economica de 1,7% anul viitor", absorbtia fondurilor europene a crescut de la 3% in vremea prim ministeriatului lui Emil Boc, la 13,5%, cu posibilitati de crestere in 2014. In plus, "este pentru prima data cand avem un sold pozitiv al comertului exterior, prima data de la Revolutie".

Din cele de mai sus s-ar putea crede ca, la prima vedere, e vorba de oportunism si de trecere de partea celui puternic. Or, tinand cont de evolutia personajului nostru politic, explicatia pare deocamdata puerila.

Ca intotdeauna, raspunsurile corecte le vom afla in perioada imediat urmatoare.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Basescu ministru Justitie, #Basescu reevaluari, #Basescu numiri functie , #presedinte