Basescu - despre buget, educatie, iesirea din recesiune si raul facut Romaniei de CSM

Marti, 14 Decembrie 2010, ora 17:54
7503 citiri
Basescu - despre buget, educatie, iesirea din recesiune si raul facut Romaniei de CSM
Foto: Realitatea Tv

Presedintele Traian Basescu a sustinut, marti, o conferinta de presa in care a prezentat rezultatele discutiilor cu partidele politice, in urma intalnirii de luni de la Cotroceni, si a raspuns intrebarilor jurnalistilor prezenti.

Presedintele a prezentat mai intai cativa dintre parametrii pe care se bazeaza constructia bugetului pe 2011 si a subliniat ca vor continua ajustarile de personal, dar numai in sectoarele bugetare excedentare, care nu s-au restructurat, dand exemplu Ministerul de Finante si pe cel de Interne.

Seful statului a mai spus ca bugetul pe anul urmator este construit pe doua criterii, prudenta si responsabilitate, si a precizat ca un obiectiv foarte important in perioada urmatoare va fi modificarea Codului Muncii, in vederea flexibilizarii pietei muncii.

In ceea ce priveste Legea Educatiei, Traian Basescu s-a aratat un sustinator fara rezerve a legii trecute de Guvern, marti, prin angajarea raspunderii, prezentand rezultatele studiilor europene care arata situatia dezastruoasa in care se afla invatamantul romanesc.

Legat de intrarea Romaniei in Spatiul Schengen, Traian Basescu a atacat extrem de dur CSM, apreciind ca membrii sai se considera "Dumnezei" si "din dispret fata de romani" si din nepasare nu respecta anumite reglemantari, astfel incat si in raportul urmator intermediar pe justitie aceasta institutie va fi cotata negativ de autoritatile europene.

Seful statului a raspuns apoi la intrebarile jurnalistilor, dand cateva exemple de sectoare unde personalul bugetar va mai fi disponibilizat si explicand in ce conditii se va mai putea ajunge la o crestere a salariilor bugetarilor in 2010.

Presedintele a explicat ca Romania va mai semna in primavara un nou acord cu FMI si CE, dar nu pentru a lua bani, a afirmat ca modificarea prin lege a termenului de "rrom" in "tigan" ar fi o "lasitate si un semnal de slabiciune" si a vorbit despre negocierile cu presedintele Kazahstanului pe tema datoriei Rompetrol.

Seful statului roman si-a exprimat speranta ca Republica Moldova va ramane angajata pe drumul european si a raspuns foarte scurt unei intrebari legate de dezvaluirile WikiLeaks, precizand ca, in opinia sa, "au facut foarte mult rau lumii".

In concluzie, Traian Basescu a afirmat ca Romania a scapat de riscul de incapacitate de plata. "Categoric, da!", a fost raspunsul presedintelui, care si-a exprimat convingerea ca in primul semestru al anului 2011 Romania va iesi din recesiune si totodata speranta ca, peste cativa ani, cetatenii ei vor intelege ca masurile dure luate in acesti ani au fost necesare pentru evitarea unui derapaj.

Ziare.com a prezentat conferinta de presa a presedintelui, in format LIVE TEXT

- Conferinta e motivata de intalnirea cu partidele politice. O sa fac o sinteza scurta a discutiilor: prioritatile legislative, perspectivele economice si spatiul Schegen.

Discutiile au fost intr-o atmosfera constructiva, regret absenta PNL.

Bugetul: bazat pe prudenta si responsabilitate

Discutiile s-au axat pe bugetul pe 2011. Am analizat principalii parametri pentru 2011 si perspectiva pentru 2012. Bugetul e construit pe o crestere de 1,5 % si un deficit de 4,4 % din PIB.

Am atentionat partidele cu privire la imprumuturile pe care trebuie sa le facem. Datoria publica guvernamentala va ajunge la sfarsitul lui 2011 la 39,5% din PIB.

Comparativ cu alte tari, sumele pentru care se imprumuta Romania sunt mici. Sunt cativa parametri care inca nu arata bine, desi sunt consistent ajustati. Structura de cheltuieli ne arata ca inca avem un procent foarte ridicat destinat cheltuielilor sociale plus pensiilor: 12,5%, aproape 40% din cheltuielile bugetului de stat.

Cheltuielile cu salariile sunt 7,5% din PIB, inca sunt mari. Cheltuieli de 6,5 % pentru investitii. Nu mai putem cheltui in functie de intresul politic, sa aiba fiecare primar ce cheltui.

Concluzie: bugetul de stat pe 2011 vizeaza continuarea procesului de consolidare fiscala, vor continua politicile de reducere a cheltuielilor, fie ca sunt cele sociale fie cu forta de munca. In 2010 s-a facut o ajustare bruta a nr. de salariati, in 2011 va trebui o ajustare fina, dandu-se atentie sectoarelor care au nevoie de personal in plus, si sectoarelor care au ramas cu foarte mult personal: doua ministere care nu au inceput restructurarea sunt Finantele si Internele.

In raport cu situatia economica, nu numai a Romaniei, incepem sa construim bugetul cu o orientare catre eficienta si competitivitate, la fel si bugetele viitoare.

O caracteristica a bugetului pe 2011 este prudenta, atat in evaluarea veniturilor, care, imi permit sa sper, printr-o modernizare a activitatii ANAF se poate creste eficienta in colectarea veniturilor, si mai cred ca bugetul reflecta o responsabilitate asumata de Guvern.

Am atentionat partidele ca nu cumva sa se dea drumul la achizitii de mobilier, plasmne, masini si alte elemente de recuzita a politicianului instalat in functii publice si cu masina la scara. Nu este 2011 anul in care sa ne permitem astfel de achizitii.

In octombrie, cifrele aratau o reducere efectiva de salariati cu circa 76 de mii. Ne incadram in obiectivul pe 2010, sper sa se ajunga sub cifra propusa de 1.290.000 de salariati.

Inca nu ati marcat dezastre generate de reducerea numarului de salariati, institutii in care nu se mai poate lucra... Nu a fost o abordare gresita, acea abordare criticabila, dar eficienta, de reducere a personalului cu un procentaj egal in toate institutiile.

PSD a ridicat problema la managementul spitalelor si trebuie sa le dau dreptate. Prefectii au atacat in instanta deciziile, ceea ce intarzie procesul de transfer al spitalelor catre administratia locala.

In privinta prioritatilor legislative, se pare ca s-au gasit resurse de vot ca pana la urma pe ordinea de zi sa fie inscrise legile care vizau obligatiile noastre din acordul cu FMI, BM si CE, adica legea bugetului si legea salarizarii. Putem considera ca lucrurile sunt intr-un punct pozitiv.

Codul Muncii, o prioritate

Am rugat partidele sa aiba ca prioritate noul Cod al Muncii. Nu am primit un raspuns afirmativ generalizat, nici de la coalitie nici de la PSD. Dar am facut un apel la intelegerea faptului ca nu mai putem continua cu actualul cod care face extrem de inflexibila piata fortei de munca.

Evaluare INS: 1.680.000 de romani merg la munca dimineata, se intorc la munca seara, dar nu figureaza a se afla in campul muncii (esantion pe 28.000 de locuinte). In schimb, 4,4 milioane de cetateni pleaca la serviciu si au un contract, cheia oficiala se verifica, deci este corecta si prima cifra.

Poate fi o eroare de 2-3-5 procente. Nivelul urias de munca la negru are o explicatie si in inflexibilitatea Codului muncii. Exista tentatia pentru patroni de a angaja la negru pentru a plati mai putine taxe, cu explicatia pentru angajat ca sunt altii la poarta care vor veni.

Sigur si situatia de criza i-a silit in accentuarea optiunii de munca la negru.

Acesti 1.600.000 de oameni nu au asigurari platite, pensia nu le merge, in spital nu il primeste daca nu e urgenta, si multe altele.

Este obligatia politicului, trecand peste eventuale reactii, sa flexibilizeze Codul muncii, astfel incat acesti oameni sa nu mai fie expusi riscului social.

Trebuie intervenit prompt, pentru ca ne vom relua cresterea lent, bazat pe investitii si nu pe bule imobiliare sau consum excesiv. Daca nu intervenim acum, riscul ca pe termen lung foarte multi cetateni sa nu aiba platite contributiile sociale creste.

Legea educatiei

O spun fara nicio rezerva. Sunt un sustinator total al adoptarii legii Educatiei in aceasta sesiune. S-au creat universitati care dau diplome pe banda rulanta, un sistem care nu creeaza competente. S-a ajuns la o depreciere masiva a sistemului de educatie romanesc. Trebuie sa recunoastem esecul major al reformei educatiei intitiate in '97-'98 si sa trecem la un sistem care sa dea tinerilor competente si sa contribuie la diminuarea grupurilor de interese din universitati.

Inteleg blocajul pe care incearca sa il faca unii parlamentari, rectori unii din ei, dar nu putem sacrifica si generatiile urmatoare de dragul rectorilor, unor profesori, sau unor lideri sindicali din educatie.

Nu o spun eu, nu o spune comisia prezidentiala, dar ultimul studiu PISA al OCDE, publicat in noiembrie 2010 pentru anul 2009, care analizeaza nivelul elevilor din peste 70 de tari situeaza Romania pe locul 49 la lectura si 47 la matematica. La stiinte suntem pe locul 48, cel mai prost loc din UE (27 din 27).

Este clar ca trebuie sa facem ceva! Nu mai putem face o batalie politica si din nevoia de a reforma sistemul de educatie. Oricate argumente s-ar aduce impotriva acestei legi nu poate avea rezultate mai proaste decat actuala, daca tot suntem pe ultimul loc!

Cea mai de pret resursa pentru dezvoltare este educatia. Este mult mai important decat sa ai gaze, titei, aur, cupru si carbune. Educatia este cea mai mare resursa de dezvoltare a unei tari in urmatorii 50 de ani. Cine va avea un sistem de educatie performant va performa. Uitati-va in lume.

Sunt un sustinator fara rezerve a noii legi in forma promovata de guvern, ea raspunde pactului pentru educatie semnat in 2008. Chiar daca vor mai fi lucruri care trebuiesc corectate.

Urgenta este cu atat mai mare, cu cat rezultatele nu se vor obtine la un an dupa, ci dupa 10-12-14 ani. Mai rezista Romania inca 14 ani sub efectele legilor de la sfarsitul anilor 90? Nu.

Cei care nu vor, isi fac socoteala ca daca trec de luna februarie nimic nu se mai poate schimba pentru anul scolar 2011-2011. Legea trebuie adoptata acum pentru a avea carti, sali de clasa, dascali pregatiti de la anul.

Schengen si CSM

Romania va avea un raport bun pe partea tehnica, dar sunt tari care ne cupleaza de raportul pe justitie. Inima sistemului de justitie, CSM, e in situatia cea mai dificila.

Politicul a trecut legile, are o restanta insa: fac un ultim apel in special la PD-L - votul pentru cele doua cazuri aflate pe ordinea de zi trebuie sa fie in favoarea justitiei (n.red: Ridzi). Cred ca voturile s-au dat deja, daca am vorbit, am vorbit degeaba.

In CSM s-a sperat ca va fi respectata legea, in mod deosebit in privinta alegerilor. S-au facut interpretari, se pune in discutie legitimitatea unor membri CSM, cei care nu au inteles ca nu poate avea nimeni un mandat mai mult de 6 ani la CSM.

Am primit o analiza a unor asociatii ale judecatorilor si exista o hotarare a Tribunalului Bucuresti, care invalideaza mandatul unuia dintre judecatorii care vor un al doilea mandat in CSM (n.red: Dan Lupascu). Sigur, nu e o hotarare definitiva, dar e un argument ca oricum s-ar derula lucurile, cei 3 membri care vor un al doilea mandat nu au credibilitate si acest lucru va fi marcat de CE in raportul din iulie.

Stiu ca cei din CSM sunt foarte sensibili si probabil considera ca orice declaratie este un amestec in treburile justitiei. Nu este, este obligatia mea sa veghez la buna functionare a institutiilor statului. CSM nu a functionat in mandatul trecut. In plus, nu exista niciun sistem de justitie in interiorul UE care sa fi facut atata rau unei tari cat a facut justitia din Romania romanilor. Au facut din nepasare, din credinta ca sunt Dumnezei si din dispret pentru nevoia romanilor de a trai intr-o tara in care sa fie protejati de lege.

Raportul intermediar este o solicitare expresa, pe care am facut-o dupa ce am contestat raportul din vara, sustinand ca a fost mult prea dur si se impune o reevaluare, Bulgaria nu are un astfel de raport.

Toate celelalte institutii vor fi cotate pozitiv, mai putin CSM. Este greu de inteles cum o institutie formata din judecatori face atata rau unei tari.

Avem o justitie independenta, care considera ca i se cuvine tot, dar de romani nu ii pasa. Sunt foarte multi judecatori gata sa isi faca datoria, dar in varful lor e o institutie care face mult rau Romaniei, oricant s-ar supara si doamna Pivniceru, si doamna cu sotul arestat, Costiniu, le place, nu le place, asta e.

Intrebari:

- Sectoarele cu personal excedentar vor fi luate la rand si vor fi disponibilizari. Se va identifica fiecare zona. De exemplu, s-a inceput transmiterea datelor de bilant in format electronic, toti agentii economici mari si mijlocii au obligatia sa depuna datele la ANAF in format electronic, la fel si 18.000 de societati mici care au aderat la sistemul electronic. Ce mai fac functionarii de la ghiseu care primeau bilanturile?

Alt exemplu: intreprinzatorii individuali, carora pana acum ANAF le constata ce taxe au de platit. De la 1 ianuarie isi fac singuri situatiile, inspectorii vor controla doar.

Sau incepand de la 1 ianuarie, MDTR nu mai face clasificarea hotelurilor, si-o face fiecare hotel in parte si primeste licenta. Va fi controlat insa de inspectie.

- (Revenire la salariile taiate cu 25% ?)Raspunsul nu poate fi decat unul precum bugetul: prudent. Deocamdata marirea este de 15 %. Daca economia va avea performante, daca va fi colectarea mai buna, se va lua o decizie politica daca excedentul va fi orientat catre investitii pentru creare de locuri de munca sau in salarii.

- (Colaborare cu PNL si Crin Antonescu) Eu sunt dispus sa ma duc oriunde la o intalnire cu liberalii, sau cu PSD, daca nu vor sa vina la Cotroceni. Sigur nu la Grivco, nu la fundatia lui Patriciu sau la Spa-ul lui Vintu.

- (acordul cu FMI centura de siguranta sau camasa de forta ?) Diferenta dintre noi doi este ca dvs va puteti permite o camasa de forta, eu doar o centura de siguranta. A fost o centura extrem de utila pentru ca Romania sa nu intre intr-un derapaj. Eu nu pot sa imi permit sa pun poporului roman o camasa de forta.

- (Legea educatiei, va reprosati ceva ?)Eu nu fac legile, eu am facut o comisie. Evaluarea corespunde cu evaluarile externe. Daca puteam, semnam legea Miclea asa cum dansul mi-a dat-o la terminarea comisiei. Probabil ca mi-ar fi trebuit o majoritate mai mare care sa adopte legea, dar nu sunt lucruri care tin de mine. Am avut acum 4 ani viziunea ca e ceva rau in sistemul de educatie romanesc, acea comisie a avut rolul de a pune pe masa materialul cu care sa se lucreze.

- (o sa cereti demisia consilierei Gatej dupa ce CNSAS a prezentat ca a colaborat cu Securitatea?) Nu stiu despre ce e vorba, am primit ambasadori, am discuta cu KazMunaiGaz, nu stiu despre ce vorbiti.

- (schimbare rrom- tigan in Financial Times) Nu trebuie sa schimbam legea, ar insemna ca noi ca natiune nu ne asumam responsabilitatea pentru o minoritate pe care o avem. A schimba prin lege, fara sa ii intrebam, ar fi o proba de lasitate. Sunt cetateni romani, traiesc aici, trebuie sa ne asumam aceasta minoritate. O asemenea lege ar pune sub semnul intrebarii moralitatea noastra si ar fi un semnal de slabiciune.

- (un nou acord cu FMI) Optiunea mea este un acord de precautie, de data aceasta nu cu bani ci sa continuam procesele de reforma. Un acord care sa ne dea sistenta tehnica necesara fara sa ne dea bani, pentru a accelera procesele de integrare in UE (am intrat in UE dar nu ne-am integrat inca) sa ne canalizeze absorbtia de fonduri si sa ne spijine prin expertiza pentru a creste eficienta si competitivitatea aparatului de stat. Un acord cu FMI si UE dar fara bani. Probabil vom prevedea o suma, pentru ca nu se stie ce se intampla, de exemplu Irlanda, cine prevedea ca va ajunge in situatia actuala? O suma neimpartita in transe, intr-un stand-by, dar fara intentia de a accesa acea suma.

- (motiune de cenzura pe legea salarizarii va afecta acordul ?) Cum sa ne afecteze democratia? Motiunea face parte din democratie. Daca legea ar pica, sigur acordul va fi afectat. Dar nu vreau sa avasez. Cele trei legi trebuie adoptate, pentru ca asa am convenit, fondul de salarii, reducerea cheltuielilor salariale, samd.

- (in 2009 ati spus ca nu luati in calcul reducerea salariilor, cine este responsabil daca si bugetul pe 2011 va fi prea optimist?) Cresterea TVA nu se mai poate face decat max 1%, e maximum in UE. Responsabilitate politica avem toti cei care nu am prevazut criza, nu am luat masuri din timp, am facut evaluari eronate. Dar uitati-va ca sunt tari care reactioneaza dupa noi si sunt in situatie mai grea decat am fost noi. Nu imi reprosez neaparat ca nu am intrevazut efectele pentru Romania, la sfarsitul lui 2008 cifrele nu aratau ce urmeaza. Imi reprosez, dar constat ca nu am fost singurul care nu a anticipat criza, cei din jurul meu, cei mai buni economisti, asta e. Eu incerc sa ma situez pe o pozitie realista in momentul de fata, dar nu pot garanta ca toate cifrele se vor indeplini. Orice buget e o estimare, executia bugetara e altceva, vedem la sfarsitul anului.

- Daca reusim sa alocam banii pentru investitii, avem sanse sa cream locuri de munca, sa dam o perspectiva celor aflati in somaj,iar daca modificam si Codul muncii, e un alt progres.

- (ati avut o intalnire cu ambasadorii, ati primit semnale despre Schengen?) Asteptati WikiLeaks, nu va pot spune ce am discutat cu ambasadorii (razand).

- (Alegerile din R.Moldova) In acest moment nu as vrea sa fac public nimic altceva decat speranta ca Alianta pentru Integrare Europeana va reusi sa guverneze in continuare. Dar nu as comenta ce se intampla acum.

- WikiLeaks poate fi parte a libertatii de exprimare, dar pe de alta parte secretele statelor nu pot fi subiect de presa. Respectand dreptul la libera exprimare, actiunea WikiLeaks a facut foarte mult rau lumii, din multe motive, putem sa scriem o carte cu ele.

- (ce ati discutat cu KazMunaiGaz?) A fost o discutie cu presedintele Kazahstanului legat de plata datoriei. Reactia: vom rezolva problema. Discutiile au inceput astazi, vor continua si dupa Sarbatori. Nu avem niciun interes sa cream probleme rafinariei, dar luam nota ca Rompetrol angajeaza 20.000 de romani si are o contributie importanta la buget, nu o sa ne repezim sa ii luam asset-urile. Trebuie gasita o formula care sa il sprijine. Vom gasi o formula, e intr-un proces de negociere.

- (Finantele si Internele, restructurare?) Da, aceste ministere nu au inceput restructurarea. Reducere de personal si eficientizare, s-ar putea sa fie 25%, 18%, 3%. Avem media de polist peste media UE. Este clar ca undeva in zona politiei este un proces de birocratizare extrem de puternic, nu spune nimeni sa fie dat afara politistul din strada, ci din personalul care ticseste inspectoratele. Ne-o trebui un inspectorat de politie de frontiera in fiecare judet sau unul regional?

- (a scapat Romania de incapacitate de plata?) Da, categoric Da!. Daca legea salarizarii si legea bugetului de stat trec prin Parlament, Romania intra intr-o perioada in care isi consolideaza situatia economica si nu mai poate intra intr-o curba de erodare, doar daca apare o situatie externa exceptionala.

- (discutiie cu partidele au fost constructive, ce ati obtinut?) Cel mai important lucru era ca partidele toate sa stie punctul de vedere al presedintelui, cum vad eu lucrurile, pentru ca am un portofoliu de informatie la care niciun presedinte de partid sau ministru nu poate ajunge, un portofoliu european. Pentru PD-L abordarea de dreapta e clara, pentru ei situatia e stabilizata, au obiective consolidarea, investitii, etc. Cand te intalnesti cu stanga, obiectivul este 'dati banii inapoi, mariti pensiile!'. Eu am avut ca obiectiv un schimb de pareri. Am asigurat PSD ca ii voi sprijini in discutia cu Guvernul daca vin cu amendamente credibile, nimeni nu are monopolul inteligentei, pot veni idei de la partidele de Opozitie. I-am asigurat ca daca sunt prefecti care blocheaza descentralizarea spitalelor ii vor sprijini. Nu am cerut asigurari PSD. Un lucru important a fost ca isi mentin cererea de schimbare a Robertei Anastase. Eu nu am cerut nimic si nu am discutat de Roberta Anastase, am luat doar nota de punctul de vedere al presedintelui Ponta. Nu eu pot sa schimb, discutati cu PD-L, nu e un lucru in care eu sa ma amestec.

- (Ce va doriti sa va duca Mosul?) Putina liniste. Si romanilor tarie. Le multumesc, stiu sigur ca le e greu, ca nu accepta scaderea de salarii, cresterea inflatiei, taierea pensiilor. Nu poti, ca om politic, decat sa le multumesti ca ai putut sa iei masurile sa nu intre Romania intr-un derapaj. Am convingerea ca la un moment dat, peste ani, asa criticata cum a fost aceasta guvernare, se va recunoaste ca nu a avut alte solutii. E usor sa spui la televizor sa se faca investitii, sa se dea IMM-urilor, dar de unde iei banii?

- (calculatoarele doamnei Ridzi, ati spus ca probabil cei de la DNA au controlat, pe ce va bazati?) Cand au fost toti chemati si interogati la DNA, seful IT a fost si el. Ce credeti ca l-au intrebat?

- (cazul Gatej, are decizie CNSAS, a semnat cu Securitatea, o veti demite?) Daca este decizie de necolaborare ce vreti sa ii fac? A colaborat cu Securitatea sau nu? Vreau sa discut cu dansa mai intai.

- Suntem inca in perioada de criza, dar cu perspectiva sa iesim din recesiune in primul trimestru al anului viitor. In primul semestru Romania va iesi din recesiune, Romania este stabilizata, sunt toate evaluarile specialistilor romani si straini.

Consultari si asumari

In timpul consultarilor cu Puterea, seful statului a opinat ca Romania risca sa intre in derapaj "din cauza jocurilor politice" si a criticat din nou activitatea Consiliului Superior al Magistraturii.

Dupa consultarile cu PSD, care a anuntat in ultimul moment ca se va duce la Cotroceni, liderul social democratilor Victor Ponta a dezvaluit ca seful statului i-a cerut sa "inchida ochii la abaterile doamnei Anastase", cel putin pana in momentul in care trec de Parlament principalele pachete de legi solicitate de FMI.

Discutiile de la Palatul Cotroceni dintre presedintele Traian Basescu si liderii PSD s-au axat in special pe Legea bugetului de stat pe 2011, Legea Educatiei, precum si pe activitatile parlamentare ale principalului partid de Opozitie.

Traian Basescu s-ar putea referi si la scandalul de marti din Parlament, cand Puterea a cerut si a obtinut includerea pe ordinea de zi si a continuarii procedurii asumarii raspunderii pe Legea Educatiei, in ciuda protestelor Opozitiei.

Circ cu asumari multiple in Parlament - Boc si Geoana, protagonisti

PSD si PNL au sustinut ca asumarea raspunderii pe Legea Educatiei este neconstitutionala, in timp ce premierul Emil Boc a fluturat textul deciziei Curtii Constitutionale, care a decis ca aceasta nu poate fi oprita.

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#Traian Basescu conferinta de presa, #Basescu consultari partide , #presedinte