Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

Basescu, despre privatizarea CFR: Guvernul a presat pentru crearea unui precedent in CSAT

Luni, 05 August 2013, ora 14:30
5873 citiri
Basescu, despre privatizarea CFR: Guvernul a presat pentru crearea unui precedent in CSAT
Foto: Administratia Prezidentiala

Presedintele Traian Basescu a sustinut, luni, o declaratie de presa in legatura cu sedinta CSAT de vineri in care s-a discutat despre Hotararea de Guvern cu privire la privatizarea CFR Marfa. "CFR Marfa e garat la Palatul Victoria si se pare ca locomotiva nu le mai merge", a spus presedintele.

Seful statului a subliniat inca o data ca CSAT nu are atributii si s-a intrebat de ce "fuge de succes" Victor Ponta, cata vreme acesta a laudat modul in care s-a desfasurat privatizarea.

Presedintele a venit cu precizari legislative legate de sedinta de vineri, spunand ca aceasta "s-a desfasurat intr-o atmosfera constructiva, s-au explicat puncte de vedere si s-au cautat solutii".

Seful statului a spus ca nu ii place "aceasta plimbare a unui proces de privatizare intre Guvern si CSAT", cu atat mai mult cu cat CSAT nu are niciun fel de atributii in ceea ce priveste privatizarile.

"CSAT lucreaza strict dupa legea 415/2002. Este aceeasi care era in vigoare cand s-a privatizat Petrom, si nu s-a validat in CSAT(...) si cand s-a semnat faimosul contract cu Bechtel, si nu s-a validat in CSAT. Guvernul a presat in crearea unui precendent: implicarea CSAT in procese de privatizare. Mai bine se faceau presiuni pe castigator sa vina cu banii, nu inteleg de ce a fost preferata solutia implicarii unei institutii fara atributiuni", a spus presedintele.

Traian Basescu a reamintit ca Gruia Stoica, cel care a castigat la licitatie pachetul majoritar de actiuni, a fost laudat side fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, si de premierul Ponta.

"Au declarat licitatia de privatizare un mare succes. Unii politiceni ajung sa fuga de succes. Singurul precaut a fost CSAT. Si eu, si nu vad de ce tocmai noi sa luam succesul lui Victor Ponta, cand noi am fost reticenti", a comentat ironic presedintele.

Mergem inainte de dragul coabitarii

Traian Basescu a reamintit ca CSAT "si-a incheiat misiunea pe data de 5 februarie 2013", cand prin Hotararea de Guvern nr 23 a avizat strategia de privatizare.

"Din pacate, la cateva ore dupa plecarea in concediu a domnului prim-ministru, SGG a facut o adresa prin care inainta solicitarea premierului avizata de ministrul Justitiei, de a se pune pe ordinea de zi hotararea de guvern.

Stiind foarte bine timming-ul, pentru ca in conformitate cu cele negociate cu FMI, cu UE si cu BM, guvernul s-a angajat sa finalizeze procesul de privatizare pana la sfarsitul lunii septembrie, am convocat de urgenta sedinta CSAT", a mai spus presedintele, subliniind faptul ca scrisoarea trimisa de la Guvern la Presedintie era nedatata, ceea ce i-a aratat ca "deliberat", premierul a vrut sa plece mai intai in concediu si abia apoi SGG sa trimita solicitarea, "ceea ce nu e cel mai frumos lucru, dar mergem inainte de dragul coabitarii".

O chestiune ridicola

Presedintele a subliniat faptul ca nu exista in legea CSAT un articol care sa ii dea dreptul sa avizeze privatizari, asa ca un aviz ar insemna "o grava incalcare" a legii.

"Aceasta hotarare vizeaza vanzare de actiuni si nicidecum securitatea nationala(...) CSAT nu are atributul de a verifica Guvernul. Controlul asupra guvernului il exercita Parlamentul. Niciodata pana acum nu s-a facut control la Executiv din partea CSAT. E si o chestiune relativ ridicola, CSAT sa avizeze o vanzare de actiuni, ceea ce n-a facut niciodata in istoria lui", a punctat presedintele.

In plus, acesta a comentat amuzat ca i s-a reprosat de nenumarate ori ca "face pe prim-ministrul", or tocmai asta ii cere Guvernul Ponta acum.

"Iar eu le spun 'Nu pot!' Nu pot incalca o Constitutie care a fost scut in cele doua mandate, respectand Constitutia si atunci cand mi-a placut si cand nu mi-a placut(...) Solicitarea guvernului, ascunsa sub un articol din legea CSAT (...) este dincolo de ceea ce pot accepta ca presedinte al CSAT. Nu voi face un act ilegal acum la batranete sau catre terminarea celui de-al doilea mandat", a explicat seful statului.

GFR va cere daune, daca esecul e cauzat de statul roman

Traian Basescu a mai explicat ca ne aflam "in fata unei chestiuni care vizeaza asumarea responsabilitatii". El a reamintit ca unul din lucrurile importante de care trebuie tinut cont este angajamentul luat de guvern in fata FMI ca termina privatizarea pana la sfarsitul lunii septembrie. De asemenea, in interiorul strategiei adoptate in februarie de CSAT exista un calendar.

Astfel, dupa declararea castigatorului licitatiei, Ministerul Transporturilor a primit o scrisoare de garantie de 10 milioane de dolari, iar pe 24 iulie a fost emisa Hotararea de Guvern, pe care "guvernul a uitat sa o publice in Monitorul Oficial".

Hotararea nr. 526/24 iulie 2013, este semnata inclusiv de ministrii Apararii, pentru buget, dar si de vicepremierul Daniel Chitoiu si premierul Ponta.

"Un astfel de document nu are ce cauta la avizare, este asumat, aprobat in guvern(...) Si daca ar fi fost de siguranta nationala, era prea tarziu. Daca cineva vrea un aviz, trebuia sa il ceara inainte", a precizat seful statului.

De asemenea, urmeaza 30 de zile in care Gruia Stoica trebuie sa vina cu 20,2 milioane de euro si sa le depuna in cont garantie, dupa care mai urmeaza 30 de zile in care castigatorul licitatiei trebuie sa depuna toti banii - 202,2 milioane de euro, pretul la care s-a adjudecat pachetul de 51%.

"Faptul ca nu se publica in Monitorul Oficial impiedica semnarea contractului si de aici toate efectele care decurg. In eventualitatea in care castigatorul nu are banii, guvernul nu poate executa garantia deja depusa. Practic procesul este in aer, dar se iese inclusiv din angajamentele cu FMI, BM (...) Daca domnul prim-ministru vrea sa ramana si angajamentele si licitatia in aer, este o optiune a dansului.

Dar in conditiile in care guvernul nu continua prorcedura din cauza lui si nu din alte cauze, peste ceva timp cu certitudine GFR va cere daune guvernului Romaniei, nu numai ca nu va pierde garantia, dar va castiga cateva milioane de euro. Acesti bani se vor plati din bani publici. Litigiul care se va crea va fi in defavoarea statului roman. Daca as fi prim-ministru, as asccelera procedurile la maxim", a mai spus presedintele.

Nu e depou la Cotroceni

Traian Basescu a explicat ca sunt doua variante daca continua privatizarea: ori are sansa sa incaseze banii si sanegocieze respectarea conditiilor de modernizare a companiei, ori GFR nu vine cu banii si nu accepta conditiile si atunci "guvernul poate sa reia linistit procedura de privatizare asa cum e inscrisa in proiectul de acord cu FMI.

Seful statului a remarcat faptul ca "procedura a fost foarte rapida", prin urmare ar exista sansa unei privatizari cu investitor strategic, care sa introduca tehnologie.

"Important e ca guvernul sa nu blocheze procedurile, altfel statul roman va plati", a mai spus seful statului, completand ca "Modul cum s-a desfasurat procedura de licitatie prefigura un esec(...) Mult prea rapid, desi guvernul e in functiune din luna mai 2012 si au avut timp la dispozitie, au lasat-o pentru ultima clipa".

Traian Basescu a mai subliniat faptul ca premierul a fost prezent la sedinta CSAT din 5 februarie la care s-a adoptat Hotararea 23. "Nu imi dau seama de ce dupa un timp nu mai recunoaste obligatiile", a punctat presedintele.

De asemenea, el a subliniat ca "in politica si in functiile cele mai inalte in stat cel mai bun lucru este asumarea si nu fuga de raspundere" si s-a aratat dezamagit ca presa a prezentat acest moment ca pe o plimbare a responsabilitatii intre Guvern si CSAT, spunand in gluma ca CFR Marfa nu poate fi "cazata" la Cotroceni, pentru ca acolo nu exista "depou".

Raspunzand intrebarilor jurnalistilor, presedintele a spus ca daca el ar fi fost premier "ar fi dus procesul inainte".

"Asa cum e acum va face din statul roman un platitor de daune", a subliniat inca o data Traian Basescu, cerand guvernului sa publice Hotararea in Monitorul Oficial si sa inceapa negocierea contractului, in conformitate cu strategia pe care el insusi a adoptat-o.

Un guvern raspunde si pentru inactiune

Intrebat de jurnalisti de ce a convocat sedinta CSAT cata vreme stia ca nu are atributii in acest caz, iar premierul era plecat in concediu, Traian Basescu a reamintit ca nu a facut decat sa dea curs foarte repede solicitarii venite de la guvern, care a fost inregistrata pe 1 august la ora 17.05, in conditiile in care "premierul era in avion de la ora 10 aceeasi data".

In plus, presedintele a calculat cele 60 de zile in care trebuie sa se incheie procesul, ceea ce duce la o zi din luna octombrie, depasindu-se sfarsitul lunii septembrie invocat in acordul cu FMI.

Traian Basescu s-a aratat in continuare sceptic ca Gruia Stoica va veni cu banii si a precizat ca nu l-a cautat pe premier "pe plaja la Miami".

Totodata, el a avertizat ca "un guvern raspunde si pentru inactiune, nu doar pentru actiune, daca aduce daune". Intrebat de jurnalisti, presedintele a spus ca nu intentioneaza sa participe la o eventuala sedinta de guvern pe tema privatizarii CFR Marfa, pentru ca nu tine de temele pe care el le poate aborda: politica externa si securitate nationala.

De asemenea, intrebat de ce nu s-a consultat cu vicepremierul CSAT, adica Victor Ponta, atunci cand a convocat sedinta de vineri, Traian Basescu a reamintit ca solicitarea de convocare a sedintei a venit chiar de la guvern, cu semnatura lui Victor Ponta, asa ca nu mai era cazul.

Prima declaratie dupa sedinta de vineri

Aceastea au fost primele reactii ale sefului statului dupa sedinta de vineri a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) care a avut loc la solicitarea Guvernului pe subiectul privatizarii CFR Marfa.

De la sedinta au absentat ministrul Economiei, Varujan Vosganian, dar si premierul Victor Ponta, care a fost inlocuit de vicepremierul Gabriel Oprea.

Din comunicatul remis presei la final reiese ca discutia a fost "constructiva", dar nu s-a pus problema unui eventual aviz. De altfel, Guvernul nici nu a cerut oficial acest lucru.

CSAT: Discutia despre CFR a fost "constructiva". Nu s-a emis o decizie

Consilierul prezidential Iulian Fota a declarat ca au fost lamurite toate problemele si ca in acest moment Guvernul nu mai are nicio opreliste in ceea ce priveste finalizarea privatizarii CFR Marfa.

Guvernul nu mai are oprelisti sa continue privatizarea CFR Marfa - consilier prezidential

In absenta premierului Ponta, aflat in concediu in SUA, guvernul condus interimar de Gabriel Oprea nu a adoptat nicio pozitie fata de concluziile sedintei CSAT.

In schimb, fostul premier Adrian Nastase s-a aratat nemultumit ca presedintele "si-a facut damblaua" si a convocat sedinta in timp ce premierul Ponta, vicepresedinte al CSAT, se afla in drum spre "tara marelui licurici (SUA - n.red.) si le-a sugerat ministrilor sa boicoteze sedintele CSAT pana la terminarea celui de-al doilea mandat al lui Traian Basescu.

Nastase indeamna ministrii la boicotarea sedintelor CSAT si dezvaluie unde e Ponta

Privatizarea CFR Marfa s-a impotmolit la guvern, premierul Ponta, care este si ministru interimar al Transporturilor dupa condamnarea la inchisoare a lui Relu Fenechiu, refuzand sa semneze contractul. Desi in caietul de sarcini se prevede un termen legal de 5 zile de la adoptarea hotararii in guvern, iar acesta a fost deja depasit, Hotararea nu a fost inca publicata in Monitorul Oficial, asa ca nu se poate spune cu certitudine daca autoritatile statului au incalcat sau nu intelegerea cu Gruia Stoica, proprietarul GFR si castigatorul la licitatie a 51% dintre actiunile la CFR Marfa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#Basescu declaratii Cotroceni CSAT, #Basescu privatizare CFR, #Basescu CSAT CFR Marfa , #presedinte