Vanatoarea lui James Bond - inca un atac la servicii (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 10 Septembrie 2014, ora 23:59
12121 citiri
Vanatoarea lui James Bond - inca un atac la servicii (Opinii)

De aproape 24 de ore mai toata lumea, la televizuni, pe Facebook, pe site-uri il cauta pe James Bond. Cine este ofiterul acoperit care candideaza la prezidentiale despre care a vorbit Traian Basescu? Sa fie Ponta? Sa fie Iohannis? Sa fie Tariceanu?

Eu nici nu cred ca vom afla cu adevarat si am spus-o deja. Traian Basescu si-a asigurat deja o portita de scapare pentru a nu face dezvaluirea pe care o agita acum ca pe un palos electoral: trebuie o hotarare judecatoreasca pentru ca altfel serviciile nu au dreptul sa deconspire un ofiter.

Mi-e greu sa inteleg cine, cu ce calitate procesuala, in ce temei legal poate obtine o asemenea hotarare si intr-un termen atat de scurt. Si daca nu e hotarare, nu vom afla nici adevarul.

Nici macar nu trebuie. Dupa cum spune Miron Mitrea intr-un interviu pe care il veti putea citi maine pe Ziare.com, fiecare are deja adevarul lui de care este absolut sigur. Asta era, cred, si ideea. Traian Basescu a aruncat o petarda puternica, cu sanse 100% de a fura toti ochii.

Fiecare tabara are ofiterul ei acoperit, presa rumega subiectul cu toate maselele, despre ceea ce merita discutat nu discutam. Mai bine ametim poporul cu filme de spionaj.

Traian Basescu a si fost suficient de vag pentru a lasa locul oricarei suspiciuni.

In primul rand, discutam despre servicii secrete romanesti sau straine? Pentru ca in cazul al doilea ar putea fi vorba despre spionaj, ceea ce e cu totul si cu totul altceva si ar trebui imediat curmat, nu folosit ca buzdugan electoral. Presupun asadar ca se refera la servicii romanesti.

Si, atunci, se refera la un ofiter acoperit al serviciilor secrete dinainte de '89 sau de dupa '89? Diferenta este cred esentiala. Pentru ca una este sa fi fost un ofiter al politiei politice si cu totul altceva sa fii un ofiter sub acoperire al serviciilor secrete ale unui stat democratic, membru NATO.

Sigur ca dubla comanda pe care o acuza Traian Basescu ar fi o problema majora, cel putin morala. Dar ea apare doar daca ofiterul este inca activ. Si daca este activ trebuie sa fi fost racolat foarte recent pentru ca aproape toti potentialii "acoperiti" au indeplinit sau indeplinesc, numiti chiar de Traian Basescu, functii de maxima importanta in statul roman. Premierii sau ministrii tot incompatibili cu dubla comanda sunt. Asadar, ma gandesc ca si la numirile acelea dubla comanda i s-ar fi parut inacceptabila lui Traian Basescu.

Sau nu i s-a parut? De ce sa nu ne gandim ca dubla comanda a fost chiar un element de santaj? Ne spune Traian Basescu ca serviciile au ofiteri activi infiltrati la cele mai inalte niveluri ale politicii romanesti, ca stia acest lucru si l-a tolerat pana sa-l foloseasca electoral? Sugereaza ca serviciile controleaza decizia in stat? Atunci se autoacuza.

In ceea ce-l priveste pe dl Iohannis, e drept ca nu a fost pana acum intr-o asemenea functie, dar Traian Basescu il astepta cu bratele deschise in fotoliul de ministru de Interne nu mai devreme decat in aceasta iarna. Ma gandesc ca, daca avea si atunci dubla comanda, nu l-ar fi asteptat in echipa. Sau a reevaluat si aceasta incompatiblitate?

Iar daca este vorba despre un fost ofiter sub acoperire, eu una, desi stiu ca voi starni valuri de indignare, nu vad nimic incriminant in acest fapt. Nu vad de ce ar fi incriminant sa-ti servesti la un moment dat tara, ca ofiter al unei institutii legitime, legale si esentiale a statului, inainte de a ajunge intr-o pozitie de putere care sa implice problema dublei comenzi. Daca sub acoperire ai savarsit abuzuri de orice fel, intram in alta discutie. Dar Traian Basescu nu s-a referit la abuzuri si ilegalitati, ci la simpla calitate de ofiter sub acoperire.

Teoretic exista riscul reactivarii, dar la fel exista cel al coruptiei, al tradarii sau, de ce nu?, al nebuniei.

Si, ca sa preintampin orice acuzatii, declar aici pe proprie raspundere ca nu am niciun interes personal sa sustin acest lucru. Nu am nicio tangenta cu serviciile secrete romanesti sau straine. Pur si simplu, cred ca intr-un stat de drept, cu atat mai mult intr-o tara cu exigentele NATO, serviciile secrete sunt institutii vitale pentru securitatea nationala si, atat timp cat functioneaza in cadru legal, ele trebuie respectate, nu anatemizate sistematic.

Si aici ajungem la partea pe care o consider cea mai urata a petardei lui Traian Basescu. Lansand-o, presedintele mizeaza probabil pe reflexele de mentalitate ale poporului roman inca marcat de trauma securitatii ceausiste. Pentru multi romani un ofiter al serviciilor secrete este inca un securist.

Exploatand aceasta mentalitate, cred ca Traian Basescu arunca din nou o lumina periculoasa asupra serviciilor romanesti si asupra unor oameni care fac o munca extrem de grea si de periculoasa. In probarea mai tuturor marilor acte de coruptie, de crima organizata, acesti ofiteri au merite uriase.

Faptul ca sunt si trebuie sa ramana necunoscute nu le minimalizeaza. Oamenii acestia isi risca viata in misiuni si noi ajungem sa ne jucam cu meseria si statutul lor ca marote electorale. Mi se pare inacceptabil.

Cat despre deconspirare, nu ma indoiesc ca Traian Basescu stie ce enormitate spune. Ati vazut vreun fost ofiter sub acoperire care sa isi treaca asta in CV inainte de a trece ani si ani de la iesirea din sistem? Asa ceva nu se poate face pentru ca incalca toate regulile acestui domeniu atat de sensibil.

Iar daca un serviciu secret ar fi nevoit, prin hotarare judecatoreasca, sa isi deconspire un fost agent s-ar crea un precedent foarte periculos, cu efecte teribile in aceasta lume care traieste atat de periculos si, in ultima instanta, pentru securitatea nationala.

Nu vreau sa fiu gresit inteleasa. Nu sustin ca ofiterii sunt icoane sau ca serviciile romanesti sunt fara de prihana. Atunci cand cadrul legal este incalcat, sanctiunea trebuie sa fie extrem de severa. Ceea ce cred este ca folosirea acestei calitati ca acuzatie prin ea insasi este o imensa eroare care face rau unor institutii si unor oameni esentiali pentru securitatea nationala a Romaniei.

Si mai e ceva. Pot intelege ca in calitatea de presedinte al Romaniei, de sef al CSAT, Traian Basescu are acces la cele mai confidentiale informatii, deci inclusiv la numele ofiterilor acoperiti. Dar in egala masura este obligat sa pastreze cu sfintenie confidentalitatea acestor informatii. A ajunge sa le folosesti ca munitie electorala este o alta lovitura data relatiei dintre politica si servicii.

Astept ziua in care politicienii romani vor intelege ca serviciile secrete trebuie tinute cat mai departe de scandaluri si suspiciuni politice si nu le vor mai atrage sistematic in troaca spectacolelor electorale. Va fi o dovada importanta de maturitate si verticalitate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#ofiter acoperit candidat prezidentiale, #Traian Basescu servicii secrete, #Traian Basescu Victor Ponta , #presedinte