Consilierul guvernatorului BNR: Am citit creditul Ioanei Basescu, este in regula

Vineri, 29 Noiembrie 2013, ora 12:35
4016 citiri
Consilierul guvernatorului BNR: Am citit creditul Ioanei Basescu, este in regula
Foto: Digi 24

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a declarat ca, la o prima lectura, contractul dintre fiica presedintelui, Ioana Basescu, si CEC Bank nu contine nicio ilegalitate.

"Nu l-am analizat, l-am citit. Nimeni de la BNR, in afara de directia de supraveghere, nu are dreptul sa se uite intr-un contract de credite si nimeni nu are dreptul sa faca comentarii. Eu am spus ca am primit de la presa acest contract care a fost facut public de doamna Ioana Basescu. Am spus ca eu l-am citit si mie, ca jurist, mi se pare in regula", le-a spus Vasilescu jurnalistilor.

"Am zis ca mi s-a parut, pentru ca s-ar putea sa fie lucruri care nu sunt in regula sau sa fie toate lucrurile in regula", a subliniat Vasilescu.

Riscul reputational al CEC

Adrian Vasilescu a mentionat ca a primit si o adresa la MF, in care ministerul solicita o comisie de ancheta "care sa ia la bani marunti acest contract si sa vada despre ce este vorba".

"De asemenea, s-a stabilit ca va fi o analiza parlamentara, moment in care BNR a gandit nevoia de a face o inspectie de conformitate, sa nu apara un risc de ilegalitate. Acum, BNR va urmari si un alt risc, si va face o inspectie, in sensul de a vedea in ce masura acest contract este in conformitate cu normele legale si in ce masura nu exista un risc reputational pentru aceasta banca. Problema respectiva a fost dezbatuta in toata presa si in acest context ne-am gandit care ar fi riscul reputational", a adaugat consilierul BNR.

Garantarea creditului de catre CEC

Vasilescu a precizat ca, desi Nicu Cinteza, seful Supravegherii din Banca Centrala este amic cu Radu Ghetea, este exclusa orice prezumtie de incorectitudine.

"Dupa ce s-a anuntat ca BNR va face o ancheta, au inceput discutiile. As vrea sa asigur opinia publica ca la BNR inspectorii pot fi prieteni cu clientii, dar prietenia este una, iar inspectia este alta, si nu am vazut niciodata situatii in care o ancheta sa fie pusa in pericol de relatiile personale.

Nicu Cinteza nu va face parte din aceasta echipa pentru ca niciodata directorul nu are dreptul sa faca parte din echipa. Asigur ca inspectia va fi la sange si va fi scos la iveala daca este ceva in neregula la CEC", a adaugat Vasilescu.

In situatia in care vor fi gasite nereguli, CEC ar putea garanta creditul luat de Ioana Basescu.

"Sanctiunea este una singura - pentru ca este vorba de un contract comercial, care nu intra in prevederile supravegherii BNR - ar trebui sa scoata un milion de euro, sa-l puna deoparte, pentru a garanta acest credit. Daca va fi un incident de neplata, CEC va lua din acel milion, asta este singura sanctiune. Dupa ce se va incheia controlul, BNR nu are dreptul sa spuna ce va gasi intr-un cont individual, pentru ca exista o clauza de confidentialitate.

Acel raport va merge de la comisia care va ancheta situatia de la CEC la domnul Cinteza, care nu are dreptul sa intervina in el. Este raportul bancii centrale si nicio alta institutie nu are dreptul sa il prezinte", a completat Vasilescu.

Oficialii BNR au decis demararea unei anchete la CEC pentru a verifica in ce conditii a fost acordat creditul Ioanei Basescu pentru achizitia terenurilor din judetul Calarasi.

Astfel, BNR va demara incepand de luni un control la CEC Bank, control al carui rezultat este asteptat in jurul datei de 9 decembrie.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#Vasilescu credit Ioana Basescu, #Ioana Basescu cred cEC, #BNR control CEC , #presedinte