Consultari la Cotroceni - multe pretentii, nicio concluzie

Vineri, 05 Decembrie 2008, ora 23:10
7044 citiri
Consultari la Cotroceni - multe pretentii, nicio concluzie
Foto: presidency.ro

Toata ziua de vineri presedintele Traian Basescu s-a consultat cu partidele parlamentare in legatura cu formarea noului Guvern. La finalul discutiilor, reprezentantii partidelor au plecat cam cu aceleasi idei cu care au venit.

S-a stabilit pentru luni o noua intalnire intre seful statului si "liderii de partide care eventual pot ajunge la o formula majoritara", a anuntat Mircea Geoana.

Asta inseamna ca in tot acest weekend vor avea loc negocierile formale intre partide.

La randul lui, Emil Boc a spus, dupa consultarile de la Cotroceni, ca vor mai fi si alte intalniri cu presedintele Traian Basescu, dar nu stie data exacta la care acestea vor avea loc.

Iata principalele momente ale consultarilor de la Cotroceni si concluziile partidelor.

Boc: Vom face un Guvern in jurul PD-L

Reprezenantii PD-L au intrat ultimii la seful statului. Emil Boc a declarat ca partidul sau va face Guvern in jurul PD-L, al principiilor sale si a anuntat ca va avea discutii cu PNL, PSD, UDMR, liberalii ramanand preferati la negocieri.

"Vom incepe negocierile cu partidele politice, in primul rand cu PNL, este prima optiune fara sa fie si singura", a subliniat inca o data Emil Boc precizand ca acestea se vor purta in jurul programului anti-criza, "lasat si pe masa presedintelui, pentru a sta la baza discutiilor cu celelalte partide".

Pe de alta parte, Emil Boc a subliniat ca presedintele Traian Basescu le-a cerut democrat-liberalilor sa excluda dintre temele de negociere cu celelalte partide alegerile prezidentiale care vor avea loc in 2009.

Boc a mai aratat ca in cadrul negocierilor de formare a Guvernului, partidul sau va fi flexibil, dar va tine la principiile din propriul program anti-criza: mentinerea si infiintarea de noi locuri de munca (prioritate si a PNL), dezvoltarea infrastructurii, a educatiei si sanatatii (prioritati ale presedintelui Basescu).

"Suntem primii intre egali, daca este sa respectam ceea ce dumneavoastra ati spus ieri (joi - n.red), si cred ca textul constitutional ne indrituieste sa aspiram la obtinerea guvernarii", a sintetizat Boc mandatul cu care delegatia condusa de el a venit la Cotroceni.

PSD nu exclude anticipatele

Pesedistii au stat darji la Cotroceni si a declarat la final ca nu renunta la ideea de a avea premier rosu si multi membri in Guvern.

In plus, nu sunt excluse alegerile anticipate, insa este exclus un guvern minoritar, a declarat Mircea Geoana.

"Patima politica trebuie sa faca loc unei perioade de luciditate si responsabilitate, tara este intr-un mod dificil, si, daca in campanie a fost prezentata mai roz situatia legata de starea reala a tarii, de bugetul tarii, in acest moment avem obligatia sa lasam in plan secund interesul de partid si sa punem interesul national in plan central", a declarat Geoana la inceputul consultarilor cu presedintele Basescu.

Seful statului l-a intrerupt la un moment dat pe Geoana, atunci cand vorbea despre prezentarea in roz a situatiei, spunand razand: "Cred ca dvs. ati facut-o, eu nu".

Geoana a continuat salutand declaratiile de joi ale presedintelui si a spus ca PSD este adevaratul castigator al alegerilor. "Noi am apreciat invitatia dvs de ieri si iesirea la presa, ati spus ca PSD este castigatorul moral. Noi consideram ca suntem castigatorul real si solutia morala pentru aceasta perioada", a spus presedintele PSD, incercand o gluma.

Mircea Geoana a reiterat faptul ca PSD nu renunta la functia de prim-ministru si ca isi doreste ca partidul sa aiba o reprezentare in Guvern pe masura ponderii in Parlament.

PNL nu renunta la postul de premier

Desi au iesit pe locul trei in alegeri si sunt dispusi sa negocieze cu toate partidele, liberalii nu renunta la masurile din programul de guvernare care implica si un premier din partea PNL.

Intrebat de presedintele Basescu daca este negociabil acest program, Calin Popescu Tariceanu a spus ca sunt anumite puncte la care liberalii nu renunta, cum ar fi cota unica sau "alte elemente care sunt deja puse in practica".

Ironii Basescu-Tariceanu

Discutiile dintre PNL si presedintele Traian Basescu au fost dominate de replici mai putin agreabile intre presedinte si liderul echipei de negociere a PNL, Calin Popescu Tariceanu.

Tariceanu i-a precizat sefului statului ca liberalii sunt dispusi sa modifice progamul de guvernare pe care l-au propus cu conditia sa fie o idee inteligenta. Raspunsul nu s-a lasat asteptat din partea presedintelui Basescu, care i-a spus ca "portofoliul de inteligenta" nu se afla intr-un singur loc.

Tariceanu a replicat imediat: "Dar in mare masura este reprezentat de PNL".

Totusi, in timpul discutiilor, presedintele l-a laudat pe Tariceanu pentru decizia de a amana majorarea pensiilor pentru grupele I si II de munca, precizand ca este nevoie de timp pentru a vedea care este solutia de alimentare a fondului de pensii.

Basescu o consoleaza pe Norica

Traian Basescu i-a spus vicepresedintelui PNL Norica Nicolai, la inceputul consultarilor cu delegatia PNL de la Cotroceni, ca ii pare sincer rau pentru faptul ca aceasta a pierdut alegerile.

Dupa ce a dat mana si cu ceilalti membri ai delegatiei, seful statului a ajuns in dreptul Noricai Nicolai, careia i-a spus: "Ba, imi pare sincer rau!", si a batut-o, usor, pe mana, dupa care a adaugat: "Mai ales ca au fost foarte multe voturi".

UDMR vrea un Guvern cu PD-L

Principala preferinta a UDMR in acest moment este o alianta cu PD-L, a declarat presedintele Uniunii, Marko Bela, la finalul consultarilor cu Traian Basescu.

Totodata, el a precizat ca i-a spus sefului statului ca UDMR ar opta pentru un guvern PD-L - PNL - UDMR, insa este dispus sa accepte si o alta varianta.

Marko Bela a mai spus ca UDMR este de acord cu cei care afirma ca Romania are nevoie de un Guvern stabil si capabil.

"Romania are nevoie de un guvern stabil, capabil si, daca este posibil, de o larga majoritate. Politicienii UDMR au experienta necesara de a constribui la formarea unui astfel de Guvern", a afirmat Marko Bela.

Liderul UDMR a mai spus ca modelul de colaborare intre reprezentantii maghiarilor si politicienii romani trebuie sa continue, acest lucru fiind spre binele tarii.

Minoritatile vor vota noul Guvern

Primii veniti de dimineata la consultari au fost reprezentatii minoritatilor nationale. Varujan Pambuccian, liderul traditional de grup, a declarat, la iesirea de la intrevederea cu seful statului, ca minoritatile vor sustine noul Guvern cu unele conditii.

Presedintele Uniunii Armenilor, Varujan Pambuccian, a precizat ca sustinerea noului Guvern format va avea loc in functie de discutiile pe care minoritatile vor purta cu partidele care vor forma viitorul Executiv.

Pabuccian a mai declarat ca reprezentantii minoritatilor nu doresc sa aiba posturi in viitorul Guvern.

De asemenea, Pambuccian a precizat ca grupul sau parlamentar a pornit cu un dezavantaj la discutiile de la Cotroceni, pentru ca nu a stiut ce au cerut sau declarat celelalte partide politice.

O conditie pe care grupul minoritatilor, altele decat cea maghiara, o va discuta cu partidele care vor forma noul Guvern va fi setul de masuri de diminuare a efectelor crizei economice in care Romania a intrat deja.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#consultari partide Cotroceni, #formare Guvern , #presedinte