Consultarile de la Cotroceni intre presedinte si Guvern s-au incheiat

Marti, 20 Aprilie 2010, ora 17:49
1311 citiri
Consultarile de la Cotroceni intre presedinte si Guvern s-au incheiat
Foto: Antena 3

Consultarile de la Cotroceni intre presedintele Basescu si membrii Guvernului s-au incheiat, iar acestia au abordat teme precum reducerea cheltuielilor publice in administratia publica, proiectul de revizuire a Constitutiei, legislatia achizitiilor publice sau absorbtia fondurilor UE, dar si legea pensiilor sau situatia ANI.

"Asa cum v-am anuntat as dori sa ne consultam pe cateva chestiuni care tin de fapt de capacitatea noastra de a accelera procesul de iesire din criza pe de o parte iar pe de alta parte tin de capacitatea Romaniei de a nu trai din imprumuturi. Ce se intampla in astfel de situatii vedem putin mai la sud iar faptul ca Guvernul si-a asumat o serie de masuri extrem de dificile legate de reducerea cheltuielilor bugetare, de stabilirea unui nivel rezonabil de echitate intre diverse categorii sociale si aici ma refer si la legea salarizarii si la legea pensiilor, mi se pare ca sunt masuri curajoase dar si absolut necesare", le-a spus Traian Basescu reprezentantilor Executivului in debutul intalnirii.

De asemenea, Basescu a aratat ca doreste sa cunoasca punctul de vedere al Executivului cu privire la reducerea cheltuielilor publice in administratia centrala si in administratia locala, dar si reducerea cheltuielilor sociale, "in sensul ca in momentul de fata numarul mare de asistati si un procent important de asistenta nejustificata face ca de fapt sa nu se poata concentra sprijinul social pe categoriile care au mai multa nevoie de asistenta sociala".

"As vrea sa va consult, sa stiu punctul dumneavoastra de vedere cu privire la cresterea nivelului de absorbtie a fondurilor comunitare, ma refer in mod deosebit la programele de coeziune dar si la agricultura. Vreau sa stiu care este punctul de vedere cu privire la revizuirea Constitutiei si nu in ultimul rand procesul de descentralizare despre care toti am vorbit in campanie, atat eu in calitate de candidat la presedintie dar si dumneavoastra, si partidele pe care le reprezentati. In mod egal a vorbit si opozitia despre descentralizare si ea nu apare in mod real si accelerat", a mai precizat seful statului.

Guvernul a luat masuri pentru reducerea cheltuielilor inca de la investire, cele cu personalul fiind mai mici cu 16% in februarie 2010 fata de luna decembrie 2008, a declarat Emil Boc la inceputul discutiilor de la Cotroceni, si a precizat ca acestea trebuie reduse pana ajung la 7% din PIB in 2015.

Premierul a spus ca deficitul bugetar al Romaniei ar fi ajuns la 12% din PIB in 2009 si la 17% in 2010, daca Guvernul pe care il conduce nu ar fi luat masuri pentru reducerea cheltuielilor.

Luni, Guvernul decisese intr-o sedinta informala ca membrii Cabinetului vor prezenta in doua saptamani strategii care sa duca la reducerea cheltuielilor administrative si de personal cu cate 5% in 2010 si 2011, acesta fiind unul dintre aspectele pe care membrii Guvernului le vor aduce la cunostinta sefului statului marti, la Cotroceni, au declarat pentru NewsIn reprezentanti ai Executivului, dupa sedinta informala de luni seara de la Vila Lac 1. Ministrii urmau sa ii mai prezentinte presedintelui Basescu planurile privind descentralizarea si absorbtia fondurilor UE.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#consultari Traian Basescu Guvern, #reducere cheltuieli publice , #presedinte
Comentarii