Consultarile de la Cotroceni - PSD a acceptat invitatia

Luni, 13 Decembrie 2010, ora 16:58
2822 citiri
Consultarile de la Cotroceni - PSD a acceptat invitatia
Foto: Arhiva

Presedintele Traian Basescu s-a intalnit luni, de la ora 15:00, cu formatiunile politice din arcul guvernamental, pentru a se consulta pe teme cum ar aderarea la Spatiul Schengen, dar si perspectivele economice si sociale pentru urmatorii doi ani si prioritatile legislative pentru ultimele saptamani din 2010.

PNL si PC au refuzat invitatia, desi Traian Basescu a organizat o intalnire speciala cu Opozitia. Singurul care a dat curs consultarilor a fost liderul PSD, Victor Ponta.

Basescu a chemat Opozitia separat la consultari la ora 17:00

Ziare.com ti-a prezentat, minut cu minut, consultarile de la Cotroceni:

18.45 - Discutiile de la Palatul Cotroceni dintre presedintele Traian Basescu si liderii PSD s-au axat in special pe Legea bugetului de stat pe 2011, Legea Educatiei, precum si pe activitatile parlamentare ale principalului partid de opozitie.

Viziunea PSD despre "constructia nerealista" a bugetului i-a fost prezentanta lui Traian Basescu de catre Liviu Dragnea si Constantin Nita, cei doi lideri care l-au insotit pe Victor Ponta la Cotroceni.

Potrivit lui Victor Ponta, presedintele PSD, seful statului a cerut PSD sa "inchida ochii la abaterile doamnei Anastase", cel putin pana in momentul in care trec de Parlament principalele pachete de legi solicitate de FMI.

18:05 - Presedintele Traian Basescu a declarat, inainte de consultari, ca doreste sa discute cu Opozitia despre perspectivele economice ale tarii pe 2011 si despre "problemele pe care le avem in ceea ce priveste aderarea la spatiul Schengen".

Victor Ponta a subliniat ca doreste sa ii prezinte punctul de vedere al PSD cu privire la statul social si i-a inmanat presedintelui un material legat de acest concept, dupa care a precizat ca in ceea ce priveste situatia din Parlament, PSD nu se va opune in conditiile in care se gaseste o solutie cu privire la "problema Roberta Anastase".

16:58 - Delegatia PSD (Liviu Dragnea si Constantin Nita), in frunte cu Victor Ponta, a ajuns la Cotroceni.

16:48 - Liderul minoritatilor, Varujan Pambuccian, a subliniat, si el, importanta adoptarii celor trei legi - a Bugetului, e Educatiei si a Salarizarii. In plus, Pambuccian a subliniat ca "statul social, in mod clar, nu mai poate sa reziste in lume, pe Pamant, sistemul monetar planetar are probleme, sunt chestiuni care trebuie luate in calcul. Urmatorii 10 ani vor fi foarte dificili, si din punct de vedere social, in lume", a mai spus liderul minoritatilor, dupa intalnirea de la Cotroceni.

16:45 - Liderul UDMR, Marko Bela, a declarat ca aderarea la spatiul Schengen este prioritatea absoluta pentru 2011 si ca se asteapta solidaritate si din partea Opozitiei pe aceasta tema.

16:42 - Liderul PD-L, Emil Boc, a iesit de la consultarile cu presedintele si a subliniat, inca o data importanta adoptarii Legii Bugetului, a Salarizarii si a Educatiei. De asemenea, Boc a promis ca anul viitor, Guvernul se va concentra pe dezvoltare, locuri de munca si investitii.

16:40 - Liderii PSD au anuntat ca vor participa la consultarile cu Traian Basescu de la ora 17:00.

16:25 - Crin Antonescu, liderul PNL, a spus, din nou, ca nu se va duce la Cotroceni, indiferent de decizia PSD, "care se va duce sau nu". "Ceea ce ii mai transmit, inca o data, din partea PNL, presedintelui Traian Basescu este ca, daca doreste sa faca ceva bun pentru Romania, sa demisioneze", a mai spus presedintele liberalilor.

16:20 - Daniel Constantin, presedintele Partidului Conservator, a anuntat ca formatiunea sa politica nu va participa, nici la ora 17.00, la consultarile de la Cotroceni. "Presedintele Basescu nu este un partener de discutie, nu vom merge la consultari", a afirmat Constantin, dupa intalnirea cu liderii Opozitiei.

16:00 - "Am discutat despre participarea PSD la consultarile de la Cotroceni, impreuna cu celelate partide de Opozitie, si urmeaza sa va anuntam in cel mai scurt timp", a afirmat Victor Ponta, dupa intalnirea cu liderii Opozitiei.

15:20 - Presa a fost invitata sa paraseasca sala in care se desfasoara discutiile.

15:14 - Liderul minoritatilor, Varujan Pambuccian, a opinat ca "Romania va fi afectata serios in anii care urmeaza de ceea ce se intampla pe plan international".

15:10 - Liderul UDMR, Marko Bela, a glumit, la inceput, cu presedintele Traian Basescu, spunandu-i ca retragerea sa din fruntea partidului nu este "un exemplu pentru cei din generatia sa", dupa care a subliniat importanta intrarii Romaniei in Schengen.

15:09 - "In privinta calendarului legislativ, suntem in linie dreapta si, daca nu vor aparea obstacole majore din partea Opozitiei, pana la sfarsitul anului, vom adopta Legea Bugetului, a Salarizarii si a Educatiei", a spus presedintele PD-L, Emil Boc.

15:05 - "Din cauza jocurilor politice suntem supusi riscului ca tara sa intre in derapaj si sa nu incasam banii de la FMI, in ianuarie. Neindeplinirea tuturor conditiilor arunca tara intr-o lipsa de credibilitate. Am semnale indiscutabile ca nimeni nu va tolera o intrare in zona gri a capacitatii Roamniei de a-si respecta angajamentele si de a-si indeplini promisiunile", a spus presedintele Basescu, la inceputul consultarilor.

Basescu, la consultari: Din cauza jocurilor politice, tara risca sa intre in derapaj

15:00 - Au inceput consultarile dintre presedintele Traian Basescu si liderii partidelor de la Putere. La consultari participa din partea PD-L premierul Emil Boc, Vasile Blaga si presedintele Camerei Deputatilor Roberta Anastase. Din partea UDMR participa liderul Marko Bela si Kelemen Hunor. Delegatia UNPR este formata din presedintele executiv Gabriel Oprea, liderul Marian Sarbu si presedintele de onoare, Cristian Diaconescu. Minoritatile sunt reprezentate de Varujan Pambuccian si Ovidiu Gant.

14:50 - Liderul UDMR Marko Bela a declarat, inainte de a intra la consultari: "Obiectivul cel mai important pentru 2011 este iesirea din criza si sunt convins ca nu-l vom rata. Vom mai discuta si despre prioritatile legislative pentru perioada urmatoare". Despre absenta Opozitiei de la consultari, Marko Bela a declarat ca "ei in ultima vreme au decis sa nu participe la consultarile de la Cotroceni".

Ponta a declarat, vineri, la Galati, ca social-democratii "nu vor sa mareasca corul de aplaudaci si de tuteri participand la consultari". El a adaugat ca PSD ar participa la consultarile initiate de seful statului numai daca ar dialoga separat cu acesta din urma.

"Daca vrea sa vorbeasca serios cu noi, asa cum a facut in alte dati, mai de mult, cand era inca presedintele Romaniei, ne poate chema separat, venim pregatiti si avem ce spune. Din pacate, de destul timp, Traian Basescu nu mai este presedintele Romaniei, este doar presedintele PD-L-ului, iar noi cu presedintele PD-L-ului nu participam la nicio discutie", a spus Victor Ponta.

Ponta: PSD nu merge la consultarile de la Cotroceni decat daca e chemat singur

La randul lor, liberalii si-au mentinut decizia de a nu mai merge la Cotroceni decat pe teme de maxima importanta, precum formarea unui nou Guvern sau organizarea de alegeri anticipate.

"Traian Basescu si-a pierdut demult rolul de mediator", a argumentat decizia liberalilor purtatorul de cuvant al PNL, Mihai Voicu, acuzand ca seful statului se comporta ca presedinte de partid.

Basescu cheama partidele, luni, la consultari (Video)

La randul sau, Partidul Conservator a decis sa nu participe la consultari. Presedintele PC, Daniel Constantin, a anuntat luni, ca formatiunea sa a decis sa nu se duca la Cotroceni.

"PC considera ca temele de discutie sunt extrem de importante pentru viata romaneasca. Dar la Biroul Permanent al PC, din pacate, am ajuns la concluzia ca presedintele nu reprezinta parteneri viabili pentru discutie, deci nu va participa la consultari", a declarat Daniel Constantin.

Invitatia presedintelui Basescu la consultari este pe tema perspectivelor economice si sociale ale anilor 2011 si 2012, problemelor legate de accesul la spatiul Schengen si pe tema prioritatilor legislative pana la finalul anului 2010.

Ultima runda de consultari convocata la Cotroceni a avut loc pe 2 noiembrie, cand au participat numai partidele din arcul guvernamental.

Ce urmărește Ciolacu prin restrângerea atribuțiilor primarului Capitalei. Anticipează un eșec de proporții? „O dezavuare subtilă a doamnei Firea”
Ce urmărește Ciolacu prin restrângerea atribuțiilor primarului Capitalei. Anticipează un eșec de proporții? „O dezavuare subtilă a doamnei Firea”
A mai rămas aproximativ o luna și o săptămână până la alegerile locale, iar PSD de-abia a lansat-o în cursa pentru Capitală pe Gabriela Firea. Social-democrații sunt conștienți că...
Piedone și-a lansat programul pentru alegeri: "Sunt omul care încă mănâncă parizer şi usturoi/E uşor să fii papagal" VIDEO
Piedone și-a lansat programul pentru alegeri: "Sunt omul care încă mănâncă parizer şi usturoi/E uşor să fii papagal" VIDEO
Cristian Popescu Piedone şi-a lansat vineri, 26 aprilie, programul politic sub forma unui "contract cu cetăţenii Bucureştiului". Candidat din partea PUSL la funcţia de primar general al...
#consultari partide Cotroceni, #consultari Basescu partide , #presedinte