"Cotidianul" a castigat procesul intentat de presedintele Basescu

Vineri, 30 Ianuarie 2009, ora 17:36
3233 citiri
"Cotidianul" a castigat procesul intentat de presedintele Basescu

Ziarul "Cotidianul" a castigat, vineri, in instanta procesul intentat de presedintele Traian Basescu.

Instanta l-a obligat pe presedintele Romaniei, Traian Basescu, la plata cheltuielilor de judecata. Potrivit avocatului Doru Costea, cheltuielile de judecata sunt in valoare de 1.100 de lei. Decizia magistratilor nu este, insa, definitiva, aceasta putand fi atacata la tribunal.

Jurnalistul Cristian Oprea a declarat, pe 16 ianuarie, in cadrul procesului in care a fost dat in judecata de seful statului, ca materialul scris reflecta opiniile personale asupra unor afirmatii facute de presedintele Romaniei, opinii ce nu necesitau a fi probate.

Cristian Oprea a mai declarat, in fata instantei, ca nu era obligat sa ii ia presedintelui Traian Basescu o declaratie asupra materialului scris de ziarist, deoarece articolul era un material de opinie.

Instanta a decis sa nu il mai audieze pe Traian Basescu in aceasta cauza, motivand ca proba nu ar fi utila solutionarii dosarului.

Avocatul ziaristului Cristian Oprea a depus, la termenul de vineri, sentinta tribunalului din Milano din dosarul in care Silvio Berlusconi a dat in judecata un ziarist, fara a avea, insa, castig de cauza.

Magistratii Judecatoriei Sectorului 1 au decis sa acorde inca un termen in acest dosar, pentru data de 23 ianuarie, pentru a se stabili calitatea procesuala a angajatorului jurnalistului de la "Cotidianul", Cristian Oprea.

Judecatoria Sectorului 1 a decis, in noiembrie 2008, sa-l audieze, pe 16 ianuarie 2009, pe jurnalistul Cristian Oprea de la "Cotidianul" in procesul intentat de presedintele Traian Basescu in urma unui articol publicat de ziarist.

Instanta urma sa hotarasca, dupa audierea lui Cristian Oprea, daca este necesar sa-l audieze si pe presedintele Traian Basescu.

Traian Basescu l-a dat in judecata, in septembrie, pe Cristian Oprea de la ziarul "Cotidianul", cerand daune morale de 100 de lei, dupa ce acesta ar fi publicat un articol "defaimator" la adresa presedintelui.

Procesul cu Cristian Oprea si Realitatea-Catavencu a fost inregistrat pe 17 septembrie la Judecatoria Sectorului 1. La primul termen de judecata, de pe 31 octombrie, avocatul lui Traian Basescu a cerut amanarea procesului pentru a vedea intampinarea depusa de Cristian Oprea in acest dosar. La randul sau, aparatorul jurnalistului a solicitat respingerea actiunii formulate de seful statului.

Articolul la care face referire actiunea presedintelui a fost publicat pe data de 5 septembrie avand titlul "Traian Basescu, deziceri pe toata linia de supervizare a trocului PD-L-PRM". Traian Basescu l-a actionat in judecata pe jurnalist pe motiv ca a fost prejudiciat moral in urma acestui articol, subliniind ca materialul "incearca sa acrediteze ideea ca seful unui stat modern al Uniunii Europene este de fapt un personaj care manipuleaza intreaga viata politica a tarii".

Potrivit unui comunicat de presa remis in septembrie de catre Administratia Prezidentiala, procesul declansat de presedintele Basescu vine in contextul "unei serii de articole care contin informatii neadevarate, redactate de domnul Cristian Oprea".

In comunicatul amintit se sustine faptul ca Administratia Prezidentiala poate pune la dispozitia ziarului "Cotidianul" un istoric al articolelor care fac obiectul actiunii in justitie, precum si "istoricul contactelor purtatorului de cuvant al presedintelui, Valeriu Turcan, cu Cristian Oprea in fiecare din cazurile respective".

Potrivit Administratiei Prezidentiale, ziaristului Cristian Oprea i s-a semnalat, "in repetate randuri", inexistenta unora din informatiile continute de articolele pe care le-a semnat, dar si incorectitudinea atribuirii de informatii inexistente unor "surse din Administratia Prezidentiala" sau "Palatul Cotroceni".

Actiunea in justitie intentata de presedinte jurnalistului de la "Cotidianul" poate fi retrasa, in cazul in care Cristian Oprea isi exprima "regretul pentru situatia creata", se mai arata in comunicat.

Grupul Realitatea-Catavencu a anuntat, ca reactie la demersul sefului statului, ca luat act de decizia presedintelui de a-l actiona in judecata pe jurnalistul Cristian Oprea de la "Cotidianul" in solidar cu grupul, pentru articolul publicat in data de 5 septembrie si ii va acorda lui Cristian Oprea asistenta juridica pe toata durata procesului si va continua sa il sprijine in exercitarea meseriei sale, potrivit normelor deontologice pe care grupul si le-a asumat public.

"Grupul Realitatea-Catavencu saluta totusi initiativa presedintelui Traian Basescu de a apela in sfarsit la mijloace democratice pentru solutionarea conflictelor de aceasta natura", se mai arata in replica remisa de grupul Realitatea-Catavencu.

Nu este prima oara cand presedintele Traian Basescu cheama in instanta un jurnalist din cauza unui articol publicat, in luna august a acestui an seful statului actionand-o in instanta pe Sanziana Ionescu, redactor la cotidianul "Gandul" si Crucisatorul SA, societatea editoare a cotidianului "Gandul". Seful statului si-a retras plangerea dupa ce jurnalistul si-a cerut scuze.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#proces Basescu Cotidianul, #jurnalistul Cristian Oprea , #presedinte
Comentarii