Cui sa-i sifonam reputatia in 2012? (Opinii)

Marti, 23 August 2011, ora 22:59
1060 citiri
Cui sa-i sifonam reputatia in 2012? (Opinii)
Foto: AP

Poate ca multi dintre noi am vrea sa stim in ce tara traim, ce fel de stat ne vegheaza traiul zilnic si catre ce ne indreptam. E greu de suportat buimaceala cotidiana, in care ni se intoxica intelectul cu reforme peste reforme, modernizari peste licitatii trucate si pseudoreferendumuri, ale caror rezultate oricum nu sunt puse in practica.

Sa-mi spuna si mie cineva, in ce tipologie de stat salasluim, cu ce model de tara ne putem lauda? Stat de drept, unde separatia puterilor functioneaza sau stat tribal, unde exista o singura capetenie, iar platile se fac in sacrificii umane? Suntem o tara de mana a treia, unde nu mai conteaza cine conduce, important e sa castige ai nostri?

Ce atata presedinte jucator, amator profesionist sau ce-o mai fi el? Tara e cumva campionat de fotbal? De unde atatea compromisuri ilicite, peste cadavrul statului de drept! Stai domn' presedinte in banca matale, uita-te peste Constitutie si-ai sa vezi ca nu esti atat de puternic pe cat vrei sa pari. Si pentru ca nu esti atat de fortos, pe cat lasi sa se intrevada, incerci tot felul de subterfugii care nu fac decat sa blocheze procesul de reforma pe care il clamezi atat de insistent. Cam astea sunt dilemele oamenilor simpli, pe care am incercat sa le traduc, auzite in trenul cu care fac zilnic naveta.

Personal, daca nu-mi convine ceva in aceasta tara, vreau sa stiu pe cine trag de rever. Ma duc la Boc, la Basescu sau la Ioan Oltean? Sau o ascult pe Andreea Vass, care o sa-mi spuna ca trebuie sa mai astept, deoarece proiectul nu stiu care se afla in dezbatere publica. Ori ma uit catre Banca Nationala, de unde Adrian Vasilescu ne ameteste cu fraze banale de genul, "daca o sa fie rau in Grecia o sa fie si la noi, dar sa speram ca nu va fi cazul. Dumnezeu sa ne ajute"?

Tiriac a spus, acum ceva timp un mare adevar: e cetatean german de ani buni, dar habar n-are cine e presedintele Germaniei. Pentru ca aici Guvernul e cel care taie si spanzura, iar cancelarul dicteaza mersul tarii. Adoptand convingerile lui Tiriac, constatam ca Italia nu are presedinte, Franta nu are premier, iar Norvegia nu are presedinte (pardon, rege!). Acesti oameni au rol decorativ si nu au puterea de a se amesteca peste prerogativele primului om in stat.

Doar la rusi e o anomalie, pentru ca atunci cand Putin e presedinte, premierul nu exista, iar cand nea Vladimir s-a postat in fruntea Executivului de la Moscova, Medvedev a capatat dimensiuni liliputane. La noi e cam la fel, dar din pacate nu avem inca un politician de anvergura lui Putin.

Basescu a venit la Putere amenintandu-ne ca se vrea jucator. Din pacate, iata-l ajuns aproape de finalul carierei sportive fara vreun trofeu important castigat in desaga. Jucatori ne trebuia noua? Aveam noi nevoie de o tara devenita peste noapte camp de lupta pentru duelurile dintre Basescu si Tariceanu?

Daca vroia sa modernizeze statul, dupa cum clameaza obsesiv, Basescu trebuia ca, atunci in 2004, sa vina cu o propunere de referendum pentru modificarea Constitutiei, in care oamenii sa fie intrebati daca vor republica prezidentiala sau nu. Romanii poate l-ar fi pus pe acelasi palier cu Obama sau Sarkozy. Asa ne zbatem in continuare intr-o ambiguitate totala. Stat semiprezidential, legislativ si Dumnezeu mai stie ce. Cand nu vorbeste Basescu prea mult, ni se pare ca tacerea sa e suspecta, iar cand enigmaticul Boc ia cuvantul, avem impresia ca se intampla ceva cu politica romaneasca.

Cert este ca Romania nu are identitate, nici statala, nici turistica, nici macar culturala. Si-acum ma intreb, cui sa-i sifonez reputatia in 2012? I-as sifona-o lui Basescu, dar de ce sa sanctionez PD-L, daca presedintele e apolitic, conform Constitutiei? In 2014, l-as sanctiona pe candidatul PD-L la prezidentiale, dar de ce sa plateasca el pentru greselile unui presedinte care nu mai e demult membru al acestui partid? Cum, inca se mai intalneste cu portocalii pe furis? Halal, modernitate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Traian Basescu, #presedinte jucator, #alegeri 2012 , #presedinte