Cum a ocupat Basescu Piata Universitatii (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 26 Ianuarie 2012, ora 12:02
6084 citiri
Cum a ocupat Basescu Piata Universitatii (Opinii)
Foto: presidency.ro

Ascultandu-l pe Traian Basescu - presedintele care NU este dictator - dupa valul de proteste din ultimele 13 zile, in mult asteptata "interventie cu", ai fi putut sa crezi ca vorbele sale zboara paralel cu orice realitate.

Incordarea a dat nastere unor asteptari uriase. Unii pariau pe cererea demisiei lui Boc, altii pe anuntul renuntarii la doi ani din mandat, iar cei mai incrancenati puneau un leu pe propria demisie a presedintelui.

Nimic din toate astea. Nici mea culpa, niciun pas in spate, nicio retractare.

Cine a pariat pe vechiul Traian Basescu a pierdut. Pentru ca fiecare se astepta la ceva grandios. Daca nu o retragere strategica, macar un atac furibund. Asa cum prezentase cu o seara inainte, in avanpremiera, cand, evocand amintirea lui Voronin, se intorsese in epoca de piatra a politicii pentru a depista autorii revoltelor din Bucuresti.

Pana si ultrasii admiratori ai lui Traian se asteptau la un gest maret din partea sa.

Pentru ca asa si-au construit imaginea despre cum ar trebui sa fie un mare politician.

Si, intr-adevar, presedintele Romaniei a vorbit aproape o ora despre o alta lume. Nu despre realitatea comuna noua, muritorilor de rand, ci despre visul sau de o viata. Despre faptul ca iarna nu-i ca vara. Plus - ar fi bine sa fie bine in lume si nu rau.

Pe langa specialitatile Cotroceniului, Traian Basescu a avut grija aseara sa nu rateze principala sa tinta, cel mai mare inamic si adevarata miza a discursului - milioanele de romani care vibreaza si simpatizeaza cu protestatarii din Piata Universitatii.

Aici a lovit perpendicular cu simbolul milioanelor de romani nemultumiri - Piata Universitatii. Moment in care, din plictiseala, din obisnuinta gandului in tipare si neputinta de a urmari consecintele vorbelor pana la capat, majoritatea analistilor s-au plictisit si i-au pus crucea pe piept, decretandu-l un politician mort si ingropat in cartile de istorie, direct in subsolul notelor de capitol.

Nu stiu cum va evolua viitorul si nu stiu nici cum se va sfarsi cel de-al doilea mandat al lui Basescu. Dar cred ca, de data asta, schimbarea de tactica si modificarea tipului de discurs au trecut neobservate.

Dar pot sa presupun ca, din moment ce a recunoscut existenta milioanelor de romani nemultumiti, discursul presedintelui nu a fost in gol. Ce a urmat dupa acceptarea realitatii la care nici cei mai mari dusmani ai sai nu au visat? Punct dupa punct, idee dupa idee, au venit mesajele si lozincele oamenilor din strada. Din acel moment, eu l-am vazut pe Traian Basescu vorbind ca un lider al Pietii Universitatii. Ca si cum s-ar fi intrupat in vocea si spiritul protestatarilor care de 13 zile iau cu asalt pietele.

Din pozitia de lider al miscarii Piata Universitatii II, presedintele a concentrat mesajele si a mitraliat in tot ce misca in fata lui. In PDL (acceasi mizerie cu toate celelalte partide), in Emil Boc (as conduce mult mai bine decat el partidul), in Parlament (toate partidele se fac ca uita de referendum si nu au curajul sa isi asume modernizarea Romaniei), in premier si Udrea (cand esti in guvern si impui austeritatea, deranjeaza aroganta si lipsa de modestie).

Traian Basescu a vorbit pentru cei care conteaza cu adevarat. Pentru milioanele de romani care nu ies din casa si se multumesc doar sa priveasca "revolutia" de la televizor. Restul, incoerentele sale de natura logica, comparatiile aiuritoare si autoincriminatorii (sunt comandantul vasului Romania si nu il abandonez pana nu il duc bine in port) sunt "scapari" din genul gafelor pe care tocmai ce le-a recunoscut a le comite din cand in cand.

In esenta - nu are ce sa isi reproseze, din moment ce a facut totul pentru romani. Si nici nu va pleca pana cand aceasta nu va fi ultima solutie. Pana atunci, Traian Basescu ne-a anuntat ca e dispus sa sacrifice poporului, de dragul puterii, pe toata lumea din jurul sau. Si sunt convins ca o va face.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
#Basescu presedinte discurs, #discurs Basescu Cotroceni, #Basescu proteste Piata Universitatii , #presedinte