Cum face Basescu majoritati

Joi, 05 Ianuarie 2012, ora 20:06
5781 citiri
Cum face Basescu majoritati

Singurul subiect al inceputului de an e sfarsitul de an. Ce se va intampla dupa alegerile din 2012. Cum se vor face aliantele de atunci. Evident, in eventualitatea in care va fi nevoie de o alianta de guvernare.

Ce trebuie sa tinem minte aici? Basescu a facut toate majoritatile de guvernare de cand e presedinte, dupa fiecare runda de alegeri. Singura data cand nu a avut partidul sau in Guvern nu a fost dupa o alegere, ci dupa ce liberalii l-au debarcat, printr-o intelegere cu pesedistii.

De fiecare data, dupa o alegere, Basescu a stiut sa faca o scamatorie si sa aiba guvernul pe care si l-a dorit, chiar daca ai lui nu aveau majoritati in Parlament. In 2004, 2008 si, mai ales, in 2009, i-a reusit de fiecare data. Ar putea s-o faca si in 2012 ? Mai greu. Dar nu e imposibil. Cu siguranta, va incerca.

Sebastian Lazaroiu: Va veni la putere o mare coalitie intre stanga si dreapta

Cum a scos-o la capat de fiecare data

A avut Traian Basescu vreodata o majoritate castigata lin? Din contra. Sa ne aducem aminte. In 2004, a smuls PUR-ul de atunci, actualul Partid Conservator, din alianta cu PSD, ce castigase cele mai multe mandate la alegerile parlamentare si a alaturat-o Aliantei DA. Mai cu presiuni, mai cu amenintarea ca vor fi alegeri anticipate, mai cu promisiuni si cu unul din cele mai importante ministere, cel al Economiei. Tot atunci, a scos si UDMR-ul dintr-o alianta pe care PSD-ul o stia gata aranjata dinainte de alegeri.

In 2008, a facut ce nimeni nu gandea ca se poate. A convins dusmanul de moarte, PSD, sa se alature in cea mai improbabila alianta realizata dupa 1989 in Romania, cu PDL. Cum? Prin aceeasi reteta, plus specularea temerii ca, daca PSD nu face cu PDL, PDL face alianta cu PNL, ca le da un premier "de speriat", ca ar putea avea probleme cu dosarele si asa mai departe. A mers. A jucat jocul "lasului" cu ei si a functionat.

Un an mai tarziu, a reusit-o si mai bine, intr-un moment in care toate, dar absolut toate fortele politice i se coalizasera impotriva, cand Guvernul Boc 1 cazuse prin motiune de cenzura si parea pierdut. A castigat "la mustata" alegerile prezidentiale, a convins UDMR, din nou, sa schimbe tabara. Si, daca nu a mai putut sa atraga PSD sau PNL de partea sa cu totul, le-a atras "la bucata". Sau bucati din ele - parlamentarii care au creat UNPR.

Asta face Basescu. Realizeaza majoritati imposibile. Cand pare terminat.

In 2012, pare terminat

De unde sa mai scoti o majoritate in 2012, fiind Basescu si avand un partid care are 20%, plus un cel putin nesigur 7% de la UDMR? Si un adversar, USL, care se invarte pe la 50%, desi are sanse mari sa scada.

Pare o misiune imposibila. Mai ales ca s-ar putea sa nu mai aiba atuurile din 2004, 2008 si 2009. Adica o formatiune cu un scor electoral bun, foarte apropiat de al adversarului. Si niste oameni care sa fie asa inclinati sa schimbe tabara, stiind ca acolo e mierea. Adica la un guvern deja in functie.

Totusi, nimic nu e jucat. Timp cat sa scoata o "miscare populara" care sa salte scorul PDL mai are. Premierul tot el il numeste. UDMR-ul poate fi pastrat, la o adica. O desenare a colegiilor care sa-i avantajeze, candidati buni si o lege electorala care sa asigure ca in Parlament intra mai multe formatiuni de stanga care sa "manance" din scorul USL poate impune.

Si, daca USL nu ia 50%, ci semnificativ mai putin, totul se joaca. Basescu are sanse sa scoata o majoritate din palarie, cu conditia sa-i dezbine pe uselisti. Sau macar sa dea un premier care sa nu-l haituiasca.

Se pun insa doua intrebari? Mai are Traian Basescu asa multe de oferit? Le mai e celorlalti asa de frica de el? Mai are el spatiu?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Cătălin Cîrstoiu a avut marţi, 23 aprilie, pe rețelele sociale, prima reacţie după ce PSD şi PNL au renunţat la candidatura sa la Primăria Capitalei, precizând că nu a luat decizia de...
Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Deputatul Cătălin Drulă, preşedintele USR acuză liderii coaliţiei PSD-PNL că au blocat Guvernul României timp de 16 ore, timp în care au făcut negocieri politice fără niciun rezultat...
#Basescu alegeri 2012, #Basescu majoritate parlamentara , #presedinte