Cum isi asteapta Romania tinerii (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 08 Ianuarie 2012, ora 12:05
5014 citiri
Cum isi asteapta Romania tinerii (Opinii)
Foto: presidency.ro

"Ma vad nevoit sa va spun cate ceva despre Romania, care vreti sa va primeasca inapoi. Ea va asteapta, nu-i mai cereti sa va primeasca inapoi", le-a spus Traian Basescu studentilor romani din strainatate.

Este o schimbare salutara de discurs fata de momentul in care presedintele le arata medicilor nemultumiti frontiera, afirmand ca nu este nicio drama daca pleaca spre orizonturi mai luminoase. Poate ca intre timp, domnia sa o fi inteles ca nu exista resursa mai valoroasa pentru o tara decat competentele pe care le produce sau le atrage si reuseste sa le pastreze. Dar dincolo de aceasta, cum spuneam, salutara schimbare de viziune, oare cum ii asteapta Romania pe viitori absolventi de univrsitati straine?

Sunt tineri valorosi, seriosi, pentru ca altfel nu ar fi rezistat nivelului ridicat din invatamantul superior de mare calibru. Sunt competenti, obisnuiti cu competitia reala, cu valorile si mentalitatile tarilor in care au studiat. Ce cauta asemenea oameni?

Sa nu fim ipocriti, nu cred ca exista om care sa nu vrea sa fie platit conform pregatirii si competentei sale. Munca patriotica apartine altor timpuri. Vestea buna din acest punct de vedere este ca sectorul privat din Romania poate oferi lefuri competitive. Dar statul suspina si el dupa competenta pe care insa ar vrea sa o obtina pe bani de nimic. E saracie, vine raspunsul invariabil.

Fals! Salariul corect dat unui om competent este o investitie din care, mai apoi, statul ar trage un profit insutit. Suntem prea saraci pentru a cumpara ieftin, adica pentru a tine pe bani putini incompetenti care prin pagubele si furturile comise ajung sa coste mai mult decat un om valoros si onest bine platit. Ganditi-va la un inalt functionar ministerial sau guvernamental competent si incoruptibil care sa blocheze cu obstinatie contracte care jefuiesc banul public. Oricat ar fi platit, economia din bani publici e mai mare? Dar nu toate salariile de la stat sunt mici. Bine pititi pe te miri unde stau clientii politici puhavi pentru care se vor gasi intotdeauna bani multi, indiferent cat de mare e saracia.

Dar si sa accepte un tanar bine scolit pe afara un salariu de mizerie, manat fiind de un desuet patriotism, credeti ca ar fi acceptat in pozitii cheie? Credeti ca ar avea vreo sansa sa castige concursuri cu dedicatie? Asta in ipoteza ca n-ar fi impiedicat si sa participe la ele din cauza unor conditii de inscriere bine croite. Vrea cineva competenta in pozitii importante, adica isi baga cineva mortul in casa de buna voie?

Si asa ajungem la un motiv cel putin la fel de important ca banii pentru care studentii romani din strainatate nu se simt deloc asteptati in tara si, in imensa majoritate, nici nu intentioneaza sa revina nici macar in sectorul privat. Umilinta la care sunt supusi in fiecare clipa. Umilinta de a fi intrecuti peste tot si in toate de natarai cu pile si/sau bani, de beizadele imbecile sau comunisti vopsiti, umilinta de a fi mintiti si jupuiti de conducatorii nerusinati, umilinta de a vedea cat de stramba e justitia si de a constata ca dupa 22 de ani tot securistii sunt la butoanele acestei tari, umilinta de a nu reusi nimic prin puterea mintii si curatenia caracterului. Umilinta de a avea de ales intre intrarea in haita sau sfasierea de catre haita.

Si, pentru foarte multi, umilinta de a fi condamnat la ratare. Ce il asteapta in tara, de exemplu, pe un un fizician care doreste sa faca cercetare? Ce sansa ii acorda tara lui cu bugetul de mizerie alocat acestui domeniu? Cum sa se realizeze un tanar medic care lucreaza cu aparatura numai buna de casat si trebuie sa-si aduca de acasa vata si spirtul? Am o veste proasta pentru Traian Basescu. Unii dintre acesti tineri romani extrem de competenti au ajuns sa prefere tari pana acum indezirabile, precum China, de asteptati ce se simt de catre tara lor.

Romanii nu numai ca nu-si asteapta cu bratele deschise valorile, ci le alunga cu toate puterile cat timp ramane tara corupta, clientelara, cu o ierarhie a valorilor rasturanta, condusa de politruci alergici de elite. Cu alte cuvinte cat timp va ramane prizoniera sistemului cu care presedintele pare sa fi pactizat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Basescu tineri studenti, #Basescu tineri romani strainatate , #presedinte